Semnarea de catre UE si 22 de state membre a acordului ACTA este doar un prim pas catre intrarea in vigoare a controversatului document, asupra oportunitatii acestuia urmand sa se pronunte, procedural, PE, dar si Consiliul UE.
UE a semnat acordul ACTA intr-un mod mai mult decat discret - fara comunicat de presa, fara vreun alt anunt public. Guvernul japonez, insa, a anuntat, pe pagina sa de internet, organizarea procedurii de semnare la sediul MAE din Tokyo. De fapt, toate partile la Tratat, cu exceptia UE, a Elvetiei si Mexicului au semnat ACTA in 2011. Este vorba despre Australia, Canada, Japonia, Coreea de Sud, Maroc, Noua Zeelanda, Singapore si SUA.
UE a semnat, la 26 ianuarie, la Tokyo, Japonia fiind depozitarul tratatului. Uniunea a fost reprezentata si a semnat prin intermediul lui Hans Dietmar Schweisgut, ambasador si sef al Delegatiei UE in Japonia, conform unui comunicat al MAE nipon.
CE a publicat pe site-ul sau mai multe informatii despre document. CE a explicat ca, din punct de vedere procedural, deoarece documentul contine prevederi privind masurile penale - domeniu considerat de competenta partajata intre UE si statele membre - el trebuie semnat si ratificat de catre toate cele 27 de state membre ale UE.
Autoritatile de la Bucuresti nu au anuntat pana la acest moment cine a semnat pentru Romania acest document insa potrivit relatarilor din presa internationala in cazul celorlalte state a fost vorba despre ambasadorii acreditati la Tokyo. De... mai mult
Luni, 30 Ianuarie 2012, ora 22:30
Semnarea de catre Romania a Acordului multilateral antipiraterie - ACTA nu echivaleaza cu intrarea sa in vigoare, a precizat luni purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean.
"Semnarea de catre Romania a acestui acord nu echivaleaza cu intrarea sa in vigoare, este doar o etapa, acordul va intra in vigoare in Romania dupa ce vor fi parcurse mai multe etape procedurale. Cronologic, trebuie ca Parlamentul European sa-si dea avizul conform, acest lucru estimam ca se va intampla undeva in vara, dupa aceea vor incepe si procedurile de ratificare a acestui acord in parlamentele nationale", a declarat luni, la Palatul Victoria, purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean. mai mult
Luni, 30 Ianuarie 2012, ora 19:51
Reprezentanti ai 22 de state membre ale Uniunii Europene, printre care si Romania, au semnat joi, la Tokyo, un acord international de protejare a drepturilor de autor intitulat ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement).
Proiectul a declansat proteste atat online cat si in strada din partea utilizatorilor de internet, care se tem ca o astfel de intelegere antipiraterie va conduce la cenzura in mediul virtual, relateaza vineri The Guardian.
Acordul trebuie sa fie ratificat de Parlamentul European, care il va dezbate in iunie. Europarlamentarii sunt deja supusi unor presiuni intense din partea activistilor din ambele tabere.
Ambasadorul Poloniei in Japonia, Jadwiga Rodowicz-Czechowska, a semnat acordul la Tokyo. Intr-un interviu pentru postul national polonez de televiziune, ea a spus ca Polonia este una din multele tari din UE care au semnat joi ACTA, printre aceste numarandu-se Finlanda, Franta, Irlanda, Italia, Portugalia, Romania si Grecia.
Alte cateva tari industrializate, printre care SUA, Canada si Coreea de Sud, au semnat anul trecut acordul
Sprijinul Poloniei pentru ACTA a declansat atacuri asupra site-urilor guvernamentale poloneze din partea grupului de hackeri Anonymus. Proteste de strada la care au luat sute si, in unele cazuri, mii de persoane, au izbucnit de asemenea in ultimele trei zile in Polonia.
Germania, Olanda, Estonia, Cipru si Slovacia sunt singurele state din UE care nu au semnat ACTA. Un europarlamentar francez a parasit procesul... mai mult
Vineri, 27 Ianuarie 2012, ora 17:19