Mentinerea preturilor de vanzare a electricitatii va determina reducerea investitiilor, in absenta carora Romania va fi obligata sa importe energie, a declarat, marti, Adrian Borotea, corporate affairs manager in grupul ceh CEZ.
"Daca preturile energiei nu vor creste la consumatorul final nu vom avea investitii. Multe unitati de productie vor iesi din piata, din motive de mediu, si va trebui sa importam energie", a afirmat Borotea la seminarul ZF Power Summit, organizat de Ziarul Financiar.
Potrivit acestuia, una dintre primele masuri care ar trebui luate de catre Ministerul Economiei este majorarea pretului energiei electrice.
"Anul 2012 nu este un an bun de crestere a tarifelor, este an electoral. Sigur, au fost ani buni in care nu s-au facut lucruri. Nu trebuie sa dublam tarifele, dar nici nu putem sa le lasam pe loc. Nu poti condamna furnizorii clientilor finali la faliment. Energia nu mai poate fi creditorul industriei, lucru care s-a intamplat timp de cativa ani. Suportabilitatea jucatorilor din piata energiei e apropape de capat" , a continuat el.
Potrivit lui Borotea, daca Romania ar trebui sa importe energie pentru a-si asigura consumul la nivel national nu va putea face acest lucru decat pentru o perioada scurta de timp, intrucat capacitatile de import sunt mici, de 10%-15%.
"Capacitate de import este limitata undeva la 10%-15%. De exemplu, Ucraina exporta constant 500 MW spre alte tari, unde preturile sunt mai bune. Dar importul pe termen lung nu... mai mult
Marti, 28 Februarie 2012, ora 18:59