Administratia de la Casa Alba a pus capat negocierilor privind o tranzactie pentru preluarea unui producator local de componente hardware de catre un fond privat de investitii, sub suspiciunea ca in spate s-ar afla firme controlate de statul chinez.
Lattice Semiconductors era in postura de a fi preluata de Canyon Bridge Capital Partners, dar achizitia a fost blocata pe motiv de securitate nationala, anunta CNN Money.
"Astazi, pastrand linia angajamentului de a lua toate masurile necesare pentru protejarea securitatii nationale a Statelor Unite, presedintele a emis decretul de interzicere a acestei tranzactii", a anuntat miercuri, 13 septembrie, secretarul Trezoreriei, Steve Mnuchin.
Riscurile de securitate vizau "transferul proprietatii intelectuale" si "sprijinul acordat de guvernul chinez pentru perfectarea tranzactiei", a mai informat seful Trezoreriei americane.
O recomandare in acest sens fusese emisa deja de Comisia pentru Investitii Straine in SUA, dar decizia lui Trump redeschide un subiect fierbinte: cel al investitiilor facute de China pe taram american.
Atat reprezentantii Lattice, cat si cei ai Canyon Bridge au afirmat ca achizitia ar fi urmat sa creeze mai multe locuri de munca, un alt subiect aflat pe agenda presedintelui american.
Planurile celor doua companii vizau crearea a 650 de noi locuri de munca in Oregon, daca achizitia de 1,3 miliarde de dolari ar fi fost dusa la capat. Actiunile Lattice au scazut cu 2% imediat dupa afalrea vestii... mai mult
Joi, 14 Septembrie 2017, ora 09:51
Pericolul atacurilor cibernetice asupra sistemelor moderne de navigatie si comunicatii de pe nave ii forteaza pe experti sa se gandeasca serios la o rotire a strategiei cu 180 de grade.
Statiile radio par a fi mai sigure in acest context, Coreeea de Sud dezvoltand un sistem propriu pentru flota sa, cu Marea Britanie si Rusia calcandu-i rapid pe urme, in vreme ce americanii anunta ca ar putea recurge si ei la aceasta varianta, anunta Reuters.
Sistemele GPS si altele similare, care se bazeaza pe semnalul transmis de sateliti, se dovedesc vulnerabile la atacurile hackerilor, dupa cum reclama expertii in domeniu.
Spre deosebire de aeronave, vasele aflate pe mare nu au prea multe variante de calculare a pozitiei si stabilire a cursului, riscul unor ciocniri accidentale sau a esuarii pe tarm fiind extrem de mare.
Coreea de Sud are deja un sistem alterativ bazat pe comunicatii radio, denumit eLoran, pe care vrea sa il instaleze pe navele sale, Statele Unite sa gandesc sa-i urmeze exemplul, in vreme ce britanicii si rusii dezvolta propriile sisteme alternative bazate pe tehnologia radio.
Masurile survin dupa o serie de perturbari inregistrate in ultimii ani, anul trecut o flota de nave de pescuit din Coreea de Sud revenind in port dupa ce semnalul GPS le-a fost bruiat brusc. Banuielile s-au indreptat spre hackerii guvernului nord-coreean, dar probe nu au putut fi aduse in acest sens.
In luna iunie, o nava americana prezenta la exercitiile din Marea Neagra a... mai mult
Marti, 08 August 2017, ora 06:18
Fostul Procuror General al SUA Sally Yates a declarat luni, in Congres, ca a avertizat Casa Alba in luna ianuarie ca noul consilier pentru Securitate Nationala, Michael Flynn, "poate fi santajat" de rusi, pentru ca si-a mintit sefii in legatura cu discutiile si contactele avute deu Ambasadorul Moscovei la Washington.
In audierea in Comisia de Informatii a Senatului, care ancheteaza presupusa interferenta rusa in alegeri, Yates a descris discutiile cu Don McGahn, consilier la Casa Alba, in care a insistat ca Flynn a mintit administratia in legatura cu natura discutiilor telefonice cu ambasadorul rus, relateaza Associated Press.
"Am simtit ca este crucial sa transmitem aceste informatii Casei Albe, partial pentru ca vicepresedintele facea, fara sa stie, declaratii false publicului si deoarece credeam ca generalul Flynn a fost compromis in privinta rusilor", a explicat Yates.
Ea a precizat ca a transmis Casei Albe ca este de parere ca rusii au deja informatii despre discutiile telefonice.
Declaratia lui Yates, care a facut parte din administratia Obama, a fost pastrata initial de Trump, inainte de a fi demisa, a reprezentat primul sau comentariu public in legatura cu temerile exprimate oficial de ea inainte de concedierea lui Flynn, in februarie.
Fostul director al comunitatii de informatii, James Clapper, care a fost audiat de asemenea, a declarat ca sustine afirmatiile facute anterior, potrivit carora nu a vazut dovezi ale unei colaborari intre Rusia si... mai mult
Marti, 09 Mai 2017, ora 08:40
Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite este dominat de discutii aprinse si acuzatii grave, dupa ce armata americana a lansat in timpul noptii trecute rachete de croaziera spre baza fortelor guvernamentale siriene de la al-Shaayrat.
Ambasadoarea Statelor Unite, Nikki Haley (foto), a argumentat ca masura este una "complet justificata" dupa atacul chimic asupra civililor din Khan Sheikhoun, dar reprezentantul rus a acuzat ca vor exista consecinte extrem de serioase pentru stabilitatea regionala si internationala, potrivit Reuters.
"Noi suntem pregatiti sa facem mai mult, dar speram ca (asemenea actiuni, n.red.) nu vor fi necesare. Statele Unite nu vor sta cu mainile in san atunci cand sunt utilizate arme chimice. Este in interesul vital al securitatii noastre nationale pentru a preveni raspandirea si utilizarea armelor chimice", a declarat ambasadoarea americana in fata Consiliului de Securitate.
Insa, Vladimir Safronkov a condamnat dur bombardamentele "ilegitime" ale americanilor asupra unei baze a fortelor guvernamentale siriene, precizand ca vor exista consecinte serioase pentru stabilitatea regionala si internationala dupa prima actiune militara majora a administratiei Trump.
De asemenea, ambasadorul rus a catalogat atacul aerian american drept o "incercare de a distrage atentia de la numeroasele victime din randul populatiei pasnice irakiene si siriene, care au fost cauzate de actiuni unilaterale".
Ambasadorul Marii Britanii, Matthew Rycroft, a... mai mult
Vineri, 07 Aprilie 2017, ora 22:44
Rusia nu are "niciun motiv" sa considere Statele Unite drept o amenintare la adresa securitatii sale nationale, a sustinut luni Pentagonul, care a luat la cunostinta un raport oficial al Moscovei clasand pentru prima data Statele Unite si NATO ca pericole potentiale.
Potrivit postului oficial de televiziune al Pentagonului, noul document de securitate nationala, semnat de presedintele rus, Vladimir Putin, in ajunul Anului Nou, indica Statele Unite si extinderea Aliantei Nord-Atlantice ca amenintari pentru Rusia.
In precedentul raport de acest tip, redactat in 2009, nu erau mentionate nici SUA si nici NATO, scrie AFP.
"Nu au niciun motiv sa ne considere ca amenintari", a declarat un purtator de cuvant al Departamentului american al Apararii, capitanul Jeff Davis. "Nu cautam sa intram in conflict cu Rusia", a adaugat el.
Documentul, intitulat "Despre Strategia de Securitate Nationala a Federatiei Ruse", ilustreaza tensiunile tot mai mari dintre Washington si Moscova de la ...citeste mai departe despre "Rusii considera ca Statele Unite le ameninta siguranta nationala. Reactia Pentagonului" pe Ziare.com mai mult
Marti, 05 Ianuarie 2016, ora 07:19
Tim Cook, seful Apple, a lansat o tirada impotriva guvernului american si a gigantilor IT Google si Facebook, acuzandu-i ca incalca dreptul la intimitate al cetatenilor prin folosirea datelor colectate de pe Internet.
In discursul sau, Cook a dorit sa sublinieze ca Apple se diferentiaza de companiile rivale, care si-au consolidat afacerile prin folosirea datelor utilizatorilor in scopuri comerciale, arata revista Fortune.
Direct la tinta
Desi nu a dat numele rivalilor, Cook a tintit direct spre Google, Twitter si Facebook. "Unele dintre cele mai proeminente si de succes companii din Silicon Valley si-au bazat afacerea pe momirea utilizatorilor la impartasirea informatiilor personale.
Strang orice informatie pot despre tine si apoi incearca sa o valorifice cumva. Credem ca este un lucru gresit, iar Apple nu are de gand sa se transforme intr-o astfel de companie", a punctat Tim Cook cu ocazia unui discurs sustinut in Washington.
Directorul Apple si-a continuat tirada aratand ca nu este normal ca utlizatorii de Internet si gadgeturi smart sa fie pusi sa aleaga intre intimitate si securitate.
"Putem si trebuie sa le asiguram pe ambele in mod egal. Publicul are drepul fundamental la intimitate. Este cerut de public, de Constitutie si de moralitate", a afirmat Cook.
O sageata directa a fost trimisa catre noul serviciu de stocare a fotografiilor lansat de Google, despre care se spune ca are rolul de a analiza fotografiile de familie ale utilizatorilor in... mai mult
Miercuri, 03 Iunie 2015, ora 16:25
1Agenti sub acoperire au trecut explozibili falsi si arme interzise prin filtrele organizate de Administrtia pentru Securitatea Transporturilor (TSA), releva o investigatie de amploare.
Aceste fapte au fost relevate de ancheta Departamentului de Securitate Nationala si cu toate ca raportul este deocamdata clasificat, Fox News a reusit sa confirme ca ancheta a dezvaluit hibele securitatii la zeci de aeroporturi americane.
Scannerele TSA au esuat in 67 din 70 de teste efectuate de investigatori speciali, grupati in asa-zisele "echipe ...citeste mai departe despre "Explozibili falsi, trecuti prin filtrele de la aeroporturile americane" pe Ziare.com mai mult
Marti, 02 Iunie 2015, ora 08:57
Guvernul american nu s-a adaptat noilor amenintari cu atentate cibernetice, potential la fel de devastatoare ca atentatele de la 11 septembrie, au afirmat miercuri autorii raportului oficial asupra atentatelor de la 11 septembrie 2001.
In 2004 o comisie independenta a prezentat un raport de aproape 600 de pagini continand numeroase recomandari in vederea reformarii aparatului american de securitate cu scopul de a impiedica o noua catastrofa.
La zece ani de la publicarea raportului, fostii membri ai Comisiei si-au actualizat recomandarile intr-un nou raport, punand degetul pe lacune americane atat in lupta impotriva riscurilor unor atacuri cibernetice asupra infrastructurilor tarii (intre aletele in sectoarele energetic, al transporturilor, bancar), cat si in lupta impotriva piratarii drepturilor de proprietate intelectuala vizand companii.
"Nu facem ceea ce ar trebui sa facem pentru a ne proteja de atacuri cibernetice", a declarat miercuri, intr-o audiere in Camera Reprezentantilor, Thomas Kean, fostul presedinte al Comisiei, potrivit Mediafax.
"Furtul de informatii fiind invizibil, americanii nu-si dau seama de dezastrul pe care acesta il reprezinta", a spus el.
Noul raport citeaza un fost director al unui serviciu de informatii in opinia caruia "este ca si cum am fi pe 10 septmbrie la nivelul pregatirii noastre cibernetice".
"Statul se descurca mult mai bine in protejarea sa si a sistemelor sale decat in a ajuta sectorul privat sa se pregateasca", a... mai mult
Joi, 24 Iulie 2014, ora 10:15
UE trebuie sa devina mai eficienta si mai pragmatica, la fel ca SUA, in promovarea valorilor care constituie soft power-ul eficient al Europei, a declarat sambata secretarul de stat Bogdan Aurescu, la cea de-a VII-a editie a Conferintei de securitate GLOBSEC, de la Bratislava.
In interventia sa, Bogdan Aurescu a subliniat importanta relatiei transatlantice, evocand contributia importanta a celor doua continente la securitatea comuna. In acest context, a evidentiat implicarea SUA in asigurarea securitatii Europei prin instalarea sistemului de aparare antiracheta, dar si contributia valoroasa a Europei in procesul de stabilizare a Afganistanului.
Totodata, oficialul roman a mai aratat ca atat America de Nord, cat si Europa trebuie sa raspunda unor provocari semnificative in etapa urmatoare: insecuritatea energetica si cibernetica, schimbarile climatice, riscurile si provocarile mediului de securitate din zona extinsa a Marii Negre.
Secretarul de stat a subliniat, in concluzie, ca este necesara asigurarea unei sinergii la nivelul strategiilor de securitate ale celor doua continente, Romania apreciind ca, dupa adoptarea Conceptului Strategic al NATO in 2010, este necesara si actualizarea Strategiei Europene de Securitate din 2003.
De asemenea, Aurescu a mai aratat ca Romania considera relatia transatlantica drept o componenta principala pe care se fundamenteaza securitatea nationala si ca va continua sa promoveze un parteneriat puternic intre cele doua maluri ale... mai mult
Duminica, 15 Aprilie 2012, ora 09:36