Presedintele american Donald Trump spune ca va face public in curand planul sau pentru dereglementarea sectorului de energie, fapt ce ar putea duce la exporturi masive de petrol si gaze din Statele Unite.
Pentru moment, oferta va fi prezentata liderilor prezenti la summitul G20 de la Hamburg, cu dedicatie speciala pentru tarile europene care cauta alternative la gazul furnizat de Rusia, anunta Reuters.
Pana la vizita sa in Germania, Donald Trump va poposi vreme de o zi si in Varsovia, unde se va intalni cu liderii tarilor din regiunea Europei centrale si de Est, acestia manifestand si cea mai mare ingrijorare fata de jocul politic pe care Moscova il practica prin intermediul Gazprom.
Rick Perry, secretarul american pentru Energie, a confirmat deja existenta unor discutii in acest sens intre tarile din regiunea CEE, ca si cu Ucraina, care ar dori sa importe carbune de pe piata americana.
In acelasi timp, Perry sustine ca Statele Unite vor sa tina pasul dezvoltarii din punct de vedere "tehnologic si economic" cu noutatile din industria nucleara, "In caz contrar, China sau Rusia vor suplini rapid absenta noastra pe aceasta piata", a explicat oficialul american.
Masurile vizate de administratia Trump includ o reducere a taxelor, ba chiar si acordarea de subventii pentru producatorii de energie, marii beneficiari urmand sa fie firmele care reusesc sa exporte o buna parte din surplusul de combustibil existent in acest moment pe piata din SUA. mai mult
Marti, 27 Iunie 2017, ora 06:14
8Al doilea tronson al gazoductului Nord Stream, care va transporta gaze din campurile arctice din Rusia pana in Germania, va consolida pozitia Gazprom in piata de energie din UE, dupa cum recunoaste presedintele companiei Alexei Miller.
Dincolo de o mai buna pozitionare a companiei energetice din Rusia in fata competitorilor din SUA si Qatar, prezenti cu LNG in Europa, inaugurarea gazoductului va duce si la o reducere dramatica a volumului de gaz tranzitat pe teritoriul Ucrainei si, implicit, a sumelor platite ca redeventa catre Kiev, dupa cum anunta Reuters.
La inceputul acestei saptamani, partenerii occidentali din proiectul Nord Stream II ai Gazprom au cazut de acord sa contribuie cu 50% din suma de 9,5 miliarde euro necesara pentru construirea gazoductului pe sub Marea Baltica.
In acest moment, in ciuda avertismentului dat de Comisia Europeana privind cresterea dependentei UE de gazul rusesc, Gazprom detine 30% din piata de profil din Europa, inregistrand o crestere cu 10% a vanzarilor de gaze fata de 2016.
"Asteptam noi recorduri de vanzari anul acesta, iar pozitia noastra pe piata europeana este de asteptat sa creasca.
Scaderea productiei din campurile de gaz din Marea Nordului, ca si din alte tari, se anunta a fi un factor important. Datorita acestui lucru, cota de piata a gazului din Rusia va creste", a precizat Alexei Miller.
Expertii companiei considera ca, in urmatorii 15 ani, cererea pentru gazul natural din Rusia le va permite sa exporte anual... mai mult
Marti, 25 Aprilie 2017, ora 15:17
Pe fondul razboiului energetic dintre Moscova si Kiev, Europa risca sa ramana paralizata de frig iarna aceasta.
Conducerea Gazprom a anuntat ca este gata sa sisteze livrarile de gaze catre tarile UE, daca Ucraina va recurge la "sifonarea" combustibilului din gazoductele care asigura lagatura intre Moscova si spatiul comuniatar European, anunta agentia TASS.
"Exista un risc in ceea ce priveste tranzitul de gaze catre Europa via Ucraina. In contractul din 2009 am stabilit toate clauzele de forta majora.
Daca Ucraina va incerca sa se alimenteze din gazul destinat tarilor europene, fie vom reduce livrarile cu cantitatea de gaz ilegal trasa din conducte, fie vom efectua reduceri disproportionate.
Dar, la fel de bine, putem recurge si la sistarea livrarilor in cazul oricarei incalcari a acestei claue", a specificat Alexei Miller, directorul general Gazprom.
Alimentarea cu gaze a Ucrainei a devenit o problema spinoasa in relatiile dintre UE si Rusia. De fiecare data cand Kremlinul a incercat sa joace cartea gazului in fata puterii de la Kiev, ucrainenii au beneficiat de sprijin din partea tarilor europene.
Anul acesta insa, Kievul nu a mai incheiat un contract de alimentare cu gaze din Rusia, securitatea energetica a tarii fiind pusa in pericol de complexele jocuri politice care se desfasoara in regiune.
De altfel, tranzitul gazului catre UE via Ucraina ar putea fi o poveste care sa ia sfarsit in 2019, Rusia intentionand sa alimenteze piata energetica din... mai mult
Vineri, 23 Decembrie 2016, ora 18:14
Rusia reuseste inca odata sa starneasca o furtuna politica in Europa prin "pionul" sau energetic, Gazprom. Planurile companiei de a construi un nou gazoduct, pe sub Marea Baltica, pana in Germania starnesc controverse in randul liderilor de stat din Uniune.
Nord Stream 2, gazoductul pe care rusii intentioneaza sa-l construiasca in cooperare cu mai multi parteneri din sectorul energetic european, este vazut ca o amenintare la adresa securitatii energetice a Ucrainei si a tarilor baltice, relateaza International Business Times.
Noi reguli
Saptamana aceasta, vicepresedintele Comisiei Europene cu responsabilitati in politica energetica a UE, Maros Sefcovic, va anunta un nou set de reguli menit sa reduca apetitul marilor consumatori de gaz din regiune pentru livrarile efectuate de Gazprom.
Acestea vor stabili mai clar modul in care producatorii de gaz si distribuitorii pot interactiona. Masura nu este pe placul Berlinului, care ar dori ca politica europeana sa nu afecteze interesele marilor companii energetice comasate in Germania.
Insa, politica pare greu de evitat in contextul in care, inca de la crearea primului gazoduct Nord Stream, Rusia a ales sa reduca cantitatile de gaz livrate prin intermediul retelei din Ucraina, iar mai nou ameninta statele NATO din zona Marii Baltice cu sistarea livrarilor.
"Este o Rusie care a invadat Ucraina si care ameninta statele baltice. Aceasta este Rusia cu care ne confruntam in acest moment", a comentat Andras Simonyi,... mai mult
Joi, 11 Februarie 2016, ora 11:00
Bruxelles-ul fierbe la foc mic nervii Moscovei in problema gazelor livrate in Uniunea Europeana.
Comisia Europeana a formulat acuzatiile oficiale aduse companiei Gazprom in dosarul privind abuzurile acesteia in piata eropeana de energie.
Conform datelor prezentate de comisarul pentru concurenta Margrethe Vestager, compania Gazprom se face vinovata de folosirea unei pozitii dominante pentru a dicta arbitrar pretul gazelor naturale din Ungaria, Polonia si alte sase state din estul Europei, arata canalul de stiri Euronews.
Tehnici anticoncurentiale
"Am descoperit ca Gazprom a ridicat in mod intentionat bariere in tranzactionarea gazului livrat in tarile din centrul si estul Europei catre altele pentru a descuraja aparitia unei concurente transfrontaliere", a explicat Vestager in expunerea sa.
"Pastrarea unor piete separate pentru fiecare tara europeana in parte a permis Gazprom sa stabileasca un tarif pe care in acest moment il consideram necinstit", a mai spus comisarul european pentru Concurenta.
Intr-un comunicat de presa, conducerea companiei de stat din Rusia a respins aceste acuzatii ca fiind nefondate, anuntand ca asteapta o rezolvare a disputei in urma discutiilor care vor fi purtate de reprezentantii Comisiei Europene cu guvernul de la Moscova.
Ton ferm
In acelasi timp, vicepresedintele CE, Maros Sefcovic, adopta un ton ferm intr-un interviu acordat ziarului rus Kommersant.
"Europa plateste o suma importanta pentru resursele energetice... mai mult
Miercuri, 22 Aprilie 2015, ora 09:03
Conflictul din Ucraina si tensiunile dintre Occident si Moscova nasc indoieli serioase cu privire la continuarea furnizarii de gaze naturale din Rusia catre Uniunea Europeana.
In momentul de fata, Rusia asigura prin Gazprom 27% din consumul de gaze al Europei, iar vicepresedintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, sustine ca este nevoie de o diversificare a furnizorilor.
"Cred ca Europa s-a saturat sa reluam aceleasi negocieri in fiecare vara, pentru a fi siguri ca vom trece cu bine peste iarna viitoare. Una dintre cele mai mari economii ale lumii nu ar trebui sa aiba astfel de griji in secolul XXI", a declarat Sefcovic, intr-un interviu pentru Financial Times.
"Rusia va ramane un furnizor important, dar cu o influenta mai redusa", a mai spus acesta.
Cine sunt potentialii parteneri ai Europei
Sefcovic si-a folosit influenta pentru a prinde in exercitiul financiar al UE suma de 45 de miliarde de euro, bani necesari pentru realizarea coridoarelor sudice de gazoducte, care duc spre Marea Caspica si eventual spre Orientul Mijlociu.
Reteaua va avea un punct final in gazoductul Trans-Adriatic, detinut in parte de BP, care va aduce pana in Italia 10 miliarde de metri cubi din gazele tarilor din zona Caspica.
Programul energetic pe termen lung prezentat miercuri de europeni face referire la "efectele modificarilor climatice si consecintele lor pe termen lung, inclusiv din punct de vedere al securitatii energetice", iar analistii sustin ca fraza este introdusa... mai mult
Joi, 26 Februarie 2015, ora 14:34
Presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, in cadrul inalnirii cu ambasadorii acreditati la Bucuresti, ca independenta Romaniei si a Europei este profund legata de independenta si securitatea energetica, aratand ca Romania poate deveni un exportator de securitate in regiune.
"Independenta Romaniei si a Europei este profund legata de independenta si securitatea energetica. Romania poate deveni un exportator de securitate in regiune printr-o politica a sustinerii interconectorilor energetici si prin exploatarea resurselor proprii", a declarat seful statului.
El a mentionat ca Romania saluta importanta acordata obiectivului de realizare a Uniunii Energetice.
"Consideram esentiala continuarea procesului de consolidare a solidaritatii in interiorul UE, intre Uniune si vecinii sai, precum si a acordarii de prioritate proiectelor de infrastructura din aceasta regiune. De asemenea, avem in vedere substantializarea relatiilor cu statele cu care am incheiat parteneriate strategice sau relatii privilegiate si consolidate precum Franta, Germania, Italia, Polonia, Austria, Regatul Unit, Spania si Turcia", a aratat Klaus Iohannis.
Potrivit sefului statului, Romania va continua sa actioneze si pentru completarea dialogului bilateral, prin cooperari sectoriale in special in sfera economica.
"Aceste tari se numara printre principalii investitori si parteneri comerciali ai Romaniei. De mare parte din aceste tari ne leaga, dincolo de interesele strategice, si afinitati... mai mult
Joi, 29 Ianuarie 2015, ora 14:29
Securitatea energetica a Uniunii Europene depinde de relatiile ruso-americane, a declarat joi expertul german Behrooz Abdolvand, in cadrul unui duplex Moscova-Berlin, organizat de agentia Rossia Segodnia, informeaza Ria Novosti.
'SUA ar trebui sa coopereze cu Rusia si sa caute un compromis pentru ca UE are de suferit', a afirmat Abdolvand, directorul unui centru de cercetare a regiunii caspice de pe langa Universitatea Libera din Berlin, potrivit Agerpres
In opinia sa, Rusia si Europa trebuie sa continue sa coopereze in ciuda sanctiunilor.
Europa are nevoie, in special, de gazoductul rusesc South Stream, pe care grupul rus Gazprom intentioneaza sa-l construiasca pe sub Marea Neagra pentru a lega Rusia de Europa Centrala si de Sud.
'Din pacate, actualul conflict pune in pericol constructia South Stream, dar Europa are nevoie de acest proiect', a spus expertul german, estimand ca Azerbaidjan 'nu va fi in masura sa inlocuiasca decat o parte din gazele' livrate Europei de catre Rusia.
'Ca o completare - dar nu mai mult!', a mai spus el.
Relatiile dintre Rusia si Occident s-au deteriorat pe fondul crizei din Ucraina. UE si Statele Unite au adoptat, la 1 august, noi sanctiuni economice impotriva Moscovei. La 7 august, ca raspuns la sanctiunile occidentale, Rusia a publicat o lista cu produse alimentare interzise importului din SUA, Uniunea Europeana, Australia, Canada si Norvegia.
La decizia Comisiei Europene, societatea South Stream Bulgaria a suspendat... mai mult
Vineri, 22 August 2014, ora 11:05
Premierul grec Costas Karamanlis si presedintele azer Ilham Aliev au decis marti sa coopereze in domeniul energetic pentru transportarea gazului azer spre Europa, relateaza AFP. In conditiile in care "securitatea energetica este una dintre preocuparile prioritare in lume, Azerbaidjanul constituie pentru Europa un partener strategic, in calitate de tara producatoare, dar si ca tara de tranzit pentru hidrocarburi", a spus Karamanlis, dupa discutiile cu Aliev. Atena si Baku sunt implicate intr-un proiect ce vizeaza furnizarea de gaz din Marea Caspica pentru Italia si vestul Europei prin extinderea, prevazuta in 2011, a unui gazoduct eleno-turc inaugurat in noiembrie 2007. Acest proiect ar permite reducerea dependentei europene de gazul rusesc. Aliev, care se afla in prima sa vizita oficiala in Grecia, doreste ca negocierile privitoare la acest proiect "sa avanseze mai rapid". Azerbaidjanul "are si va continua sa aiba un rol important in asigurarea securitatii energetice a UE", a spus el.
In alta ordine de idei, Aliev a cerut sustinerea Greciei, care asigura presedintia OSCE, pentru rezolvarea problemei Nagorno-Karabah. Aceasta provincie azera, populata de armeni, a fost preluata de Armenia dupa un razboi intre cele doua tari in 1991. mai mult
Marti, 17 Februarie 2009, ora 17:20