Anul 2019 a adus, in premiera, pentru Romania titlul de "regina" a Europei la securitate cibernetica, dupa ce o echipa de tineri talentati si entuziasti au reusit sa rezolve probleme grele in cadrul unei competitii de profil organizate la Bucuresti.
In tot acest timp, in clasamentul statelor europene privind abilitatile digitale ale populatiei, tara noastra nu reuseste, de ani buni, sa iasa din umbra ultimelor locuri, fiind stiut faptul ca mai mult de o cincime dintre romani nu au folosit niciodata internetul si mai putin de o treime nu au abilitati digitale de baza.
La prima vedere s-ar putea spune ca intre cele doua zone nu ar exista vreo legatura foarte stransa, insa daca privim in ansamblu ne putem da seama cu usurinta ca lipsa abilitatilor digitale si a educatiei in cazul publicului larg reprezinta o problema, iar doar cu laurii unor tineri talentati intr-ale securitatii cibernetice nu se poate face primavara...
Bila alba
Organizata pe parcursul "Lunii securitatii cibernetice", competitia European Cyber Security Challenge 2019 - editia cu numarul 6, care a avut loc in perioada 9-11 octombrie, la Palatul Parlamentului din Bucuresti, a adus pe pozitia intai echipa Romaniei, formata din 11 tineri cu pasiune pentru rezolvarea enigmelor din spatiul virtual.
Pe parcursul a trei zile de concurs, in care de multe ori scorurile intermediare au fost extrem de stranse, echipele participante au avut de rezolvat 38 de exercitii cu 77 de sarcini.
Unul dintre... mai mult
Marti, 17 Decembrie 2019, ora 12:47
Publicatia de cybersecurity SC Media UK a publicat lista celor 50 de femei cu influenta in domeniul securitatii cibernetice in Europa in anul 2019, top in care au fost incluse si doua romance, Maria-Manuela Catrina si Andrea Radu.
Conform sursei citate, Maria-Manuela Catrina, secretar de stat in fostul Minister al Comunicatiilor si Societatii Informationale, a contribuit la pregatirea Presedintiei Romaniei la Consiliul Uniunii Europene.
Mandatul ei a inclus domenii mult mai vaste si specializate, cum sunt securitatea cibernetica, inteligenta artificiala si robotica, promovarea femeilor in tehnologie (prin proiectul Women In Tech). Pe langa gestionarea dosarelor legislative care au decurs din agenda digitala a UE in cadrul Consiliului de Transport, Telecomunicatii si Energie (TTE), a coordonat si o serie de grupuri nationale la nivel inalt insarcinate sa asigure securitatea si rezilienta infrastructurii IT si de telecomunicatii din Romania.
In 2018, Maria a ajutat la fondarea initiativei Women4Cyber a Organizatiei Europene de Securitate Cibernetica, care a fost dezvoltata pentru a spori participarea femeilor in domeniul cibernetic.
Andrea Radu este director de strategie pentru evaluare si transformare cibernetica la EMEA-Deloitte Belgia, functie din care sfatuieste organizatiile cum sa-si interpreteze riscurile de afaceri si amenintarile cibernetice pentru a defini o strategie de securitate axata pe construirea rezilientei cyber, sa anticipeze tendintele... mai mult
Miercuri, 13 Noiembrie 2019, ora 23:16
Bitdefender a lansat pe piata locala Bitdefender BOX, dispozitivul revolutionar care protejeaza de amenintari informatice toate dispozitivele conectate din locuinta.
Dezvoltat si fabricat in Romania
Bitdefender BOX, produs ajuns acum la cea de-a doua generatie, este dezvoltat integral de echipa de cercetare si dezvoltare din Romania. Productia acestuia a inceput in toamna anului trecut in fabrica de la Satu Mare a grupului german Zollner.
Produsul este deja disponibil la vanzare in Statele Unite ale Americii, Canada, Germania si Franta, urmand a fi lansat si in Japonia.
Bitdefender BOX va fi comercializat la pretul de 999,99 lei. Produsul va fi disponibil in prima luna in exclusivitate la eMAG, iar ulterior va putea fi cumparat si de pe site-ul Bitdefender si de la partenerii autorizati. Dupa primul an de utilizare, abonamentul anual costa 299,99 lei.
Bitdefender BOX foloseste expertiza de peste 16 ani a companiei in segmentul software si inglobeaza 21 de brevete de inventie inregistrate de cercetatori din echipele din Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi si Timisoara.
Produsul este rezultatul programului de stimulare a inovatiei in Bitdefender, in care angajatii pot aloca 20% din timpul petrecut la birou dezvoltarii de idei out-of-the-box, menite sa genereze un grad crescut de inovatie.
Bitdefender a investit 89 de milioane de euro in cercetare si dezvoltare in perioada 2014-2017, iar un sfert din acest buget este alocat proiectelor cu potential de a deveni... mai mult
Vineri, 27 Aprilie 2018, ora 12:20
Tandemul franco-german se concentreaza pe dezvoltarea unui nou avion de vanatoare, iar Spania, pe achizitionarea de 60 de aparate americane de tip F-35 care costa 120 de milioane de euro pe unitate, insa principala amenintare la adresa europenilor e razboiul cibernetic si nu poate fi combatuta cu avioane, scrie El Pais, care noteaza ca, in urma cu 20 de ani, acest scenariu al razboiului cibernetic parea de domeniul SF.
Publicatia spaniola aminteste ca, in urma cu 10 ani, Estonia a fost victima primului atac cibernetic, iar in prezent atacuri cibernetice de anvergura mondiala au loc trimestrial. Si, totusi, razboiul cibernetic nu este decat la inceput, avertizeaza El Pais.
Europa risca sa se tranforme in primul camp de lupta cibernetica regional, insa reprezentanti din domeniul securitatii nu elaboreaza mijloace de aparare adecvate - si de aici si succesul atacurilor - si nici nu-si informeaza cetatenii despre acest pericol.
Dovada ca pericolul este foarte mare o reprezinta in prezent Ucraina unde, de patru ani, hackeri sustinuti de puteri de stat - Occidentul da vina pe Rusia - provoaca deconectarea retelei electrice, sisteaza accesul la Internet sau blocheaza pagini oficiale si retele de telefonie.
Atacuri mondiale recente cu virusul WannaCry si Petya sunt vazute drept teste inaintea unei ofensive la scara mare impotriva Occidentului.
Analistii de la Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence, apropiat NATO, se intreaba intr-un studiu recent daca Rusia... mai mult
Marti, 18 Iulie 2017, ora 08:31
Peste 100 de tari au fost afectate de cel mai mare atac cibernetic inregistrat pana acum. Atacurile informatice cu virusul ransomware au vizat, in principal, sisteme informatice ale unor organizatii si institutii din tari precum: SUA, Marea Britanie, China, Rusia, Germania, Italia, Vietnam, Spania, dar si Romania.
"Amploarea atacului este uriasa", a declarat, pentru Ziare.com, Victor Gansac, expert in securitate cibernetica in cadrul Safetech Innovations, singura companie din Romania care ofera solutii complete de securitate informatica.
Potrivit acestuia, hackerii au devenit din ce in ce mai sofisticati, actioneaza concertat si au acces la resurse tehnologice de ultima ora.
"Pe viitor, ne asteptam ca amploarea si complexitatea atacurilor cibernetice sa creasca", a adaugat Victor Gansac.
Cum se pot pregati organizatiile pentru a face fata unui atac al hackerilor?
"Recomandam implementerea proceselor de management al vulnerabilitatilor, aplicarea continua de patch-uri de securitate, instruirea periodica a utilizatorilor sistemelor informatice, implementarea de solutii de protectie perimetrala si Ia nivel de end-point (bazata pe semnaturi si detectie zero-day), precum si monitorizarea continua a evenimentelor de securitate prin solutii de detectie malware", a declarat Victor Gansac.
Potrivit acestuia, "preventia este cruciala", iar organizatiile trebuie sa actioneze preventiv si sa implementeze masuri de securitate inainte de a fi victimele hackerilor.... mai mult
Luni, 15 Mai 2017, ora 20:00
Serviciul Roman de Informatii selecteaza 10 specialisti in IT si securitate cibernetica, cu varste intre 14 si 30 de ani, pentru un concurs european organizat in parteneriat cu mai multe firme de software si care va avea finala in noiembrie, la Dusseldorf, in Germania.
Inscrierile pentru concursul "European Cyber Security Championship 2016" au loc in perioada 8-14 mai. La sfarsitul lunii iunie va fi selectia, in urma unor exercitii din domeniul securitatii aplicatiilor web, atacului si apararii cibernetice, criptografiei, analizei traficului de retea, reverse engineering, precum si simulari de prezentari publice, potrivit News.ro.
"Destinat persoanelor cu abilitati in domeniul IT, concursul este o initiativa a European Union Agency for Network and Information Security (ENISA) si se deruleaza in ...citeste mai departe despre "Ai cel putin 14 ani si esti specialist IT? Te poate recruta SRI" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 04 Mai 2016, ora 11:46
Ministrul Apararii din Germania, Ursula van der Leyen, a anuntat ca armata germana, Bundeswehr, va avea o noua divizie dedicata amenintarilor cibernetice.
13.500 de posturi vor fi create in cadrul noii directii de securitate cibernetica a armatei (CIR), inclusiv prin comasarea altor departamente, aceasta urmand sa fie condusa de un inspector cu rang de locotenent-general. Acesta ar urma sa ocupe efectiv postul incepand cu data de 1 aprilie 2017, relateaza Defense News.
Analistii vor urmari bresele de securitate cibernetica, comunicatiile din spatiul virtual, securitatea sistemelor de comunicatii civile si militare si miscarile la nivel geopolitic, iar programatorii si alti experti vor lua masurile care se impun.
Un alt departament cyber/IT urmeaza sa fi infiintat in cadrul Ministerului Apararii din Germania pana in luna octombrie a acestui an, acesta beneficiind de suveranitate in stabilirea bugetului de operatiuni.
Conform ministrului van der Leyen, cele doua structuri ar urma sa devina 100% operationale abia in 2021, pana atrunci organigrama putand suferi diverse modificari.
Conform unui purtator de cuvant din Ministerul Apararii, bugetul initial al CIR a fost stabilit la un miliard de euro. mai mult
Joi, 28 Aprilie 2016, ora 16:30
2Cele 28 de tari membre ale NATO sunt de acord ca razboiul cibernetic este o amenintare in crestere si letala. Ele sunt de acord si ca Alianta trebuie sa aiba capacitate suficienta pentru a se apara de atacurile piratilor informatici si ca divizia care se va ocupa de atacurile cibernetice, la cartierul sau general din Mons (sudul Belgiei), trebuie sa fie deplin operationala pentru a supraveghea cele circa 50 de sisteme instalate in lume.
Totusi, la ora impartirii tehnologiilor, care permit fiecarui stat aliat in parte sa se apere, NATO nu mai pare o organizatie atat de unita, noteaza joi ziarul El Pais.
Criza economica din Occident a provocat multe frictiuni in Alianta: desfasurarea fortelor din Afganistan, razboiul din Libia, o posibila interventie in Siria. In toate cazurile au primat investitiile si cheltuieile fiecarui membru si, ca intotdeauna, unii au cerut ca ceilalti sa plateasca mai mult.
Tema apararii cibernetice nu a scapat de aceste dezbateri bugetare, desi este considerata cruciala in NATO - de la presupusul atac al Rusiei, care a paralizat in 2007 Estonia (membra a Aliantei) - si va fi un subiect-cheie pe agenda summitului de anul viitor de la Londra.
SUA, Marea Britanie, Franta si Germania cheltuiesc multi bani pentru a se proteja acasa de atacurile cibernetice si sunt reticente in a aloca o parte din fonduri programelor NATO de care ar beneficia ceilalti membri. Aliatii care investesc mai putin in acest domeniu, din cauza dificultatilor... mai mult
Joi, 24 Octombrie 2013, ora 16:36
Securitatea cibernetica nu este punctul forte al Romaniei, arata un raport realizat de McAfee. Romania se situeaza alaturi de Brazilia si India pe penultima pozitie in clasamentul "cyber-readiness" in care Israel, Finlanda si Suedia sunt fruntase.
Niciuna dintre tarile analizate nu a primit nici punctaj maxim, dar nici punctaj minim pentru pregatirea impotriva atacurile cibernetice, cel mai mic scor obtinandu-l Mexic, cu 2 puncte din 5, potrivit BBC.
Israel, Finlanda si Suedia sunt vazute drept cele mai pregatite tari in fata atacurilor cibernetice si au obtinut, prin urmare, 4,5 puncte din 5. Danemarca, Estonia, Franta, Germania, Olanda, Spania, Marea Britanie si SUA au primit 4 puncte. Australia, Austria, Canada, Japonia au primit 3,5 puncte, China, Italia, Polonia si Rusia au primit 3 puncte. Brazilia, India si Romania au primit 2,5 puncte din 5.
Ierarhizare se bazeaza pe analiza perceptiei expertilor din fiecare tara despre ceea ce inseamna apararea in fata atacurilor cibernetice, dar si capacitatea de a coopera in fata eventualelor atacuri sau amenintari din partea hackerilor.
Tarile care au masuri de baza precum firewall si protectie antivirus, dar si mai multe masuri complexe - inclusiv guvernanta bine informata si educatie cibernetica, au primit note bune.
Extremitatile clasamentului
Israelul este printre cele mai apreciate tari in acest raport, in ciuda faptului ca s-au raportat peste 1.000 de atacuri cibernetice pe minut in ultima perioada.... mai mult
Marti, 31 Ianuarie 2012, ora 18:05