Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a hotarat miercuri reducerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 1,5% pe an, de la 1,75% pe an, incepand cu 6 august, dar si reducerea ratei dobanzii pentru facilitatea de depozit la 1% pe an, de la 1,25%.
"In sedinta de astazi, pe baza evaluarilor si a datelor disponibile in acest moment, dar si in conditiile incertitudinilor extrem de ridicate, Consiliul de administratie al BNR a hotarat reducerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 1,50% pe an, de la 1,75% pe an, incepand cu data de 6 august 2020; totodata, a decis reducerea la 1% pe an, de la 1,25% pe an, a ratei dobanzii pentru facilitatea de depozit, si la 2% pe an, de la 2,25% pe an, a ratei dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard). De asemenea, Consiliul de administratie al BNR a decis pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit", arata BNR.
In conditiile unui deficit de lichiditate pe piata monetara, Consiliul de administratie al BNR a hotarat continuarea efectuarii de operatiuni repo si a cumpararii de titluri de stat in lei de pe piata secundara.
"Consiliul de administratie al BNR considera ca, in conditiile decalajelor de transmitere a impulsurilor scaderilor ratei dobanzii de politica monetara, o asemenea calibrare a conduitei politicii monetare este de natura sa sustina redresarea activitatii economice pe... mai mult
Miercuri, 05 August 2020, ora 21:08
Indicele ROBOR la 3 luni, in functie de care se calculeaza costul creditelor de consum in lei cu dobanda variabila, a scazut luni la 2,15% pe an, de la 2,17% pe an cat a fost vineri, conform informatiilor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
La debutul anului 2019, indicele ROBOR la 3 luni era 2,99% pe an, iar la inceputul acestui an se situa la 3,19%. Pe data de 14 iunie a anului trecut, indicele ROBOR era de 3,24% pe an.
Indicele la 6 luni, utilizat in calculul dobanzilor la creditele ipotecare in lei cu dobanda variabila, a coborat la 2,26%, de la 2,28%, cat era vineri, iar ROBOR la 12 luni a ajuns la 2,35% pe an, fata de 2,37% pe an, in sedinta anterioara.
Indicele de referinta pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, pentru al patrulea trimestru din 2019, este de 2,44% pe an, acesta fiind calculat ca medie aritmetica a ratelor de dobanda zilnice ale tranzactiilor interbancare din al doilea trimestru al anului.
In luna mai 2019, a intrat in vigoare OUG 19/2019 care modifica modul in care este calculata rata pentru creditele in lei cu dobanda variabila. Astfel, Ordonanta 19 a stabilit indicele de referinta pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzactiilor interbancare. ...citeste mai departe despre "BNR: Indicele ROBOR la 3 luni a scazut luni la 2,15% pe an" pe Ziare.com mai mult
Luni, 15 Iunie 2020, ora 11:39
Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei intrunit in sedinta vineri a hotarat reducerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 1,75 la suta pe an de la 2,0 la suta pe an incepand cu data de 2 iunie.
CA a mai decis si reducerea ratei dobanzii pentru facilitatea de depozit la 1,25 la suta pe an, de la 1,50 la suta pe an si a ratei dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard) la 2,25 la suta pe an de la 2,50 la suta pe an, pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit, precum si continuarea efectuarii de operatiuni repo si a cumpararii de titluri de stat in lei de pe piata secundara.
Intr-un comunicat, institutia comenteaza ca economia globala si perspectiva acesteia au fost puternic afectate de impactul advers major si de incertitudinile fara precedent generate de pandemia de coronavirus, impreuna cu masurile restrictive aplicate de autoritati in scopul limitarii extinderii ei. In vederea amortizarii lor, numeroase banci centrale din economiile avansate si cele emergente, incluzand BCE si bancile centrale din regiune, au luat masuri de relaxare a conduitei politicii monetare si de ameliorare a conditiilor financiare, ce au inclus reduceri ale ratelor dobanzilor de politica monetara, cumparari de active financiare si furnizare de lichiditate prin operatiuni reversibile, chiar si pe termen lung.
La randul sau, Banca Nationala a Romaniei a... mai mult
Vineri, 29 Mai 2020, ora 15:12
BNR a decis vineri reducerea ratei dobanzii de politica monetara cu 0,50 puncte procentuale, de la 2,5 la suta, la 2,0 la suta incepand cu data de 23 martie, in contextul adoptarii unui pachet de masuri menit sa atenueze impactul situatiei generate de epidemia de coronavirus asupra populatiei si companiilor romanesti.
Nivelul ratei dobanzii de politica monetara nu a mai fost schimbat din luna mai 2018.
Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei s-a intrunit vineri intr-o sedinta de urgenta si a adoptat pachetul de masuri.
In actualul context intern si international si in baza informatiilor si analizelor privind evolutiile macroeconomice si financiare in continua schimbare, Consiliul de administratie al BNR a hotarat urmatoarele:
- Reducerea ratei dobanzii de politica monetara cu 0,50 puncte procentuale, de la 2,5 la suta, la 2,0 la suta incepand cu data de 23 martie 2020;
- Ingustarea coridorului simetric format de ratele dobanzilor facilitatilor permanente in jurul ratei dobanzii de politica monetara la +/-0,5 puncte procentuale de la +/-1 punct procentual. Astfel, incepand cu 23 martie 2020, rata dobanzii pentru facilitatea de depozit se mentine la 1,50 la suta, iar rata dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard) se reduce la 2,50 la suta, de la 3,50 la suta. Pe acest fond, este de asteptat ca principalele cotatii ROBOR sa cunoasca o ajustare descendenta semnificativa;
- Furnizarea de lichiditate institutiilor de credit prin... mai mult
Vineri, 20 Martie 2020, ora 18:12
Cresterea economica va cunoaste probabil o decelerare in anii 2020-2021 in raport cu anul 2019, dar va ramane solida, cu un ritm asteptat sa coboare doar in 2021 vizibil sub cel potential, se arata in minuta sedintei de politica monetara a Consiliului de Administratie al BNR din 7 februarie 2020.
"In ceea ce priveste viitorul pozitiei ciclice a economiei, potrivit evaluarilor membrilor Consiliului, cresterea economica va cunoaste probabil o decelerare in 2020-2021 in raport cu anul 2019, dar va ramane solida, cu un ritm asteptat sa coboare doar in 2021 vizibil sub cel potential, perspectiva ce implica o plafonare initiala a excedentului de cerere agregata la valori superioare celor prognozate anterior, urmata de inscrierea lui pe o traiectorie lent descendenta.
Totodata, s-a observat ca, similar evaluarii precedente, consumul gospodariilor populatiei va redeveni probabil in 2020 si isi va consolida apoi pozitia de principal determinant al cresterii economice, pe fondul dinamicii alerte a venitului disponibil real - sustinuta si de scaderea ratei inflatiei si de majorarea transferurilor sociale -, precum si in conditiile unor rate reale ale dobanzilor bancare presupuse a se mari foarte lent pe orizontul prognozei", se precizeaza in document.
La randul ei, dinamica investitiilor este anticipata sa ramana relativ robusta - desi, in scadere fata de 2019 - date fiind inclusiv previziunile privind cresterea cheltuielilor publice cu aceasta destinatie, asociata cu o... mai mult
Vineri, 14 Februarie 2020, ora 21:16
O reamplificare a presiunilor asupra ratei de schimb este foarte posibila, in contextul deficitelor gemene, mai ales in ipoteza unor evolutii adverse ale mediului international care s-ar suprapune unei eventuale reevaluari a riscului asociat de investitori pietei financiare locale, se arata in minuta sedintei de politica monetara a Consiliului de Administratie al BNR din 7 februarie 2020.
"Nivelul IRCC s-a redus insa la inceputul trimestrului I 2020 la 2,36 la suta, de la 2,66 la suta in trimestrul IV 2019, iar rata medie a dobanzii la creditele noi si-a accentuat declinul in luna decembrie 2019, media ei trimestriala continuand astfel sa se reduca, miscarile fiind de natura a spori incertitudinile privind transmisia si conduita politicii monetare.
In acelasi timp, s-a observat ca rata de schimb a leului a ramas practic stabila in prima luna a anului curent, in conditiile relativei calmari a ingrijorarilor investitorilor legate de deteriorarea pozitiei fiscale, coroborata cu diferentialul considerabil al ratei dobanzii, dar si ca urmare a persistentei sentimentului favorabil pe piata financiara internationala, inclusiv pe fondul deciziilor/asteptarilor privind prelungirea conduitei acomodative a politicilor monetare ale BCE si Fed, si a atitudinii unor banci centrale din regiune.
Unii membri ai Consiliului au atentionat insa ca, in contextul deficitelor gemene (deficit de cont curent si deficit bugetar - n.red.), o reamplificare a presiunilor asupra ratei de... mai mult
Vineri, 14 Februarie 2020, ora 20:58
Expansiunea economica a cunoscut in primul trimestru o accelerare mai consistenta decat cea anticipata, ajungand la 5%, de la 4,1% in trimestrul IV 2018, in timp ce rata anuala a inflatiei a ramas constanta la 4,1% in luna mai, semnificativ deasupra intervalului tintei de 2,5%, potrivit minutei sedintei de politica monetara a Consiliului de Administratie al BNR din 4 iulie 2019.
"Membrii Consiliului au remarcat ca expansiunea economica a cunoscut in trimestrul I o accelerare mai consistenta decat cea anticipata - la 5,0 la suta, de la 4,1 la suta in trimestrul IV 2018 - in conditiile unei neanticipate reamplificari a dinamicii ei trimestriale, ceea ce face probabila o crestere mai pronuntata a excedentului de cerere agregata decat cea previzionata pentru acest interval. Consumul gospodariilor populatiei a redevenit principalul contributor la avansul economic, asa cum s-a anticipat - in conditiile unei puternice dinamizari a cumpararilor de marfuri si servicii -, secondat, insa, din nou de variatia stocurilor, al carei aport solid din ultimele patru trimestre este dificil de atribuit unor comportamente economice fara echivoc, implicit de natura sa sporeasca incertitudinile asociate cresterii economice", se arata in document.
In acelasi timp, aportul formarii brute de capital fix a revenit in mod neasteptat in teritoriul pozitiv, dar exclusiv ca urmare a revigorarii constructiilor noi. S-a sesizat ca, pe acest fond, contributia cererii interne la dinamica PIB a crescut... mai mult
Vineri, 12 Iulie 2019, ora 10:19
Banca Nationala a Romaniei (BNR) estimeaza pentru anul acesta incetinirea cresterii economiei romanesti, dupa o usoara accelerare in ultimul trimestru din 2016, se arata in minuta ultimei sedinte de politica monetara, din 6 ianuarie.
Este a treia minuta a unei sedinte de politica monetara publicata de catre BNR, dupa ce a sedintelor din 30 septembrie si 4 noiembrie 2016.
Potrivit minutei, discutiile au vizat pricipalele evolutii macroeconomice, fiscale si monetare din aceasta perioada.
In privinta situatiei macroeconomice, membrii consiliului de administratie anticipeaza o atenuare a cresterii economice in 2017.
"Membrii Consiliului au aratat ca noua proiectie pe termen scurt indica o usoara accelerare a cresterii in termeni trimestriali a PIB in trimestrul IV 2016, inclusiv in raport cu cea mai recenta prognoza pe termen mediu, urmata de o oarecare incetinire, implicand, in conditiile unei decelerari mai pronuntate decat cea anticipata a cresterii economice in trimestrul ...citeste mai departe despre "BNR estimeaza incetinirea cresterii economice a Romaniei in 2017" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 13 Ianuarie 2017, ora 19:25
Sedinta de politica monetara de miercuri a BNR nu va aduce nicio noutate, analistii sustinand un nou ciclu de relaxare a politicii monetare ar putea reincepe abia in 2013. Pentru acest final de an analistii plaseaza dobanda la politica monetara la 5,25%.
"Anul 2013 ar putea aduce o relaxare a politicii monetare, atat prin reducerea dobanzii de politica monetara la 5% in luna decembrie 2013, cat si prin diminuarea rezervelor minime obligatorii pentru lei (la 10%) si valuta (la 15%)", se arata intr-un comunicat al Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania, citat de Agerpres.
Pentru luna decembrie 2012, estimarea membrilor AAFBR care au raspuns la sondaj plaseaza dobanda de politica monetara la 5,25%. Rezervele minime obligatorii pentru lei ar putea fi mentinute in continuare la nivelul de 15%, dar ponderea celor care considera acest lucru este in scadere la 62% fata de orizontul iunie 2012.
Restul participantilor estimeaza o reducere la 12%. Rezervele minime obligatorii pentru valuta ar putea fi nemodificate pana la finalul anului 2012.
BNR a redus dobanda de politica monetara cu 0,75 puncte procentuale de la inceputul acestui an, astfel ca acum dobanda cheie este la minimul istoric.
La inceputul lunii mai, BNR a oprit insa ciclul de reducere a ratei de politica monetara din cauza schimbarilor politice din Romania, care s-au suprapus pe intensificarea temerilor investitorilor cu privire la viitorul zonei euro.
Concomitent a incetat scaderea... mai mult
Miercuri, 27 Iunie 2012, ora 08:31