Presedintele SUA, Donald Trump, l-a desemnat, miercuri, pe David Malpass pentru functia de presedinte al Bancii Mondiale, in efortul de reformare a institutiei internationale.
David Malpass, in varsta de 62 de ani, in prezent subsecretar pentru Afaceri internationale in cadrul Departamentului Trezoreriei din SUA, a fost consilier economic in echipa de campanie electorala a lui Donald Trump, informeaza postul NPR.
"Este o mare onoare", a reactionat Malpass, prezent alaturi de Trump, subliniind ca doreste sa contribuie la eforturile de mai buna integrare a femeilor in economie.
"Sunt foarte optimist in legatura cu faptul ca vom putea crea crestere in strainatate care va contribui sa ne ajute in lupta impotriva saraciei extreme si va spori oportunitatile economice pentru tarile in curs de dezvoltare", a aratat el.
Malpass a lucrat si in cadrul Administratiei George H.W. Bush si a fost economist-sef la grupul de investitii american Bear Stearns.
David Malpass probabil va incerca sa ofere Statelor Unite un rol mai influent in cadrul Bancii Mondiale, a declarat un oficial din cadrul Administratiei de la Washington citat de site-ul Axios.com.
In trecut, David Malpass a criticat institutii internationale precum Banca Mondiala, catalogandu-le, potrivit CNBC, drept "intruzive" si "reticente fata de schimbari".
Pentru a deveni presedinte al Bancii Mondiale, David Malpass trebuie sa primeasca aprobarea reprezentantilor tarilor care detin controlul asupra... mai mult
Miercuri, 06 Februarie 2019, ora 21:36
Cinci economisti sefi ai marilor banci din Romania semneaza un mesaj comun prin intermediul caruia atrag atentia Guvernului ca adoptarea Ordonantei Teorodovici risca sa le scada romanilor puterea de cumparare si sa-i reduca pana si statului sansele de a se imprumuta in conditii avantajoase, de pe piata interna.
Cei cinci economisti-sefi care semneaza scrisoarea trimisa Executivului sunt: Horia Braun Erdei (BCR), Andrei Radulescu (Banca Transilvania), Florian Libocor (BRD), Nicolae Covrig (Raiffaisen Bank) si Dan Bucsa (Unicredit).
Potrivit Bursa.ro, in mesajul comun, cei cinci explica pe larg de ce Ordonanta Teodorovici va face mai mult rau decat bine si va crea probleme majore atat pentru romanul de rand, cat si pentru stat. Iata mesajul economistilor-sefi:
"Masurile anuntate recent de Ministrul Finantelor, in coroborare cu legile adoptate in Parlament cu privire la piata creditului, reprezinta o interventie de natura sa modifice semnificativ parametri de functionare a pietelor financiare din Romania, contribuind la intensificarea perceptiei negative a investitorilor fata de riscul asociat plasamentelor in Romania, cu impact nefavorabil asupra climatului investitional pe termen mediu si consecinte in sfera proceselor de dezvoltare si convergenta economica europeana.
In contextul deficitului de cont curent deja ridicat, reducerea fluxurilor de investitii in Romania va dezechilibra balanta de plati si raportul cerere/oferta pe piata valutara, creand presiune pe... mai mult
Vineri, 21 Decembrie 2018, ora 16:36
Batalia pentru succesiunea la presedintia Bancii Mondiale (BM) a fost deschisa oficial zilele trecute prin candidatura unui alt american, economistul Jeffrey Sachs, oficial al Organizatiei Natiunilor Unite (ONU).
Sachs, care prezideaza un comitet al ONU, si-a anuntat oficial intentia de a candida la postul detinut in prezent de Robert Zoellick intr-un articol publicat in Washington Post.
Anuntul a fost facut in conditiile in care o sursa apropiata Bancii Mondiale a declarat ca "oficialii americani se gandesc la lansarea in cursa a secretarului Trezoreriei Timothy Geithner, a unuia dintre predecesorii sai Lawrence Summers, sau a unui reprezentant din sectorul privat, precum Mohamed El-Erian, seful fondului de investitii Pimco.
Sachs a tinut sa precizeze ca nu provine nici de pe Wall Street nici din mediul politic american.
Un articol aparut in publicatia scotiana The Scotsman reproseaza autoritatilor de la Washington ca au considerat intotdeauna ca Banca Mondiala trebuie sa fie in serviciul politicii sale externe si al intereselor sale comerciale.
"Ideea este ca aceste candidaturi trebuie sa fie prezentate de administratorii institutiei, respectiv tarile membre, ceea ce nu lasa loc candidatilor independenti", a explicat sursa.
In virtutea unei legi nescrise, presedintia Bancii Mondiale revine unui american, iar conducerea FMI unui european.
Dominatia occidentalilor este intre timp tot mai contestata. Brazilia a sugerat pe 15 februarie, aceeasi zi in... mai mult
Duminica, 04 Martie 2012, ora 18:02
Secretarul de stat german pentru afaceri europene, Werner Hoyer, va deveni seful Bancii Europene de Investitii de luna viitoare, au anuntat miercuri reprezentantii bancii.
"Hoyer va prelua conducerea de la 1 ianuarie", a anuntat institutia. Hoyer, politician din partidul aflat in coalitie cu formatiunea lui Merkel, a fost recomandat pentru aceasta functie de catre ministrii europeni de finante, in noiembrie.
El ii va urma in functie belgianului Philippe Maystadt. Banca Europeana de Investitii finanteaza proiecte de infrastructura, industrale si de mediu in blocul european si in afara lui.
Banca Europeana de Investitii a acordat, in 2010, imprumuturi in valoare de 410 milioane euro in Romania, ridicand volumul angajamentelor de creditare ale BEI din Romania la circa 3,9 miliarde euro in ultimii cinci ani, in perioada 2006-2010.
Portofoliul imprumuturilor acordate de BEI de la inceputul activitatilor sale din Romania, in perioada 1990-2010, totalizeaza peste 8,1 miliarde euro mai mult
Miercuri, 21 Decembrie 2011, ora 20:09
Banca Europeana de Investitii (BEI) va continua anul viitor sa furnizeze credite noi Romaniei, de aproximativ 800 milioane euro, din care o patrime vor fi suport pentru bancile comerciale.
"Avem deja cateva noi proiecte, lucram cu cele mai importante banci din Romania, iar acest lucru va continua cu siguranta si in viitor. Liniile de credit sunt modalitatea prin care BEI sustine intreprinderile mici si mijlocii. Asa ca noi vom oferi linii de credit bancilor comerciale, care apoi furnizeaza credite IMM-urilor", a spus luni seful biroului BEI din Romania, Milena Messori.
Aceasta a adaugat ca vor fi sustinute sectoarele de infrastructura si energie. "Foarte importanta este atragerea de investitii straine directe, iar pentru a face acest lucru, Romania trebuie sa isi dezvolte infrastructura: autostrazi, drumuri, energia", a mai spus Messori. mai mult
Luni, 12 Decembrie 2011, ora 18:43