Consiliul Concurentei a autorizat tranzactia prin care IRI Investments, din grupul Ikea, preia unele companii din Romania apartinand grupului Vestas Wind Systems, potrivit unui comunicat al autoritatii de concurenta.
IRI Investments SRL este o companie de tip holding, detinuta de Ingka Investments B.V., Olanda, care apartine Grupului Ingka.
Grupul Ingka opereaza in Romania doua directii de business: comercializarea mobilei, articolelor de iluminat si a celor de uz casnic si investitii in sectorul forestier, detinand magazinele Ikea.
Grupul Vestas activeaza, in principal, in industria energiei eoliene, fiind unul dintre cei mai importanti producatori de turbine eoliene si servicii conexe, la nivel global.
In Romania, Grupul Vestas opereaza in domeniul furnizarii de turbine eoliene si serviciilor conexe, prin intermediul Vestas CEU Romania SRL.
Cele sapte companii preluate de catre IRI Investments SRL activeaza in domeniul producerii si comercializarii de energie eoliana.
In urma a analizei acestei concentrari economice, Consiliul Concurentei a constatat ca operatiunea propusa nu ridica obstacole semnificative in calea concurentei efective pe piata romaneasca sau pe o parte substantiala a acesteia si nu exista indoieli serioase privind compatibilitatea sa cu un mediu concurential normal.
Decizia va fi publicata pe site-ul autoritatii nationale de concurenta, dupa eliminarea informatiilor cu caracter confidential.
Pe 13 septembrie, grupul suedez Ingka,... mai mult
Vineri, 25 Octombrie 2019, ora 11:29
Grupul suedez Ingka, care detine majoritatea magazinelor IKEA, a anuntat vineri ca a achizitionat de la Vestas o participatie de 80% in sapte parcuri eoliene din Romania, pentru 136 milioane euro (151 milioane de dolari), transmite Reuters.
Grupul danez Vestas este cel mai mare producator de turbine eoliene din Europa.
Achizitia, realizata prin divizia de investitii a Ingka Group, include 64 de turbine cu o putere totala instalata 171 MW, si vine dupa ce anul acesta grupul suedez cumparase o participatie in al doilea mare parc eolian offshore din Germania.
"Achizitia din Romania sprijina obiectivul nostru de a genera din surse regenerabile intreaga cantitate de energie pe care o consumam iar investitia ne aduce cu un pas mai aproape de indeplinirea tintelor noastre climatice din 2020", a afirmat seful investitiilor de la Ingka, Krister Mattsson.
Acum Ingka Group detine si opereaza 900.000 de module solare si 534 turbine eoliene in 14 tari.
Tranzactia trebuie aprobata de autoritatile de reglementare si ar urma sa se finalizeze in octombrie, a precizat grupul suedez.
IKEA, cel mai mare retailer de mobilier din lume, are o prezenta importanta pe piata din Romania. mai mult
Vineri, 13 Septembrie 2019, ora 11:37
Ikea, cel mai mare retailer de mobilier din lume, intentioneaza sa investeasca in urmatorii trei ani 400 de milioane de euro (448 de milioane de dolari) in Franta, ca parte a programului ce vizeaza construirea de noi magazine in centrul oraselor, a anuntat luni seful subsidiarei franceze, Walter Kadnar, transmite Reuters.
Retailerul este renumit pentru marile sale magazine cu o suprafata de peste 20.000 de metri patrati amplasate la marginea oraselor. Insa grupul suedez a fost nevoit sa isi modifice modelul de business pe fondul cresterii concurentei si al preferintei consumatorilor de a comanda mobila online de acasa in loc sa se deplaseze pana la periferia oraselor.
Planurile prezentate de Walter Kadnar vin intr-un moment in care Ikea a inaugurat in Paris primul sau magazin din centrul unui oras, parte a unei strategii care vizeaza adaptarea grupului suedez la modificarea obiceiurilor de consum si la cresterea vanzarilor online.
Magazinul se afla in districtul Madeleine, o destinatie populara pentru turisti si aproape de principalele atractii ale capitalei Frantei. Zona a fost afectata recent de protestele vestelor galbene.
Franta este a treia mare piata a Ikea, dupa Germania si SUA. Ikea are 10.184 de angajati in Franta, unde in anul fiscal 2017-2018 a realizat vanzari de 2,829 miliarde euro, in crestere cu 3% comparativ cu anul fiscal precedent.
In ultimii ani, Ikea a deschis cateva magazine cu un format mai mic dar amplasate in centrul oraselor,... mai mult
Marti, 07 Mai 2019, ora 10:35
Are o avere estimata la 65,5 miliarde de euro, conduce una dintre cele mai cunoscute companii din industria de mobila si decoratiuni interioare, dar prefera sa se imbrace de la piata de vechituri.
Ingvar Kamprad, omul care a fondat Ikea, sustine ca astfel vrea sa dea un exemplu de cumpatare si afirma ca stilul sau de viata nu difera cu nimic de cel al unui om sarac din regiunea agricola Smaland din Suedia, relateaza The Guardian.
"Sunt cumpatat!"
Nu sunt barfe, ci adevarul gol-golut relatat chiar de catre excentricul miliardar! Intr-un interviu acordat postului suedez TV4, Kamprad recunoaste ca isi cumpara haine de la targul de vechituri.
"Nu cred ca port ceva care sa nu fi fost cumparat de la piata de vechituri. Are rolul de a arata ca vreau sa dau un bun exemplu. Este in natura celor din Smaland sa fim cumpatati", a explicat miliardarul.
Cele mai noi analize facute de presa din Suedia il plaseaza pe Kamprad in fruntea unei averi de 65,5 miliarde euro. In 2006, revista Forbes il declara al patrulea cel mai bogat om al lumii.
Este greu de spus insa care este valoarea adevarata a averii detinute de patronul Ikea, celebra sa cumpatare indemnandu-l in timp sa plaseze o parte din actiuni pe numele copiilor si o alta in portofoliul unei fundatii infiintate intr-un celebru paradis fiscal al Europei, Liechtenstein.
Zgarcenie maxima
Cat este vorba de cumpatare si cat este zgarcenie in viata de zi cu zi a miliardarului suedez? Pana la urma, amandoua ar putea... mai mult
Joi, 10 Martie 2016, ora 12:30
1Ancheta asupra unor suspiciuni de supraveghere a unor salariati si clienti Ikea Franta a luat o noua turnura, odata cu inculparea, vineri, a unui fost director si a actualului sef al securitatii unui magazin din sudul tarii.
Scandalul de spionaj, care afecteaza filiala franceza a Ikea, a condus deja la doua inculpari, la sfarsitul lui ianuarie, si anume a lui Jean-François Paris, seful Departamentului pentru Gestionarea Riscurilor in perioada 1998-2012, si a fostei sale adjuncte, arata AFP.
Inaintea operatiunilor efectuate la un magazin de la Avignon-Vedine, in sudul Frantei, ancheta s-a orientat asupra unor magazine in regiunea pariziana si in regiunea Brest (vest) apartinand gigantului suedez in domeniul mobiler.
Plasati sub control judiciar si eliberati dupa ce s-au prezentat in fata unui judecator de instructie, cei doi barbati au fost inculpati pentru "infractiuni privind legislatia in domeniul informatic si libertatile", potrivit unor surse apropiate dosarului.
Contactat, Parchetul de la Versailles, langa Paris, nu a dorit comenteze.
Contactata, de asemenea, conducerea Ikea Franta a declarat ca "ia act" de cele doua noi inculpari, fara sa comenteze despre instructie, neavand "acces la dosar".
Cei doi au fost plasati in arest preventiv marti, de catre politia judiciara de la Versailles, insarcianta cu ancheta, dupa care au fost detinuti la inchisoarea de la Pontet (sud), in asteptarea transferului catre Yvelines, in apropiere de Paris.
Alti doi... mai mult
Duminica, 28 Aprilie 2013, ora 15:19
O subsidiara a Inter IKEA Group, proprietarul marcii de mobila IKEA, si compania Marriott International vor prezenta proiectul unui lant hotelier low-cost, sub brandul Moxy.
Inter IKEA investeste circa 500 de milioane de dolari pentru aproximativ 50 de hoteluri cu tarif redus in Europa in urmatorii cinci ani, afirma directori de la Marriott, printr-un parteneriat cu Marriott si un operator european, potrivit Wall Street Journal. Proiectul ar putea fi anuntat oficial marti.
Hotelurile nu vor folosi mobila sau design IKEA. In schimb, grupul a recurs la o tehnica inovatoare de constructie pentru a pastra la un nivel redus costurile de constructie. Multe dintre hoteluri vor fi construite folosind camere prefabricate in alta parte si asamblate la fel ca mobila IKEA. Acest tip de constructie modulara este noua pentru Marriott, noteaza Wall Street Journal.
Primul hotel ar urma sa fie deschis la Milano intr-un an.
Inter IKEA a cautat locatii si anticipeaza ca va incepe constructia catorva hoteluri in acest an, a declarat Peter Andrews, seful diviziei hoteliere a grupuilui. Proiectul mixt vizeaza constructia hotelurilor in apropierea parcurilor de birouri, aeroporturilor, precum si a statiilor de tren si metrou.
Hotelurile ar urma sa aiba intre 150 si 300 de camere.
Moxy este prima tentativa a Marriott de a intra pe piata calatorilor mai tineri, cu buget limitat.
Camerele, cu pret orientativ de circa 60 de euro, au fost proiectate la Amsterdam si in alte... mai mult
Marti, 05 Martie 2013, ora 10:23
Miliardarul Ingvar Kamprad a fost membru al Partidului Nazist din Suedia si a fost sub atenta supraveghere a politiei secrete, care i-a deschis un dosar de urmarire, scrie The Telegraph.Documentele din 1943, scoase la iveala odata cu publicarea unei carti care-l are in prim plan pe Kamprad, au reaprins discutiile despre simpatiile de dreapta ale batranului miliardar.
Aceastea dovedesc, pentru prima oara, ca fondatorul IKEA a fost membru activ al Svensk Socialistisk Samling, succesorul partidului Nationalist Socialist din Suedia.
Potrivit acestora, Kamprad era foarte entuziasmat de procesul de recrutare al noilor membri si nu rata nicio sansa de a ajuta miscarea.
Autoarea cartii despre viata lui Kamprad este de parere ca fondatorul IKEA a esuat in a-si denunta trecutul nazist.
"In 1998, spunea ca va pune totul pe masa si ca nu va ascunde nimic. De ce nu a spus atunci ca a fost membrul unuia dintre cele mai rele partide naziste si ca politia l-a luat atat de tare in serios incat a inceput sa-l urmareasca", se intreaba aceasta.
Ingvar Kamprad a incercat de nenumarate ori sa se dezica de miscarea nazista, dupa ce in 1994 a aparut in presa prima scrisoare compromitatoare.
Era vorba despre o scrisoare trimisa liderului nazistilor suedezi Per Engdahl, de care Kamprad nu s-a dezis niciodata cu adevarat.
"A fost un om mare si o sa sustin asta cat timp traiesc", declara seful IKEA, in urma cu un an.
Totusi, in cartea recent lansata, se vorbeste si despre prietenia dintre Kamprad... mai mult
Joi, 25 August 2011, ora 12:48
Fondatorul gigantului de mobila Ikea, Ingvar Kamprad, a "picat" de pe locul 11 pe locul 162, in topul celor mai bogati oameni din lume.Din averea de 23 de miliarde de dolari, cat a raportat anul trecut, batranul de 84 de ani, cunoscut pentru zgarcenia sa, a ramas cu numai 6 miliarde.
O pierdere cel putin ciudata, avand in vedere ca Ikea nu duce lipsa de clienti sau de profituri.Potrivit Forbes, Kamprad a pierdut voit banii, dupa ce avocatii sai au gasit o cale legala de a dovedi ca fondurile care apartin fundatiei cu sediul in Liechtenstein si care detine de facto Ikea nu pot fi considerate parte a averii personale a lui Kamprad.Fundatia, care are o subsidiara si in Luxemburg numita Inter Ikea Systems, detine toate drepturile asupra produselor gigantului de mobila.3% din totalul vanzarilor sunt directionate catre Liechtenstein sub forma de redevente.
Desi fundatia in sine valoreaza 12 miliarde de dolari, numai 60 de milioane de dolari au fost directionati catre actiuni caritabile pana acum. Citeste mai mult despre Ingvar Kamprad - Boss-ul Ikea, de la fascism la zgarcenie
Vezi top 10 cei mai bogati oameni din lume - Oligarhi, moguli si investitori abili in topul celor mai bogati din lume mai mult
Joi, 10 Martie 2011, ora 15:29
Desi este unul dintre cei mai bogati oameni din lume, cu o avere estimata la 23 de miliarde de dolari, conduce aceeasi masina de 15 ani, zboara la clasa economica si incurajeaza miile de angajati ai imperiului pe care l-a construit sa nu risipeasca hartia.Ingvar Kamprad, fondatorul Ikea, este recunoscut pentru avaritia sa, in ciuda faptului ca este pe locul 11 in topul celor mai bogati oameni de pe planeta, informeaza NZ Herald. Recent, presa suedeza a facut o serie de dezvaluiri, potrivit carora Kamprad si-ar conduce imperiul printr-o fundatie cu sediul in Liechtenstein, pentru a ocoli plata unor taxe in Suedia.Kamprad, in varsta de 84 ani, care locuieste acum in Elvetia, a afirmat ca el si familia lui si-au pierdut orice control asupra Ikea. Totusi, un material realizat de un post de televiziune suedez arata ca miliardarul conduce inca Ikea si ca acesta a creat o fundatie in Liechtenstein, un paradis fiscal. Potrivit postului TV, exista doua fete ale Ikea, una publica si una ascunsa. Prima ipostaza este reprezentata de Inka Holdings, compania care detine cele 280 de magazine Ikea din lume. A doua fata, cea din umbra, este fundatia Intergo, infiintata in urma cu 20 de ani, in Liechtenstein. Fundatia, care are o subsidiara si in Luxemburg numita Inter Ikea Systems, detine toate drepturile asupra produselor gigantului de mobila. 3% din totalul vanzarilor sunt directionate catre Liechtenstein sub forma de redevente, ceea ce a permis fundatiei sa stranga peste 15 miliarde de... mai mult
Miercuri, 09 Februarie 2011, ora 23:25