Senatorul PNL Florin Citu a declarat, luni, ca rectificarea bugetara care urmeaza sa fie adoptata de Executiv in sedinta de azi este ilegala.
Citu sustine ca aceasta incalca legea responsabilitatii fiscal-bugetare si legea bugetului, cerand totodata presedintelui Curtii de Conturi "sa-si faca datoria".
"Este din punctul meu de vedere o rectificare care incalca legile in vigoare, deci o rectificare ilegala. In primul rand, legea responsabilitatii fiscal-bugetare spune foarte clar la articolul 15 ca rectificarile bugetare se bazeaza pe concluziile raportului semestrial privind situatia economica si bugetara publicata. Daca ne ducem la raport, vedem ca avem o situatie ingrozitoare la venituri si in ceea ce priveste deficitul.
In primul rand, la venituri avem o gaura de noua miliarde de lei, fata de ce era programat, iar deficitul bugetar este mai mare decat cel care a fost aprobat prin legea bugetului in Parlament (...) . In aceste conditii, este ilegal sa ai o rectificare bugetara pozitiva", a afirmat Florin Citu pentru RFI Romania.
De asemenea, liberalul adauga ca rectificarea incalca si legea bugetului, "pentru ca nu era permis ca deficitul bugetar sa fie mai mare decat cel care a fost aprobat in legea bugetului de stat. Trebuia sa se faca corectiile inainte sa avem aceasta rectificare".
El a mai spus ca va cere o ancheta parlamentara pentru rectificarea bugetara.
Precizam ca Guvernul va adopta, in sedinta de azi, cele doua proiecte de ordonanta pentru... mai mult
Luni, 12 August 2019, ora 10:36
Guvernul urmeaza sa publice proiectul de rectificare bugetara care va fi aprobat in sedinta Executivului din 5 august.
Rectificarea, anunta Digi 24, este negativa.
In conditiile in care datele financiare oficiale la 6 luni arata un deficit bugetar de 20 de miliarde de lei, adica 1,94% din PIB, pentru pastrarea tintei asumate de deficit (2,76% din PIB la final de an) mai multe ministere-cheie, printre care Transporturi, Educatie si Sanatate, pierd bani.
In schimb, serviciile de informatii, cu exceptia STS, vor primi bani in plus la rectificarea bugetara.
"Daca va ramane asa, nu se va bucura de sustinerea noastra", a declarat vicepresedintele ALDE Varujan Vosganian pentru Digi24.ro, dupa ce ALDE a participat - prin C.P. Tariceanu si Daniel Chitoiu - la elaborarea bugetului pe 2019 si l-a votat fara obiectii.
Ce ministere pierd la rectificare
Ministerul Transporturilor pierde cei mai multi bani la rectificarea bugetara, aproape 3 miliarde de lei, adica mai bine de 20% din buget.
Motivul acestei taieri tine de neindeplinirea planurilor de investitii. Mai exact, in primele 6 luni, Ministerul Transporturilor a cheltuit doar 30% din buget.
Ministerul Educatiei pierde la rectificare 2 miliarde de lei, pentru ca nu a fost finantat un program din fonduri europene in acest an, cel privind tablele interactive.
Si de la Ministerul Sanatatii sunt taiati 400 de milioane de lei.
De la STS vor fi luati 70 de milioane de lei.
Cine primeste bani in plus
-... mai mult
Joi, 01 August 2019, ora 15:03
Guvernul se intruneste miercuri in sedinta, unde ar urma sa fie gasita o solutie privind rectificarea bugetara, dupa ce presedintele Klaus Iohannis a suspendat sedinta de marti a Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), afirmand ca nu s-a putut obtine consens pentru emiterea avizului necesar rectificarii bugetare si cerand Cabinetului Dancila sa vina cu un nou proiect.
Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a declarat, marti seara, ca Guvernul nu va face o noua propunere de rectificare bugetara, intrucat au fost programate plati "necesare si urgente", iar avizul CSAT este unul consultativ. Vasilescu a mentionat ca decizia va apartine juristilor, care discuta pentru a vedea cum se poate iesi din acest "impas".
Conform anuntului Guvernului, sedinta Cabinetului Dancila ar urma sa aiba loc de la ora 13.00.
Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, marti, ca nu s-a putut obtine consens in CSAT pentru emiterea avizului necesar rectificarii bugetelor institutiilor cu atributii in domeniul securitatii nationalesi, prin urmare, intrucat considera ca este necesara rectificarea bugetara, a suspendat sedinta Consiliului, pentru a da timp Guvernului sa elaboreze un nou proiect.
Presedintele a explicat, intr-o declaratie de presa la Cotroceni, ca, avand in vedere faptul ca este vorba despre o rectificare pozitiva, este inexplicabila taierea bugetelor institutiilor din domeniul securitatii nationale.
Klaus Iohannis a precizat ca sefii respectivelor institutii au precizat... mai mult
Miercuri, 05 Septembrie 2018, ora 08:55
Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) se intruneste marti, sedinta fiind convocata de catre presedintele Klaus Iohannis dupa ce Guvernul i-a solicitat convocarea in regim de urgenta pentru avizarea propunerilor de rectificare a bugetelor institutiilor cu atributii in domeniul securitatii nationale.
Guvernul l-a acuzat pe Iohannis ca blocheaza adoptarea primei rectificari bugetare, fiind afectate economia si drepturi fundamentale ale romanilor. In replica, seful statului a spus ca este "o noua minciuna a PSD si a Guvernului incompetent Dancila", aratand ca rectificarea bugetara se poate face in orice domeniu fara niciun aviz de la CSAT, cu exceptia zonei de securitate nationala.
Sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii va avea loc de la ora 13:00.
Guvernul recunoaste ca majorarile de pensii si salarii nu au fost prinse integral in bugetul pe 2018. Acum zice ca se blocheaza tara si da vina pe IohannisFactual.ro: Guvernul, afirmatii false si manipulatoare cand a spus ca Iohannis lasa fara bani pensionarii, mamele si copiii
Anuntul privind sedinta CSAT a fost facut in 24 august de catre Administratia Prezidentiala, la trei zile dupa ce Guvernul i-a solicitat sefului statului convocarea CSAT in regim de urgenta pentru avizarea propunerilor de rectificare a bugetelor institutiilor cu atributii in domeniul securitatii nationale, aminteste News.ro.
La scurt timp de la acest anunt, Guvernul a transmis ca refuzul presedintelui Klaus Iohannis de a convoca de... mai mult
Marti, 04 Septembrie 2018, ora 07:50
Guvernul anunta ca urmeaza sa faca o noua rectificare pozitiva, ministrul Finantelor, Ionut Misa, prezentand in sedinta de miercuri unde vor ajunge bani in plus, dar si de unde se va taia.
La inceputul prezentarii, Ionut Misa a vorbit despre cresterea economica, cu care se laudase si Mihai Tudose in deschiderea sedintei.
"Romania este prima tara din Europa ca si crestere economica si aceasta evolutie pozitiva ne face sa fim foarte increzatori privind incasarile la buget si implicit posibilitatea de a finanta proiecte importante pentru Romania. Ne va da posibilitatea sa finantam proiecte legate de autostrazi si spitale regionale", a spus Misa.
Referitor la rectificarea bugetara, "este a doua rectificare bugetara, este, de asemenea, pozitiva. Vreau sa mentionez ca a avut la baza aceasta rectificare consultari cu toate ministerele si s-a urmarit incadrarea in deficitul de 2,96% din PIB.
S-a si reusit acest lucru. Rezultatele economice de pana in prezent argumentand astfel posibilitatea realizarii unei cresteri economice de 6,1% fata de 5,6% cat s-a estimat initial. De asemenea, a avut loc o crestere a PIB-ului estimat de la 837,2 miliarde la 842,5 miliarde de lei".
Potrivit acestuia, rectificarea bugetara asigura fonduri suplimentare pentru plata drepturilor salariale stabilite prin hotarari judecatoresti in favoarea cadrelor didactice din preuniversitar, finantarea sistemului de protectie a copilului si plata drepturilor persoanelor cu dizabilitati, plata... mai mult
Miercuri, 15 Noiembrie 2017, ora 14:34
Pe agenda sedintei de Guvern de miercuri figureaza, printre altele, doua proiecte de ordonanta: unul care se refera rectificarea bugetului de stat pe anul 2016, celalalt la rectificarea bugetului asigurarilor sociale, fiind probabila adoptarea lor in aceasta sedinta.
Purtatorul de cuvant al Guvernului, Liviu Iolu, a declarat pe 3 august, ca proiectul de rectificare va fi adoptat pe 10 august.
"Proiectul de rectificare se afla in acest moment in dezbatere publica, in procedura de transparenta decizionala. Va fi adoptat in sedinta urmatoare de Guvern, pe 10 august. Pana acum nu e varianta finala. El este pe site-ul Ministerului de Finante. Este important de spus ca este o rectificare pozitiva, cel putin in proiect pana acum", a declarat Iolu.
Proiectul prevede majorarea incasarilor si a cheltuielilor ...citeste mai departe despre "Guvernul discuta azi proiectul de rectificare bugetara" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 10 August 2016, ora 07:29
Premierul Victor Ponta si ministrii cabinetului sau se reunesc, luni, la Palatul Victoria, pentru ultimele discutii privind rectificarea bugetara, dupa ce premierul si ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, au prezentat proiectul in sedinta conducerii PSD si in cadrul coalitiei.
La sediul Guvernului sunt asteptati toti ministrii Guvernului Ponta pentru ultimele discutii legate de rectificarea bugetara, in conditiile in care decizia finala va fi luata marti intr-o sedinta speciala a Executivului.
Ponta, fara carje la sedinta PSD: Proiectele nu se finalizeaza din cauza anchetelor
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca rectificarea bugetului este una pozitiva, avand in vedere ca, pe primele 6 luni, Romania are un plus de 4 miliarde lei si nu un deficit de 13 miliarde de lei, conform legii bugetului de stat.
Cat pierd la rectificare Transporturile, Sanatatea, Cultura, MAE, Energia si TVR-ul
"Ideea e urmatoarea, ca sa inteleaga toata lumea, ca e cu cifre si nimeni nu ...citeste mai departe despre "Ministrii, convocati la Guvern pentru discutii privind rectificarea bugetara" pe Ziare.com mai mult
Luni, 27 Iulie 2015, ora 16:09
Guvernul urmeaza sa aprobe miercuri, in sedinta saptamanala, a doua rectificare bugetara din acest an, care va fi una negativa, intrucat incasarile au fost mai mici decat cele prognozate initial, a anuntat premierul Victor Ponta.
"Avem o rectificare bugetara negativa, pentru ca incasarile prevazute sunt mai mici cu aproximativ 3,8 miliarde de lei. Asta inseamna pentru fiecare dintre dvs. resurse mai putine pana la sfarsitul anului si asta inseamna ca pentru 2014 ministrul de Finante, pe baza estimarilor, de data aceasta mai realiste ale ANAF, trebuie sa construiasca, sa prezinte scenariile realiste", a explicat saptamana trecuta Victor Ponta.
Premierul a dat asigurari insa ca rectificarea bugetara va asigura plata salariilor in toate institutiile unde se impune acest lucru.
Ultima rectificare bugetara din 2013 vizeaza ajustarea cheltuielilor fata de prognoza de venituri si include majorarea deficitului bugetar cu 0,2% din PIB, la 2,5% pe metodologie cash si 2,6% pe metodologia ESA, informeaza Ministerul Finantelor Publice.
Aceasta rectificare bugetara are in vedere o diminuare, pe sold, a veniturilor cu 2,909 miliarde lei si a cheltuielilor cu 1,635 miliarde lei, potrivit proiectului de rectificare publicat de Ministerul Finantelor Publice. mai mult
Miercuri, 30 Octombrie 2013, ora 08:45
Guvernul se va reuni sambata, in sedinta, pentru a aproba a doua rectificare bugetara din acest an, ministrii care gestioneaza programele presuspendate de catre CE avand sarcina ca, pana atunci, sa identifice in propriul buget si resurse prin care sa acopere cheltuielile aferente acestor proiecte.
"Fiecare minister va trebui sa isi asigure partea financiara pentru a continua aceste proiecte, incercand sa faca in buget loc pentru aceste cheltuieli. Trebuie sa fie identificate sumele, astfel incat proiectele sa nu fie blocate. Aceste este primul element ca si obligatie pentru fiecare ministru in parte si sambata, cand va fi sedinta de guvern, acest lucru va fi luat in calcul", a declarat consilierul de stat al premierului Eugen Teodorovici.
Serviciile Comisiei Europene au informat autoritatile romane, printr-o scrisoare, ca au decis sa "presuspende" cea mai mare parte din trei programe cofinantate prin fondurile structurale ale UE, legate de transport, dezvoltarea regionala si cresterea competitivitatii economice.
Proiectul de rectificare bugetara prevede ca veniturile bugetului de stat vor fi mai mici cu peste un miliard lei, prin scaderi la TVA, sume primite de la UE in contul platilor efectuate, impozit pe venit si salarii, iar cheltuielile vor fi majorate cu 307 milioane lei pentru acoperirea costurilor de personal, achizitii si subventii agricole.
Scaderea de venituri obtinute din taxa pe valoarea adaugata, cu un minus de 1,3 miliarde lei, rezulta si din... mai mult
Vineri, 26 Octombrie 2012, ora 10:02