Mandatul directorului executiv al TAROM, Christian Heinzmann, se va incheia pe 19 noiembrie, iar pana acum nu a fost demarata nicio procedura pentru alegerea unui alt manager privat, a declarat, marti, ministrul Transporturilor, Ramona Manescu.
Ea a precizat ca a avut discutii cu managerul belgian al companiei aeriene si i-a solicitat acestuia sa spuna care sunt masurile pe care doreste sa le implementeze la TAROM.
"Am avut discutii cu Heinzmann. Mandatul domnului Heinzmann se va termina pe 19 noiembrie. Ceea ce am cerut domnului Heinzmann a fost sa vedem si noi care sunt masurile pe care, pana la 19 noiembrie, doreste sa le implementeze si in ce fel aceste masuri vor avea un impact pozitiv asupra companiei TAROM. Este singurul lucru care ma intereseaza si ne intereseaza ca minister: compania TAROM sa fie eficienta si ce masuri sunt luate pentru a eficientiza, pentru ca este un management privat si nu putem sa interferam in managementul privat", a afirmat ministrul.
Intrebata daca are in vedere un inlocuitor pentru Heinzmann, Ramona Manescu a raspuns negativ.
"Nu am alta solutie si nu am demarat nicio procedura pentru alegerea unui alt manager privat. Va vom anunta in momentul in care acest lucru va fi evident ca se va intampla", a subliniat aceasta.
Directorul general al TAROM, Christian Heinzmann, a aratat, in 13 septembrie, ca a lucra in Romania este mai complicat decat in tari precum Albania sau Bangladesh.
'Este foarte complicat, ca sa fiu... mai mult
Marti, 24 Septembrie 2013, ora 16:18
Programul managerului strain la companiile de stat a inceput cu stangul, dupa ce austriacul Heinrich Vystoupil, cel care a fost desemnat sa preia conducerea operatorului aerian Tarom a refuzat sa semneze contractul, pentru ca a fost nemultumit de salariul primit.
Reprezentantii ministerului Transporturilor au declarat ca membrii noului Consiliu de Administratie (CA) nu pot satisface pretentiile salariale si organizationale ale noului CEO si ca, in cursul discutiilor pentru semnarea contractului de mandat al acestuia, Vystoupil a preferat sa renunte la post.
Ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Ovidiu Silaghi, considera ca situatia de la Tarom trebuie administrata de Consiliul de Administratie numit in urma cu zece zile, dupa ce directorul general executiv desemnat, Heinrich Vystoupil, a renuntat la post.
Tarom: managerul pleaca, problemele raman
"Nu mai este problema mea. In momentul in care am numit Consiliul de Administratie, Consiliul trebuie sa semneze contractele de mandat. Daca unul din Consiliul de Administratie refuza sa semneze contractul de mandat si nu reuseste sa si-l negociere corespunzator nu mai este treaba mea, este treaba Consiliului de Administratie", a declarat Silaghi, pentru Agerpres.
Heinrich Vystoupil a fost primul manager strain, numit la o companie de stat, dar dupa demisia sa programul pregatit de guvern pare un esec. Austriacul trebuia sa aduca pe profit Tarom, care a inregistrat, in ultimii ani, pierderi de 200 de... mai mult
Luni, 29 Octombrie 2012, ora 10:38
Ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Ovidiu Silaghi, considera ca situatia de la Tarom trebuie administrata de Consiliul de Administratie numit in urma cu zece zile, dupa ce directorul general executiv desemnat, Heinrich Vystoupil, a renuntat la post.
"Nu mai este problema mea. In momentul in care am numit Consiliul de Administratie, Consiliul trebuie sa semneze contractele de mandat. Daca unul din Consiliul de Administratie refuza sa semneze contractul de mandat si nu reuseste sa si-l negociere corespunzator nu mai este treaba mea, este treaba Consiliului de Administratie", a declarat Silaghi, pentru AGERPRES.
Silaghi a confirmat faptul ca pretentiile financiare ale austriacului desemnat director executiv erau foarte mari.
Heinrich Vystoupil, austriacul desemnat in urma cu o saptamana sa preia functia de director general executiv al companiei TAROM, ar fi renuntat la post, pretentiile salariale ale acestuia fiind considerate exagerate de membrii Consiliului de Administratie al companiei, au declarat vineri reprezentanti ai Ministerului Transporturilor.
Conform acestora, membrii noului CA au anuntat ca nu pot satisface pretentiile salariale si organizationale ale noului CEO in cursul discutiilor pentru semnarea contractului de mandat al acestuia, iar Vystoupil a preferat sa renunte la post.
Potrivit procedurii, compania care a recrutat membrii CA, intre care si Heinrich Vystoupil, va trebui ca din lista scurta a celor selectati pentru a face parte... mai mult
Sambata, 27 Octombrie 2012, ora 16:23
Noul sef al Consiliului de Administratie al companiei TAROM este austriacul Heinrich Vystoupil. Acesta a mai lucrat la KLM si Austrian Airlines si va deveni primul manager privat al unei companii de stat.
Noul Consiliu de Administratie al Tarom are un termen de 90 de zile sa numeasca un CEO si sa vina cu un plan de afaceri pentru redresarea companiei.
Noul board al Tarom va fi compus din Dumitru Prunariu, Dan Pascariu, Lucian Isar, Marius Ghenea, Macec Valentin, Ciprian Radunca si Heinrich Vystoupil.
"Administratorii, cu un mandat de patru ani, au datoria de a face compania Tarom profitabila", a declarat ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi.
Misiunea noului sef de la Tarom va fi una grea, in conditiile in care compania a avut, numai anul trecut, pierderi de 200 de milioane de lei.
Heinrich Vystoupi va trebui sa coordoneze consiliul de administratie al companiei si sa gaseasca solutii pentru a aduce firma pe proft sau cel putin pentru a reduce pierderile.
Cum au fost selectati membrii Consiliului de Administratie
Adunarea Generala a Actionarilor TAROM s-a intrunit vineri vineri pentru desemnarea noului Consiliu de Administratie, care este format din sapte membri, selectati conform prevederilor OUG 109/2011, au declarat reprezentantii Ministerului Transporturilor.
Selectia noului manager general si a membrilor Consiliului de Administratie a fost realizata de un consortiu privat, iar lista cuprinde persoane cu experienta bogata in domeniul... mai mult
Vineri, 12 Octombrie 2012, ora 10:39
Noua echipa de management a Tarom urmeaza sa fie anuntata vineri. Selectia noului manager general si a membrilor Consiliului de Administratie a fost realizata de un consortiu privat, iar lista va cuprinde numai cetateni straini, cu experienta bogata in domeniul aviatiei.
Anuntul va fi facut de catre Ministerul Transporturilor si Infrastructurii la ora 10.30.
"Toti sunt manageri, din pacate o spun cu durere, toti sunt straini, in short list-ul primit de la PricewaterhouseCoopers toti sunt straini, toti cu o bogata experienta in domeniu, au mai condus companii importante in domeniul aviatiei.
Privatizarea Tarom: Cat de greu apasa pierderile
Toti sunt din domeniul aviatiei si unii chiar cu bune performante in a ridica o companie din pierderi, a o duce pe profit si pe urma chiar sa o vanda. Deci unii chiar sunt specialisti in a pune pe plus o companie si a o face frumoasa spre vanzare", a anuntat Ovidiu Silaghi, Ministrul Transporturilor si Infrastructurii, citat de Agerpres.
Pentru a se elimina suspiciunile privind selectia candidatilor a fost aleasa lista prezentata de consortiul format de PricewaterhouseCoopers, in asociere cu firma corespondenta de avocatura D&B David si Baias si George Butunoiu Group.
Silaghi a mai declarat ca privatizarea unui pachet de 20% din actiunile Tarom va fi discutata cu noua echipa de management dupa anuntarea echipei. mai mult
Vineri, 12 Octombrie 2012, ora 09:10
Adunarea Generala a Actionarilor TAROM se va intruni vineri pentru desemnarea noului Consiliu de Administratie, format din sapte membri, selectati conform prevederilor OUG 109/2011, au declarat surse din Ministerul Transporturilor.
"Vineri va avea loc sedinta in vederea desemnarii noului Consiliu de Administratie la TAROM. Ordinea prevazuta de lege si care este respectata la nivel international este urmatoarea: intai se desemneaza un Consiliu de Administratie si, conform legii, Consiliul de Administratie, in prima lui sedinta, va hotari fie sa desemneze un director general din randurile lui si unul dintre membri va fi numit director, fie va face o selectie", au precizat sursele.
Aceasta este ultima etapa a desemnarii managementului angajat pe criterii de performanta la TAROM.
Organizarea AGA a fost deja precedata de un interviu final care a fost dat in prezenta conducerii ministerului. Procedura este similara cu cea din marile corporatii, unde interviul final se tine in prezenta reprezentantului beneficiarului, oferind posibilitatea acestuia sa puna intrebari de specialitate, potrivit acelorasi surse.
Ministerul Transporturilor incepe selectia managementului privat la Tarom
In iulie, Ministerul Transporturilor si Infrastructurii a mandatat asocierea PwC-D&B David si Baias-George Butunoiu sa recruteze managementul superior, directorii generali si membrii consiliilor de administratie, pentru companiile aflate sub autoritatea MTI, cu o cifra de afaceri mai mare... mai mult
Luni, 08 Octombrie 2012, ora 18:28
Selectia pentru un manager privat la compania Tarom este in plina desfasurare. Membrii Consiliului de Administratie sunt alesi in aceasta saptamana, iar selectia pentru functia de director general incepe vineri, potrivit ministrului Transporturilor, Ovidiu Silaghi.
Zece candidati se afla pe lista pentru pozitia de director general, intocmita de consultantii PwC - B&D David si Baias - George Butunoiu, insa niciunul dintre ei nu este de nationalitate romana.
Asteptarile de la noua conducere sunt mari. Ea va trebui sa elaboreze in timp record o strategie pentru privatizarea a 20% din compania Tarom, ce trebuie realizata pana la sfarsitul anului 2012. O alta provocare este recuperarea pierderilor companiei, care s-au ridicat in ultimii patru ani la peste 180 de milioane de euro.
Desi solutia managementului privat, impusa de creditorii internationali, a fost imbratisata cu optimism de autoritatile romane, nu toti reprezentantii din domeniul resurselor umane vad cu ochi buni formula aleasa. Headhunterul Radu Furnica, presedintele companiei de executive search Leadership Development Solutions (LDS), acuza superficialitate in modul in care guvernul a gestionat acest proces.
Solutia headhunterului este crearea unui bypass operational cu un scop precis si durata de viata de 2-3 ani, in cursul careia sa adune competentele de care are nevoie in procesul de determinare a alternativelor strategice, pe care unitatile economice din sectorul de stat se le urmeze. "N-are rost... mai mult
Vineri, 28 Septembrie 2012, ora 07:31
Ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi, a declarat, vineri, ca procedura de selectie a viitorilor membri ai Consiliilor de Administratie si a potentialilor manageri executivi este incheiata pentru Tarom, CFR Infrastructura, CFR Calatori, CNADNR si Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti.
Ministerul Transporturilor si Infrastructurii (MTI) a mandatat, la finalul lunii iulie, asocierea PwC-D&B David si Baias-George Butunoiu sa recruteze managementul superior, respectiv directorii generali si membrii CA, pentru companiile aflate sub autoritatea institutiei cu o cifra de afaceri mai mare de 7,3 milioane euro.
Recrutarea managementului superior vizeaza companiile CFR SA (CFR Infrastructura), CFR Calatori, Tarom, CNADNR, Metrorex, Aeroporturi Bucuresti, Administratia Porturilor Maritime Constanta, Administratia Canalelor Navigabile, Aeroportul International Timisoara "Traian Vuia" si Telecomunicatii CFR.
Guvernul si-a asumat in negocierile cu FMI recrutarea unor manageri privati la mai multe companii.
Reprezentantii MTI nu au oferit informatii privind identitatea managerilor selectati pana la ora transmiterii acestei stiri.
Ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi, a declarat ca MTI se afla in "discutii concrete si avansate" cu investitori pentru preluarea Tarom si CFR Marfa.
Ministrul a adaugat ca, in perioada urmatoare, privatizarea va incepe cu Tarom, "cap de lista si prioritate 0", si se va incheia cu CFR Marfa.
Privatizarea celor doua companii este... mai mult
Vineri, 07 Septembrie 2012, ora 20:34