Enel SpA, cea mai mare companie de utilitati din Italia, discuta cu o serie de producatori auto, inclusiv Fiat Chrysler Automobiles (FCA), in incercarea de a beneficia de pe urma boom-ului autovehiculelor electrice prin intermediul tehnologiilor sale de reincarcare.
Enel, care dezvolta in Italia o retea de reincarcare pentru autovehicule electrice, a semnat deja acorduri cu Nissan si Audi pentru a utiliza tehnologia si serviciile sale la unele dintre modelele lor, transmite Reuters.
"Acum analizam diverse optiuni cu alti producatori auto", a declarat pentru Reuters seful diviziei e-Mobilitate a Enel, Alberto Piglia.
Acesta a adaugat: "Am discutat cu seful departamentului de inovatie de la Fiat si daca lucrurile progreseaza vom discuta si mai mult".
Companiile europene de utilitati concureaza pe segmentul retelelor de reincarcare pentru vehicule electrice, care se dezvolta rapid, pe fondul renuntarii la motoarele conventionale.
Enel si firma de consultanta Ambrosetti estimeaza ca vehiculele electrice vor reprezenta peste 50% din vanzarile la nivel global pana in 2040.
Noua strategie energetica a Guvernului italian, prezentata in noiembrie, prevede reducerea emisiilor poluante, dar lasa la latitudinea pietei sa stabileasca ce tehnologie va fi folosita.
"Trebuie sa dam cumparatorilor de masini sansa de a avea infrastructura de reincarcare instalata in locuintele si in garajele lor atunci cand cumpara vehiculul", a explicat Piglia, adaugand ca "Italia este... mai mult
Miercuri, 31 Ianuarie 2018, ora 14:44
Varfurile de preturi pe pietele engros de electricitate nu inseamna neaparat ca piata nu functioneaza corect, sustine Francesco Starace, CEO si general manager Enel.
Acesta sustine ca nu vede motive majore de ingrijorare, piata din Romania avand un cadru de functionare destul de bun, insa ar vrea sa stie de ce au urcat preturile la energie in Romania.
"Varfurile de preturi pe pietele engros de electricitate nu inseamna neaparat ca piata nu functioneaza corect. Mai degraba este o chestiune de cerere si oferta, care sunt in dezechilibru si cred ca cel mai probabil aceasta a fost situatia si in Romania.
Intrebarea nu este daca piata functioneaza sau nu, ci care este echilibrul intre cerere si oferta si cum este administrat.
Nu vad motive majore de ingrijorare. Cred ca piata din Romania are un cadru de functionare destul de bun, dar se pune intrebarea in ce mod actorii inteleg modul in care pozitiile lor, long sau short, influenteaza piata si cum putem sa evitam aceste varfuri de preturi in viitor", a spus, marti, Starace, intr-o conferinta de presa.
El a precizat ca, in sine, aceste cresteri abrupte, volatilitatea sunt o problema de dezechilibru intre cerere si oferta, o combinatie de factori pe un termen scurt.
"Deci, nu avem vreo ingrijorare legata de cadrul de functionare a pietei in acest moment. Dar, cu siguranta, vrem sa stim de ce aceasta situatie s-a intamplat, pentru a putea preveni sa se repete pe viitor", a mai afirmat oficialul Enel.
In ceea... mai mult
Marti, 21 Noiembrie 2017, ora 17:28
Un consortiu condus de divizia de energie regenerabila a Enel SpA a fost ales ofertant privilegiat pentru a construi o centrala solara de 100 de megavati in Etiopia, a anuntat luni grupul italian de utilitati, in prima sa afacere importanta din statul african, transmite Reuters.
Enel, cel mai mare jucator privat din domeniul energiei regenerabile in Africa, a informat ca investitia consortiului in proiect se va ridica la aproximativ 120 de milioane de dolari. Din consortiu face parte grupul etiopian de infrastructura Orchid Business.
"Etiopia are potential deplin pentru a deveni o piata cheie pentru strategia Enel in Africa", a afirmat seful Enel Green Power, Antonio Cammisecra.
Etiopia, cel mai populat stat din Africa dupa Nigeria, are o rata anuala de crestere a economiei de aproximativ 10% dar inca este una din tarile cele mai slab electrificate de pe continent.
Compania Enel SpA cauta oportunitati pentru a se extinde prin achizitii in sectorul energiei din Brazilia, dupa ce a obtinut o licenta pentru operarea barajului hidroelectric Volta Grande, a afirmat recent Carlo Zorzoli, seful operatiunilor locale.
Enel a cheltuit 1.490 miliarde de reali (473 milioane de dolari) pentru licenta de operare a barajului hidroelectric Volta Grande, o uzina de 380 de megawati aflata in statul Minas Gerais. A fost a doua mare achizitie in sectorul energetice brazilian realizata in ultimii doi ani de Enel, care s-a concentrat pe investitii in America Latina, unde piata... mai mult
Marti, 24 Octombrie 2017, ora 16:34
Intentia Guvernului de a permite unei companii de constructie sa devina actionar majoritar al consortiului care realizeaza reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda a determinat schimbarea structurii de proprietate a consortiului, care a devenit incompatibila cu evaluarile initiale ale Enel, au declarat, luni, pentru AGERPRES, reprezentantii companiei italiene, dupa ce Nuclearelectrica a anuntat ca ArcelorMittal si Enel doresc sa se retraga din structura actionariatului Energonuclear.
"Enel s-a alaturat proiectului reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda in 2007, ca parte a unui grup de companii de utilitati interesate sa investeasca in acest proiect. Intre timp, cele mai multe dintre companiile de energie s-au retras din proiect, astfel ca structura initiala de actionariat s-a schimbat semnificativ. In plus, anuntul recent al Guvernului de a permite intrarea in proiect a unei companii de constructie, ca actionar majoritar, a avut un impact important asupra structurii de proprietate a consortiului, devenind incompatibila cu evaluarile noastre initiale", au precizat reprezentantii Enel.
Reprezentantii ArcelorMittal nu doresc sa comenteze anuntul Nuclearelectrica
Potrivit Nuclearelectrica, Enel Investment Holding BV si ArcelorMittal Galati SA intentioneaza sa se retraga din structura actionariatului Energonuclear SA, compania de proiect pentru reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda.
"In baza prevederilor Art 11.2.4 din Acordul Revizuit de Investitii incheiat intre actionarii... mai mult
Luni, 23 Decembrie 2013, ora 15:17
Electrica a solicitat plata unor penalitati de aproape un miliard de euro de la Enel pentru nerespectarea prevederilor din contractele de privatizare a filialelor Electrica achizitionate de compania italiana, dar si pentru neplata dividendelor aferente anilor 2007 si 2008, conform notei de fundamentare a unui proiect de Hotarare de Guvern initiat de Ministerul Economiei.
In document precizeaza ca Electrica a trimis catre Enel doua notificari pentru plata penalitatilor, ca urmare a neindeplinirii obligatiilor din contractele de privatizare.
"Situatia sintetica a litigiilor promovate pana in prezent de societatea comerciala de Distributie a Energiei Electrice 'Electrica' SA in contradictoriu cu Enel Investment Holding BV si garantul Enel S.p.A. reiese din rapoartele elaborate de Electrica la data de 30.06.2013 asupra modului de derulare a clauzelor din contractele de privatizare incheiate de catre Electrica, in calitate de Vanzator, pentru filialele privatizate, din care a rezultat transmiterea de catre Electrica catre Enel a doua notificari de plata penalitati, astfel: Notificarea cu nr. 9900/1988/28.01.2013 a fost transmisa catre Enel pentru plata penalitati in valoare de 118.458.817,63 euro; Notificare de plata penalitati cu nr. 9900/8309/03.04.2013 prin care EIH a fost solicitat sa achite suma de 715.752.905,74 euro".
Mai mult, Electrica a cerut celor de la Enel despagubiri constand in dividendele aferente anilor 2007 si 2008, precum si a dobanzilor... mai mult
Miercuri, 20 Noiembrie 2013, ora 13:54
Enel Romania are in plan investitii de 540 milioane de euro in urmatorii cinci ani, a anuntat, miercuri, Luca D'Agnese, country manager al companiei, intr-o conferinta de presa.
Prioritatile si investitiile companiei in perioada 2013 - 2017 se vor concentra pe trei mari directii de actiune: continuarea programului de eficienta ce a fost implementat accelerat in 2012, pregatirea pentru liberalizarea pietei, care va avea loc odata cu aplicarea noii legi a energiei, si implementarea de noi tehnologii.
"Acum, mixul nostru de clienti pe piata libera este alcatuit din clienti companii medii si mari, in timp ce in 2013 si 2014 ne asteptam la o migrare semnificativa si a clientilor mai mici spre piata libera, ceea ce va insemna ca numarul de clienti actuali de pe piata libera va creste in perioada urmatoare de la nivelul actual la mai multe zeci de mii. Ne asteptam ca in 2017 liberalizarea sa ajunga si la segmentul rezidential, ceea ce inseamna ca numarul de clienti va creste la sfarsitul acestei perioade. Ne asteptam la o crestere in 2017 la jumatate de milion, iar in perioada de dupa ne asteptam la o crestere si mai mare, deci si mai multe milioane", a spus acesta.
In ceea ce priveste cea de-a treia directie de actiune, respectiv implementarea de noi tehnologii, D'Agnese a precizat ca in anii trecuti compania s-a concentrat pe programul de implementare a tehnologiei de control la distanta, iar in viitor se va concentra pe contoarele inteligente.
"Ne asteptam sa... mai mult
Miercuri, 20 Martie 2013, ora 17:00
Profitul operational al companiei Enel Romania a crescut in 2012 cu circa 13% comparativ cu 2011, pana la 231 milioane euro, fata de 205 milioane euro raportate anterior, a anuntat, miercuri, Luca D'Agnese, country manager al Enel Romania.
Premisele pentru evolutia EBITDA au fost scaderea pierderilor in retea, cu 11,26% in 2012 si cu 13,07% in 2011, reducerea costului operational cu 12% in 2012 raportat la anul precedent si cresterea volumelor conectarilor la retea.
"Aceasta crestere a profitului operational vine in special in urma actiunilor pe care le-am intreprins pentru a creste eficienta, pentru ca din punct de vedere al marjelor nu am inregistrat crestere, iar cresterea vanzarilor este asociata cu cresterea preturilor si aceasta a fost transferata in totalitate din cauza preturilor si costurilor mai mari cu energia pe care le-am avut. Dupa cum stiti, la inceputul anului au avut loc o seceta puternica", a explicat Luca D'Agnese, intr-o conferinta de presa.
Potrivit acestuia, veniturile Enel Romania in 2012 au totalizat 1,032 miliarde de euro in crestere cu 6,5% raportat la anul precedent cand acestea s-au situat la 969 milioane euro.
Investitii de este 100 milioane de euro pentru peste peste 1.000 de km de linii
Seful Enel Romania a precizat ca imbunatatirea rezultatelor a fost posibila in urma masurilor adoptate pentru reducerea pierderilor din retea. In acelasi timp, a fost redus costul operational datorita programului de investitii din tehnologie pe... mai mult
Miercuri, 20 Martie 2013, ora 16:14
CEO Enel, Fulvio Conti, a fost ales la conducerea asociatiei europene din sectorul energetic, Eurelectric, conform NewsIn.Numirea sa a avut loc la intalnirea consiliului de administratie al Eurelectric, ca urmare a organizarii la Stockholm a Conferintei Anuale a asociatiei.
"Asigurarea de investitii solide si suficiente in tehnologiile si infrastructura energetica din Europa este cruciala pentru a furniza cetatenilor europeni energie sigura, accesibila, fara emisii de carbon, in urmatoarele decenii. Aceste investitii necesita doua lucruri: un cadru de reglementare stabil si predictibil pe termen lung si un nivel al pietelor care sa permita si sa rasplateasca proiectele eficiente si inovatoare", a declarat presedintele Eurelectric, Fulvio Conti. In plus, consiliul de administratie al Eurelectric l-a numit pe Tomasz Zadroga, presedinte si director general executiv al grupului energetic PGE din Polonia, drept vicepresedinte al Eurelectric. Conti si Zadroga si-au preluat deja noile atributii, alaturandu-se vicepresedintelui Johannes Teyssen (director general al grupului german E.ON), ales anul trecut. Euelectric este o asociatie care apara interesele sectorului energetic european, de-a lungul intregului lant valoric: generare, transport, distributie si vanzare de electricitate. Eurelectric grupeaza asociatiile nationale de electricitate, acolo unde exista astfel de institutii, sau companii energetice de top din fiecare tara. In prezent, asociatia are 33 de membri cu drepturi... mai mult
Marti, 14 Iunie 2011, ora 17:15
Directorul general al Enel Romania, Luca D'Agnese, a declarat vineri, intr-o intalnire cu presa, ca grupul energetic va investi in acest an circa 280 milioane euro in reteaua de distributie energie electrica, suma asemanatoare celei de anul trecut, anunta NewsIn."Cea mai mare parte din investitii, peste 95%, va merge in reteaua de distributie (cabluri, transformatoare, etc), iar restul in casieriile noastre.
Dintre filiale, peste 53%, dar mai putin de 60% din bugetul alocat investitiilor va merge in Electrica Muntenia Sud. Anul trecut, bugetul pentru investitii s-a ridicat la 280 milioane euro si fusese impartit astfel: 50% in Electrica Muntenia Sud si cealalta jumatate la celelalte filiale", a afirmat Luca D'Agnese.Totodata, reprezentantul Enel Romania a declarat ca strategia companiei se bazeaza pe dezvoltarea de proiecte noi."Cele trei mari proiecte in care suntem implicati in Romania - reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, termocentrala Braila (800 MW) si termocentrala Galati - sunt de ajuns.
Acestea depasesc in total 5 miliarde euro si ar avea 3.000 MW instalati. Nu avem in vedere alte proiecte (...) Nu suntem nici interesati sa cumparam pachete minoritare la diverse societati", a mentionat seful Enel Romania.Compania Enel a investit peste 1,8 miliarde de euro in Romania, de la intrarea sa pe piata locala, in 2005. In 2010, Enel Romania a avut un profit net de 78 milioane euro si venituri de 970 milioane euro.Enel si-a planificat investitii de 800 milioane euro in... mai mult
Vineri, 20 Mai 2011, ora 14:48