Turcia ar putea sa se implice mai mult in afirmarea sa ca hub energetic pentru regiunea din sud-estul Europei crede un oficial din cadrul International Energy Charter.
Urban Rusnak, secretarul general al organizatiei, indeamna liderii de la Ankara sa ia in serios rolul de hub energetic al Turciei si sa investeasca nu doar in retele de tranzit ale petrolului si gazului, ci si in capcitati de stocare, relateaza Hurriyet Daily News.
Turcia s-a remarcat deja ca un punct de tranzit important pe harta energetica a regiunii, dar poate avea un rol mult mai important in securitatea energetica a zonei din sud-estul Europei, dupa cum a afirmat Rusnak, cu ocazia Forumului International Energy Charter de la Ashgabat.
"Turcia a devenit un laborator in care se investeste, produce si comercializeaza o serie de resurse energetice", a explicat Urban Rusnak, facand referire si la diversificarea productie de energie din tara.
Pentru a deveni un adevarat hub energetic insa, Turcia va trebui sa investeasca si in capacitati masive de stocare a energiei, sporindu-si astfekl importanta pe piata de energie din sud-estul Europei, crede oficialul din domeniul Energie.
Tratatul Energy Charter care functioneaza la nivel european include 52 e state semnatare, plus reprezentantii UE si ai Agentiei Europene pentru Energie Atomica (Euratom), dar rolul sau ar putea sa se schimbe in curand.
"Cautam sa dam afacerilor din domeniul energiei o dimensiune globala, nu doar regionala, astfel incat... mai mult
Miercuri, 07 Iunie 2017, ora 09:13
Al doilea tronson al gazoductului Nord Stream, care va transporta gaze din campurile arctice din Rusia pana in Germania, va consolida pozitia Gazprom in piata de energie din UE, dupa cum recunoaste presedintele companiei Alexei Miller.
Dincolo de o mai buna pozitionare a companiei energetice din Rusia in fata competitorilor din SUA si Qatar, prezenti cu LNG in Europa, inaugurarea gazoductului va duce si la o reducere dramatica a volumului de gaz tranzitat pe teritoriul Ucrainei si, implicit, a sumelor platite ca redeventa catre Kiev, dupa cum anunta Reuters.
La inceputul acestei saptamani, partenerii occidentali din proiectul Nord Stream II ai Gazprom au cazut de acord sa contribuie cu 50% din suma de 9,5 miliarde euro necesara pentru construirea gazoductului pe sub Marea Baltica.
In acest moment, in ciuda avertismentului dat de Comisia Europeana privind cresterea dependentei UE de gazul rusesc, Gazprom detine 30% din piata de profil din Europa, inregistrand o crestere cu 10% a vanzarilor de gaze fata de 2016.
"Asteptam noi recorduri de vanzari anul acesta, iar pozitia noastra pe piata europeana este de asteptat sa creasca.
Scaderea productiei din campurile de gaz din Marea Nordului, ca si din alte tari, se anunta a fi un factor important. Datorita acestui lucru, cota de piata a gazului din Rusia va creste", a precizat Alexei Miller.
Expertii companiei considera ca, in urmatorii 15 ani, cererea pentru gazul natural din Rusia le va permite sa exporte anual... mai mult
Marti, 25 Aprilie 2017, ora 15:17
Summit-ul pe teme de Securitate Energetica organizat zilele acestea in capitala Germaniei da fiori rusilor, dezvoltarea rapida a Uniunii Energetice de pe continent fiind privita la Moscova ca o amenintare pe termen lung.
12 state europene vor semna in iunie o declaratie comuna privind eliminarea plafoanelor tarifare si a interventiilor guvernamentale in tranzactiile cu energie din regiune, a anuntat Rainer Baake, secretar de stat in Ministerul Afacerilor Economice si Energiei din Germania.
Acesta a recunoscut ca dezvoltarea Uniunii Energetice pericliteaza rolul Rusiei de furnizor de gaze pe piata europeana, anunta agentia rusa Sputnik.
Un prim pas
Summit-ul organizat la Berlin are ca scop analiza costurilor si beneficiilor aduse de aparitia Uniunii Energetice din Europa, primul pas catre crearea acesteia constand in liberalizarea pietei de energie din cele 12 state.
Declaratia din iunie urmeaza sa fie semnata de catre rerezentantii Germaniei, Frantei, Belgiei, Olandei, Danemarcei, Poloniei, Cehiei, Austriei, Elvetiei si Luxemburgului, acestor state urmand sa li se alature Suedia si Norvegia, interconectate cu ajutorul unui cablu electric submarin.
"Summit-ul pe teme de securitate energetica vine si ca urmare a deteriorarii relatiilor dintre Occident si Moscova, fortand statele membre UE sa caute surse alternative de energie", a mentionat Baake.
"Nu este o strategie impotriva Rusiei, ci una care sa stimuleze competitivitatea in Europa. Vor fi efecte... mai mult
Joi, 07 Mai 2015, ora 12:25
1Securitatea energetica in zona Marii Negre a fost subiect de dezbatere in cadrul unei conferinte desfasurate la Palatul Parlamentului in perioada 19-21 noiembrie, la care au fost invitati circa 150 de oficiali de rang inalt si reprezentanti ai mediului de afaceri.
Intitulata "Securitatea energetica in Zona Extinsa a Marii Negre, contributor la securitatea energetica europeana (viziunea 2035) ", conferinta a vizat "realizarea unei viziuni prospective asupra a ceea ce va insemna energia pentru Europa in mixul global in 2035, plecand de la faptul ca orice proiect energetic se realizeaza in circa 20 de ani", se arata in comunicatul remis presei de Centrul de Prevenire a Conflictelor&Early Warning, organizatorul conferintei.
La eveniment au participat, printre altii, ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, si consilierul prezidential Iulian Chifu.
Principalele subiecte dezbatute de specialistii in domeniu s-au referit la ...citeste mai departe despre "Securitatea energetica in zona Marii Negre, dezbatuta la Bucuresti: Blocheaza Rusia gazoductul Iasi-Ungheni?" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 22 Noiembrie 2014, ora 13:30
Securitatea energetica a Uniunii Europene depinde de relatiile ruso-americane, a declarat joi expertul german Behrooz Abdolvand, in cadrul unui duplex Moscova-Berlin, organizat de agentia Rossia Segodnia, informeaza Ria Novosti.
'SUA ar trebui sa coopereze cu Rusia si sa caute un compromis pentru ca UE are de suferit', a afirmat Abdolvand, directorul unui centru de cercetare a regiunii caspice de pe langa Universitatea Libera din Berlin, potrivit Agerpres
In opinia sa, Rusia si Europa trebuie sa continue sa coopereze in ciuda sanctiunilor.
Europa are nevoie, in special, de gazoductul rusesc South Stream, pe care grupul rus Gazprom intentioneaza sa-l construiasca pe sub Marea Neagra pentru a lega Rusia de Europa Centrala si de Sud.
'Din pacate, actualul conflict pune in pericol constructia South Stream, dar Europa are nevoie de acest proiect', a spus expertul german, estimand ca Azerbaidjan 'nu va fi in masura sa inlocuiasca decat o parte din gazele' livrate Europei de catre Rusia.
'Ca o completare - dar nu mai mult!', a mai spus el.
Relatiile dintre Rusia si Occident s-au deteriorat pe fondul crizei din Ucraina. UE si Statele Unite au adoptat, la 1 august, noi sanctiuni economice impotriva Moscovei. La 7 august, ca raspuns la sanctiunile occidentale, Rusia a publicat o lista cu produse alimentare interzise importului din SUA, Uniunea Europeana, Australia, Canada si Norvegia.
La decizia Comisiei Europene, societatea South Stream Bulgaria a suspendat... mai mult
Vineri, 22 August 2014, ora 11:05
Secretarul de stat Bogdan Aurescu a reiterat interesul Romaniei pentru continuarea coordonarii si cooperarii stranse cu SUA in domeniul securitatii energetice, inclusiv prin realizarea unui transfer de expertiza si tehnologie, intr-o intalnire cu noul director american pentru Europa Centrala, precizeaza NewsIn.Secretarul de stat Bogdan Aurescu a avut vineri o intrevedere de lucru cu noul director pentru Europa Centrala din cadrul Departamentului de Stat al SUA, Michael Morrow.
Potrivit MAE, cei doi oficiali au evaluat impreuna o serie de elemente importante ale cooperarii bilaterale in contextul recentei semnari, in cadrul vizitei la Washington a presedintelui Traian Basescu a Acordului privind amplasarea sistemului american de aparare antiracheta in Romania, respectiv al adoptarii Declaratiei comune de Parteneriat Strategic pentru secolul XXI, care marcheaza inceputul unei noi etape in relatia de Parteneriat Strategic dintre Romania si SUA.
Secretarul de stat Bogdan Aurescu a subliniat ca este necesara intreprinderea de demersuri comune, in perioada imediat urmatoare, pentru valorificarea si punerea in aplicare, cu maxima eficienta si de o maniera cuprinzatoare, a oportunitatilor deschise de cele convenite in textul Declaratiei.
Cei doi oficiali au fost de acord ca nivelul excelent al interactiunii in plan politico-militar trebuie sa se regaseasca si in cadrul celorlalte dimensiuni enumerate in cuprinsul documentului mentionat, cu accent special asupra impulsionarii... mai mult
Vineri, 30 Septembrie 2011, ora 19:45
Proiectul South Stream, care vizeaza sa transporte gaz rusesc in Europa ocolind Ucraina, va contribui la consolidarea securitatii energetice a Europei, a declarat luni un secretar de stat in Ministerul elen al Mediului, Energiei si Schimbarilor climatice, informeaza RIA Novosti, potrivit Newsin. "Aceasta conducta permite diversificarea rutelor de transport al gazului natural, ceea ce este necesar pentru a veni in intampinarea nevoilor in crestere ale Europei. Nu incape indoiala ca punerea sa in functiune va consolida securitatea livrarilor de gaz", a afirmat Yannis Maniatis.
Oficialul elen a spus ca Rusia este in masura sa garanteze securitatea energetica a Europei, aratand ca pierderea exporturilor de gaz libian catre Italia a fost imediat compensata de cresterea exporturilor ruse.
"Aceasta a confirmat inca o data fiabilitatea pe termen lung a Rusiei atat ca partener, cat si in calitate de garant esential al securitatii energetice a Europei", a adaugat Maniatis la inaugurarea Conferintei mediteraneene pentru petrol si gaz.
Aceasta incredere de care se bucura Rusia va fi intarita in viitor o data cu lansarea conductelor South Stream si Burgas-Alexandroupolis, a subliniat secretarul de stat.
In plus, potrivit oficialului grec, South Stream, care va trece pe teritoriul elen, va ajuta aceasta tara sa-si consolideze pozitiile strategice.
Participantii la conferinta de la Atena examineaza rolul energetic al Greciei, pornind de la proiectele de gazoducte ce ii vizeaza... mai mult
Luni, 30 Mai 2011, ora 23:25
Unsprezece tari din Europa Centrala si de Est, printre care Romania, au semnat miercuri la Budapesta o declaratie in care pledeaza pentru o sporire a securitatii energetice regionale, prin formarea unui "triunghi de aprovizionare cu gaz Nord-Sud-Est", relateaza AFP.Este vorba despre Austria, Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Serbia, Slovenia si Romania si tarile din grupul Visegrad (Polonia, Ungaria, Cehia si Slovacia).
"Am trecut o etapa importanta prin semnarea unei declaratii comune ce afirma ca asigurarea securitatii energetice este o datorie de mare importanta", a spus premierul ungar Gordin Bajnai.
Declaratia subliniaza necesitatea formarii unui "triunghi de aprovizionare cu gaz Nord-Sud-Est".
Potrivit premierului ungar, unghiul estic al triunghiului ar putea fi proiectul de gazoduct Nabucco (pentru aducerea de gaz din Marea Caspica), unghiul nordic ar fi un terminal de gaz lichefiat in Polonia, iar unghiul sudic ar fi un alt terminal de gaz lichefiat pe insula Krk din Croatia.
Premierul a amintit ca anul trecut si in alti ani, sute de mii de oameni au inghetat din cauza conflictului dintre Kiev si Moscova in domeniul gazului.
"Am putut veni in ajutorul Bosniei si Serbiei. Acum, vrem sa extindem aceasta cooperare", a spus el.
Premierul a subliniat ca gazoductele ar trebui sa lege Marea Baltica de Adriatica si, in acest scop, va fi nevoie de "o cooperare fara precedent nu numai intre institutiile tarilor semnatare, dar si intre societatile din diverse state,... mai mult
Joi, 25 Februarie 2010, ora 00:38
Premierul grec Costas Karamanlis si presedintele azer Ilham Aliev au decis marti sa coopereze in domeniul energetic pentru transportarea gazului azer spre Europa, relateaza AFP. In conditiile in care "securitatea energetica este una dintre preocuparile prioritare in lume, Azerbaidjanul constituie pentru Europa un partener strategic, in calitate de tara producatoare, dar si ca tara de tranzit pentru hidrocarburi", a spus Karamanlis, dupa discutiile cu Aliev. Atena si Baku sunt implicate intr-un proiect ce vizeaza furnizarea de gaz din Marea Caspica pentru Italia si vestul Europei prin extinderea, prevazuta in 2011, a unui gazoduct eleno-turc inaugurat in noiembrie 2007. Acest proiect ar permite reducerea dependentei europene de gazul rusesc. Aliev, care se afla in prima sa vizita oficiala in Grecia, doreste ca negocierile privitoare la acest proiect "sa avanseze mai rapid". Azerbaidjanul "are si va continua sa aiba un rol important in asigurarea securitatii energetice a UE", a spus el.
In alta ordine de idei, Aliev a cerut sustinerea Greciei, care asigura presedintia OSCE, pentru rezolvarea problemei Nagorno-Karabah. Aceasta provincie azera, populata de armeni, a fost preluata de Armenia dupa un razboi intre cele doua tari in 1991. mai mult
Marti, 17 Februarie 2009, ora 17:20