Ryanair este celebra pentru ca mentine costurile scazute, dar noua schema de stimulente a directorului general este oricum dar nu cumpatata, se arata intr-o analiza a Reuters.
Compania low-cost i-a acordat lui Michael O'Leary optiuni cu actiuni care ar putea valora aproape 100 de milioane de euro, daca va dubla pana in 2024 profitul net al Ryanair sau pretul actiunilor. Chiar daca tinta pare dificila, ea poate fi realizata de Michael O'Leary, considera analistii.
Ryanair, cu o capitalizare bursiera de 13 miliarde de euro, se confrunta cu dificultati in ultimul timp, din cauza grevelor.
Din octombrie, O'Leary a emis doua avertismente privind profitul si a redus preturile biletelor in sezonul de iarna cu 7%.
Actiunile Ryanair au pierdut aproximativ 40% fata de nivelul record inregistrat in august 2017, de 19,23 euro.
Pentru a-l stimula pe O'Leary's, Ryanair i-a acordat optiuni la peste zece milioane de actiuni pe care le poate exercita la pretul de 11,12 euro daca profitul net ajunge la doua miliarde de euro - de la un miliard de euro estimat pentru actualul an fiscal - sau daca pretul unei actiuni creste peste 21 de euro. Daca isi va exercita optiunile, participatia lui O'Leary' va depasi 5%, el devenind cel mai mare actionar al Ryanair.
De asemenea, Ryanair vrea sa-si majoreze numarul de pasageri la 200 de milioane pana in 2024, de la 142 de milioane previzionati in in actualul an fiscal.
Ryanair, cea mai mare companie aeriana low-cost din Europa dupa... mai mult
Vineri, 15 Februarie 2019, ora 16:09
Eficienta echipei poate fi considerabil redusa de un sef care este lipsit de „fair play”, de un sef prefacut sau unul obsedat de micromanagement. Acestea sunt doar cativa din factorii care influenteaza negativ capitalul uman al unei companii si, intr-un final, chiar rezultatele de sfarsit de an ale acesteia.Citeste si:
Seful dificil: in ce categorie te incadrezi? Partea 1
Seful dificil: in ce categorie te incadrezi? Partea 2
Seful care nu stie ce inseamna confidentialitatea
Unii sefi pretind sa fie adeptii unei comunicari deschise, aparent benefica pentru toata lumea. In realitate, insa, tot ce spun angajatii poate si va fi folosit impotriva lor. Aceasta atitudine ii priveaza de increderea oamenilor din subordine si de orice sansa de a deveni adevarati lider vreodata.
Seful caruia ii este teama sa infrunte problemele
Acest sef ar prefera ca si subordonatii sa faca acelasi lucru, sa pretinda ca totul se desfasoara fara probleme. Cand problemele se amplifica, el le pune sub responsabilitatea directa a celorlalti si spera ca problemele sa dispara cat mai repede.
Seful care nu lasa nimic sa se intampla fara acordul sau
Opusul sefului care nu stie sa comunice si sa ii directioneze pe subordonati este seful obsedat de micromanagement.Acesta nu are incredere sa delege responsabilitati nimanui, isi lasa „amprentele” peste tot, privandu-i pe angajati de autonomie si simtul responsabilitatii dar si anuland orice incercare de a pune in practica... mai mult
Duminica, 12 Iunie 2011, ora 11:41
Seful dificil poate fi definit printr-o multime de trasaturi negative dar si prin lipsa unor aptitudini esentiale in leadership. Tactul, influenta sau capacitatea de a motiva sunt cateva dintre aptitudinile fara de care, tot ce face managerul in echipa lui este sa genereze frustrari si repulsie fata de conducere.Vezi si Seful dificil: in ce categorie te incadrezi? partea 1
Seful lipsit de tact
Acest tip de sef nu face decat se le reaminteasca subordonatilor ca pot fi oricand inlocuiti si ca trebuie sa faca doar ce vrea el. Atitudinea lui ii aduce marginalizarea din partea subordonatilor, dar si din partea superiorilor.
Seful lipsit de influenta
Nici prezenta, nici limbajul corporal nici modul de a vorbi sau de a scrie nu asigura imaginea unui profesionist care stie sa lucreze in echipa si sa obtina rezultate, informeaza Business Week.
Seful care nu rateaza ocazia sa critice
Fie ca o face in public, fie a o face fata in fata, acest sef nu rateaza niciun moment sa ii critice pe angajati. Chiar daca rezultatele subordonatilor sunt foarte bune, el tot ii trateaza ca pe niste servitori.
Seful care nu stie sa laude si nici sa motiveze
Unii sefi nu inteleg cat de important este un cuvant de lauda pentru ego-ul angajatului, cat de productiv ar putea fi un feedback corect din partea lor sau o simpla sustinere, atunci cand echipa trece printr-un insucces.
Seful care nu e in stare sa comunice
Nu este nimic mai frustrant petru angajati decat sa nu stie motivele... mai mult
Sambata, 11 Iunie 2011, ora 16:58
Termenul de "sef dificil" a devenit foarte vag in ultima vreme, intrucat fiecare astfel de sef inrautateste lucrurile in stil propriu. Multitudinea de tipologii in care poti incadra un sef problematic este ingrijoratoare si ar trebui sa fie un semnal de alarma pentru orice manager. Iata o cateva variante de "sef dificil" oferite de Busines Week si usurinta cu care poti deveni si tu unul din ei.
Seful care nu-si cunoaste atributiile
Acesti sefi au tendinta de a se retrage din fata responsabilitatilor si da ordine subordonatilor sa realizeze un produs, fara sa le pese cum se intampla asta.
Seful care nu asculta
Superiorii care mereu cauta ceva in telefon in timp ce altii vorbesc, care intrerup pe oricine pentru a-si exprima punctul de vedere si isi pierd rabdarea cand nu sunt ei cei care vorbesc se incadreaza subcategoria "seful care nu asculta" din categoria sefilor dificili.
Seful cu o viziune restransa
Un astfel de sef este intr-adevar inteligent si are realizari foarte mari. Tot acest succes i-a amplificat sentimentul de mandrie fata de propria persoana si, implicit, nimeni nu poate sa mai aiba dreptate, nu poate exista o alta cale si discutiile nu isi mai au sensul, din perspectiva lui.
Seful nepregatit
Superiorii care se sperie de orice sedinta neprevazuta, care schimba mereu task-urile angajatilor la minut si ii determina pe acestia sa munceasca pana seara tarziu pentru alegerea facuta de ei, nu fac decat sa demonstreze ca nu sunt capabili sa... mai mult
Joi, 09 Iunie 2011, ora 18:02
Cand ai un sef dificil, ai de ales intre a-ti gasi un nou job sau a te resemna. Mai exista o varianta. Poti sa-ti concediezi seful. Vezi cazuri in care unul sau mai multi angajati au reusit sa faca acest lucru.Noul CEO al unei companii medii din domeniul tehnologiei excela din punct de vedere tehnic, dar nu avea niciun fel de calitati de manager. Ii dezamagea pe toti, inclusiv pe clienti. Moralul tuturor a inceput sa scada, oamenii au inceput sa se planga. Pana la urma si-au luat inima in dinti si s-au adresat board-ului companiei, explicand cum seful companiei ii demotiveaza, creaza confuzie intre angajati si goneste clientii. A durat patru ani, dar pana la urama consiliul de administratie l-a concediat pe CEO.
Nenumarati angajati au fantezii in care isi concediaza seful, dar foarte putini reusesc. Forbes a stat de vorba cu o serie de consultanti in cariera, un avocat si un profesor de management despre cum pot angajatii nemultumiti sa-si concedieze sefii. Cu toate ca exista cateva povesti de succes, concluzia este urmatoarea: "Gandeste-te foarte bine inainte sa incerci, pentru ca cel mai probabil vei esua!".
"Organizatiile au ierarhii ale puterii, iar seful tau este in mod automat pe un nivel superior", spune Marie McIntyre, consultant in cariera. "Toate aceste situatii depind de puterea de influenta", mai spune aceasta. "Daca ii declari razboi sefului tau, in 90% dintre cazuri vei pierde, pentru simplul fapt ca seful tau are mai multa influenta decat tine".
Cand... mai mult
Miercuri, 18 Mai 2011, ora 13:33
Ne petrecem foarte mult timp reprosand lucruri si plangandu-ne de comportamentul sefului si multi nu ezita sa exprime sincer toate aceste lucruri chiar si in mediul online, in vazul lumii. Daca actionezi in acest mod subiectiv, fara sa incerci sa dobandesti o imagine de ansamblu a situatiei, risti sa iti inrautatesti singur situatia profesionala. Uneori cea mai buna alegere ramane demisia onorabila, daca toate eforturile de intelegere a stilului de management nu reusesc sa dea roade, sunt de parere expertii citati de BNET.com.Specialistii in HR considera insa ca examinarea atenta a managementului de calitate este singura modalitate prin care putem sa imbunatatim situatia noastra.Exista unele momente in care tuturor ne-ar fi de ajutor sa invatam cum sa cooperam cu un sef dificil, daca nu vrem sa ne transformam blogul personal intr-o "vale a plangerii" in care sa ne descarcam nerviisi sa adresam cuvinte urate sefului insuportabil.In ceea ce priveste cariera ta, nici autocompatimirea, nici atitudinea prin care arati ca meriti ceva mai bun nu au cum sa iti aduca beneficii.Tot ce faci in acest mod este sa ramai fara job sau, mai rau, sa iti lasi o amprenta considerabila pentru viitorul carierei tale.Confruntarile ambitioase cu seful sunt in detrimentul tauIntr-o situatie tensionata, indiferent cat de gresit si intempestiv ar fi reactionat seful, decizia lui de a renunta la serviciile tale poate aparea foarte usor.Poate ca momentul nu reflecta realitatea in sine, insa acum o... mai mult
Vineri, 18 Februarie 2011, ora 17:04
Nu toti managerii sunt performeri. Unii dintre ei, ajunsi la conducerea unui departament printr-un concurs al sortii, au efecte negative asupra mediului de lucru si, intr-un final, asupra rezultatelor financiare ale companiei.Iata cateva sfaturi care sa te ajute atunci cand ai de-a face cu un sef dificil:Micro-managerulMicro-managerul simte nevoia de a verifica in mod constant angajatii pentru a-si proteja pozitia sau a-si exercita autoritatea. Daca ai de-a face cu un astfel tip de sef, incearca sa-i comunici la timp task-urile pe care le-ai indeplinit, sa-i trimiti e-mailuri sau sa anticipezi problemele care pot aparea in cadrul companiei si sa te gandesti deja si la o serie de solutii. Seful indecis Daca seful tau nu stie ce vrea sau nu iti poate exprima clar acest lucru, ai putea avea un sentiment ca iti irosesti timpul petrecut la job.Pentru a scapa de acest sentiment este recomandat sa pui intrebari si sa iei notite. Reaminteste-i care sunt responsabilitatile tale. Seful de negasitAi nevoie de seful tau pentru a aproba un comunicat de presa, si brusc - e de negasit! Sau i-ai trimis un e-mail important la care n-ai primit raspuns de mai multe zile. O strategie pe care ai putea-o folosi atunci cand ai de-a face cu un sef care dispare tocmai atunci cand ai nevoie de el este sa te informezi care este stilul preferat de comunicare si sa-l pui in aplicare. Spre exemplu, daca e-mailurile pe care le trimite nu sunt niciodata mai lungi decat patru paragrafe, adopta acelasi... mai mult
Joi, 19 August 2010, ora 11:56
Ai simtit vreodata ca seful tau se comporta ca un copil? Unul care incepe sa arunce cu e la indemana sau care devine un mielusel ratacit atunci cand se simte coplesit?Asemenea comportament reprezinta regresia. Astfel de sefi se comporta precum copiii care te imping si te trag de par in curtea scolii sau ca cei neajutorati, speriati sa dea dovada de cea mai mica urma de incompetenta. Pot sa fie incapatanati, speriati, plini de nevoi sau sa aiba temeri irationale. Si iti pot consuma toata ziua de lucru, nemaivorbind de faptul ca poti afecta productivitatea si profitul.
O economie care scartaie, presiunea de la locul de munca si stresul amplifica mereu comportamentul sefilor care se simt nepregatiti. Cu totii suntem oameni, iar in spatele fatadei profesionale a sefului se afla deseori un copil mai mare, care nu-si poate modula puterea.
Cand seful tau cade prada unor astfel de comportamente, poti apela la tehnici parentale pentru a-i face fata. Identificand motivele copilaresti care stau in spatele actiunilor sefului sau colegului tau, poti gestiona mai bine chiar si cele mai dificile situatii.
1. Comunica
Comunica frecvent, deschis si sincer. La munca, stai in preajma obiectivelor sefului tai si nu concentrat pe proiectele tale preferate, astfel incat munca ta sa ramana fidela lucrurilor critice pentru management.
Deschizand curajos dialogul, vei evita, de asemenea, posibilitatea de a crea reactii fals negative. Ar putea exista si alti factori care... mai mult
Miercuri, 25 Noiembrie 2009, ora 06:39
Esti obosit. Esti frustrat. Esti nefericit. Esti nemotivat. Interactiunea cu seful tau te lasa rece. Acesta este brutal, intimidant, intruziv, pretentios. Isi asuma meritele pentru munca facuta de tine, nu-ti ofera niciodata feedback si lipseste de la fiecare sedinta pe care o programeaza cu tine. Sau cedeaza imediat cand este sub presiune si nu te sprijina la nevoie.Este un sef cu care nu poti relationa. Un sef dificil este putin spus. Relationarea cu un manager mai putin decat eficient sau pur si simplu slab si nepregatit este o provocare pentru multi angajati. Indiferent care este atitudinea neplacuta a sefului tau, urmatoarele sfaturi te vor ajuta sa gestionezi situatia, scrie about.com.
E constient seful tau ca exista o problema?
Incepe prin a intelege ca seful tau e posibil sa nu fie constient de cum este privit de cei din jur. Definitia unui sef “rau” depinde de nevoile angajatilor, de abilitatile managerului si de circumstante.Un manager care nu se implica poate sa nu isi dea seama ca lipsa directiei sau a feedback-ului il face un sef “rau”. Poate sa considere ca aceasta atitudine este potrivita pentru un om care se afla la putere.
Un manager care ofera prea mult sprijin poate fi unul care se simte nesigur de jobul sau. Acesta poate sa nu relizeze ca care o atitudine insultatoare la adresa unul angajat competent si sigur pe el.Sau poate ca sefului ii lipseste trainingul si este coplesit de cerintele de la locul de munca, astfel incat nu... mai mult
Luni, 30 Martie 2009, ora 13:59