Grupul rus Gazprom, cel mai mare producator de gaze naturale din lume, se asteapta ca tendinta de crestere a cererii de gaze in Europa sa continue in urmatorii ani, astfel incat, pana in anul 2035, solicitarile pentru importuri suplimentare sa depaseasca tinta de 150 miliarde metri cubi, a declarat vineri directorul general al Gazprom, Alexei Miller, transmite Itar Tass.
"La Adunarea Generala anuala a Actionarilor din urma cu trei ani estimam ca pana in 2035 cererea Europei pentru importuri suplimentare de gaze ar putea ajunge la 150 de miliarde de metri cubi. In prezent vedem cum numai in ultimii trei ani importurile Europei au crescut deja cu 67 de miliarde metri cubi. Ne asteptam ca aceste tendinte sa continue astfel incat sa fie depasite prognozele", a spus Miller.
Seful Gazprom a adaugat ca principalii factori care stau la baza cererii de gaze a Europei sunt scaderea productiei interne, reducerea productiei de electricitate care provine de la centralele nucleare si scaderea rolului carbunelui in sectorul energiei. In acest context, Miller a subliniat ca productia interna de gaze naturale a tarilor europene asigura mai putin de 50% din consum.
"Cererea pentru gaze naturale importate este in crestere in Europa. Pe parcursul ultimilor sase ani, importurile de gaze au crescut, in medie, cu 4% pe an. Iar in 2018 tarile europene au importat 326 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, cu 4,8% mai mult decat in 2017", a precizat Miller la Adunarea Generala anuala... mai mult
Vineri, 28 Iunie 2019, ora 16:50
OMV si Gazprom au semnat un amendament la contractul lor, care prevede majorarea cu un miliard de metri cubi pe an a cantitatii de gaze naturale livrate Austriei, au anuntat luni cele doua companii energetice.
Decizia privind amendamentul a fost luata dupa o intalnire de lucru intre directorul general al grupului austriac OMV, Rainer Seele, si presedintele Gazprom, Alexey Miller, care a avut loc la Sankt Petersburg.
"In ultimii ani, Gazprom a inregistrat exporturi record catre Austria. Numai in primele zece luni din acest an furnizarile de gaze spre aceasta tara au crescut cu o treime, comparativ cu perioada similara din 2017, ajungand la 8,8 miliarde de metri cubi. Semnarea documentului privind majorarea exporturilor dincolo de contractul initial reprezinta o noua dovada a cererii ridicate de gaze rusesti din partea consumatorilor nostri europeni", a afirmat Alexey Miller.
La randul sau, Rainer Seele a declarat: "Cererea de gaze a Europei va creste in principal in urma inlocuirii termocentralelor cu centrale electrice pe gaze, cuplata cu scaderea simultana a productiei europene. Prin majorarea furnizarii catre Baumgarten (hub-ul de gaze detinut de OMV in Austria - nota red.), contribuim suplimentar la securitatea furnizarii spre Austria dar si spre alte state europene".
Pe langa semnarea amendamentului, sefii celor doua companii energetice au discutat masuri suplimentare in vederea implementarii acordurilor semnate in octombrie 2018, cum ar fi infiintarea unui... mai mult
Luni, 05 Noiembrie 2018, ora 12:19
OMV a renuntat la un schimb controversat de active cu Gazprom, preferand sa cumpere direct de la compania rusa o participatie de aproape 25% intr-un proiect din Siberia, dupa ce norvegienii s-au opus planurilor initiale ale austriecilor, care voiau sa le dea rusilor la schimb accesul la OMV Norvegia.
In 2016, OMV si Gazprom au semnat un acord de baza privind schimbul unor active, conform caruia Gazprom urma sa primeasca o participatie de 38,5% din actiunile companiei OMV (NORGE) AS, o companie concentrata pe explorarea si productia de petrol in Norvegia. In schimb, OMV ar fi primit o participatie de 24,98% intr-un proiect destinat dezvoltarii blocurilor 4 si 5 ale formatiunii Achimov, parte a zacamantului de petrol, gaz si condensat Uregoy din Siberia. OMV si Gazprom sperau sa finalizeze acordul pana la sfarsitul acestui an.
Totusi, surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul au declarat pentru Reuters in mai ca OMV ar putea cumpara direct activele din Siberia, dupa ce Norvegia a criticat planul de a da celui mai mare producator de gaze din Rusia acces la platoul sau continental.
"Acordul de baza privind vanzarea" inlocuieste "acordul de baza" incheiat intre OMV si Gazprom in decembrie 2016. Pretul de achizitie va fi negociat in mod corect, se arata in comunicatul OMV. Din cei zece miliarde de euro pusi deoparte pentru achizitii pana in 2025, OMV a cheltuit pana acum doua miliarde de euro.
Anul trecut, OMV a platit 1,75 miliarde de euro pentru o participatie in... mai mult
Joi, 04 Octombrie 2018, ora 11:39
Gazoductul Turkish Stream, destinat sa aprovizioneze Turcia cu gaze naturale rusesti via Marea Neagra, este finalizat in proportie de 80%, a declarat joi directorul general de la Gazprom, Alexey Miller, informeaza AFP.
"Implementarea celor mai importante proiecte de export ale Gazprom spre Europa continua. Se deruleaza lucrari pregatitoare pentru a amplasa tevi pentru gazoductul Nord Stream-2 in apele teritoriale ale Germaniei...In ceea ce priveste gazoductul Turkish Stream, au fost amplasate tevi cu o lungime de 1.500 de kilometri sau aproximativ 80% din lungimea totala", a spus Alexey Miller.
Seful Gazprom a mai informat ca in primele opt luni ale anului, grupul rus a exportat spre tarile din Uniunea Europeana si Turcia o cantitate de 133,3 miliarde metri cubi de gaze naturale, "in crestere cu 5,6% sau sapte miliarde metri cubi comparativ u perioada similara a anului trecut".
In 2017, Gazprom a exportat spre Europa si Turcia un volum record de 194,4 miliarde metri cubi de gaze naturale si spera ca in 2018 exporturile sale spre Europa si Turcia sa depaseasca pragul de 200 de miliarde metri cubi.
Gazprom a inceput constructia sectiunii offshore a gazoductului Turkish Stream in luna mai 2017. Cu o lungime de 900 de kilometri, gazoductul Turkish Stream va lega Anapa de regiunea Thracia de pe coasta turceasca a Marii Negre. Una din cele doua linii ale gazoductului este destinata aprovizionarii pietei din Turcia cu gaze naturale rusesti iar cea de-a doua ar urma sa... mai mult
Vineri, 31 August 2018, ora 10:22
Presedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut miercuri o intalnire cu directorul general al Gazprom, Alexey Miller, ocazie cu care i-a cerut acestuia din urma sa reduca cu 10-15% pretul gazelor naturale livrate Republicii Moldova, informeaza Itar Tass.
"I-am cerut directorului Gazprom, Alexey Miller sa ofere Republicii Moldova o reducere de 10-15% a pretului gazelor naturale, similara cu cea pentru tarile Uniunii Economice Eurasiatice... Aceasta va duce la reducerea tarifelor platite de consumatorii finali si va declansa o reactie in lant ducand la reducerea pretului tuturor bunurilor si serviciilor", a declarat Igor Dodon.
Republica Moldova nu are propriile sale rezerve de gaze si isi asigura necesarul prin importurile din Rusia.
In 2016, consumatorii din Republica Moldova au primit aproximativ trei miliarde de metri cubi de gaze naturale rusesti.
Contractul incheiat intre Gazprom si Moldovagaz cu privire la livrare de gaze naturale si tranzitul gazelor naturale pe teritoriul Republicii Moldova este valabil pana la finele lui 2019. mai mult
Miercuri, 27 Decembrie 2017, ora 18:39
Al doilea tronson al gazoductului Nord Stream, care va transporta gaze din campurile arctice din Rusia pana in Germania, va consolida pozitia Gazprom in piata de energie din UE, dupa cum recunoaste presedintele companiei Alexei Miller.
Dincolo de o mai buna pozitionare a companiei energetice din Rusia in fata competitorilor din SUA si Qatar, prezenti cu LNG in Europa, inaugurarea gazoductului va duce si la o reducere dramatica a volumului de gaz tranzitat pe teritoriul Ucrainei si, implicit, a sumelor platite ca redeventa catre Kiev, dupa cum anunta Reuters.
La inceputul acestei saptamani, partenerii occidentali din proiectul Nord Stream II ai Gazprom au cazut de acord sa contribuie cu 50% din suma de 9,5 miliarde euro necesara pentru construirea gazoductului pe sub Marea Baltica.
In acest moment, in ciuda avertismentului dat de Comisia Europeana privind cresterea dependentei UE de gazul rusesc, Gazprom detine 30% din piata de profil din Europa, inregistrand o crestere cu 10% a vanzarilor de gaze fata de 2016.
"Asteptam noi recorduri de vanzari anul acesta, iar pozitia noastra pe piata europeana este de asteptat sa creasca.
Scaderea productiei din campurile de gaz din Marea Nordului, ca si din alte tari, se anunta a fi un factor important. Datorita acestui lucru, cota de piata a gazului din Rusia va creste", a precizat Alexei Miller.
Expertii companiei considera ca, in urmatorii 15 ani, cererea pentru gazul natural din Rusia le va permite sa exporte anual... mai mult
Marti, 25 Aprilie 2017, ora 15:17
Arsenalul strategic al Rusiei a inceput sa se diminueze dramatic, dar nu din cauza raidurilor aeriene declansate de Kremlin in Siria. Gazprom, una dintre cele mai eficiente arme de care fosta URSS si Rusia ultimilor decenii au facut uz in mod constant, pare sa isi fi pierdut eficacitatea.
Principala piata de desfacere a gazului rusesc, Europa, este un camp de batalie intre mai multi competitori, iviti in urma tensiunilor aparute intre Bruxelles si Moscova pe tema crizei din Ucraina, iar accesul pe noile piete din Asia nu se dovedeste atat de facil pe cat credeau liderii rusi, relateaza Bloomberg.
Prinsi in corzi
Gazprom pare acum un boxer de categorie supergrea varat in corzi de un adversar pe masura, ceea ce explica tendinta companiei de a da dovada de flexibilitate in abordarea noilor termeni contractuali cu tarile europene.
Dovada o fac proiectele de revitalizare a unor coridoare de transport direct al gazului catre UE, dar si anuntul privind declansarea negocierilor pentru o intelegere amiabila in dosarul privind incalcarea legislatiei antitrust din Europa de catre Gazprom.
"Pozitia Gazprom si a oficialilor rusi a devenit mai flexibila in urma schimbarilor de situatie. Intelegem sa ne aparam punctul de vedere, dar tinem cont si de cerintele partenerilor europeni", a explicat adjunctul ministrului Energiei din Rusia, Alexey Teksler.
Noua abordare reflecta si eforturile depuse de Moscova in a detensiona relatia cu Occidentul pe tema crizei ucrainiene si... mai mult
Joi, 03 Decembrie 2015, ora 16:42
1Directorul grupului rus Gazprom, Alexei Miller, a anuntat luni ca a pus cruce proiectului de gazoduct South Stream, dupa ce presedintele rus Vladimir Putin vorbise anterior de obstacolele ridicate de Uniunea Europeana impotriva realizarii acestui proiect, informeaza Reuters.
"Proiectul este inchis. Asta este", a declarat Miller reporterilor.
Potrivit EFE, presedintele rus Vladimir Putin declarase luni ca Rusia a decis sa suspende constructia gazoductului South Stream, care urma sa transporte gaz natural din ...citeste mai departe despre "Proiectul de gazoduct South Stream a cazut: I-am pus cruce, a anuntat seful Gazprom" pe Ziare.com mai mult
Luni, 01 Decembrie 2014, ora 21:03
Premierul rus Vladmir Putin l-a reconfirmat in functie pentru inca cinci ani pe presedintele Gazprom, Aleksei Miller, al carui contract expira la 31 mai 2011, informeaza Sofia News Agency.Au existat zvonuri ca Putin ar putea opera schimbari in managementul Gazprom, intrucat ar fi fost nemultumit de cifrele care arata ca exporturile au scazut.
El a dat instructiuni ca Gazprom sa fie mai activa pe pietele emergente din Asia. Cu toate ca este cea mai mare din lume, Gazprom ramane una dintre companiile energetice cel mai putin transparente.
In ceea ce-l priveste pe Miller, el s-a confruntat de-a lungul intregii sale cariere cu zvonuri privind inlocuirea sa de la Gazprom.
Miller se afla la conducerea Gazprom - cea mai mare companie din domeniul gazelor naturale si un furnizor vital pentru UE - din 2001.
El a avut ca misiune sa permita un mai bun control al Kremlinului asupra unei intreprinderi care in anii '90, in perioada presedintelui Boris Eltin, avea reputatia unui "stat in stat".
In plus, sub conducerea sa, Rusia a aratat cum se poate folosi de arma energetica in relatiile internationale, celebre fiind "razboaiele gazului" cu Ucraina. mai mult
Sambata, 05 Martie 2011, ora 23:12