Presedintele Adunarii Nationale franceze Richard Ferrand si omologul sau german, Wolfgang Schauble, urmeaza sa indemne marti la o redeschidere cat mai rapid posibil a frontierelor intre statele membre ale Uniunii Europene (UE), dupa mai multe saptamani de inchidere a frontierelor, din cauza pandemiei covid-19.
"Franta si Germania trebuie sa actioneze in favoarea restabilirii imediat a liberei circulatii in spatiul Schengen, atunci cand conditiile vor fi indeplinite", subliniaza Richard Ferrand si Wolfgang Schauble intr-o declaratie comuna obtinuta de AFP.
"Inchiderea frontierei franco-germane are deja consecinte grele, dincolo de regiunea frontaliera si afecteaza perceptia relatiilor franco-germane", insista Richard Ferrand, din cadrul Partidului La Republique en Marche (LREM, centru) al presedintelui Emmanuel Macron, si Wolfgang Schauble, un nume greu in Uniunea Crestin Democrata (CDU, conservatori) a cancelarului Angela Merkel.
Cei doi presedinti ai Camerelor inferioare ale Parlamentelor Frantei si Germaniei pledeaza in favoarea "unei actiuni rapide".
Acest text este publicat cu doua zile inainte de reuniunea Adunarii Parlamentare franco-germane, un nou forum al celor doua Camere, infiintat in vederea unei consolidari a relatiilor intre cele doua tari si dedicat lectiilor de invatat in UE in urma pandemiei covid-19.
O redeschidere a frontierelor este programata, in prezent, in interiorul frontierelor UE, incepand de la mijlocul lui iunie, insa anunturile... mai mult
Marti, 26 Mai 2020, ora 13:24
Rusia isi va inchide de miercuri pana la 1 mai frontierele pentru cetatenii straini, cu exceptia rezidentilor permanenti in tara, a anunta luni guvernul rus.
Potrivit unui comunicat, premierul Mihail Misustin a avertizat mai multi sefi de guverne in legatura cu intrarea in vigoare a acestei masuri incepand de miercuri de la miezul noptii (marti 21:00 GMT) cu scopul de a proteja "sanatatea publica" in Rusia, care inregistreaza la ora actuala 93 de cazuri de contaminare cu noul coronavirus.
"Pentru a asigura securitatea statului, a apara sanatatea publica si a preveni propagarea infectiei de coronavirus, guvernul rus a decis sa restrictioneze temporar intrarea in Federatia Rusa a cetatenilor straini si apatrizi", a declarat Misustin omologilor sai straini, potrivit aceluiasi comunicat.
Diplomatii si cetatenii straini care locuiesc permanent in Rusia nu sunt vizati de aceasta masura, a adaugat el.
Decizia a fost anuntata in timp ce numarul cazurilor inregistrate de bolnavi cu noul coronavirus a trecut de la 63 duminica la 93 luni in Rusia, cei mai multi in capitala rusa. Pentru prima oara, cazuri de persoane contaminate pe teritoriul rus si nu in strainatate, au fost inregistrate la Moscova.
Mai devreme luni, orasul Moscova anuntase inchiderea din 21 martie a tuturor scolilor, lasand la latitudinea parintilor alegerea de a-si retrage copiii din institutiile de invatamant.
Toate activitatile extrascolare vor fi interzise si o reducere drastica a majoritatii... mai mult
Luni, 16 Martie 2020, ora 21:50
Guvernul ar putea lua in discutie in sedinta de miercuri un document referitor la achizitia a 49 de autospeciale de supraveghere cu termoviziune, echipamente care ar urma sa intre in dotarea Politiei de Frontiera.
Este vorba de o nota de fundamentare privind necesitatea si oportunitatea efectuarii cheltuielilor aferente proiectului de investitii privind achizitia echipamentelor mentionate.
Potrivit documentului mentionat, achizitia este necesara "in vederea executarii in cele mai bune conditii a activitatilor de control la frontiera Romaniei, dar si pentru aplicarea prevederilor Regulamentului (UE) 2016/399 al Parlamentului European si al Consiliului din 9 martie 2016".
"In contextul necesitatii indeplinirii de catre Romania a criteriilor tehnice de aderare la Spatiul Schengen a rezultat necesitatea dotarii structurilor operative ale Politiei de Frontiera cu autospeciale necesare derularii misiunilor specifice", se mai arata in nota de fundamentare.
Documentul precizeaza ca finantarea se realizeaza din fonduri externe nerambursabile, in cadrul programului national aferent Fondului pentru securitate interna si de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Afacerilor Interne, in limita sumelor aprobate anual cu aceasta destinatie.
Valoarea totala a investitiei (inclusiv TVA), in preturi valabile in luna noiembrie 2019, se ridica la 51.292.000 de lei.
Autospecialele ar urma sa intre in dotarea politistilor de frontiera din Bucuresti si din judetele Timis,... mai mult
Joi, 27 Februarie 2020, ora 09:40
Inspectoratul General al Politiei de Frontiera a lansat o licitatie de 28,34 milioane lei (5,96 milioane euro), fara TVA, pentru a achizitiona sisteme electronice militare pentru a moderniza Sistemul Complex de Observare, Supraveghere si Control al Traficului la Marea Neagra (SCOMAR), potrivit unui anunt publicat pe platforma SICAP.
Obiectivul principal al SCOMAR este acela de a asigura supravegherea frontierelor maritime romanesti si a frontierelor Uniunii Europene (UE), fiind o componenta a Sistemului Integrat de Securizare a Frontierelor de Stat (SISF). SCOMAR este un sistem operativ de supraveghere, care permite detectarea timpurie, urmarirea, recunoasterea si identificarea navelor ce desfasoara activitati ilegale de trafic la Marea Neagra, potrivit site-ului Politiei de Frontiera.
Durata contractului este de 24 luni, iar proiectul este finantat din Fondul pentru Securitate Interna si de la bugetul de stat, potrivit anuntului publicat pe SICAP.
"Autoritatea contractanta intentioneaza sa incheie un contract de achizitie publica de produse pentru achizitionarea a 7 (sapte) sisteme optoelectronice in vederea inlocuirii celor existente in cadrul SCOMAR. Termenul de livrare este de 8 luni de la data semnarii contractului de catre ultima parte, dar prin exceptie primele 2 (doua) sisteme vor fi livrate in termen de 4 luni de la data semnarii contractului", se arata in anunt.
Ofertantul va demonstra ca, in ultimii 3 ani, a furnizat produse similare in valoare... mai mult
Duminica, 20 Octombrie 2019, ora 10:57
Porturile Marii Britanii au devenit puncte vulnerabile prin care traficantii de persoane strecoara cu usurinta migrantii care vor sa patrunda in regat. 13 astfel de brese au fost identificate pe coastele Regatului Unit.
Descoperirea apartine Europol, dupa ce inspectorul sef pentru Controlul Frontierelor, David Bolt, s-a plans de faptul ca autoritatile portuare nu reusesc sa verifice identitatea persoanelor care intra in porturi in barci de mici dimensiuni, relateaza The Telegraph.
Resurse limitate
Rata de succes in interceptarea ambarcatiunilor de mici dimensiuni si in verifcarea identitatii pasagerilor aflati la bord este de 1/28 de nave, dupa cum recunosc chiar granicerii britanici.
Lipsa informatiilor despre calatorii clandestini care ajung in Marea Britanie reprezinta "o bresa" in securizarea frontierelor, a apreciat inspectorul sef Bolt.
Rob Wainwright, seful Europol, a deplans si el vulnerabilitatile existente in paza frontierelor Marii Britanii, apreciind ca resursele finite de care dispune Londra in acest scop constituie un obstacol greu de depasit.
"Ca orice alta organizatie din sectorul public au resurse limitate. Trebuie sa ia decizii tactice in baza rapoartelor zilnice pentru a stii unde sa-si repartizeze aceste resurse", a explicat directorul Europol, mentionand ca eforturile se vor indrepta in special catre asigurarea unei paze mai stricte in marile porturi.
Cu toate acestea, anumite amanunte privind securitatea frontierelor in alte zone... mai mult
Joi, 02 Iunie 2016, ora 17:20
O noua ruta a migratiei s-ar putea deschide pe teritoriul Bulgariei, avertizeaza unii oficiali europeni, alarmati de aceasta noua bresa in frontiera externa a Uniunii.
Avertismentul vine din partea ministrului de Interne al Austriei, Johanna Mikl-Leitner, care crede ca o noua ruta a migratiei din Turcia spre Europa ar putea fi deschisa pe teritoriul Bulgariei, informeaza agentia Novinite.
Intr-un interviu acordat postului de radio austriac ORF, oficialul de la Viena a atentionat asupra posibilitatii aparitiei unei "rute balcanice de est", ca aluzie la termenul "ruta balcanica de vest", termen folosit pentru a descrie culoarul Grecia-Macedonia-Serbia-Croatia-Slovenia-Austria, folosit pana acum de refugiati.
Leitner considera ca, odata cu incheierea acordului turco-european privind reducerea fluxului de migranti care traverseaza Marea Egee intre Turcia si Grecia, Bulgaria ar putea deveni o destinatie de tranzit preferata de o parte din cei 2,2 milioane de refugiati aflati in Turcia.
Bulgaria s-a confruntat cu un val migrationist masiv in 2013, dar acesta a fost in cele din urma contracarat de adoptarea unor masuri de securitate la granita cu Turcia, precum ridicarea unor garduri de sarma ghimpata, ca si de brutalitatea politistilor de frontiera locali.
Un raport al autoritatilor de la Viena arata, totusi, ca dupa blocarea culoarului balcanic de vest, traficantii de persoane au inceput sa-si indrepte atentia catre zonele vulnerabile de la granita turco-bulgara.... mai mult
Marti, 22 Martie 2016, ora 17:50
Ministrii europeni de interne merg inainte cu demersurile privind reintroducerea controalelor la frontiere, o masura echivalenta cu ruperea acordului Schengen, care va modifica radical conceptul de libera circulatie in Uniunea Europeana.
Masurile de control la granita ar putea fi impuse pentru o perioada de pana la doi ani, dupa cum au solicitat, la sfarsitul saptamanii trecute, ministrii de interne din UE, potrivit CNBC.
Cadru legal comun
Germania a anuntat ca sustine initiativa revenirii la controalele la granita pentru fiecare stat, dupa ce valul masiv de refugiati intrati anul acesta pe continent a demonstrat vulnerabilitatea tarilor din spatiul Schengen in fata acestui fenomen.
Planul care permite statelor sa revina la sistemul controalelor la frontiera a fost propus saptamana trecuta chiar de catre guvernul din Luxemburg. Ironia sortii face ca acordul privind libera circulatie sa fi fost semnat pe 14 iunie 1985 chiar in Luxemburg, in mica localitate Schengen.
"Ministrii au fost de acord ca, daca inregistram deficiente serioase care pun in pericol spatiul Schengen, trebuie sa avem si un cadru legal comun care sa ne permita sa reluam controlul la granite pentru o perioada de 6 luni sau chiar mai mult", a explicat ministrul de interne luxemburghez, Jean Asselborn.
Conform articolului 26 din regulamentul Schengen, statele membre pot introduce controale suplimentare la frontiere daca se constata persistenta unor deficiente serioase la granita UE,... mai mult
Luni, 07 Decembrie 2015, ora 11:19
Asaltul refugiatilor asupra Europei de Vest a deschis de mai multa vreme problema restabilirii controlului la granite in interiorul spatiului Schengen, dar tema s-a acutizat dupa declansarea atacului terorist din Paris, urmat de alte amenintari.
Cele doua crize isi pun amprenta asupra multor chestiuni fundamentale din modul de functionare al UE, iar unele schimbari luate in calcul de liderii politici pot da peste cap viata de zi cu zi a europenilor obisnuiti, remarca reporterii CNN.
Libera circulatie, in pericol
Peste 400 de milioane de locuitori din cadrul UE beneficaza de dreptul de a circula liber de la granita estica a blocului comunitar, pana pe malul Atlanticului, in Franta sau Spania.
Granitele desfiintate in 1985, ca urmare a Tratalului Schengen, ar putea fi reinstaurate in urma amenintarii unor noi atacuri teroriste declansate in interiorul UE de adeptii gruparii ISIS, dar acest lucru isi va pune amprenta asupra stilului de viata din Europa.
Peisajul cozilor la granite, necesitatea obtinerii unui pasaport si alte detalii birocratice, care pot demola cu totul conceptul de libera circulatie, ar putea reveni in actualitate.
Viza Schenghen ar putea deveni si ea istorie, turistii fiind nevoiti sa aplice pentru obtinerea unor vize individuale din partea fiecarei tari tranzitate sau vizitate.
Tot acest scenariu ar putea fi pus in practica intr-un moment in care economia Europei are nevoie de cat mai putine obstacole. Din pacate insa, transportul de... mai mult
Marti, 24 Noiembrie 2015, ora 11:04
Presedintele Senatului, Mircea Geoana, considera ca evaluarea pozitiva a raportului final de aderare la Schengen este un semnal imbucurator, dar decizia finala privind aderarea este strict politica si trebuie mobilizate toate fortele pentru obtinerea acordului partenerilor europeni., informeaza Mediafax.
"Evaluarea pozitiva a raportului final de aderare la Schengen este o veste buna pentru Romania si pentru toti cetatenii romani. Aceasta confirma faptul ca tara noastra este pregatita din punct de vedere tehnic sa faca parte din Spatiul Schengen. Dar decizia finala privind aderarea la Schengen este strict politica, fiind nevoie de unanimintate in Consiliul UE pentru ca Romania sa adere la Schengen la termenul stabilit, in martie 2011. Cu toate ca rezultatul de ieri este un semnal imbucurator, trebuie sa fim lucizi si sa realizam ca nu am primit inca acceptul tuturor partenerilor europeni pentru a adera la Schengen, iar termenul de martie 2011 este mult prea apropiat ca sa ne putem permite sa ne relaxam eforturile", declara Geoana, potrivit unui comunicat de presa transmis sambata.
Presedintele Senatului atrage atentia asupra "riscului ca Romania sa rateze termenul de martie 2011 printr-o serie de amanari sine die" si apreciaza ca acest scenariu ar aduce prejudicii majore Romaniei si este o situatie care trebuie evitata cu orice pret, intrucat ar decredibiliza profund tara pe scena internationala.
"Cred ca eforturile tuturor actorilor politici si institutionali trebuie sa... mai mult
Duminica, 30 Ianuarie 2011, ora 00:10