Christine Lagarde, directorul general al Fondul Monetar International (FMI), a fost gasita vinovata, luni, pentru neglijenta in serviciu de un tribunal francez, insa instanta a decis ca nu va fi penalizata in niciun fel.
Ea a fost cercetata pentru ca, in vremea in care a ocupat postul de ministru al Finantelor in Administratia Sarkozy, a aprobat o plata controversata de 400 de milioane de dolari pentru omul de afaceri Bernard Tapie, in cadrul unei intelegeri financiare extrajudiciare, potrivit BBC.
Lagarde nu s-a prezentat la tribunalul din Paris sa afle ...citeste mai departe despre "Sefa FMI, Christine Lagarde, scapa de pedeapsa, desi a fost gasita vinovata de un tribunal francez" pe Ziare.com mai mult
Luni, 19 Decembrie 2016, ora 17:14
Sefa Fondului Monetar International, Christine Lagarde, a mers saptamana aceasta intr-o vizita de lucru in tari africane. La plecarea din Camerun, directorul FMI a renuntat la tinuta oficiala din timpul intalnirilor guvernamentale si a dansat alaturi de copiii orfani.
Imbracata intr-un costum deux-piese elegant si purtand pantofi cu toc, Christine Lagarde a dansat alaturi de copiii orfani de la fundatia de caritate La Main din orasul Douala, Camerun, arata Reuters.
Seful FMI a postat o fotografie din timpul dansului pe pagina sa oficiala de Facebook, alaturi de urmatorul mesaj: "Le multumesc gazdelor mele din Camerun, pe ...citeste mai departe despre "Fotografia zilei: Sefa FMI danseaza alaturi de copiii orfani din Africa" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 10 Ianuarie 2016, ora 10:36
Fostul sef al Fondului Monetar International (FMI) Rodrigo Rato este anchetat pentru spalare de bani, potrivit unor surse guvernamentale.
Potrivit cotidianului spaniol El Pais, fostul ministru al Finantelor a solicitat in 2012 o amnistie fiscala. Solicitarea sa era legala, dar publicatia online Vozpopuli il acuza ca a "spalat" bani "murdari" in afara Spaniei, inainte sa-i declare, si anume in paradisuri fiscale din Gibraltar si Insulele Virgine.
Potrivit Vozpopuli, anchetatorii au descoperit ca Rato a beneficiat de o regularizare fiscala atunci cand au verificat o plata in valoare de sase milioane de euro pe care acesta a primitr-o de la Lazard, unde a lucrat inainte de Caja Madrid, intr-un cont offshore, in 2011, dupa lansarea actiunilor Bankia pe piata.
"Este o problema personala si nu cred ca sunt obligat sa fac vreo declaratie", a declarat Rato, care nu a negat si nici nu a confirmat dezvaluirea.
El este vizat deja in alta ancheta vizand perioada in care a fost ...citeste mai departe despre "Fost sef FMI anchetat pentru spalare de bani" pe Ziare.com mai mult
Joi, 16 Aprilie 2015, ora 13:50
Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a sporit presiunile asupra Greciei, afirmand ca are mai multa compasiune pentru copiii din Africa sub-sahariana privati de scoli decente, decat pentru multi dintre greci, care ar trebui sa inceapa sa-si plateasca taxele, relateaza The Guardian.
Intr-un interviu fara compromisuri acordat publicatiei britanice, Lagarde a insistat ca a venit timpul ca Grecia sa plateasca si a afirmat foarte clar ca FMI nu are intentia sa atenueze termenii programului de austeritate.
Lagarde a spus, cu cel mai direct limbaj din ultimii doi ani si jumatate de criza, ca parintii greci trebuie sa isi sume responsabilitatea, in cazul in care copiii lor sunt afectati de reducerea cheltuielilor.
"Parintii trebuie sa isi plateasca taxele", a spus ea.
Grecia a fost nevoita sa se angajeze la reducerea salariilor, pensiilor si cheltuielilor publice, in schimbul celui de-al doilea program de asistenta financiara, de 130 de miliarde de euro, din partea FMI, UE si a Bancii Centrale Europene.
Intrebata daca poate sa nu se gandeasca la mamele din Grecia care nu au acces la moase sau la pacientii care nu pot obtine medicamente vitale, Lagarde a replicat ca mai mult se gandeste la copiii din Africa.
"Ma gandesc mai mult la copilasii de la o scoala dintr-un satuc din Niger, care au acces la invatatura doua ore pe zi, impartind cate trei un scaun si care sunt doritori sa aiba o educatie. Ma gandesc tot timpul la ei, pentru ca au mai multa nevoie de... mai mult
Duminica, 27 Mai 2012, ora 16:31
Urmatorul director general al FMI ar trebui sa fie ales in functie de merite, si nu de nationalitate, au declarat ministrii Finantelor din Australia si Africa de Sud intr-un comunicat transmis duminica, citat de Reuters, informeaza Mediafax. Secretarul Trezoreriei Australiei, Wayne Swan, si ministrul sud-african al Finantelor, Pravin Gordhan, copresedinti ai comitetului G20 pentru reforma FMI, au afirmat ca traditia ca directorul general al FMI sa fie un european este depasita.
Ei au facut trimitere la un acord adoptat in 2009 la Pittsburgh de G20 care promoveaza un proces deschis de selectie a directorului general al FMI, cerand onorarea acestei conventii.
"Criza financiara globala a demonstrat ca lumea are nevoie de un FMI puternic si de un director general puternic.
Prea mult timp a fost legitimitatea FMI subminata de conventia de a desemna conducerea institutiei in baza nationalitatii candidatilor.
Pentru a conserva increderea, credibilitatea si legitimitatea Fondului, trebuie sa existe un proces deschis si transparent de selectie, care sa rezulte in angajarea celei mai competente persoane ca director general, indiferent de nationalitate", au aratat cei doi oficial in comunicat.
Institutiile financiare infiintate in 1944 in urma conferintei de la Bretton Woods au operat timp de mai mult de 60 de ani in conformitate cu o traditie neoficiali, dar rigida, care impune ca seful FMI sa fie un european, iar presedintele Bancii Mondiale un american.
Swan a adaugat,... mai mult
Duminica, 22 Mai 2011, ora 23:19
Seful FMI trebuie sa fie un european, care sa duca la bun sfarsit mandatului lui Strauss-Kahn, considera cancelarul german, Angela Merkel, anunta Mediafax.Sunt de parere ca ar trebui sa propunem un candidat european. Desigur, in prezent au loc discutii despre asta, nu voi da vreun nume, dar vom discuta chestiunea in interiorul Uniunii Europene. Este desigur de mare importanta sa gasim o solutie rapida", a aratat Merkel.
Cursa pentru sefia FMI se da intre Europa, care a ocupat in mod traditional postul, si marile economii emergente, care doresc sa-si consolideze influenta asupra politicilor economice mondiale dupa ce au devenit, in ultimii ani, motoarele de crestere ale economiei globale.
Mandatul lui Strauss-Kahn s-a incheiat cu 17 luni inainte de termen odata cu demisia acestuia, anuntata joi de institutie.
Potrivit Reuters, principalii potentiali succesori ai lui Strauss-Kahn din partea Europei ar putea fi ministrul francez al economiei si finantelor, Christine Lagarde, si guvernatorul Bundesbank, Axel Weber.
De cealalta parte a baricadei, tarile emergente i-ar putea propune pe Kemal Dervis, fost ministru al economei in Turcia, creditat cu salvarea tarii de la marginea prapastiei in 2001 printr-un acord cu FMI, Agustin Carstens, actual guvernator al bancii centrale a Mexicului si fost director general adjunct al FMI in perioada 2003-2006, sau pe Arminio Fraga, considerat unul dintre cei mai de succes presedinti ai bancii centrale a Braziliei.
Un alt potential candidat ar... mai mult
Joi, 19 Mai 2011, ora 15:09
Dominique Strauss-Kahn, seful FMI, acuzat de agresiune sexuala, a parasit duminica seara sectia de politie din Harlem unde era detinut avand catuse la maini, relateaza Sky News, preluat de NewsIn. Seful FMI, Dominique Strauss-Kahn, acuzat de agresiune sexuala, a parasit duminica seara (ora locala) sectia de politie din Harlem unde era detinut avand catuse la maini, relateaza Sky News.
El a fost urcat intr-o masina a politiei si condus catre o unitate medicala.
Anterior, avocatul sau anuntase ca Dominique Strauss-Kahn a fost de acord sa fie supus unor teste medicale in legatura cu acuzatiile sexuale care i se aduc. El este decis sa-si dovedeasca nevinovatia.
Autoritatile au obtinut un ordin judecatoresc pentru a-l examina corporal pe seful FMI in cautarea unor eventuale semne care sa arate confruntarea fizica dintre el si presupusa victima.
Anchetatorii au prelevat, de asemenea, de pe pielea si de sub unghiile presupusei victime probe care ar putea releva eventuale urme de ADN apartinand directorului FMI.
Dominique Strauss-Kahn urmeaza sa fie prezentat luni unei instante din New York, care ar putea decide eliberarea sa pe cautiune sau o prelungire a mandatului de arestare.
"E obosit, dar e bine", a declarat avocatul sau. mai mult
Luni, 16 Mai 2011, ora 10:48
Seful FMI, Dominique Strauss-Kahn, a acceptat sa fie supus unor teste medicale, in legatura cu acuzatiile de agresiune sexuala care i se aduc, transmite NewsIn care citeaza BBC.Avocatul sau, William Taylor, a declarat ca seful FMI "a consimtit sa fie supus unei examinari stiintifice si criminalistice".Ca urmare, retinerea lui Dominique Strauss-Kahn de catre politia din New York se prelungeste. El trebuia sa fie prezentat duminica unei instante, pentru a i se comunica oficial acuzatiile care i se aduc, dar audierea a fost amanata pentru luni, pentru a permite efectuarea analizelor medicale.
Dominique Strauss-Kahn a ramas peste noapte la sectia de politie din New York, unde a fost identificat oficial de catre presupusa sa victima, o femeie afro-americana in varsta de 32 de ani, potrivit Daily Mail.Strauss-Kahn, acuzat de tentativa de viol si agresiune sexuala asupra unei menajere de la hotelul Sofitel din New York, neaga faptele si pledeaza nevinovat. Un alt avocat al sau, Benjamin Brafman, a anuntat ca seful FMI "intentioneaza sa se apere ferm de aceste acuzatii si neaga orice fapte reprobabile". mai mult
Luni, 16 Mai 2011, ora 09:47
Dominique Strauss-Kahn, seful FMI, care este cercetat de politia din New York pentru agresiune sexuala, tentativa de viol si sechestrare, ar putea fi condamnat, in cazul in care se va ajunge la proces, la o pedeapsa cuprinsa intre un an si maxim 25 de ani inchisoare, scrie Newsin. Seful FMI urmeaza sa fie prezentat unei instante, duminica dupa-amiaza, pentru a i se comunica oficial acuzatiile care ii sunt aduse. El va pleda "nevinovat", potrivit avocatului sau.In prezent, Dominique Strauss-Kahn se afla la o sectie a politiei din New York.
Seful FMI, deocamdata arestat preventiv, ar putea fi eliberat pe cautiune, pe principiul "bunei credinte", daca se angajeaza ca nu se va sustrage justitiei in cazul unui proces. In ceea ce priveste posibilitatea de a parasi teritoriul Statelor Unite, deocamdata politia i-a retinut pasaportul, dar i l-ar putea inapoia. Totul depine de bunavointa judecatorului.Problema intens dezbatuta in prezent este daca seful FMI beneficia sau nu de imunitate diplomatica in momentul comiterii faptelor.In orice caz, procesul sefului FMI ar putea dura maxim trei luni, potrivit lui Christopher Mesnooh, un avocat american din New York, citat Le Journal du Dimanche.In ceea ce priveste pedeapsa pe care o risca, ea ar putea fi cuprinsa intre un an si 25 de ani inchisoare.
Totul depinde de incadrarea pe care o va da faptelor Parchetul din New York, scrie L'Express.In cazul unui comportament sexual neadecvat, infractiunea cel mai putin grava, aceasta se... mai mult
Duminica, 15 Mai 2011, ora 23:24