Ministerul Economiei a anuntat, miercuri, organizarea unei licitatii publice pentru gasirea unor companii care se ocupe cu recrutarea si plasarea de personal la societatile cu capital de stat. Afla ce conditii trebuie sa indeplinesti ca sa poti intra in cursa.
Aceasta sarcina a revenit, in octombrie 2011, companiei Pedersen&Partners, firma care a reziliat insa, in mai 2012, contractul cu statul roman pe motiv ca Ministerului Economiei a intentionat sa deruleze procesul printr-o alta modalitate decat cea prevazuta la semnarea contractului.
Ministerul Economiei si Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) sunt in cautarea unui inlocuitor, intrucat Romania si-a asumat in fata FMI sa numeasca manageri privati la 15 companii de stat pana la finalul lui 2012.
Ministerul Economiei pune la bataie 22 de milioane de lei pentru alegerea managerilor privati. Suma va fi acordata pentru intreg contractul cadru multianual. Pentru anul 2012, Ministerul Economiei pune la bataie sapte milioane de lei.
Durata acordului cadru este pana la 31 decembrie 2013, insa poate fi prelungita fara a depasi, insa, patru ani.
In schimb, compania de recrutare trebuie sa depuna o garantie de 80.000 de lei, bani care se pot opri de catre OPSPI in cazul in care: ofertantul refuza sa semneze contractul cadru sau isi retrage oferta inainte de expirarea datei si orei de depunere a ofertelor.
Compania care participa la licitatia publica trebuie sa faca dovada... mai mult
Miercuri, 14 Noiembrie 2012, ora 14:12
Marile companii de stat, care produc pagube de sute de milioane de euro in economia Romaniei, pe care guvernul vrea sa le aduca pe linia de plutire instaland la conducerea lor manageri privati, n-au nicio sansa pentru ca decizia politica nu a fost inlocuita de una de business.
Pentru recrutarea managerilor privati, statul a platit 200.000 de euro unei companii de consultanta in resurse umane si ar fi trebuit sa fie independenta de influenta politica. Cele mai recente exemple contrazic insa principiul pe care l-a anuntat guvernul Ponta.
Spre exemplu, Lucian Balut, seful organizatiei PSD Constanta, a fost propus pentru functie de director executiv al Administratiei Porturilor Maritime.
La fel este si cazul lui Daniel Georgescu, consilier local, care a fost numit in luna iunie, prin ordin de ministru, in pozitia de director general al companiei Administratia Canalelor Navigabile.
Nici compania Tarom, careia i-a fost deja stabilit consiliul de administratie, n-a scapat de numiri politice. In consiliu se afla Valentin Macec, fost consilier al ministrului Transporturilor si Lucian Isar, fost ministru al Mediului de Afaceri.
Analistii economici consultati de Business24 au spus ca toate aceste numiri "submineaza" proiectul managerilor privati, inca din start.
Analistul Constantin Rudnitchi nu vede cu ochi buni numirile politice la conducerea companiilor de stat.
"Putem perverti intregul proces, sa-l aruncam in derizoriu, daca incepem cu mismasuri de genul... mai mult
Vineri, 26 Octombrie 2012, ora 07:00
Noul sef al Consiliului de Administratie al companiei TAROM este austriacul Heinrich Vystoupil. Acesta a mai lucrat la KLM si Austrian Airlines si va deveni primul manager privat al unei companii de stat.
Noul Consiliu de Administratie al Tarom are un termen de 90 de zile sa numeasca un CEO si sa vina cu un plan de afaceri pentru redresarea companiei.
Noul board al Tarom va fi compus din Dumitru Prunariu, Dan Pascariu, Lucian Isar, Marius Ghenea, Macec Valentin, Ciprian Radunca si Heinrich Vystoupil.
"Administratorii, cu un mandat de patru ani, au datoria de a face compania Tarom profitabila", a declarat ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi.
Misiunea noului sef de la Tarom va fi una grea, in conditiile in care compania a avut, numai anul trecut, pierderi de 200 de milioane de lei.
Heinrich Vystoupi va trebui sa coordoneze consiliul de administratie al companiei si sa gaseasca solutii pentru a aduce firma pe proft sau cel putin pentru a reduce pierderile.
Cum au fost selectati membrii Consiliului de Administratie
Adunarea Generala a Actionarilor TAROM s-a intrunit vineri vineri pentru desemnarea noului Consiliu de Administratie, care este format din sapte membri, selectati conform prevederilor OUG 109/2011, au declarat reprezentantii Ministerului Transporturilor.
Selectia noului manager general si a membrilor Consiliului de Administratie a fost realizata de un consortiu privat, iar lista cuprinde persoane cu experienta bogata in domeniul... mai mult
Vineri, 12 Octombrie 2012, ora 10:39
Adunarea Generala a Actionarilor TAROM se va intruni vineri pentru desemnarea noului Consiliu de Administratie, format din sapte membri, selectati conform prevederilor OUG 109/2011, au declarat surse din Ministerul Transporturilor.
"Vineri va avea loc sedinta in vederea desemnarii noului Consiliu de Administratie la TAROM. Ordinea prevazuta de lege si care este respectata la nivel international este urmatoarea: intai se desemneaza un Consiliu de Administratie si, conform legii, Consiliul de Administratie, in prima lui sedinta, va hotari fie sa desemneze un director general din randurile lui si unul dintre membri va fi numit director, fie va face o selectie", au precizat sursele.
Aceasta este ultima etapa a desemnarii managementului angajat pe criterii de performanta la TAROM.
Organizarea AGA a fost deja precedata de un interviu final care a fost dat in prezenta conducerii ministerului. Procedura este similara cu cea din marile corporatii, unde interviul final se tine in prezenta reprezentantului beneficiarului, oferind posibilitatea acestuia sa puna intrebari de specialitate, potrivit acelorasi surse.
Ministerul Transporturilor incepe selectia managementului privat la Tarom
In iulie, Ministerul Transporturilor si Infrastructurii a mandatat asocierea PwC-D&B David si Baias-George Butunoiu sa recruteze managementul superior, directorii generali si membrii consiliilor de administratie, pentru companiile aflate sub autoritatea MTI, cu o cifra de afaceri mai mare... mai mult
Luni, 08 Octombrie 2012, ora 18:28
Selectia pentru un manager privat la compania Tarom este in plina desfasurare. Membrii Consiliului de Administratie sunt alesi in aceasta saptamana, iar selectia pentru functia de director general incepe vineri, potrivit ministrului Transporturilor, Ovidiu Silaghi.
Zece candidati se afla pe lista pentru pozitia de director general, intocmita de consultantii PwC - B&D David si Baias - George Butunoiu, insa niciunul dintre ei nu este de nationalitate romana.
Asteptarile de la noua conducere sunt mari. Ea va trebui sa elaboreze in timp record o strategie pentru privatizarea a 20% din compania Tarom, ce trebuie realizata pana la sfarsitul anului 2012. O alta provocare este recuperarea pierderilor companiei, care s-au ridicat in ultimii patru ani la peste 180 de milioane de euro.
Desi solutia managementului privat, impusa de creditorii internationali, a fost imbratisata cu optimism de autoritatile romane, nu toti reprezentantii din domeniul resurselor umane vad cu ochi buni formula aleasa. Headhunterul Radu Furnica, presedintele companiei de executive search Leadership Development Solutions (LDS), acuza superficialitate in modul in care guvernul a gestionat acest proces.
Solutia headhunterului este crearea unui bypass operational cu un scop precis si durata de viata de 2-3 ani, in cursul careia sa adune competentele de care are nevoie in procesul de determinare a alternativelor strategice, pe care unitatile economice din sectorul de stat se le urmeze. "N-are rost... mai mult
Vineri, 28 Septembrie 2012, ora 07:31
Ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi, a declarat, vineri, ca procedura de selectie a viitorilor membri ai Consiliilor de Administratie si a potentialilor manageri executivi este incheiata pentru Tarom, CFR Infrastructura, CFR Calatori, CNADNR si Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti.
Ministerul Transporturilor si Infrastructurii (MTI) a mandatat, la finalul lunii iulie, asocierea PwC-D&B David si Baias-George Butunoiu sa recruteze managementul superior, respectiv directorii generali si membrii CA, pentru companiile aflate sub autoritatea institutiei cu o cifra de afaceri mai mare de 7,3 milioane euro.
Recrutarea managementului superior vizeaza companiile CFR SA (CFR Infrastructura), CFR Calatori, Tarom, CNADNR, Metrorex, Aeroporturi Bucuresti, Administratia Porturilor Maritime Constanta, Administratia Canalelor Navigabile, Aeroportul International Timisoara "Traian Vuia" si Telecomunicatii CFR.
Guvernul si-a asumat in negocierile cu FMI recrutarea unor manageri privati la mai multe companii.
Reprezentantii MTI nu au oferit informatii privind identitatea managerilor selectati pana la ora transmiterii acestei stiri.
Ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi, a declarat ca MTI se afla in "discutii concrete si avansate" cu investitori pentru preluarea Tarom si CFR Marfa.
Ministrul a adaugat ca, in perioada urmatoare, privatizarea va incepe cu Tarom, "cap de lista si prioritate 0", si se va incheia cu CFR Marfa.
Privatizarea celor doua companii este... mai mult
Vineri, 07 Septembrie 2012, ora 20:34
Managerii privati nu pot face curatenie la companiile de stat, pentru ca acolo sunt contracte a caror reziliere ar fi prea costisitoare, astfel ca singura solutie este insolventa, a declarat luni, Remus Borza, partener al Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica.
"Toate societatile de stat ar trebui sa treaca prin purgatoriul insolventei. Nu va iluzionati cu managementul privat. Niciun manager, fie ca il aduci de la Londra sau de la Washington, nu poate sa faca curatenie intr-o societate cu capital de stat. De ce? Pentru ca gaseste aceleasi contracte impovaratoare pe care nu poate sa le denunte.
Sau daca le denunta, plateste sute de milioane de euro penalitati. Acele contracte au fost facute de avocati destepti ai unor baieti destepti si care s-au securizat din perspectiva unei rezilieri unilaterale, ca acea firma a statului sa ramana captiva pe toata perioada contractului. Doar administratorul judiciar poate sa denunte orice contract comercial", a declarat Remus Borza.
El a explicat ca rezilierea unui contract la o companie de stat poate avea drept consecinta plata unor penalizari, astfel ca un manager privat ar putea alege mai bine sa nu schimbe nimic.
"Se va trezi acel manager, care poate sa ia si un milion de euro pe luna, cu contracte colective de munca in care trebuie sa plateasca 70 de indemnizatii si in care, daca va vrea sa dea portarul sau femeia de serviciu afara, va trebui sa le dea 48 de salarii compensatorii.
Daca luati salariu... mai mult
Luni, 13 August 2012, ora 18:30
Saptamana trecuta a fost lansata procedura de selectie de manageri privati la 48 de companii de stat si societati nationale, procesul urmand sa fie incheiat pana la finele acestui an, a declarat ministrul Economiei, Daniel Chitoiu.
El a spus ca in cazul Hidroelectrica procesul de selectie a board-ului este in curs, au fost depuse 37 de oferte, iar in prezent sunt derulate interviuri.
Ministrul a precizat ca pana la sfarsitul lunii iulie ar putea definitivata lista scurta de candidati, noul board urmand sa-si intre in atributii dupa iesirea Hidroelectrica din insolventa.
La inceputul lunii iulie Chitoiu a declarat ca a inceput procedura de selectare a consultantilor care vor recruta manageri profesionisti pentru 47 de companii de stat si ca vrea astfel sa implice tehnocratii in "administrarea bogatiei nationale".
Pe lista companiilor se numara Hidroelectrica, Oltchim, Oil Terminal, Conpet, Romgaz, Transgaz, ELCEN, Electrocentrale Deva, Electrocentrale Galati, Electrocentrale Paroseni, Transelectrica, Electrica, Salrom, Societatea Nationala a Apelor Minerale, Baita Stei, Conversmin, Econord, Eurotest, CIR SA, Cupru Min Abrud, Institutul de Proiectari Chimice Iprochem, Servicii Publice, Certej si Rosiamin.
Sunt inscrise de asemenea filialele Hidroserv ale Hidroelectrica, respectiv Bistrita, Cluj, Sebes, Curtea de Arges, Ramnicu Valcea, Slatina, Portile de Fier si Hateg, precum si filialele Transelectrica -Smart, Formenerg, Teletrans, Icemenerg si Icemenerg... mai mult
Vineri, 20 Iulie 2012, ora 17:47
Companiile TAROM, CFR Marfa si Electrificare CFR vor avea manageri privati in cel mult cinci luni, perioada maxima de selectie a acestor directori, potrivit Ordonantei de Urgenta care stabileste procedura pentru selectia acestor manageri.
Potrivit documentului, intr-o prima etapa, in aproximativ o luna de la intrarea in vigoare a actului normativ, la sfarsitul lunii decembrie, intreprinderile publice care au o cifra de afaceri de peste un miliard de lei la nivelul anului 2010 si peste 1.000 de angajati, vor incepe procedurile de selectare a primilor administratori si manageri privati.
Ulterior, pe masura ce expira contractele de mandat ale actualilor administratori/manageri, procedura va fi aplicata pentru selectarea noilor candidate.
Managerii privati, selectati dupa mai multe etape
Selectia se desfasoara in mai multe etape. In prima etapa, Adunarea Generala a Actionarilor decide initierea unei proceduri de selectie a administratorilor executivi si neexecutivi (in cadrul primei etape, selectia este internationala).
Dupa convocarea Adunarii Generale, se vor selecta experti independenti, specializati in recrutare resurse umane, care vor sprijini intreprinderile publice in realizarea unei selectii obiective, transparente si profesioniste. Acestei etape ii urmeaza publicitatea anuntului de selectie a administratorilor/managerilor si evaluarea candidatilor.
Dupa selectia acestora, in aceste companii supuse aplicarii ordonantei, se va convoca din nou... mai mult
Vineri, 02 Decembrie 2011, ora 15:36