Spaniolul Rodrigo Rato, fost director general al Fondului Monetar International (FMI) intre anii 2004 si 2007, a fost condamnat definitiv la o pedeapsa de patru ani si jumatate de inchisoare pentru deturnare de fonduri, a anuntat miercuri Curtea Suprema din Spania.
In conditiile in care a fost deja condamnat in luna februarie 2017 de o prima instanta pentru falsificarea conturilor si fraudarea investitorilor cu prilejul listarii la bursa a bancii spaniole Bankia, in anul 2011, Rodrigo Rato nu mai are cum sa evite inchisoarea dupa decizia Curtii Supreme, informeaza AFP.
Rodrigo Rato, care in 2011 era presedintele Bankia, a fost judecat, alaturi de alti 31 de fosti responsabili de la Bankia, pentru prabusirea acestei banci la scurt timp dupa listarea sa catastrofala la bursa, ceea ce a obligat statul spaniol sa o nationalizeze. Rato a facut recurs la decizia primei instante si a respins acuzatiile, sustinand ca cheltuielile pe care le-a facut cu cardurile de credit Bankia au fost legale.
Spaniolul Rodrigo Rato a condus FMI din 2004 pana in 2007. Cariera sa dezastruoasa de bancher in Spania nu a durat decat doi ani, intre 2010 si 2012, dar s-a terminat cu cel mai mare scandal bancar din istoria Spaniei. Falimentul rasunator al Bankia in 2012 a obligat Spania sa solicite un plan de salvare din partea Uniunii Europene, in valoare de 41 de miliarde de euro pentru sectorul sau bancar.
Rato este alt sef al FMI care ajunge in tribunal. Succesorul sau, Dominique... mai mult
Miercuri, 03 Octombrie 2018, ora 16:49
Spaniolul Rodrigo Rato, fost director general al FMI intre anii 2004 si 2007, a fost condamnat joi de un tribunal din Madrid la o pedeapsa de patru ani si jumatate de inchisoare pentru deturnare de fonduri la banca spaniola Bankia, la care a fost presedinte intre 2010 si 2012.
In varsta de 67 de ani, Rodrigo Rato, fost ministru al Economiei in Spania in perioada 1996 - 2004, si alti 65 de manageri de la banca comerciala Bankia, succesoarea casei de economii Caja Madrid, sunt acuzati de deturnare de fonduri dupa ce au achitat cheltuielile personale cu carti de credit pentru cheltuieli nelimitate puse la dispozitie de catre banca, fara a oferi justificari sau a declara cheltuielile la Fisc.
Potrivit actului de acuzare, Rodrigo Rato a mentinut in 2010 "sistemul corupt" pus la punct de predecesorul sau in fruntea Caja Madrid, Miguel Blesa, si el membru al Partidului Popular, iar ulterior l-a reprodus la Bankia.
Rodrigo Rato a condus FMI din 2004 pana in 2007. Cariera sa dezastruoasa de bancher in Spania nu a durat decat doi ani, intre 2010 si 2012, dar s-a terminat cu cel mai mare scandal bancar din istoria Spaniei. Falimentul rasunator al Bankia in 2012 a obligat Spania sa solicite un plan de salvare din partea Uniunii Europene in valoare de 41 de miliarde de euro pentru sectorul sau bancar.
Rato este al doilea sef al FMI care ajunge in tribunal. Succesorul sau, Dominique Strauss-Kahn a fost achitat in 2015 intr-un proces in care a fost acuzat de proxenetism. De... mai mult
Joi, 23 Februarie 2017, ora 17:00
Fondul Monetar International (FMI) intentioneaza sa coopereze in cadrul anchetei judiciare asupra infractiunilor de agresiune sexuala si tentativa de viol de care este acuzat fostul sau director general, Dominique Strauss-Kahn, a anuntat joi o purtatoare de cuvant a institutiei, informeaza Mediafax."Cautam sa cooperam deplin si sa ne comportam ca buni cetateni, respectand, in acelasi timp, drepturile salariatilor nostri", a declarat directoarea pentru Relatii Externe a FMI, Caroline Atkinson, intr-o conferinta de presa, la Washington.
Intrebata daca functionarii Fondului au fost contactati de anchetatori din New York, purtatoarea de cuvant a raspuns ca nu stie. "Nu stiu. Nu am posibilitatea sa va raspund", a declarat ea. Atkinson a mai spus ca niciun oficial din cadrul Fondului, cum ar fi directorul juridic, nu s-a intalnit cu Strauss-Kahn, de la arestarea sa, la New York, la 14 mai.
"Nimeni nu s-a intalnit cu el", a declarat ea. "Bineinteles ca exista contacte cu avocatii" lui Strauss-Kahn, a precizat ea.
"Sunt sigura ca exista mai multe probleme care vor fi discutate intre avocati, cum ar fi disponibilitatea personalului si alte lucruri. Nu cred ca aceste probleme au fost reglate, pentru moment", a precizat ea.
"Fostul director general este implicat intr-o procedura judiciara. Nu vreau sa fac comentarii despre acest lucru. Nu cred ca este adecvat", a continuat purtatoarea de cuvant.
In schimb, a adaugat ea, este "intru totul adecvat" sa "se discute despre modul in care... mai mult
Joi, 26 Mai 2011, ora 23:56
Dominique Strauss-Kahn afirma ca a demisionat din functia de director-general al FMI pentru a feri institutia de "cosmarul" pe care il traieste el, reiterand ca este nevinovat, conform unei scrisori trimise institutiei internationale, informeaza Mediafax."Nu pot accepta ca FMI si voi, dragii mei colegi, sa traiti in vreun mod cosmarul pe care il traiesc eu. De aceea, era nevoie ca eu sa plec", a declarat Strass-Kahn, consemnat la domiciliu in contextul in care este acuzat de agresiune sexuala si tentativa de violare a unui cameriste. Aceasta este prima declaratie publica a fostului director al FMI dupa izbucnirea scandalului care l-a fortat sa demisioneze.
Dominique Strauss-Kahn locuieste temporar in apartamentul din New York in care a fost plasat temporar in arest la domiciliu.
Apartamentul de la numarul 71 de pe Broadway, situat in apropiere de Ground Zero, una dintre tintele atacurilor din 11 septembrie 2001, nu este cel in care fostul director al FMI va astepta urmarile epopeei judiciare care s-a deschis odata cu inculparea sa pentru infractiuni de natura sexuala.
Acesta i-a fost furnizat vineri seara "pentru cateva zile" de compania de securitate desemnata sa il supravegheze, in asteptarea instalarii sale intr-un alt apartament. Doar in acest al doilea apartament el va avea dreptul la ceva mai multa libertate de miscare.
Va putea sa mearga escortat la avocatii sai, la medic, la tribunal sau la sinagoga, cu conditia sa avertizeze justitia si politia cu sase ore... mai mult
Luni, 23 Mai 2011, ora 23:39
Seful FMI, Dominique Strauss Kahn a iesit din inchisoare pe cautiune cu ajutorul averii sotiei sale, potrivit Le Parisien, citat de Mediafax.
Anne Sinclair, in varsta de 62 de ani, isi imparte viata cu Dominique Strauss-Kahn de 20 de ani. Mostenitoarea celebrului si bogatului negustor de tablouri Paul Rosenberg, ea dispune de o avere considerabila.
Fosta jurnalista, ea a ramas discreta in privinta mostenirii sale. De la moartea mamei sale, in 2006, ea detine o colectie de tablouri ale unor mari pictori.
In ultimii ani, vanzarea la licitatie a unora dintre aceste tablouri i-a adus mai multe milioane de euro.
Impreuna cu sotul sau, ea detine doua apartamente la Paris, dintre care unul in piata Vosges, cumparat cu patru milioane de euro in 2007, iar celalalt in arondismentul XVI, cumparat de Anne Sinclair cu 2,5 milioane de euro in 1990. Cuplul detine si o casa la Marrakech, a carei valoare este estimata la 500.000 de euro.
Proprietatea din Washington, cu care a fost garantata eliberarea pe cautiune a lui Dominique Strauss-Kahn a fost cumparata de Anne Sinclair in 2007 cu patru milioane de dolari.
In plus, sotul ei beneficiaza de un salariu de 350.000 de euro pe an de la FMI. El ar urma sa incaseze si o prima pentru plecarea anticipata, prevazuta in contractul sau si care valoreaza intre 223.000 si 245.000 de euro.
Totodata, ii este garantata o pensie pe viata evaluata la 225.000 de euro anual, "indiferent daca este in inchisoare sau nu", a precizat FMI pentru postul... mai mult
Sambata, 21 Mai 2011, ora 23:11
Fondul Monetar International (FMI) a anuntat ca intentioneaza sa desemneze un nou director pana la sfarsitul lunii iunie, conform NewsIn.
Shakour Shaalan, decanul Consiliului de Administratie al FMI, a declarat intr-un comunicat ca institutia va primi nominalizari pentru functie pana in 10 iunie, dupa care va desemna trei candidati pentru analiza finala, relateaza New York Times.
Consiliul cauta un succesor pentru Dominique Strauss-Kahn, care a demisionat saptamana aceasta, dupa ce a fost pus sub acuzare pentru agresarea sexuala a unei cameriste de la hotelul Sofitel din Manhattan.
In trecut, desemnarea unui director, facuta de cei 24 de reprezentanti ai tarilor membre, a durat luni de zile.
Cancelarul german Angela Merkel a declarat ca viitorul director al FMI ar trebui sa aiba pasaport european. In mod traditional, un european conduce FMI, iar un american Banca Mondiala.
Totusi, s-au inregistrat din ce in ce mai multe apeluri ca functia sa fie acordata cuiva din afara Europei, unui reprezentant al economiilor emergente, iar statele membre CSI s-au unit in jurul guvernatorului bancii centrale kazahe, Grigori Marcenko.
mai mult
Sambata, 21 Mai 2011, ora 12:13
Un judecator a ordonat, vineri, transferarea lui Dominique Strauss-Kahn din inchisoarea Rikers Island (New York) in arest la domiciliu, intr-o locuinta temporara din sudul Manhattan, informeaza Mediafax. Dominique Strauss-Kahn a iesit din inchisoare "in aceasta seara", dupa ora 21.00 GMT (24.00 ora Romaniei), a afirmat garantul sau judiciar.
Judecatorul precizeaza ca acesta a fost consemnat la domiciliu "in sudul Manhattan, in apropiere de Ground Zero", zona in care se aflau turnurile gemene distruse in atentatele din 11 septembrie.
Potrivit presei locale, fostul director general al Fondului Monetar International va locui intr-un apartament al companiei de supraveghere Stroz Friedberg, care va asigura supravegherea sa la domiciliu.
Intr-o prima faza, judecatorul a primit si validat cautiunea de un milion de dolari si garantia de cinci milioane de dolari ceruta, dar un purtator de cuvant al tribunalului din New York a explicat ca trebuie indeplinite si alte conditii, la sase zile de la arestarea lui Dominique Strauss-Kahn, la bordul unui avion care se pregatea sa decoleze catre Paris.
Fostul director al FMI si sotia acestuia, Anne Sinclair, nu au gasit, vineri dupa-amiaza, un apartament in Manhattan, potrivit site-ului de Internet al New York Post.
Potrivit tabloidului, Anne Sinclair a inchiriat un apartament in Bristol Plaza, in Manhattan, dar administratia acestui imobil prestigios de pe strada 65 a anulat tranzactia cand a aflat ca se va muta Strauss-Kahn.... mai mult
Sambata, 21 Mai 2011, ora 00:25
Christine Lagarde, Ministrul francez al Finantelor, ar fi un "foarte bun candidat" pentru pozitia de director general al Fondului Monetar International (FMI), insa nu va fi usor pentru Franta sa pastreze functia, a declarat la un post de radio ministrul transporturilor de la Paris, conform Mediafax. Directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, fost ministru de finante al Frantei, a demisionat joi cu efect imediat. El se afla in arest la New York de la sfarsitul saptamanii trecute, acuzat de tentativa de viol. Strauss-Kahn a negat toate acuzatiile, insa a fost nevoit sa cedeze presiunilor si sa se retraga de la sefia FMI.
In timp ce Europa incearca sa impuna pastrarea traditiei de a avea un european in pozitia de lider al Fondului, Christine Lagarde se numara printre numele vehiculate in ultimele zile in presa internationala ca posibili candidati la functia acum vacanta.
Cele mai importante presiuni vin din partea marilor economii emergente, care au devenit in ultimii ani motorul de crestere al economiei mondiale si doresc o mai mare influenta asupra politicilor economice globale si implicit in conducerea institutiilor financiare internationale. FMI are insa un rol important in solutionarea crizei datoriilor de stat din zona euro, ajutand la coordonarea pachetelor de bailout ale Greciei, Irlandei si Portugaliei.
"Sunt convins ca este un candidat foarte bun. Am calatorit impreuna cu ea in Asia si pot confirma popularitatea ei in randul ministrilor din marile state... mai mult
Joi, 19 Mai 2011, ora 12:15
Dominique Strauss-Kahn, seful FMI, care este cercetat de politia din New York pentru agresiune sexuala, tentativa de viol si sechestrare, ar putea fi condamnat, in cazul in care se va ajunge la proces, la o pedeapsa cuprinsa intre un an si maxim 25 de ani inchisoare, scrie Newsin. Seful FMI urmeaza sa fie prezentat unei instante, duminica dupa-amiaza, pentru a i se comunica oficial acuzatiile care ii sunt aduse. El va pleda "nevinovat", potrivit avocatului sau.In prezent, Dominique Strauss-Kahn se afla la o sectie a politiei din New York.
Seful FMI, deocamdata arestat preventiv, ar putea fi eliberat pe cautiune, pe principiul "bunei credinte", daca se angajeaza ca nu se va sustrage justitiei in cazul unui proces. In ceea ce priveste posibilitatea de a parasi teritoriul Statelor Unite, deocamdata politia i-a retinut pasaportul, dar i l-ar putea inapoia. Totul depine de bunavointa judecatorului.Problema intens dezbatuta in prezent este daca seful FMI beneficia sau nu de imunitate diplomatica in momentul comiterii faptelor.In orice caz, procesul sefului FMI ar putea dura maxim trei luni, potrivit lui Christopher Mesnooh, un avocat american din New York, citat Le Journal du Dimanche.In ceea ce priveste pedeapsa pe care o risca, ea ar putea fi cuprinsa intre un an si 25 de ani inchisoare.
Totul depinde de incadrarea pe care o va da faptelor Parchetul din New York, scrie L'Express.In cazul unui comportament sexual neadecvat, infractiunea cel mai putin grava, aceasta se... mai mult
Duminica, 15 Mai 2011, ora 23:24