Fondul Monetar International (FMI) l-a numit pe sud-coreeanul Jaewoo Lee (foto) in functia de sef al misiunii FMI pentru Romania si Bulgaria.
"Sunt foarte incantat sa anunt ca Jaewoo Lee a fost desemnat noul sef al misiunii FMI pentru Romania si Bulgaria, din 7 decembrie 2017. Dl. Lee il inlocuieste pe dl. Reza Baqir, care va primi un nou post conform politicilor interne ale organizatiei financiare internationale", a afirmat Alejandro Hajdenberg, reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria.
Inainte de numirea sa, Jaewoo Lee a fost seful misiunii FMI in Sri Lanka, care este inclusa din 2016 intr-un program al organizatiei financiare internationale.
Anterior, acesta a ocupat, in cadrul FMI, postul de adjunct al sefului diviziei de studii pentru regiunile Asia si Pacific si a lucrat la divizia macroeconomie din cadrul Departamentului de cercetare.
Jaewoo Lee a lucrat in cateva economii avansate si emergente si a participat sau a condus cateva proiecte, inclusiv evaluarea cursului valutar, evolutia economica si politica de la criza financiara globala si efectele globale ale reechilibrarii Chinei.
In afara FMI, el a lucrat ca profesor de economie la Universitatea California Irvine si economist sef pentru Coreea de Sud al Bank of America Merrill Lynch.
Cercetarile sale au fost publicate in cateva reviste, inclusiv American Economic Review si Review of Economics and Statistics. Are un doctorat la Massachusetts Institute of Technology si un master in economie... mai mult
Marti, 28 Noiembrie 2017, ora 20:48
Fondul Monetar International (FMI) l-a numit pe Reza Baqir in functia de sef al misiunii pentru Romania, in locul Andreei Schaechter, acesta urmand sa efectueze o vizita la Bucuresti in perioada 12 - 15 ianuarie 2016, informeaza, luni, reprezentantul rezident al Fondului in Romania si Bulgaria, Guillermo Tolosa.
"Domnul Reza a fost numit sef al misiunii pentru Romania si va efectua o vizita in Bucuresti in perioada 12 - 15 ianuarie pentru a fi prezentat autoritatilor. El o va inlocui pe Andrea Schaechter, care si-a incheiat mandatul, dupa doi ani si jumatate, conform politicii uzuale a FMI de rotire a angajatilor", se mentioneaza intr-un comunicat al FMI.
Romania si imprumutul de la FMI: Cate miliarde de euro am platit in 2015
Reza Baqir este cetatean pakistanez si, inainte de a se alatura Departamentului pentru Europa al FMI, a detinut pozitia de sef al ...citeste mai departe despre "Misiunea FMI in Romania are un nou sef: Cine ii ia locul Andreei Schaechter (Foto)" pe Ziare.com mai mult
Luni, 11 Ianuarie 2016, ora 11:07
Romanca Delia Velculescu atrage tot mai mult atentia presei internationale, dupa ce a fost numita sefa delegatiei FMI in Grecia.
Dupa ce a fost comparata de o publicatie elena cu sefa FMI, Christine Lagarde, publicatia britanica The Guardian aminteste ca presa cipriota a numit-o "doamna de fier".
Romanca joaca rolul principal in noul act al dramei salvarii Greciei, scrie The Guardian despre economista, subliniind ca aceasta si-a creat o reputatie de otel ca lider al echipei de negociatori FMI in Cipru.
Porecla de "doamna de fier" a primit-o in timpul discutiilor din Cipru si, date fiind relatiile proaste dintre Atena si creditorii sai, duritatea romancei va fi testata din nou in zilele urmatoare, sustine publicatia citata.
Presa greaca: Romanca sefa a misiunii FMI, versiunea bruneta a Christinei Lagarde
Velculescu ajunge la Atena in contextul incertitudinilor privind al treilea imprumut salvator acordat de FMI Greciei. Premierul grec Alexis Tsipras spera sa ajunga la o ...citeste mai departe despre "Romanca sefa a misiunii FMI in Grecia, laudata si de presa cipriota: O veritabila "doamna de fier"" pe Ziare.com mai mult
Joi, 30 Iulie 2015, ora 18:02
Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud si-au exprimat ingrijorarea in legatura cu procesul de selectie a noului director al Fondului Monetar International, subliniind ca alegerea in functie de nationalitate submineaza legitimitatea institutiei, relateaza NewsIn. Oficialii europeni considera, insa, ca un alt european trebuie sa il inlocuiasca pe Dominique Strauss-Kahn, care a demisionat saptamana trecuta, fiind acuzat de agresiune sexuala si tentativa de viol, relateaza BBC.
Ministrul francez de finante, Christine Lagarde, este considera favorita pentru a-i urma la conducerea FMI.
Cei cinci directori executivi ai FMI care reprezinta grupul BRIC si-au exprimat pozitia intr-un comunicat comun.
"Suntem ingrijorati de declaratiile publice facute recent de inalti oficiali europeni, potrivit carora pozitia de director general ar trebui sa fie ocupata in continuare de un european", au spus ei.
"Criza financiara recenta, care a izbucnit in tarile dezvoltate, subliniaza urgenta reformarii institutiilor financiare internationale, pentru a reflecta rolul din ce in ce mai mare al tarilor in curs de dezvoltare in economia mondiala", au adaugat ei.
Corespondentul BBC la Washington afirma ca aceasta declaratie reprezinta o provocare directa fata de Europa, iar daca tarile BRIC se pot uni in spatele unuia dintre candidati, Consiliul de Administratie al FMI, format din 24 de reprezentanti, va avea de luat o decizie dificila si delicata din punct de vedere diplomatic.
Economiile... mai mult
Miercuri, 25 Mai 2011, ora 13:00
Anne Sinclair, sotia lui Dominique Strauss-Kahn, face toate eforturile pentru apararea in justitie a fostului director al FMI, acuzat de agresiune sexuala, comenteaza Le Figaro, in editia electronica. Aceasta femeie frumoasa, fosta vedeta a televiziunii franceze, a devenit dintr-o data victima unei duble dezamagiri mediatice, potrivit Mediafax.
Prima dezamagire este ca nu va mai deveni niciodata prima doamna a Frantei, ea, care in 1997, a renuntat la cariera de jurnalista pentru a-l ajuta pe sotul ei, pe atunci ministru al Finantelor.
Un destin prezidential intrerupt brusc intr-o sectie de politie din Harlem. A doua dezamagire este ca aceasta sotie iubitoare se confrunta cu o atentie mediatica fara precedent, dat fiind ca sotul ei este acuzat ca o inseala si ar fi agresat sexual o camerista.
Daca Anne Sinclair ar fi decis sa il paraseasca definitiv pe Dominique Strauss-Kahn, intrega Franta ar fi inteles-o. Dar ea a procedat exact invers, alegand sa il apere pe Strauss-Kahn chiar si in fata justitiei si impotriva tuturor.
Anne Sinclair a difuzat un comunicat in care afirma ca nu crede "nici macar o secunda" in vinovatia sotului ei.
Sinclair a venit la New York de urgenta si a anuntat ca va angaja cei mai competenti avocati americani pentru a obtine conditii bune de detentie si eliberarea pe cautiune a sotului ei.
Fara a se gandi deloc, Anne Sinclair a pus averea sa considerabila in serviciul sotului ei acuzat ca o inseala, achitand cautiunea de un milion de dolari,... mai mult
Marti, 24 Mai 2011, ora 23:34
Dominique Strauss-Kahn afirma ca a demisionat din functia de director-general al FMI pentru a feri institutia de "cosmarul" pe care il traieste el, reiterand ca este nevinovat, conform unei scrisori trimise institutiei internationale, informeaza Mediafax."Nu pot accepta ca FMI si voi, dragii mei colegi, sa traiti in vreun mod cosmarul pe care il traiesc eu. De aceea, era nevoie ca eu sa plec", a declarat Strass-Kahn, consemnat la domiciliu in contextul in care este acuzat de agresiune sexuala si tentativa de violare a unui cameriste. Aceasta este prima declaratie publica a fostului director al FMI dupa izbucnirea scandalului care l-a fortat sa demisioneze.
Dominique Strauss-Kahn locuieste temporar in apartamentul din New York in care a fost plasat temporar in arest la domiciliu.
Apartamentul de la numarul 71 de pe Broadway, situat in apropiere de Ground Zero, una dintre tintele atacurilor din 11 septembrie 2001, nu este cel in care fostul director al FMI va astepta urmarile epopeei judiciare care s-a deschis odata cu inculparea sa pentru infractiuni de natura sexuala.
Acesta i-a fost furnizat vineri seara "pentru cateva zile" de compania de securitate desemnata sa il supravegheze, in asteptarea instalarii sale intr-un alt apartament. Doar in acest al doilea apartament el va avea dreptul la ceva mai multa libertate de miscare.
Va putea sa mearga escortat la avocatii sai, la medic, la tribunal sau la sinagoga, cu conditia sa avertizeze justitia si politia cu sase ore... mai mult
Luni, 23 Mai 2011, ora 23:39
Urmatorul director general al FMI ar trebui sa fie ales in functie de merite, si nu de nationalitate, au declarat ministrii Finantelor din Australia si Africa de Sud intr-un comunicat transmis duminica, citat de Reuters, informeaza Mediafax. Secretarul Trezoreriei Australiei, Wayne Swan, si ministrul sud-african al Finantelor, Pravin Gordhan, copresedinti ai comitetului G20 pentru reforma FMI, au afirmat ca traditia ca directorul general al FMI sa fie un european este depasita.
Ei au facut trimitere la un acord adoptat in 2009 la Pittsburgh de G20 care promoveaza un proces deschis de selectie a directorului general al FMI, cerand onorarea acestei conventii.
"Criza financiara globala a demonstrat ca lumea are nevoie de un FMI puternic si de un director general puternic.
Prea mult timp a fost legitimitatea FMI subminata de conventia de a desemna conducerea institutiei in baza nationalitatii candidatilor.
Pentru a conserva increderea, credibilitatea si legitimitatea Fondului, trebuie sa existe un proces deschis si transparent de selectie, care sa rezulte in angajarea celei mai competente persoane ca director general, indiferent de nationalitate", au aratat cei doi oficial in comunicat.
Institutiile financiare infiintate in 1944 in urma conferintei de la Bretton Woods au operat timp de mai mult de 60 de ani in conformitate cu o traditie neoficiali, dar rigida, care impune ca seful FMI sa fie un european, iar presedintele Bancii Mondiale un american.
Swan a adaugat,... mai mult
Duminica, 22 Mai 2011, ora 23:19
Consiliul Executiv al Fondului Monetar International (FMI) a inceput procesul de selectie a unui nou director general si va accepta de luni nominalizari pentru acest post, a anuntat institutia, adaugand ca spera sa aleaga un lider pana la sfarsitul lunii iunie, transmite Reuters, citat de Mediafax.Decanul Consiliului Executiv al FMI, Shakour Shaalan, reprezentant al Egiptului si al unui grup de tari din Orientul Mjilociu, a declarat intr-un comunicat ca cei 24 de membri ai forului au adoptat un proces de selectie care va asigura desemnarea unui director general intr-o maniera deschisa, transparenta si bazata pe meritele candidatilor.
Oficialul a adaugat ca urmeaza sa fie intocmita o lista scurta de candidati, iar urmatorul director general va fi ales prin consens.
Dominique Strauss-Kahn a demisionat joi din functia de director general al FMI, dupa ce a fost arestat la sfarsitul saptamanii trecute la New York sub acuzatii de tentativa de viol.
Strauss-Kahn, fost ministru de finante al Frantei, sustine ca este nevinovat si a fost eliberat vineri pe cautiune, urmand sa fie judecat in arest la domiciliu, sub monitorizare electronica.
Lupta pentru succesiunea la varful FMI se da intre Europa si marile economii emergente, a caror influenta pe scena globala a crescut semnificativ in ultimii ani, odata ce au devenit motoarele de crestere ale economiei mondiale.
Directorul general al FMI a fost intotdeauna un european, inca de la infiintarea institutiei in 1945, iar tarile... mai mult
Duminica, 22 Mai 2011, ora 15:18
Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a spus miercuri, in cadrul discutiilor pe tema Codului Muncii, ca economia Romaniei este stabilizata, insa tara noastra se afla acum in postura unui pacient supus unei operatii care a reusit, dar care risca totusi sa moara, informeaza The Money Channel, precizeaza NewsIn.De asemenea, oficialul Fondului Monetar International (FMI) a atras atentia ca economia intarzie sa-si revina, desi programul de reforme a fost pus in aplicare in mod corect.
Seful misiunii FMI a facut aceste declaratii la intilnirea de miercuri cu ministrul Muncii, Ioan Botis, si cu reprezentanti ai patronatelor si sindicatelor pe tema Codului Muncii.
Delegatia FMI va fi prezenta in Romania in perioada 25 ianuarie - 8 februarie.
Delegatia va evalua performanta recenta a economiei romanesti si va discuta cu autoritatile despre obiectivele pentru perioada care a mai ramas din acordul curent.
De asemenea, misiunea va initia negocierile pentru un posibil nou accord.
Pe langa intalnirea cu autoritatile, delegatia va discuta si cu reprezentanti ai partidelor politice, sindicatelor, asociatiilor patronale si ai bancilor. mai mult
Miercuri, 26 Ianuarie 2011, ora 14:57