Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat, luni seara, ca finalizarea reactoarelor 3 si 4 va aduce securitate energetica definitiva pentru Romania.
"Nu trebuie uitat reactoarele de la unitatile 3 si 4 de la Cernavoda. Am parafat acel acord interguvernamental cu Guvernul SUA, vineri ne-a venit aprobarea Comisiei Europene pentru acest acord, deci putem trece la semnarea acordului interguvernamental. Asta inseamna ca practic putem sa punem in aplicare acest acord. Avem finantare din partea americana. Vorbim de un consortiu euroatlantic cu parteneri din SUA, Canada si din Franta, evident si Romania, fiecare partener va avea finantare in asa fel incat acest consortiu va putea sa ia decizia de investitie, sa inceapa de anul viitor retehnologizarea Unitatii 1 si constructia Unitatilor 3 si 4", a declarat ministrul Economiei, Virgil Popescu, la Realitatea Plus, luni seara.
Ministrul a adaugat ca aceasta constructie a reactoarelor 3 si 4 " va aduce securitate energetica definitiva pentru Romania".
"Pana in 2030 avem de finalizat reactorul 3. Retehnologizarea se va termina tot asa, pana in 2027 - 2028. Daca vorbim de nuclear, vorbim de un termen mai lung, dar daca nu il incepem si ramaneam blocati cu un proiect cu partenerii chinezi cu care am fost blocati 7 ani de zile, nu apucam sa il facem. Dupa parerea mea, finalizarea reactoarelor 3 si 4 va aduce securitate energetica definitiva pentru Romania", a mai declarat Popescu.
La inceputul lunii octombrie a acestui... mai mult
Marti, 24 Noiembrie 2020, ora 00:12
La iarna, Romania va avea suficiente gaze doar daca nu da gerul si daca ucrainenii nu se cearta prea tare cu rusii.
Potrivit normelor UE, o tara se poate considera la adapost de o criza energetica doar daca isi poate procura gazele naturale din 3 surse distincte. In acest fel - indiferent ce s-ar intampla - tara respectiva poate fi aproape sigura ca nu ramane fara gaz.
Judecand doar dupa acest criteriu, Romania e ferita de o eventuala criza energetica, deoarece are acces nu la 3, ci chiar la 4 surse de gaz. Iata despre ce este vorba.
Inainte de toate, tara noastra are productie interna prin care si-a asigurat, iernile trecute, peste 70% din consum. Apoi, Romania are interconexiuni (adica infrastructura care ii permite sa importe gaze din Bulgaria, din Ungaria si din Ucraina - n.red.).
Si atunci, de ce ne-am mai face griji cu privire la alimentarea cu gaze? Motivul e foarte simplu, spune expertul judiciar in domeniul gazelor naturale, Dumitru Chisalita. Anume: din toate sursele de import, una singura e de baza. Si s-ar putea ca tocmai pe aceea sa n-o mai putem accesa, din ianuarie 2020 incolo.
"Importurile de gaze din Bulgaria sunt conjuncturale. Exista posibilitatea ca anumite cantitati de gaze din Grecia sa ajunga in Bulgaria si apoi, mai departe, in Romania. Dar nu e ceva sigur. Nu vorbim despre o alimentare garantata, continua, pe care sa ne putem baza,
Si tot conjuncturale sunt si importurile de gaze din Ungaria. Importam din tara vecina pentru ca -... mai mult
Miercuri, 02 Octombrie 2019, ora 07:15
Schimbarea de paradigma in lumea energiei si tranzitia energetica rapida din Uniunea Europeana pot deveni risc extern de securitate daca Romania nu se adapteaza in timp util, avertizeaza grupul de lucru care a elaborat componenta "Securitate si diplomatie energetica" a viitoarei Strategii de securitate energetice a Romaniei.
Lipsa de aliniere la standardele europene plaseaza Romania intr-o "groapa de potential", ocolita de fluxurile de energie, "groapa" care nu este doar de natura tehnica, ci si economica, financiara, tehnologica si chiar diplomatica.
Confortul teoretic oferit de statistici
In UE, Romania este statul membru cu cele mai mici importuri de energie per capita: 12,5 GJ, potrivit datelor Eurostat (2015).
Dependenta de importuri de gaz natural a scazut de la 24% din cerere in anul 2011 la mai putin de 5% in anul 2015, in special pe fondul scaderii consumului industrial de gaz natural in industria productiei de ingrasaminte chimice.
De asemenea, pretul mediu al ...citeste mai departe despre "Avem cele mai mici importuri de energie din UE, dar suntem intr-o "groapa de potential"" pe Ziare.com mai mult
Joi, 19 Mai 2016, ora 08:43
Summit-ul pe teme de Securitate Energetica organizat zilele acestea in capitala Germaniei da fiori rusilor, dezvoltarea rapida a Uniunii Energetice de pe continent fiind privita la Moscova ca o amenintare pe termen lung.
12 state europene vor semna in iunie o declaratie comuna privind eliminarea plafoanelor tarifare si a interventiilor guvernamentale in tranzactiile cu energie din regiune, a anuntat Rainer Baake, secretar de stat in Ministerul Afacerilor Economice si Energiei din Germania.
Acesta a recunoscut ca dezvoltarea Uniunii Energetice pericliteaza rolul Rusiei de furnizor de gaze pe piata europeana, anunta agentia rusa Sputnik.
Un prim pas
Summit-ul organizat la Berlin are ca scop analiza costurilor si beneficiilor aduse de aparitia Uniunii Energetice din Europa, primul pas catre crearea acesteia constand in liberalizarea pietei de energie din cele 12 state.
Declaratia din iunie urmeaza sa fie semnata de catre rerezentantii Germaniei, Frantei, Belgiei, Olandei, Danemarcei, Poloniei, Cehiei, Austriei, Elvetiei si Luxemburgului, acestor state urmand sa li se alature Suedia si Norvegia, interconectate cu ajutorul unui cablu electric submarin.
"Summit-ul pe teme de securitate energetica vine si ca urmare a deteriorarii relatiilor dintre Occident si Moscova, fortand statele membre UE sa caute surse alternative de energie", a mentionat Baake.
"Nu este o strategie impotriva Rusiei, ci una care sa stimuleze competitivitatea in Europa. Vor fi efecte... mai mult
Joi, 07 Mai 2015, ora 12:25
1Presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, in cadrul inalnirii cu ambasadorii acreditati la Bucuresti, ca independenta Romaniei si a Europei este profund legata de independenta si securitatea energetica, aratand ca Romania poate deveni un exportator de securitate in regiune.
"Independenta Romaniei si a Europei este profund legata de independenta si securitatea energetica. Romania poate deveni un exportator de securitate in regiune printr-o politica a sustinerii interconectorilor energetici si prin exploatarea resurselor proprii", a declarat seful statului.
El a mentionat ca Romania saluta importanta acordata obiectivului de realizare a Uniunii Energetice.
"Consideram esentiala continuarea procesului de consolidare a solidaritatii in interiorul UE, intre Uniune si vecinii sai, precum si a acordarii de prioritate proiectelor de infrastructura din aceasta regiune. De asemenea, avem in vedere substantializarea relatiilor cu statele cu care am incheiat parteneriate strategice sau relatii privilegiate si consolidate precum Franta, Germania, Italia, Polonia, Austria, Regatul Unit, Spania si Turcia", a aratat Klaus Iohannis.
Potrivit sefului statului, Romania va continua sa actioneze si pentru completarea dialogului bilateral, prin cooperari sectoriale in special in sfera economica.
"Aceste tari se numara printre principalii investitori si parteneri comerciali ai Romaniei. De mare parte din aceste tari ne leaga, dincolo de interesele strategice, si afinitati... mai mult
Joi, 29 Ianuarie 2015, ora 14:29
Securitatea energetica in zona Marii Negre a fost subiect de dezbatere in cadrul unei conferinte desfasurate la Palatul Parlamentului in perioada 19-21 noiembrie, la care au fost invitati circa 150 de oficiali de rang inalt si reprezentanti ai mediului de afaceri.
Intitulata "Securitatea energetica in Zona Extinsa a Marii Negre, contributor la securitatea energetica europeana (viziunea 2035) ", conferinta a vizat "realizarea unei viziuni prospective asupra a ceea ce va insemna energia pentru Europa in mixul global in 2035, plecand de la faptul ca orice proiect energetic se realizeaza in circa 20 de ani", se arata in comunicatul remis presei de Centrul de Prevenire a Conflictelor&Early Warning, organizatorul conferintei.
La eveniment au participat, printre altii, ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, si consilierul prezidential Iulian Chifu.
Principalele subiecte dezbatute de specialistii in domeniu s-au referit la ...citeste mai departe despre "Securitatea energetica in zona Marii Negre, dezbatuta la Bucuresti: Blocheaza Rusia gazoductul Iasi-Ungheni?" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 22 Noiembrie 2014, ora 13:30
Secretarul de stat Bogdan Aurescu a reiterat interesul Romaniei pentru continuarea coordonarii si cooperarii stranse cu SUA in domeniul securitatii energetice, inclusiv prin realizarea unui transfer de expertiza si tehnologie, intr-o intalnire cu noul director american pentru Europa Centrala, precizeaza NewsIn.Secretarul de stat Bogdan Aurescu a avut vineri o intrevedere de lucru cu noul director pentru Europa Centrala din cadrul Departamentului de Stat al SUA, Michael Morrow.
Potrivit MAE, cei doi oficiali au evaluat impreuna o serie de elemente importante ale cooperarii bilaterale in contextul recentei semnari, in cadrul vizitei la Washington a presedintelui Traian Basescu a Acordului privind amplasarea sistemului american de aparare antiracheta in Romania, respectiv al adoptarii Declaratiei comune de Parteneriat Strategic pentru secolul XXI, care marcheaza inceputul unei noi etape in relatia de Parteneriat Strategic dintre Romania si SUA.
Secretarul de stat Bogdan Aurescu a subliniat ca este necesara intreprinderea de demersuri comune, in perioada imediat urmatoare, pentru valorificarea si punerea in aplicare, cu maxima eficienta si de o maniera cuprinzatoare, a oportunitatilor deschise de cele convenite in textul Declaratiei.
Cei doi oficiali au fost de acord ca nivelul excelent al interactiunii in plan politico-militar trebuie sa se regaseasca si in cadrul celorlalte dimensiuni enumerate in cuprinsul documentului mentionat, cu accent special asupra impulsionarii... mai mult
Vineri, 30 Septembrie 2011, ora 19:45
Proiectul South Stream, care vizeaza sa transporte gaz rusesc in Europa ocolind Ucraina, va contribui la consolidarea securitatii energetice a Europei, a declarat luni un secretar de stat in Ministerul elen al Mediului, Energiei si Schimbarilor climatice, informeaza RIA Novosti, potrivit Newsin. "Aceasta conducta permite diversificarea rutelor de transport al gazului natural, ceea ce este necesar pentru a veni in intampinarea nevoilor in crestere ale Europei. Nu incape indoiala ca punerea sa in functiune va consolida securitatea livrarilor de gaz", a afirmat Yannis Maniatis.
Oficialul elen a spus ca Rusia este in masura sa garanteze securitatea energetica a Europei, aratand ca pierderea exporturilor de gaz libian catre Italia a fost imediat compensata de cresterea exporturilor ruse.
"Aceasta a confirmat inca o data fiabilitatea pe termen lung a Rusiei atat ca partener, cat si in calitate de garant esential al securitatii energetice a Europei", a adaugat Maniatis la inaugurarea Conferintei mediteraneene pentru petrol si gaz.
Aceasta incredere de care se bucura Rusia va fi intarita in viitor o data cu lansarea conductelor South Stream si Burgas-Alexandroupolis, a subliniat secretarul de stat.
In plus, potrivit oficialului grec, South Stream, care va trece pe teritoriul elen, va ajuta aceasta tara sa-si consolideze pozitiile strategice.
Participantii la conferinta de la Atena examineaza rolul energetic al Greciei, pornind de la proiectele de gazoducte ce ii vizeaza... mai mult
Luni, 30 Mai 2011, ora 23:25
Unsprezece tari din Europa Centrala si de Est, printre care Romania, au semnat miercuri la Budapesta o declaratie in care pledeaza pentru o sporire a securitatii energetice regionale, prin formarea unui "triunghi de aprovizionare cu gaz Nord-Sud-Est", relateaza AFP.Este vorba despre Austria, Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Serbia, Slovenia si Romania si tarile din grupul Visegrad (Polonia, Ungaria, Cehia si Slovacia).
"Am trecut o etapa importanta prin semnarea unei declaratii comune ce afirma ca asigurarea securitatii energetice este o datorie de mare importanta", a spus premierul ungar Gordin Bajnai.
Declaratia subliniaza necesitatea formarii unui "triunghi de aprovizionare cu gaz Nord-Sud-Est".
Potrivit premierului ungar, unghiul estic al triunghiului ar putea fi proiectul de gazoduct Nabucco (pentru aducerea de gaz din Marea Caspica), unghiul nordic ar fi un terminal de gaz lichefiat in Polonia, iar unghiul sudic ar fi un alt terminal de gaz lichefiat pe insula Krk din Croatia.
Premierul a amintit ca anul trecut si in alti ani, sute de mii de oameni au inghetat din cauza conflictului dintre Kiev si Moscova in domeniul gazului.
"Am putut veni in ajutorul Bosniei si Serbiei. Acum, vrem sa extindem aceasta cooperare", a spus el.
Premierul a subliniat ca gazoductele ar trebui sa lege Marea Baltica de Adriatica si, in acest scop, va fi nevoie de "o cooperare fara precedent nu numai intre institutiile tarilor semnatare, dar si intre societatile din diverse state,... mai mult
Joi, 25 Februarie 2010, ora 00:38