La iarna, Romania va avea suficiente gaze doar daca nu da gerul si daca ucrainenii nu se cearta prea tare cu rusii.
Potrivit normelor UE, o tara se poate considera la adapost de o criza energetica doar daca isi poate procura gazele naturale din 3 surse distincte. In acest fel - indiferent ce s-ar intampla - tara respectiva poate fi aproape sigura ca nu ramane fara gaz.
Judecand doar dupa acest criteriu, Romania e ferita de o eventuala criza energetica, deoarece are acces nu la 3, ci chiar la 4 surse de gaz. Iata despre ce este vorba.
Inainte de toate, tara noastra are productie interna prin care si-a asigurat, iernile trecute, peste 70% din consum. Apoi, Romania are interconexiuni (adica infrastructura care ii permite sa importe gaze din Bulgaria, din Ungaria si din Ucraina - n.red.).
Si atunci, de ce ne-am mai face griji cu privire la alimentarea cu gaze? Motivul e foarte simplu, spune expertul judiciar in domeniul gazelor naturale, Dumitru Chisalita. Anume: din toate sursele de import, una singura e de baza. Si s-ar putea ca tocmai pe aceea sa n-o mai putem accesa, din ianuarie 2020 incolo.
"Importurile de gaze din Bulgaria sunt conjuncturale. Exista posibilitatea ca anumite cantitati de gaze din Grecia sa ajunga in Bulgaria si apoi, mai departe, in Romania. Dar nu e ceva sigur. Nu vorbim despre o alimentare garantata, continua, pe care sa ne putem baza,
Si tot conjuncturale sunt si importurile de gaze din Ungaria. Importam din tara vecina pentru ca -... mai mult
Miercuri, 02 Octombrie 2019, ora 07:15
Al doilea tronson al gazoductului Nord Stream, care va transporta gaze din campurile arctice din Rusia pana in Germania, va consolida pozitia Gazprom in piata de energie din UE, dupa cum recunoaste presedintele companiei Alexei Miller.
Dincolo de o mai buna pozitionare a companiei energetice din Rusia in fata competitorilor din SUA si Qatar, prezenti cu LNG in Europa, inaugurarea gazoductului va duce si la o reducere dramatica a volumului de gaz tranzitat pe teritoriul Ucrainei si, implicit, a sumelor platite ca redeventa catre Kiev, dupa cum anunta Reuters.
La inceputul acestei saptamani, partenerii occidentali din proiectul Nord Stream II ai Gazprom au cazut de acord sa contribuie cu 50% din suma de 9,5 miliarde euro necesara pentru construirea gazoductului pe sub Marea Baltica.
In acest moment, in ciuda avertismentului dat de Comisia Europeana privind cresterea dependentei UE de gazul rusesc, Gazprom detine 30% din piata de profil din Europa, inregistrand o crestere cu 10% a vanzarilor de gaze fata de 2016.
"Asteptam noi recorduri de vanzari anul acesta, iar pozitia noastra pe piata europeana este de asteptat sa creasca.
Scaderea productiei din campurile de gaz din Marea Nordului, ca si din alte tari, se anunta a fi un factor important. Datorita acestui lucru, cota de piata a gazului din Rusia va creste", a precizat Alexei Miller.
Expertii companiei considera ca, in urmatorii 15 ani, cererea pentru gazul natural din Rusia le va permite sa exporte anual... mai mult
Marti, 25 Aprilie 2017, ora 15:17
Gigantul petrolier rus Rosneft ar putea deveni proprietarul de drept al unei importante companii rivale din Statele Unite, Citgo, lucru care a starnit ingrijorare in randul oficialilor de la Washington.
Investitiile companiilor occidentale in sectorul petrol-gaze din Rusia au fost sistate in urma cu 3 ani, ca urmare a regimului de sanctiuni impus dupa declansarea crizei din Ucraina, iar noua rasturnare de situatie da fiori reci politicienilor americani, transmite CNN Money.
Ciudata situatie a aparut ca urmare a lipsei de lichiditati cu care se confrunta... Venezuela, compania de stat Petroleos de Venezuela apeland in luna decembrie a anului trecut la un imprumut generos acordat de rusi prin intermediul Rosneft.
Petroleos de Venezuela este si actionarul majoritar in cadrul Citgo, o companie energetica din Houston-Texas, iar imprumutul a fost garantat cu 49,9% din actiunile companiei din SUA.
Astfel, in cazul in care compania din Venezuela nu va reusi sa dea inapoi banii imprumutati de la Rosneft, rusii ajung sa se implice direct in piata de energie din SUA.
Chiar si fara ca Citgo sa fie un jucator de top pe piata de energie americana, implicarea Moscovei in afacerile cu petrol din Statele Unite reprezinta o sursa de ingrijorare manifestata atat de congresmanii si senatorii republicani, cat si de cei democrati.
"Suntem ingrijorati de faptul ca preluarea controlului de catre Rosneft asupra unui important furnizor local se poate transforma intr-o amenintare... mai mult
Vineri, 14 Aprilie 2017, ora 15:27
Pe fondul razboiului energetic dintre Moscova si Kiev, Europa risca sa ramana paralizata de frig iarna aceasta.
Conducerea Gazprom a anuntat ca este gata sa sisteze livrarile de gaze catre tarile UE, daca Ucraina va recurge la "sifonarea" combustibilului din gazoductele care asigura lagatura intre Moscova si spatiul comuniatar European, anunta agentia TASS.
"Exista un risc in ceea ce priveste tranzitul de gaze catre Europa via Ucraina. In contractul din 2009 am stabilit toate clauzele de forta majora.
Daca Ucraina va incerca sa se alimenteze din gazul destinat tarilor europene, fie vom reduce livrarile cu cantitatea de gaz ilegal trasa din conducte, fie vom efectua reduceri disproportionate.
Dar, la fel de bine, putem recurge si la sistarea livrarilor in cazul oricarei incalcari a acestei claue", a specificat Alexei Miller, directorul general Gazprom.
Alimentarea cu gaze a Ucrainei a devenit o problema spinoasa in relatiile dintre UE si Rusia. De fiecare data cand Kremlinul a incercat sa joace cartea gazului in fata puterii de la Kiev, ucrainenii au beneficiat de sprijin din partea tarilor europene.
Anul acesta insa, Kievul nu a mai incheiat un contract de alimentare cu gaze din Rusia, securitatea energetica a tarii fiind pusa in pericol de complexele jocuri politice care se desfasoara in regiune.
De altfel, tranzitul gazului catre UE via Ucraina ar putea fi o poveste care sa ia sfarsit in 2019, Rusia intentionand sa alimenteze piata energetica din... mai mult
Vineri, 23 Decembrie 2016, ora 18:14
Rusia reuseste inca odata sa starneasca o furtuna politica in Europa prin "pionul" sau energetic, Gazprom. Planurile companiei de a construi un nou gazoduct, pe sub Marea Baltica, pana in Germania starnesc controverse in randul liderilor de stat din Uniune.
Nord Stream 2, gazoductul pe care rusii intentioneaza sa-l construiasca in cooperare cu mai multi parteneri din sectorul energetic european, este vazut ca o amenintare la adresa securitatii energetice a Ucrainei si a tarilor baltice, relateaza International Business Times.
Noi reguli
Saptamana aceasta, vicepresedintele Comisiei Europene cu responsabilitati in politica energetica a UE, Maros Sefcovic, va anunta un nou set de reguli menit sa reduca apetitul marilor consumatori de gaz din regiune pentru livrarile efectuate de Gazprom.
Acestea vor stabili mai clar modul in care producatorii de gaz si distribuitorii pot interactiona. Masura nu este pe placul Berlinului, care ar dori ca politica europeana sa nu afecteze interesele marilor companii energetice comasate in Germania.
Insa, politica pare greu de evitat in contextul in care, inca de la crearea primului gazoduct Nord Stream, Rusia a ales sa reduca cantitatile de gaz livrate prin intermediul retelei din Ucraina, iar mai nou ameninta statele NATO din zona Marii Baltice cu sistarea livrarilor.
"Este o Rusie care a invadat Ucraina si care ameninta statele baltice. Aceasta este Rusia cu care ne confruntam in acest moment", a comentat Andras Simonyi,... mai mult
Joi, 11 Februarie 2016, ora 11:00
Bruxelles-ul fierbe la foc mic nervii Moscovei in problema gazelor livrate in Uniunea Europeana.
Comisia Europeana a formulat acuzatiile oficiale aduse companiei Gazprom in dosarul privind abuzurile acesteia in piata eropeana de energie.
Conform datelor prezentate de comisarul pentru concurenta Margrethe Vestager, compania Gazprom se face vinovata de folosirea unei pozitii dominante pentru a dicta arbitrar pretul gazelor naturale din Ungaria, Polonia si alte sase state din estul Europei, arata canalul de stiri Euronews.
Tehnici anticoncurentiale
"Am descoperit ca Gazprom a ridicat in mod intentionat bariere in tranzactionarea gazului livrat in tarile din centrul si estul Europei catre altele pentru a descuraja aparitia unei concurente transfrontaliere", a explicat Vestager in expunerea sa.
"Pastrarea unor piete separate pentru fiecare tara europeana in parte a permis Gazprom sa stabileasca un tarif pe care in acest moment il consideram necinstit", a mai spus comisarul european pentru Concurenta.
Intr-un comunicat de presa, conducerea companiei de stat din Rusia a respins aceste acuzatii ca fiind nefondate, anuntand ca asteapta o rezolvare a disputei in urma discutiilor care vor fi purtate de reprezentantii Comisiei Europene cu guvernul de la Moscova.
Ton ferm
In acelasi timp, vicepresedintele CE, Maros Sefcovic, adopta un ton ferm intr-un interviu acordat ziarului rus Kommersant.
"Europa plateste o suma importanta pentru resursele energetice... mai mult
Miercuri, 22 Aprilie 2015, ora 09:03
Securitatea energetica a Uniunii Europene depinde de relatiile ruso-americane, a declarat joi expertul german Behrooz Abdolvand, in cadrul unui duplex Moscova-Berlin, organizat de agentia Rossia Segodnia, informeaza Ria Novosti.
'SUA ar trebui sa coopereze cu Rusia si sa caute un compromis pentru ca UE are de suferit', a afirmat Abdolvand, directorul unui centru de cercetare a regiunii caspice de pe langa Universitatea Libera din Berlin, potrivit Agerpres
In opinia sa, Rusia si Europa trebuie sa continue sa coopereze in ciuda sanctiunilor.
Europa are nevoie, in special, de gazoductul rusesc South Stream, pe care grupul rus Gazprom intentioneaza sa-l construiasca pe sub Marea Neagra pentru a lega Rusia de Europa Centrala si de Sud.
'Din pacate, actualul conflict pune in pericol constructia South Stream, dar Europa are nevoie de acest proiect', a spus expertul german, estimand ca Azerbaidjan 'nu va fi in masura sa inlocuiasca decat o parte din gazele' livrate Europei de catre Rusia.
'Ca o completare - dar nu mai mult!', a mai spus el.
Relatiile dintre Rusia si Occident s-au deteriorat pe fondul crizei din Ucraina. UE si Statele Unite au adoptat, la 1 august, noi sanctiuni economice impotriva Moscovei. La 7 august, ca raspuns la sanctiunile occidentale, Rusia a publicat o lista cu produse alimentare interzise importului din SUA, Uniunea Europeana, Australia, Canada si Norvegia.
La decizia Comisiei Europene, societatea South Stream Bulgaria a suspendat... mai mult
Vineri, 22 August 2014, ora 11:05
Proiectul South Stream, care vizeaza sa transporte gaz rusesc in Europa ocolind Ucraina, va contribui la consolidarea securitatii energetice a Europei, a declarat luni un secretar de stat in Ministerul elen al Mediului, Energiei si Schimbarilor climatice, informeaza RIA Novosti, potrivit Newsin. "Aceasta conducta permite diversificarea rutelor de transport al gazului natural, ceea ce este necesar pentru a veni in intampinarea nevoilor in crestere ale Europei. Nu incape indoiala ca punerea sa in functiune va consolida securitatea livrarilor de gaz", a afirmat Yannis Maniatis.
Oficialul elen a spus ca Rusia este in masura sa garanteze securitatea energetica a Europei, aratand ca pierderea exporturilor de gaz libian catre Italia a fost imediat compensata de cresterea exporturilor ruse.
"Aceasta a confirmat inca o data fiabilitatea pe termen lung a Rusiei atat ca partener, cat si in calitate de garant esential al securitatii energetice a Europei", a adaugat Maniatis la inaugurarea Conferintei mediteraneene pentru petrol si gaz.
Aceasta incredere de care se bucura Rusia va fi intarita in viitor o data cu lansarea conductelor South Stream si Burgas-Alexandroupolis, a subliniat secretarul de stat.
In plus, potrivit oficialului grec, South Stream, care va trece pe teritoriul elen, va ajuta aceasta tara sa-si consolideze pozitiile strategice.
Participantii la conferinta de la Atena examineaza rolul energetic al Greciei, pornind de la proiectele de gazoducte ce ii vizeaza... mai mult
Luni, 30 Mai 2011, ora 23:25
Politica energetica a UE va trebui sa vizeze incheierea unui acord trilateral cu Rusia si Ucraina privind tranzitul gazelor naturale, diversificarea rutelor de transport, inclusiv prin gazoductul South Stream, si includerea de clauze de securitate energetica in contractele comerciale.Propunerile au fost incluse intr-un raport aprobat marti de Parlamentul European. Raportul se va afla pe agenda urmatorului Consiliul European din 19-20 martie, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene. Prima propunere cuprinsa in raport vizeaza incheierea unui acord trilateral intre UE, Rusia si Ucraina pentru garantarea tranzitului gazelor catre pietele europene. "in plus, Parlamentul sprijina negocierea unui acord mai complex cu Federatia Rusa, care sa inlocuiasca Acordul de Parteneriat si Cooperare din 1997", se arata in comunicat. O alta propunere este revizuirea, pana la sfarsitul anului in curs, de catre Comisia Europeana, a directivei privind aprovizionarea cu gaz care dateaza din 2004. Revizuirea ar trebui sa includa planuri nationale de actiune in caz de urgenta, cu caracter obligatoriu si sa contina o declaratie comuna referitoare la situatiile de urgenta, alocarea din stocuri disponibile catre statele afectate de recenta criza a gazelor. Statele UE importadin Rusia 50% din consumul energetic, o proportie ce va creste la 70% panain 2030. Europarlamentarii au propus CE sa sprijine includerea unei clauze de securitate energetica in acordurile comerciale, de asociere, de... mai mult
Marti, 03 Februarie 2009, ora 16:38