Comentariile de campanie ale presedintelui ales al SUA, Donald Trump, cu privire la dezinteresul tarilor aliate de a asigura finantarea necesara functionarii optime a Aliantei Nord-Atlantice, a pus pe jar mai multe state membre NATO.
Cresteti bugetele de Aparare! - au cerut la unison ministrii de Externe din Lituania si Letonia, aflati in vizita la Paris, informeaza Bloomberg.
"Sa ne implicam!"
Statele baltice se tem cel mai mult de o posibila agresiune a Rusiei in regiune, modelul crizei din Ucraina si a anexarii Crimeei peste noapte dandu-le fiori reci oficialilor din cele trei republici ex-sovietice.
"Poate ca modul in care Donald Trump a expus acest lucru a fost dur, dar criticile sale sunt intemeietate si trebuie sa facem ceva in aceasta privinta. Acum este momentul sa ne implicam si nu sa ne vaitam", a punctat ministrul lituanian de Externe, Linas Linkevicius.
Surprinzatoarea victorie a candidatului republican la Casa Alba a pus pe jar intreaga Europa, in timpul campaniei Trump declarand ca NATO a devenit un organism invechit, iar statele membre care nu isi respecta angajamentul de a contribui cu 2% din PIB la bugetul de Aparare nu ar trebui sa fie sprijinite de catre armata americana in caz de agresiune.
Mai mult, dupa castigarea alegerilor, Donald Trump s-a intretinut la telefon cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, ambii stabilind ca relatia SUA-Rusia trebuie sa cunoasca o detensionare.
Doar cinci state membre NATO au reusit sa atinga... mai mult
Joi, 17 Noiembrie 2016, ora 08:14
Dupa ani de seceta in bugetele de Aparare ale majoritatii statelor membre UE, liderii europeni par sa accelereze subit cheltuielile in sector, ca urmare a riscurilor de securitate de pe continent.
Cel mai recent raport al Institutului International pentru Studii Strategice (IISS), citat de postul american CNBC, arata ca tarile din Europa de Vest au incheiat o perioada de austeritate in materie de securitate, anul acesta bugetele de Aparare crescand in medie cu 1%.
Temeri comune
Intre 2007 si 2015, linistea de pe continent, ca si criza financiara au generat diminuari de 15 procente in cheltuielile de aparare din Uniunea Europeana.
2016 pare sa fie anul in care amenintarile de securitate reprezentate de tendintele expansioniste ale Rusiei si pericolul atentatelor au schimbat mentalitatea liderilor europeni, care au decis sa finanteze intr-un mod mai consistent sectorul de Aparare.
"Statele europene mai mari au inceput deja sa implementeze politici de crestere a cheltuielilor de aparare, in lumina amenintarilor continue la adresa securitatii interne", anunta Fenella Mcgerty, analist principal al IHS Jane.
Ministrii Apararii din Spania, Germania, Italia si Franta au semnat o scrisoare comuna in care solicita omologilor din restul statelor UE crearea unui comandament militar la nivelul Uniunii, acestui organism revenindu-i sarcina de a superviza operatiunile militare comune.
Mcgerty crede ca noul tip de comunicare incrucisata intre responsabilii cu... mai mult
Vineri, 14 Octombrie 2016, ora 11:30
Cancelarul Germaniei a afirmat saptamana aceasta ca este printre sustinatorii ideii conform careia sanctiunile economice impotriva Rusiei ar trebui reduse, dar impune anumite conditii Moscovei inainte de a deschide o discutie pe aceasta tema in cardul UE.
Merkel a declarat ca, atata vreme cat separatistii pro-rusi din estul Ucrainei vor respecta acordul Minsk II, ea se declara gata sa solicite celorlalti lideri europeni o ridicare a sanctiunilor impuse pentru domenii ca energie, finante si aparare, informeaza IB Times.
A doua intelegere de la Minsk semnata in februarie 2015 de Vladimir Putin si Petro Poroshenko, in prezenta liderilor Angela Merkel si Francois Hollande, prevede retragerea armamentului greu din zona de conflict din estul Ucrainei si incetarea focului.
Totusi, Merkel reclama faptul ca ambele tabere au recurs la incalcarea acestei conventii. "Cand vom vedea progrese in respectarea acordului de la Minsk vom trece la reducerea sanctiunilor", a explicat cancelarul german in cursul unui eveniment derulat la inceputul saptamanii.
Pozitia sa este imbratisata si de ministrul de Externe de la Berlin, Frank-Walter Steinmeier, acesta mentionand de curand ca o diminuare a sanctiunilor impuse Rusiei se impune, in scopul de a "ajunge la o intelegere corecta a securitatii comune de pe continent".
Analistii politici vad in aceste declaratii o repozitionare a Germaniei fata de Rusia venita pe fundalul tensiunilor inregistrate in Ucraina si Siria.
In luna... mai mult
Miercuri, 31 August 2016, ora 10:53
1In ultimii 6 ani, valul de violenta raspandit de diverse grupari extremiste a depasit orice record, panica starnita in randul populatiei fiind aproape de necontrolat.
Atacurile declansate de teroristii sinucigasi intretin starea de confuzie, anchetatorii fiind in imposibilitatea de a prezenta concluzii clare despre factorii care declanseaza gesturi extreme in randul unor personaje vulnerabile la mesajele gruparilor teroriste, arata o analiza Stratfor.
In ape tulburi
Atacurile declansate de gruparile teroriste, in special Statul Islamic, par sa nu aiba o tinta clar stabilita. Franta, Germania, SUA, dar si state din Orientul Mijlociu: Turcia, Yemen, Arabia Saudita, Tunisia etc, pica pe rand in fata valului de violenta raspandit de teroristi.
Stilul atacurilor sinucigase lasa prea putine portite pentru anchetatori de a descoperi factori declansatori ai unor astfel de evenimente.
In cazul masacrului din Orlando-Florida, soldat cu 49 de morti, victimele au fost surprinse intr-un club al minoritatilor sexuale. Atacatorul si-a manifestat adeziunea fata de Statul Islamic in ultimele zile dinaintea atacului, pana atunci abuzand fizic si psihic de restul membrilor familiei.
Folosirea pe post de atacatori a unor personaje cu tulburari psihice pare o metoda imbratisata pe deplin de liderii organizatiei Statului Islamic, dar tintele nu sunt alese doar din randul civililor occidentali.
In Yemen, Malaezia, Bangladesh, Irak sau Turcia, practicanti ai Islamului au fost... mai mult
Miercuri, 27 Iulie 2016, ora 11:34
6Consiliul Rusia-NATO desfasurat la Bruxelles pe 13 iulie aduce un prim semn de dezghetare a relatiilor dintre cele doua forte militare, chiar daca neincrederea pluteste inca in aer in zona est-europeana.
Rusia a fost de acord ca avioanele sale militare care zboara deasupra Marii Baltice sa-si deschida emitatoarele (transpondere - n.red.), pentru a-si anunta prezenta si a nu le mai da fiori pilotilor civili sau militari care mai zboara in acea zona, anunta Reuters.
Concesie minora
Este prima concesie facuta de Moscova in fata Aliantei, dupa ce liderii militari NATO au acuzat aviatia militara a Rusiei ca dezactiveaza sistemele electronice din carlinga pentru a disparea de pe radare.
Manevra este considerata una periculoasa, putand duce la ciocniri fatale intre aeronavele celor doua tabere sau la accidente cu aeronavele civile.
"Suntem pregatiti sa zburam cu transponderele activate... de-a lungul anumitor culoare de zbor", a explicat ambasadorul rus la NATO, Alexander Grushko.
"Aeronavele multor natiuni zboara in regiune cu transponderele dezactivate", a mai spus acesta, ca un apropo direct catre statele membre ale Aliantei care au forte militare in zona.
Propunerea rusilor a fost salutata de secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, dar acesta a infirmat faptul ca avionele militare ale statelor membre ar incerca sa-si mascheze prezenta prin oprirea transponderelor de bord.
In plus, Stoltenberg a facut referire si la alte incidente petrecute in... mai mult
Joi, 14 Iulie 2016, ora 14:40
Dupa mai multi ani in care a incercat sa fisureze relatiile dintre statele din spatiul euroatlantic, Moscova are in sfarsit satisfactia de a asista la o rupture neasteptata in perimetrul european de securitate, odata cu decizia Marii Britanii de a iesi din UE.
"La Kremlin cred ca se bea o cantitate impresionanta de vodca in acest moment", a comentat Derek Chollet, un fost consilier pe teme de securitate al Pentagonului, in revista Foreign Policy.
Eroare nefortata
"Si mai enervant e faptul ca aceasta reprezinta o eroare nefortata. Putin s-a chinuit sa divida Occidentul fara vreun rezultat notabil. Acesta este un eveniment de pe urma caruia profita fara a avea vreo contributie la derularea lui", a mai spus Chollet.
Unul dintre motivele pentru care rusii afiseaza un zambet satisfacut dupa Brexit este slabiciuniea pe care UE o va manifesta de acum in privinta mentinerii sanctiunilor economice pentru Rusia.
"Fara Marea Britanie, nu va mai fi nimeni in UE atat de zelos in a apara ideea sanctiunilor impotriva noastra", a postat pe Twitter primarul Moscovei, Serghey Sobyanin.
Opinia sa este impartasita si de unii diplomati din ambele tabere. Pentru Andrei Klimov, seful comisiei de Afaceri Externe din Camera Superioara a Legislativului rus,"Uniunea Europeana nu va avea timp sa se mai gandeasca la Ucraina sau la sanctiuni".
Michael McFaul, fost ambasador american in Rusia, este si el de aceeasi parere: "Putin trage foloasele de pe urma unei Europe slabite. Votul... mai mult
Luni, 27 Iunie 2016, ora 18:03
Acordul de liberalizare a vizelor dintre UE si Turcia va creste riscurile de securitate pe continent, avertizeaza cel mai nou raport al Comisiei Europene.
Corpului executiv al UE i se alatura si fostul director al serviciului de informatii britanic MI-6, Richard Dealove, care considera intelegerea de liberalizare a programului de vize drept o afacere "perversa", relateaza ziarul The Telegraph.
Gaz pe foc
Pentru Dearlove, acordul incheiat intre Bruxelles si Ankara, care va intra in vigoare din luna iunie, seamana cu "depozitarea benzinei langa un foc deja aprins".
Temerile sale sunt dublate si de analiza facuta de expertii in securitate ai Comisiei Europene, care arata in ultimul lor raport ca teroristii si membrii unor organizatii criminale vor incerca sa obtina pasapoarte turcesti pentru a patrunde cat mai usor in spatiul european.
Incepand cu sfarsitul lunii viitoare, cei 75 de milioane de locuitori ai Turciei vor putea ramane timp de 90 de zile in spatiul Schengen, in cazul in care sunt posesori ai noilor pasapoarte biometrice emise de Ankara.
Acordul a fost incheiat in urma presiunii exercitate de oficialii turci in cadrul negocierilor de securizare a granitelor externe ale UE in fata crizei refugiatilor din Orientul Mijlociu.
Acum, Comisia Europeana se vede nevoita sa recunoasca faptul ca masura este de natura sa creasca "gradul de mobilitate in spatiul Schengen al criminalilor si teroristilor care sunt cetateni turci sau al strainilor care... mai mult
Miercuri, 18 Mai 2016, ora 18:14
Raportul anual privind riscurile de securitate la adresa Estoniei, prezentat de Serviciul de Securitate Interna de la Tallinn, Kaitsepolitseiamet, demonstreaza ca jocurile propagandistice derulate de Moscova sunt in masura sa ameninte integritatea UE.
Intr-un interviu acordat publicatiei Washington Free Beacon, Martin Arpo, adjunctul Serviciului de Securitate al Estoniei, subliniaza faptul ca Rusia ramane cea mai mare amenintare la adresa Europei, chiar daca statele din vestul continentului ar putea sa nu impartaseasca aceeasi opinie.
Divide et impera!
Raportul debuteaza abrupt cu amenintarea de securitate reprezentata de Rusia, iar Arpo crede ca acesta este riscul major cu care se confrunta in acest moment intreaga Europa.
"Este un punct important. Pentru Estonia este un mod de a ne aminti ca trebuie sa ne concentram pe amenintarile de securitate reale si nu pe cele imaginare. Criza migrantilor a distras atentia de la amenintarile reale peste tot in Europa, nu doar in Estonia.
Singura speranta a lui Putin de a-si indeplini ambitiile ramane o separare intre NATO si UE sau mentinerea controverselor intre ele. Criza refugiatilor este singurul subiect care poate alimenta aceste controverse", explica Martin Arpo.
Estonienii fac referire si la un document intitulat Doctrina Gherasimov, creionat in 2013 de seful Statului Major din Rusia, Valeriy Gherasimov. In acesta se descrie strategia unui razboi purtat prin mijloace non-militare.
Tactica eroziunii... mai mult
Marti, 19 Aprilie 2016, ora 15:20
Generalul David Petraeus, fost sef al CIA, ii avertizeaza atat pe britanici, cat si pe europeni ca iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana va spori riscurile de securitate la nivel global.
"Va fi mult mai periculos si dificil sa gestionam problemele la nivel global", a atras atentia Petraeus in cadrul ultimului referendum pe teme de securitate din UE, anunta The Guardian.
Nevoia de unitate in fata amenintarilor diverse a fost subliniata de fostul director CIA si intr-un editorial din publicatia britanica The Telegraph.
"Date fiind pericolele si provocarile care ne ameninta la tot pasul in lume, acesta este un moment in care occidentul si institutiile sale, inclusiv UE, trebuie sa actioneze impreuna, nu sa se separe.
Din punct de vedere al sigurantei nationale, problemele cu care se confrunta Statele Unite si Marea Britanie nu vor fi usor de solutionat, daca Regatul Unit va fi in afara Uniunii. Din contra, ma tem ca un Brexit va face lumea un loc mult mai periculos si mai dificil de gestionat", sustine Petraeus.
Comentariile fostului director CIA vin pe fondul unei lupte acerbe duse intre taberele care sustin sau resping ideea apartenentei Marii Britanii la UE, cu un impact deosebit in mediul de afaceri, sanatate si securitate.
Atacuri multiple
David Petraeus este un fost general american care a ocupat functia de director al CIA in anii 2011-2012, iar comentariile sale contrastreaza flagrant cu asigurarile date de diversi oficiali din sfera... mai mult
Luni, 28 Martie 2016, ora 18:00