Nuclearelectrica a semnat, miercuri, un acord cu China General Nuclear Power Corporation (CGN) in vederea constructiei reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda.
In mod normal, cu totii ar trebui sa ne bucuram ca statul a facut un nou pas spre extinderea singurei centrale nucleare din tara. Din pacate, e posibil ca acordul semnat astazi sa ascunda si o serie de capcane, au declarat surse consultate de Ziare.com.
Documentul semnat miercuri de Nuclearelectrica si CGN se numeste "acord al investitorilor in forma preliminara".
Acesta prevede, printre altele, infiintarea, in urmatoarele 60 de zile, a unei companii de tip joint venture, in care - potrivit unei strategii lansate in 2014 - actionari majoritari ar trebui sa fie chinezii, in vreme ce statul va fi minoritar. Compania ar urma sa fie cea care se va ocupa de constructia reactoarelor 3 si 4, cu finantare din partea chinezilor.
Potrivit unui studiu de fezabilitate intocmit in anul 2012, constructia reactoarelor ar urma sa coste 6 miliarde de euro si sa dureze 6 ani de la momentul in care chinezii vor decide ca merita sa se apuce, efectiv, de treaba.
Interesul tarii noastre este ca aceste reactoare sa fie gata cat mai repede. Motivul: in anii care vin, multe dintre grupurile de productie a energiei pe baza carbune se vor inchide, din cauza ca nu vor mai respecta cerintele de mediu impuse de UE. In plus, in 2026, Nuclearelectrica isi va opri unul dintre cele doua reactoare, timp de 2 ani, pentru a-l moderniza.... mai mult
Joi, 09 Mai 2019, ora 08:51