Rusia se pregateste sa transforme Marea Neagra intr-o zona pe care sa o controleze in totalitate, sub pretextul prevenirii amenintarilor la adresa infrastructurii energetice a Federatiei Ruse si a Turciei, informeaza duminica agentia de presa Ukrinform, citandu-l pe expertul ucrainean Mihail Gonciar, presedintele Centrului pentru studii globale "Strategia XXI" din Kiev.
Potrivit acestuia, Rusia a stabilit interdictie pentru circulatia maritima in zonele pe unde ar urma sa treaca gazoductul TurkStream. Ele coincid cu ruta prevazuta pentru Blue Stream.
"Aceasta inseamna ca Rusia se pregateste sa transforme Marea Neagra in asa-numita 'ora Z' intr-o zona pe care sa o controleze in totalitate, sub pretextul neutralizarii amenintarilor la adresa infrastructurii energetice, considerata de o importanta strategica pentru Rusia si Turcia", scrie intr-un comentariu Mihail Gonciar postat pe pagina sa Facebook.
In opinia sa, aceasta este o idee mai veche a Rusiei. Moscova se indreapta catre acest obiectiv sistematic si in mod consecvent, combinand strategii militare si energetice, sustine el, facand referire la articole din presa rusa.
In special, el citeaza un articol de acum 20 de ani publicat in "Nezavisimoie voennoie obozrenie" cu titlul "Flota in apararea Blue Stream", in care se afirma ca Rusia este alungata din Oceanul mondial, iar marina SUA "pune stapanire din ce in ce mai agresiv pe teatrul de operatiuni militare din Marea Neagra". In aceste conditii, "doar Flota... mai mult
Duminica, 28 Iulie 2019, ora 21:18
Ministrii de Externe ai statelor membre NATO au adoptat, cu ocazia reuniunii aniversare de la Washington, un set de masuri pentru intensificarea securitatii in regiunea Marii Negre, anunta Alianta Nord-Atlantica.
"In cursul reuniunii de la Washington, ministrii de Externe din statele NATO au convenit asupra unui set de masuri pentru imbunatatirea vigilentei situationale a Aliantei Nord-Atlantice in regiunea Marii Negre si pentru sustinerea partenerilor Georgia si Ucraina", se arata intr-un comunicat postat pe site-ul organizatiei.
Ministrii de Externe ai natiunilor din cadrul NATO au reiterat apelul adresat Rusiei in sensul eliberarii militarilor ucraineni capturati in incidentul produs in apropierea Marii Azov.
De asemenea, Alianta Nord-Atlantica a cerut Rusiei sa revina la respectarea Tratatului Fortelor Nucleare Intermediare (INF) . "Noi vom avea un raspuns moderat si coordonat si nu intentionam sa instalam sisteme terestre de rachete nucleare in Europa. NATO va continua sa mentina mijloace credibile si eficiente pentru descurajare si aparare", a declarat secretarul general NATO, Jens Stoltenberg. ...citeste mai departe despre "Alianta Nord-Atlantica va intensifica masurile de securitate in zona Marii Negre" pe Ziare.com mai mult
Joi, 04 Aprilie 2019, ora 22:49
Aproximativ 2.200 de militari din mai multe state vor participa, de la sfarsitul acestei saptamani, la cel mai mare exercitiu NATO din Marea Neagra, "Sea Shield 19".
Fortele Navale Romane au transmis marti, printr-un comunicat, ca organizeaza, in perioada 5-13 aprilie, cel mai mare exercitiu multinational naval, in apele teritoriale ale Romaniei si in apele internationale ale Marii Negre.
La exercitiul din acest an participa 14 nave militare romanesti si sase nave militare din Bulgaria, Canada, Grecia, Olanda si Turcia, cu un total de aproximativ 2.200 de militari, care vor exersa proceduri intrunite de lupta impotriva amenintarilor subacvatice, de suprafata si aeriene, adaptate la tipologia amenintarilor de securitate din regiunea Marii Negre.
"Scenariul exercitiului este fictiv si urmareste planificarea si executarea unei Operatii de Raspuns la Criza (CRO) sub mandatul unei Rezolutii a Consiliului de Securitate al Organizatiei Natiunilor Unite (UNSC), in contextul unui mediu de securitate caracterizat prin amenintari simetrice si asimetrice", se arata in comunicat.
Fortele Navale Romane participa la acest exercitiu cu doua fregate, doua corvete, doua dragoare de mine, doua nave purtatoare de rachete, doua nave maritime pentru scafandri de lupta, trei remorchere maritime, un detasament de scafandri EOD (specializati in lupta impotriva amenintarilor subacvatice), doua detasamente mobile de lansare rachete si alte nave de sprijin, precum si structurile... mai mult
Marti, 02 Aprilie 2019, ora 11:32
Marea Neagra ar putea deveni o noua Mare a Nordului in ceea ce priveste rezervele de petrol si gaze, insa, pentru exploatarea lor, cadrul fiscal trebuie sa fie echilibrat, astfel incat sa castige si statul, si societatea, si companiile, se arata intr-un studiu realizat de expertii Radu Dudau si Vasile Iuga, la solicitarea Federatiei Patronale de Petrol si Gaze (FPPG).
Dezvoltarea sectorului offshore de gaze naturale este o oportunitate istorica pentru tara noastra, putand aduce beneficii de securitate energetica, economice si sociale.
"Adoptarea unui cadru echitabil si stabil de reglementare offshore, care sa permita demararea lucrarilor de dezvoltare si productie reprezinta un imperativ strategic. De deciziile politice luate in urmatoarele luni depinde viitorul acestui sector de importanta fundamentala pentru Romania", spune studiul.
In ultima vreme, costurile proiectelor offshore de mare adancime au crescut. Forarea unei sonde de explorare offshore costa, in medie, 100-180 milioane de dolari, fata de 5-10 milioane de dolari onshore, dar poate ajunge si la 250 milioane de dolari.
"Aceasta pentru ca sunt necesare utilaje, platforme, echipamente si nave foarte scumpe, care trebuie sa opereze in conditii de siguranta la 2.000 de metri sub nivelul marii, la presiuni de 200 de atmosfere, in medii anoxice, in zone bantuite de furtuni violente sau cu temperaturi scazute", arata autorii studiului.
Investitiile in sector se caracterizeaza prin durata lunga (30-40... mai mult
Luni, 01 Octombrie 2018, ora 15:32
Alianta Nord Atlantica (NATO) a discutat in aceste zile la Bruxelles, in cadrul unei sesiuni speciale a summitului NATO, securitatea la Marea Neagra, in contextul unei agresivitati sporite a Rusiei si a acumularii de armament din peninsula Crimeea, anexata acum cativa ani.
Cu o experienta unica in domeniul constructiilor navale, gigantul francez in domeniul militar, Naval Group, si Santierul Naval Constanta (SNC) sunt pregatite sa furnizeze Marinei Romane cele mai performante corvete, testate in lupta reala pe mare.
Gowind 2500, corveta oferita de Naval Group si SNC, este singura platforma exclusiv militara din competitia lansata de Ministerul Apararii Nationale pentru inzestrarea fortelor navale.
Gowind 2500 ofera performante unice, intre care detectia tintelor pe distante lungi, o stabilitate superioara, operabilitate optimizata pentru conditii extreme de vreme. Gowind 2500 dispune de rachete antiaeriene, lansatoare de torpile si sisteme de protectie, dar si de rachetele Exocet MM40, considerate cele mai performante din lume.
Naval Group este singura companie participanta la licitatie care ofera sistemul propriu de management al luptei - SETIS. Sistemul SETIS, utilizat si de fregatele franceze FREMM, proceseaza semnale de la o multitudine de radare de navigare si supraveghere, senzori si sonare.
Sistemul de lupta SETIS este interoperabil NATO si va oferi Fortelor Navale Romane cele mai bune mijloace de gestionare si de luare a deciziilor pentru a asigura... mai mult
Vineri, 13 Iulie 2018, ora 12:58
Un oficial american sustine ca marina americana isi va intensifica prezenta in Marea Neagra pentru a contracara ofensiva tot mai crescuta a Rusiei in zona, mai ales dupa ce Federatia Rusa a anexat Crimeea in 2014.
Sambata, distrugatorul USS Carney a ajuns in Marea Neagra si s-a alaturat navei USS Ross pentru a "desfasura operatiuni de securitate maritima", informeaza CNN.
"Decizia noastra de a avea doua nave care opereaza simultan in Marea Neagra este proactiva, nu reactiva. Prezenta continua a Marinei SUA in Marea Neagra demonstreaza angajamentul nostru permanent pentru stabilitatea regionala si securitatea maritima a partenerilor nostri din Marea Neagra si apararea colectiva a aliatilor nostri din NATO", a declarat viceamiralul Christopher Grady, comandantul Flotei a VI-a.
Doi oficiali americani din domeniul apararii au declarat pentru CNN ca Rusia este foarte atenta la operatiunile militare americane din Marea Neagra, dupa ce in ultimii ani Federatia Rusa a adus in Crimeea un numar extrem de mare de trupe si de echipamente militare, inclusiv submarine. "Rusia nu este deosebit de transparenta in ceea ce face. Evident, asta ne obliga sa ii monitorizam prin alte mijloace", sustine un oficial militar american.
In urma cu doua zile, Ministerul rus al Apararii a anuntat ca fregata "Amiralul Essen" si doua nave de patrulare au intrat in Marea Neagra pentru o serie de exercitii militare.
Eugene Rumer, directorul programului pentru Rusia si Eurasia din cadrul... mai mult
Marti, 20 Februarie 2018, ora 12:24
Climatul de securitate in zona Marii Negre s-a deteriorat dupa 2014, din cauza actiunilor intreprinse de Rusia, asa ca NATO a decis sa raspunda prin sporirea prezentei in regiune, spune ministrul Apararii, Mihnea Motoc.
Intrebat in cadrul unui interviu acordat Mediafax daca este Rusia in acest moment o amenintare pentru NATO, in general, si pentru Romania, in particular, ministrul Apararii a subliniat mai intai faptul ca in ultimii doi ani climatul de securitate in regiune s-a schimbat.
"S-a deteriorat pe fondul unor actiuni intreprinse de Rusia incepand cu anexarea ilegala a Crimeii si continuand cu instabilitatea care se inregistreaza si in prezent in estul Ucrainei, dar si constand intr-o acumulare militara evidenta in peninsula Crimeea, in Marea Neagra.
Flota Marii Negre a Rusiei a sporit considerabil atat din punct de vedere al capabilitatilor navale, cat si al celor aeriene de sprijin. De asemenea, vedem ca Marea Neagra, peninsula Crimeea devin un fel de platforma pentru ...citeste mai departe despre "Ministrul Apararii: Mediul de securitate in regiune s-a deteriorat din cauza Rusiei. Nu mai putem vorbi de tinte izolate" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 30 Noiembrie 2016, ora 11:32
E nevoie de un Schengen militar si de o noua abordare a relatiilor NATO cu Federatia Rusa, pentru ca nu trebuie sa uitam ca Rusia a simulat un atac nuclear asupra Varsoviei, declara Adam Kowalczyk, director al Diviziei de Analize a Centrului National pentru Studii Strategice din Polonia.
Adam Kowalczyk, unul dintre cei implicati in procesul de pregatire a summit-ului NATO de la Varsovia, care are loc in aceasta saptamana, a acordat un amplu interviu pentru Curs de Guvernare, in care vorbeste, printre altele, despre deciziile militare si politice asteptate din partea aliatilor.
Cum a sporit prezenta NATO in flancul de est
Acesta subliniaza ca in ultimii ani "NATO a crescut prezenta trupelor care participa la exercitii sau efectueaza stagii de antrenament in statele estice".
"Pe de alta parte, NATO este in plin proces de implementare a masurilor adaptive, schimbari pe termen lung, in ceea ce priveste comanda si trupele. Un exemplu de masura adaptiva deja indeplinita potrivit ...citeste mai departe despre "Expert in securitate: E nevoie de un Schengen militar. Rusia a simulat un atac nuclear asupra Varsoviei" pe Ziare.com mai mult
Joi, 07 Iulie 2016, ora 12:52
Ambasadorul Romaniei in SUA, George Maior, a vorbit la Washington despre riscurile de securitate din zona Marii Negre, care vin in special din Rusia, precizand ca este nevoie de o strategie comuna a tarilor NATO in aceasta privinta.
"Daca in urma cu cinci, zece ani nu erau percepute amenintari externe in zona, astazi NATO apreciaza la justa valoare amenintarile de securitate din regiune in contextul politicilor Rusiei.
Pe acest fond, rolul si contributia Statelor Unite ale Americii sunt substantiale si esentiale pentru politica Romaniei si a NATO la Marea Neagra", a declarat ambasadorul Romaniei la Washington, in cadrul unei mese rotunde organizate de Centrul pentru Analiza Politicilor Europene (CEPA) pe tema parteneriatului strategic Romania-SUA, conform unui comunicat remis de Ambasada Romaniei in SUA.
Maior a sustinut ca este nevoie de o strategie clara pentru Marea Neagra atat din partea Uniunii Europene, cat si a NATO, care sa vizeze cooperarea in domeniul militar, ...citeste mai departe despre "Ambasadorul Romaniei in SUA vorbeste despre amenintarile Rusiei in Marea Neagra" pe Ziare.com mai mult
Joi, 19 Noiembrie 2015, ora 20:14