Baza de date a Astra Asigurari, administrata in prezent de lichidatorul judiciar, KPMG, a fost atacata cu un virus de tip ransomware, extrem de utilizat in ultima vreme de hackeri.
Atacatorii au restrictionat, prin criptare, accesul la datele privind compania de asigurari aflata in lichidare, adica milioane de dosare de dauna si de contracte de asigurare care contin inclusiv datele personale ale clientilor Astra, scrie Profit.ro.
Atacul a fost inregistrat pe 6 octombrie.
Pe un model consacrat deja, atacatorii au cerut si o rascumparare pentru a reda accesul la baza de date. Aceasta rascumparare ar urma sa fie platita in bitcoin, daca specialistii KPMG decid astfel. Recompensa ceruta a fost intre 15.000 si 25.000 de dolari pentru fiecare server afectat.
"In cursul zilei de 6 octombrie 2017 a avut loc un incident informatic, reprezentat de un virus de tip cryptolocker/ ransomware, care a afectat sistemele informatice ale ASTRA SA (in faliment). Incidentul a fost initial sesizat de echipa IT a companiei, care a luat imediat masurile de oprire a sistemelor, de deconectare de la internet si anuntarea reprezentantilor KPMG Restructuring SPRL, lichidatorul desemnat in procedura de faliment (KPMG).
KPMG a luat masura sesizarii organelor abilitate, respectiv Serviciul de Combatere a Criminalitatii Informatice -DCCO - IGPR si Centrul National de Raspuns la Incidente Informatice - CERT.RO, cu privire la situatia creata si, in acelasi timp, au informat ASF si FGA cu... mai mult
Marti, 10 Octombrie 2017, ora 19:47
Ucraina este lovita de un atac cibernetic masiv, care a doborat deja reteaua informatica a Guvernului si a blocat mai multe sisteme ale aeroportului international de la Kiev.
De asemenea, acest atac cibernetic vizeaza mai multe banci, un distribuitor de energie electrica, precum si compania aeronautica Antonov, relateaza Sky News si Reuters.
Banca Centrala a anuntat ca atacul este cauzat de un virus necunoscut, dar nu a dat mai multe detalii despre bancile afectate din Ucraina.
"Ca urmare a acestor atacuri cibernetice, aceste banci au dificultati cu servirea clientilor si operatiunile bancare", se arata intr-un comunicat al Bancii Centrale.
De asemenea, institutia bancara a precizat ca orice atac cibernetic asupra sistemelor informatice ale bancilor ucrainene va fi neutralizat, pentru ca securitatea cibernetica este configurata in mod corespunzator.
Mai multe avioane ar putea sa sufere intarzieri, din cauza atacului cibernetic care a lovit aeroportul international de la Kiev, Borispil.
Vicepremierul ucrainean Pavlo Rozenko a postat si o imagine pe contul sau de Twitter, care afiseaza un mesaj de eroare, ca urmare a faptului ca reteaua interna a Guvernului este de asemenea afectata:
Та-дам! Секретаріат КМУ по ходу теж "обвалили". Мережа лежить. pic.twitter.com/B74jMsT0qs- Rozenko Pavlo (@RozenkoPavlo) 27 iunie 2017
Amintim ca 300.000 de computere din 150 de tari au fost afectate in urma unui atac... mai mult
Marti, 27 Iunie 2017, ora 17:14
Atacul informatic de mare amploare Adylkuzz, aparut in ultimele zile, speculeaza aceeasi bresa de securitate din Windows ca WanaCrypt0r, insa nu blocheaza datele pentru a cere ulterior rascumparare pentru ele, ci se foloseste de computerele infectate pentru a le aduce bani hackerilor, a anuntat joi producatorul roman de solutii de securitate cibernetica Bitdefender.
"Atacatorii din spatele Adylkuzz exploateaza aceeasi vulnerabilitate din sistemul de operare Windows ca amenintarea WanaCrypt0r, insa acum aceasta nu cripteaza datele, ci se ascunde de victima si foloseste puterea de calcul a computerelor infectate ca sa genereze bani virtuali.
Mai mult, dupa ce instaleaza Adylkuzz, atacatorii dezactiveaza protocolul responsabil de vulnerabilitatea din Windows, tocmai pentru a preveni folosirea ei de catre alte grupari infractionale si a-si asigura astfel monopolul", a mentionat Bitdefender.
Amenintarea Adylkuzz este greu de observat, mai spun specialistii, deoarece, spre deosebire de WannaCry, nu afiseaza un mesaj sugestiv si nici nu afecteaza datele de pe calculator.
"Singurul efect palpabil este acela ca Adylkuzz poate ingreuna functionarea terminalului infectat, comportament care poate fi usor confundat cu cel specific calculatoarelor de generatie mai veche", explica Bitdefender.
Producatorul de solutii de securitate arata ca aparitia Adylkuzz confirma previziunile Bitdefender, conform carora grupuri de atacatori vor exploata continuu vulnerabilitatea... mai mult
Joi, 18 Mai 2017, ora 15:06
Baza de date a Parlamentului german atacata informatic anul trecut probabil a fost vizata de hackerii rusi care au spart si serverele Partidului Democrat din Statele Unite, scrie presa germana, care adauga ca parlamentarii au primit asigurari ca datele lor sunt in siguranta.
"Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung" (FAS) citeaza un oficial de rang inalt din domeniul securitatii, care spune ca este "foarte paluzibil" ca furtul unor fisiere ale unei anchete parlamentare din 2015 sa fi fost comis de hackeri rusi, scrie Deutsche Welle.
Rusia a negat in mai multe randuri asemenea activitati de spionaj, iar ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat in octombrie ca astfel de acuzatii sunt nedovedite.
Amintim ca, la inceputul lui 2015, un atac cibernetic a vizat baza de date a Administratiei Bundestagului, ceea ce a provocat ingrijorari puternice la Berlin si a condus la indemnuri de imbunatatire a securitatii cibernetice a Germaniei.
FAS scria, duminica, faptul ca 2.420 ...citeste mai departe despre "Rusii s-ar afla in spatele atacului informatic de la Parlamentul german" pe Ziare.com mai mult
Luni, 12 Decembrie 2016, ora 09:53
Dupa Apple, Facebook, Twitter, New York Time sau Wall Street Journal, Microsoft, grupul informatic american, sustine ca a fost victima unui atac informatic, aratand cu degetul din nou asupra Chinei.
"Ca Facebook si Apple, Microsoft poate confirma ca recent am experimentat o intruziune similara". Acesta este mesajul postat pe blogul sau de catre un responsabil de top din cadrul serviciilor Microsoft de securitate.
Potrivit altor informatii cuprinse in mesajul de pe blogul, citat de TF1, in timpul investigatiilor, a fost descoperit "un numar limitat de calculatoare, unele chiar in unitatile noastre Mac, care erau infestate cu un software malitios, folosind tehnologii similare celor descrise de alte companii".
Sursa mentionata mai precizeaza ca ancheta continua in absenta unei dovezi de furt de date ale utilizatorilor.
Citeste mai multe despre Microsoft, victima unui atac informatic? pe Ziare.com mai mult
Duminica, 24 Februarie 2013, ora 18:00
Facebook, operatorul celei mai mari retele de socializare la nivel mondial, cu peste un miliard de membri, colaboreaza cu FBI pentru dovedirea unui atac informatic asupra sa, potrivit unor persoane apropiate situatiei.
Compania a anuntat vineri ca luna trecuta a fost tinta "unui atac sofisticat", fara sa precizeze de unde a pornit acesta, transmite Bloomberg.
Anchetatorii nu au gasit dovezi ca datele utilizatorilor ar fi fost compromise, a anuntat Facebook pe site-ul propriu.
Facebook se confrunta deseori cu tentative de creare a unor brese in securitatea datelor si are o echipa dedicata detectarii si reactionarii la asfel de atacuri.
Compania plateste totodata programatori externi care ajuta la identificarea actelor ostile.
"De indata ce am descoperit prezenta atacului, am remediat toate computerele infectate, am informat autoritatile si am inceput o investigatie de amploare care este in desfasurare.
Atacul informatic a infectat laptop-uri ale angajatilor Facebook, atunci cand acestia au vizitat un site al companiei si a afectat si alte companii. mai mult
Duminica, 17 Februarie 2013, ora 16:15
Dupa Twitter, reteaua sociala Facebook a anuntat vineri ca a suferit, luna trecuta, un atac informatic "sofisticat", precizand totusi ca datele sale nu par sa fi fost compromise de catre hackeri.
Intruziunea s-a produs prin intermediul unui site contaminat al unui dezvoltator, au explicat reprezentantii Facebook, relateaza AFP.
"Am remediat problema in toate echipamentele infectate, am informat politia si am inceput o vasta ancheta care continua si astazi", a adaugat reteaua.
Hackerii au utilizat vulnerabilitatea limbajului de programare Java, patentat de societatea Oracle care, alertata de intruziune, a incercat sa contracareze atacul la 1 februarie, conform Facebook.
Hackerii se pare ca au vizat dezvoltatori si societati tehnologice ale site-ului de Internet.
"Facebook nu a fost singurul care a fost atacat", a raportat reteaua sociala. "Alte (societati) au fost de asemenea atacate recent".
Reteaua sociala Twitter a anuntat la 2 februarie ca aproximativ 250,000 dintre utilizatorii sai au fost victimele unor hackeri "sofisticati" care au realizat atacuri similare celor efectuate impotriva unor societati si companii de presa americane.
In cursul aceleiasi saptamani, publicatiile americane New York Times si Wall Street Journal au raportat ca sistemelor lor informatice au fost tinta unor atacuri informatice, acuzand guvernul chinez.
Twitter a avertizat apoi cu privire la folosirea platformei Java. Departamentul american al Securitatii interne a... mai mult
Sambata, 16 Februarie 2013, ora 13:12
Presedintia franceza a fost tinta unui important atac informatic in ultimele luni, inainte ca Francois Hollande sa isi inceapa mandatul, potrivit anuntului de miercuri al unor surse din cadrul presedintiei.
"A fost un atac masiv, insa inainte noastra (...), care a durat cateva luni", potrivit presedintiei franceze. "Serviciile specializate in combaterea acestor atacuri au actionat" si "nu au mai fost probleme de atunci", a adaugat sursa.
Potrivit editiei de miercuri a cotidianului regional Le Telegeamme de Brest, in ultimele luni, "doua atacuri informatice majore, care nu au fost facute publice", au vizat presedintia. Ultimul s-a produs "intre al doilea tur al alegerilor prezidentiale, din 6 mai, si numirea in functie a lui Francois Hollande, pe 15 mai", potrivit cotidianului.
La inceputul anului 2012, Ministerul de Finante a fost tinta unui atac informatic spectaculos, fiind vizate mai multe dosare importante. Alte atacuri majore de acest tip au avut loc si in tari precum Estonia, Statele Unite sau Canada.
Dupa atacul asupra Ministerului de Finante francez, au fost implementate mai multe sisteme de control pentru a proteja dosarele ministerului. Un organism specializat, Agentia Nationala pentru Securitatea Sistemelor de Informatii (ANSSI), a fost format in 2009 pentru a consolida apararea impotriva atacurilor informatice. mai mult
Joi, 12 Iulie 2012, ora 10:01
Anul 2011 a fost unul interesant in ceea ce priveste bresele de securitate, cu firme mari perecum Sony si RSA atacate de hackeri si expunerea informatiilor clientilor cat si a datelor corporative la mari riscuri.
Securitatea informatiei este din ce in ce mai afectata odata cu dezvoltarea noilor tehnologii, dezvoltandu-se si metodele hackerilor de a realiza atacuri cibernetice, scrie Cnet.com.
Iata, prognozele pentru 2012 in ceea ce priveste securitatea datelor:
Va creste numarul aplicatiilor virusate pentru Android
Android reprezinta o tinta pentru virusii informatici, detinand peste 50% din piata smartphone, platforma pentru mobile a Microsoft este foarte atractiva pentru criminalii cibernetici. In timp ce aplicatiile pentru iPhone sunt verificate de catre Apple, Google a inaugurat un apps store deschis, care nu dispune de procese de sign in cu coduri si e usor sa distribui virusi in aplicatii.
In ultimele 6 luni, numarul aplicatiilor Android virusate s-au dublat, ajungand la 1.000, plus aplicatiile care au reusit sa se strecoare pe site-uri ca fiind legitime.
Google reactioneaza rapid de fiecare data cand descopera o aplicatie cu probleme, dar acest lucru inseamna ca utilizatorii au descarcat deja aplicatia virusata.
Totusi, majoritatea utilizatorilor de Android nu permit descarcarea de aplicatii de pe site-uri terte, ferindu-se astfel de virusi.
Oamenii vor continua sa supra-impartaseasca informatii, in ciuda problemelor legate de... mai mult
Sambata, 24 Decembrie 2011, ora 11:11