Facebook incearca sa lamureasca situatia si sa linisteasca utilizatorii care au inceput deja sa ia calea produselor concurente, dupa uraganul starnit de noile clauze obligatorii din conditiile de utilizare ale WhatsApp.
Facebook foloseste conturile de social media ale companiei pentru a incerca sa stavileasca valul de utilizatori care au inceput sa renunte la WhatsApp si au trecut la Signal si Telegram. In paralel, executivii companiei au iesit si ei cu mesaje similare, tradand o usoara panica.
Pe conturile WhatsApp de Facebook si Twitter se vorbeste despre criptarea end-to-end si faptul ca, datorita acesteia, mesajele si apelurile dintre utilizatori nu pot fi vazute de compania americana.
Pe de alta parte, Adam Mosseri si alti executivi Facebook au postat mesaje prin care explica faptul ca noile clauze se refera la mesajele trimise de utilizatori companiilor, nu la mesajele schimbate strict intre utilizatori.
Valul anti-Facebook a ajutat deja doua dintre cele mai cunoscute aplicatii concurente sa creasca in ultimele zile mai mult decat de obicei.
Signal a numarat duminica 810.000 de utilizatori noi, de 18 ori mai multi decat intr-o zi normala. Numarul mare de utilizatori noi a creat probleme pentru Signal, care a avertizat ca, din aceasta cauza, procesul de inregistrare se realizeaza cu o oarecare intarziere.
Si mai spectaculos a crescut Telegram, care a trecut de 500 de milioane de utilizatori activi, dupa ce, in ultimele 24 de ore, a castigat peste 25... mai mult
Miercuri, 13 Ianuarie 2021, ora 10:00
O imensa baza de date cu informatii extrase de pe Facebook a fost descoperita de cercetatorii in domeniul securitatii digitale.
Baza de date contine informatiile a peste 419 milioane de utilizatori Facebook, informatii printre care se regasesc numele de utilizator, numarul de telefon, genul si tara de origine.
Printre cei peste 419 milioane de utilizatori se numara 133 de milioane de americani, 18 milioane de britanici si 50 de milioane de vietnamezi.
Baza de date a fost gasita de Sanyam Jain, un cercetator in domeniul securitatii digitale. Aceasta era stocata pe un server expus si nu era protejata cu parola.
Nu este clar cine a extras datele de pe Facebook si ce a facut cu ele, desi se poate banui ca acestea au fost folosite pentru targetarea cu reclame a utilizatorilor.
Cei de la Facebook spun ca informatiile din baza de date ar fi vechi si ca acestea ar fi fost sustrase inainte ca gigantul american sa elimine anul trecut posibilitatea gasirii utilizatorilor sai pe baza numarului de telefon.
De asemenea, oficialii companiei spun ca exista multe informatii duplicate in baza de date, astfel ca numarul real de utilizatori afectati ar trebui sa fie mai mic decat numarul intrarilor totale din baza de date.
In urma cu doua luni, Facebook a fost amendata cu 5 miliarde de dolari de FTC pentru modul in care a gestionat cazul Cambridge Analytica.
Citeste si:
Facebook inaspreste regulile pentru reclama politicaBloomberg: Facebook a platit pentru a transcrie... mai mult
Joi, 05 Septembrie 2019, ora 07:30
Feed-urile noastre de Facebook, Instagram si Twitter au fost invadate in ultima vreme de poze "imbatranite" cu ajutorul filtrului folosit de aplicatia FaceApp. Nu numai ca a devenit viral, ci s-a transformat intr-un challenge, adica oamenii se indeamna sa faca aceasta transformare digitala. Dar de ce a devenit atat de populara si care sunt pericolele ascunse?
FaceApp foloseste o tehnologie numita "retea neurala", bazata pe Inteligenta Artificiala, prin care modifica digital fotografiile.
Ea contine si alte filtre, in afara de cel de imbatranire. Iti poate pune breton sau un zambet pe fata ori te poate "transforma" intr-o persoana de sex opus.
Pozele "imbatranite" au devenit de curand un fenomen in social media (doar pe Instagram, hashtagul #faceapp a fost folosit pana acum de peste 370.000 de ori) din trei motive principale:
E amuzant sa te vezi imbatranit/a;Modul in care se realizeaza imbatranirea e realist - adica iti pastreaza destule trasaturi faciale incat sa fii recognoscibil/a;E cool sa fii #trending si sa faci ce fac si altii.
Dar, ca orice aplicatie, FaceApp are termeni si conditii, respectiv o politica de confidentialitate, la care bine sa fim atenti putin, inainte sa decidem daca merita sa facem parte din aceasta distractie de moment.
Insa inainte de a trece la aceste detalii, mentionam ca Wireless Lab este compania care a creat-o, care are sediul in Rusia si este condusa de Yaroslav Goncharov.
Partajarea datelor utilizatorilor FaceApp... mai mult
Miercuri, 17 Iulie 2019, ora 08:36
Compania Facebook a anuntat, joi, ca a concediat un angajat care ar fi pretins, intr-o conversatie privata de pe aplicatia Tinder, ca are acces la informatiile private ale utilizatorilor.
Un utilizator Twitter a postat imagini cu mesaje in care angajatul afirma ca este un "urmaritor profesionist" care cauta conturi detinute de hackeri.
Seful de Securitate al companiei, Alex Stamos, a declarat ca Facebook va investiga situatia si va concedia imediat persoana in cauza.
Accesul la informatii este inregistrat, iar compania detine sisteme dezvoltate sa detecteze si sa previna abuzul, a informat Stamos.
"Angajatii care abuzeaza de aceste controale vor fi concediati - punct", a subliniat acesta.
Gigantul Facebook este deja cercetat in scandalul Cambridge Analytica, iar Mark Zuckerberg a fost deja audiat in Congresul Statelor Unite pe aceasta tema.
Citeste si:
Cambridge Analytica se inchide, dupa scandalul folosirii ilegale a datelor de la FacebookZuckerberg sustine ca si datele lui personale au fost folosite de Cambridge AnalyticaFacebook anunta ca datele a 87 de milioane de utilizatori au fost folosite ilegal de Cambridge Analytica ...citeste mai departe despre "Facebook a concediat un angajat care se lauda pe Tinder ca are acces la datele utilizatorilor" pe Ziare.com mai mult
Joi, 03 Mai 2018, ora 12:15
Camera Comunelor l-a convocat, marti, pe Mark Zuckerberg, directorul general al platformei de socializare online Facebook, pentru a fi audiat in ancheta privind activitatile companiei de analize politice implicata in campania electorala a presedintelui SUA Donald Trump si in cea pro-Brexit.
Damian Collins, un membru al Camerei Comunelor, i-a trimis marti o scrisoare oficiala lui Mark Zuckerberg prin care il invita sa fie audiat de Comisia pentru Activitati Digitale, Cultura, Media si Sport.
"Comisia parlamentara a formulat in mod repetat solicitari adresate Facebook privind modul in care diverse companii obtin si utilizeaza datele din conturile retelei de socializare online; principala intrebare este daca au fost folosite date fara acceptul utilizatorilor. Raspunsurile oficiale au subestimat in mod consistent acest risc, iar comisia parlamentara a fost indusa in eroare", se arata in scrisoarea adresata directorului general al Facebook.
I have today written to @facebook CEO Mark Zuckerberg calling on him to give oral evidence to @CommonsCMS following recent reports in @guardian and @nytimes pic.twitter.com/y5xnGHzaNI- Damian Collins (@DamianCollins) March 20, 2018
Dupa aparitia informatiilor privind activitatile companiei de analize politice Cambridge Analytica, Guvernul britanic, institutii ale Uniunii Europene si membri ai Congresului SUA si-au anuntat intentia de a lansa investigatii.
Pe fondul disputelor generate de criticile privind presupusa implicare a... mai mult
Marti, 20 Martie 2018, ora 17:10
Facebook a anuntat luni ca in perioada imediat urmatoare isi va publica in premiera principiile in baza carora administreaza informatiile utilizatorilor.
Totodata, compania va publica mai multe tutoriale video cu ajutorul carora cei peste 2 miliarde de utilizatori vor putea invata cum sa isi protejeze informatiile personale. Compania lui Mark Zuckerberg a luat aceasta decizie pentru a se conforma in avans cerintelor UE in privita protejarii datelor personale.
Materialele video le vor arata utilizatorilor cum sa managerieze datele pe care Facebook le colecteaza pentru a afisa anunturi intr-o maniera personalizata. De asemenea, utilizatorii platformei sociale vor invata cum sa stearga mai usor postari vechi si vor afla ce se intampla cu datele pe care ei le sterg, a informat Erin Egan, sefa departamentului de securitate a datelor personale de la Facebook, citata de Reuters.
Principiile pe care urmeaza sa le publice Facebook sunt cele in baza carora compania administreaza datele utilizatorilor, sustine Erin Egan.
Facebook face acest efort pentru a se pregati sa faca fata cerintelor Regulamentului General de Protectia Datelor din Uniunea Europena care va incepe sa produca efecte pe 25 mai. Regulile prevazute de acest document sunt cele mai dure privind asigurarea intimitatii online de la inventarea Internetului.
Regulamentul va obliga companiile sa raporteze bresele de securitate si scurgerile de date in termen de 72 de ore. De asemenea, va permite... mai mult
Luni, 29 Ianuarie 2018, ora 14:24
Facebook stie o multime de lucruri despre tine. In general, informatiile au rolul de a-ti imbunatati experienta pe reteaua sociala, insa exista si o parte intunecata.
Pericolul ca datele pe care site-ul le culege sa fie folosite in dezavantajul tau pandeste dupa colt, avertizeaza The Independent, care ofera cateva sfaturi legate de lucrurile pe care sa nu le postezi niciodata.
Facebook, Twitter si YouTube, date in judecata. Ce obligatii au privind continuturile publicate?
Ce te intereseaza
Facebook colecteaza date despre lucrurile care te intereseaza si le foloseste pentru a-ti afisa reclame personalizate. In principiu, esti incurajat sa dai like postarilor despre subiectele care-ti plac, iar apoi reteaua sociala incearca sa ghiceasca ce alte chestiuni similare ar mai putea fi atragatoare pentru tine.
Insa poate ca vrei sa tii aceste informatii pentru tine. In consecinta, mergi la profilul tau, la meniul din dreapta si alege sectiunea "Interese". Sterge tot ce e acolo... citeste mai departe despre "Partea intunecata a Facebook-ului: Tot ce trebuie sa stergi ca informatiile tale sa fie in siguranta" pe Ziare.com mai mult
Luni, 16 Mai 2016, ora 10:25
Aral Balkan si-a prezentat ultimul sau proiect in cadrul Handheld, o conferinta de tehnologie ce a a avut loc la Cardiff, in Tara Galilor, in noiembrie anul trecut. Care era ideea? Un telefon mobil care iese in evidenta intr-o industrie sufocata de "big data", care arata cum se pot obtine bani din acest inconvenient.
Utilizatorii telefonului lui Balkan vor putea controla datele pe care aparatul le colecteaza. Totusi, aceste date nu vor fi "monetizate". Pana in prezent, ceea ce Balkan numeste Indie Phone este doar o idee si este dependenta in mare masura de o campanie de crowdfunding, prin care vrea sa obtina mai multe milioane de lire sterline necesare pentru a pune aparatul in productie, conform The Economist.
Dar pentru ca securitatea online este frecvent incalcata, iar datele cu caracter personal furate, Balkan nu este singurul care se gandeste ca va exista o piata mare pentru produse mai sigure.
Multe asociatii atrag atentia asupora cantitatii enorme de date cu carater personal colectate, in scopuri comerciale, de gigantii din industrie, ca Google sau Facebook.
Omlet este un exemplu. Este un nou serviciu de mesagerie sociala lansat de Monica Lam de la Universitatea Stanford. Folosind Omlet, utilizatorii pot trimite mesaje catre si impartasi fisiere media, toate acestea fiind stocate in cloud de un furnizor tert, ales de utilizator, si nu pastrate si folosite in diferite scopuri, cum ar fi publicitatea-tinta. Desi serviciul este gratuit, Lam spera sa... mai mult
Duminica, 15 Iunie 2014, ora 10:32
Experti de pe Silicon Valley - renumitul centru de inalta tehnologie din SUA - au emis miercuri un avertisment privind propagarea unui nou virus sub forma unei pagini din reteaua sociala Facebook.
Programul malware afiseaza pe ecran cererea de a verifica identitatea utilizatorului, iar acesta este automat redirectionat catre o pagina falsa a retelei sociale, unde isi divulga numele de utilizator si parola contului, arata CNET.
In acel moment, infractorii cibernetici redirectioneaza traficul si obtin acces la informatii personale si datele de pe pagina personala a utilizatorului.
In plus, dupa cum remarca expertii, persoanele care au "luat" virusul il transmit automat prin link-uri catre site-uri infectate.
Dezvoltatorii celei mai mare retele sociale din lume Facebook incearca in prezent sa gaseasca o solutie pentru stoparea virusului, se mentioneaza intr-un comunicat al serviciului de presa al Facebook. mai mult
Joi, 04 Aprilie 2013, ora 09:52