Presedintele ales al Statelor Unite, Joe Biden, intentioneaza sa-l nominalizeze pe Tom Donilon, un diplomat cu experienta si un fost consilier in probleme de securitate nationala al fostului presedinte democrat Barack Obama, in postul de director al Agentiei Centrale de Informatii (CIA), potrivit unei surse la curent cu dosarul, care confirma o informatie dezvaluita de site-ul de stiri Politico, relateaza Reuters.
Acest post ar putea sa fie unul dintre cele mai sensibile de ocupat in administratia Biden, dupa patru ani in care republicanul Doald Trump a sfidat CIA, pe care o acuza ca se afla in centrul unui complot menit sa dauneze presedintiei sale.
Joe Biden, care urmeaza sa fie investit la 20 ianuarie, studiaza de asemenea posibilitatea de a-l nominaliza director CIA pe Michael Morell, un fost adjunct al directorului agentiei in doua randuri in timpul lui Obama.
Vicepresedinte al lui Barack Obama timp de opt ani, Joe Biden a colaborat strans atat cu Tom Donilon, cat si cu Michael Morell.
El a nominalizat deja fosti membri ai administratiei Obama in posturi importante in domeniul securitatii nationale.
Viitorul sau Guvern incepe sa capete contur, iar tranzitia se accelereaza.
Citeste si: Batrana de 87 de ani jefuita de 300.000 de euro. Talharia a fost raportata de fiul victimei intr-un sat din judetul Arad ...citeste mai departe despre "Biden intentioneaza sa il numeasca director CIA pe Tom Donilon, fostul consilier in securitate nationala al lui Obama"... mai mult
Joi, 26 Noiembrie 2020, ora 12:55
Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat, luni seara, ca finalizarea reactoarelor 3 si 4 va aduce securitate energetica definitiva pentru Romania.
"Nu trebuie uitat reactoarele de la unitatile 3 si 4 de la Cernavoda. Am parafat acel acord interguvernamental cu Guvernul SUA, vineri ne-a venit aprobarea Comisiei Europene pentru acest acord, deci putem trece la semnarea acordului interguvernamental. Asta inseamna ca practic putem sa punem in aplicare acest acord. Avem finantare din partea americana. Vorbim de un consortiu euroatlantic cu parteneri din SUA, Canada si din Franta, evident si Romania, fiecare partener va avea finantare in asa fel incat acest consortiu va putea sa ia decizia de investitie, sa inceapa de anul viitor retehnologizarea Unitatii 1 si constructia Unitatilor 3 si 4", a declarat ministrul Economiei, Virgil Popescu, la Realitatea Plus, luni seara.
Ministrul a adaugat ca aceasta constructie a reactoarelor 3 si 4 " va aduce securitate energetica definitiva pentru Romania".
"Pana in 2030 avem de finalizat reactorul 3. Retehnologizarea se va termina tot asa, pana in 2027 - 2028. Daca vorbim de nuclear, vorbim de un termen mai lung, dar daca nu il incepem si ramaneam blocati cu un proiect cu partenerii chinezi cu care am fost blocati 7 ani de zile, nu apucam sa il facem. Dupa parerea mea, finalizarea reactoarelor 3 si 4 va aduce securitate energetica definitiva pentru Romania", a mai declarat Popescu.
La inceputul lunii octombrie a acestui... mai mult
Marti, 24 Noiembrie 2020, ora 00:12
Accidentul nuclear de la Cernobil din 1986 a pus autoritatile comuniste din Romania pe jar. Cernobil a fost prilej pentru Securitatea acelor ani de a strange informatii legate de "starea de spirit" a populatiei. De altfel, ceea ce comentau cetatenii inainte de 1989 devenea note informative si chiar dosare de urmarire.
La Timisoara, in aprilie 1989, dupa ce stirea despre accident este prelucrata operativ, seful Securitatii Timis, colonelul Ioan Cristescu, activeaza reteaua de informatori si pe baza informatiilor culese face un raport despre starea de spirit a timisorenilor. Pe lista colonelului se aflau fie angajati ai Centrului Antiepidemiologic Timisoara, sau cadre medicale, dar si oameni ai muncii sau pensionari.
In raportul sau pe care il trimite la Bucuresti Ministerului de Interne, mai precis CID - Serviciul central de analiza-sinteza, colonelul nu face doar o analiza a "starii de spirit" si o lista a persoanelor, dar si preciza ca situatie este sub control in oras, promitand ca supravegherea va continua sub toate aspectele muncii de securitate. Ca un detaliu de culoare, in finalul raportului, colonelul precizeaza si ca la nivelul zonei de supraveghere s-a constat o "solicitare sporita de apa minerala si bere pentru a se evita consumarea apei de pe retea".
URSS a incercat sa ascunda accidentului de la Cernobil
Era ora 01:23 noaptea pe 26 aprilie 1986 cand la centrala nucleara de la Cernobil a avut loc un accident - reactorul 4 a explodat contaminand... mai mult
Marti, 10 Noiembrie 2020, ora 00:00
Pe fondul unei cereri tot mai mari si a interesului crescut fata de piata echipamentelor de securitate, tot mai multi oameni fiind interesati de siguranta fizica a locuintelor, birourilor si a altor tipuri de cladiri, e nevoie de extinderea spatiilor de prezentare si deservire a clientilor in magazinele companiilor specializate.
Spy Shop, unul dintre cei mai mari importatori si distribuitori de sisteme de securitate din Romania, a inaugurat recent noul showroom de peste 100 metri patrati in Timisoara, in care au fost investiti peste 60.000 euro.
"Acest spatiu a venit in primul rand ca urmare a cresterii fluxului de clienti la sediu, dar si a nevoii de a vedea anumite produse expuse, de a le testa pentru a vedea atat modul de functionare cat si materialele din care sunt facute, acesta fiind un criteriu destul de important pentru unii clienti", a declarat Sergiu Dangulea, CEO Spy Shop.
E binecunoscut faptul ca marile companii au inceput trendul acesta cu magazinele de prezentare sau showroom-urile acum ceva timp, pentru a le permite clientilor sa vada dinainte produsele pe care le vor si sa ia decizia de cumparare asumat.
"Spy Shop a avut primul showroom dedicat produselor de securitate si supraveghere, insa in urma cu aproximativ 3 ani ne-am mutat intr-un sediu nou si a fost nevoie sa il refacem. Pe langa spatiul unde sunt expuse produsele, am creat mai multe locuri pentru consultanta clientilor si plasarea comenzilor, dar si locuri speciale pentru service post... mai mult
Marti, 18 August 2020, ora 11:19
Nu este dificil pentru un hacker sa dezactiveze marea majoritate a magazinelor online, nici chiar pentru un hacker cu un nivel scazut de indemanare.
Nu este surprinzator faptul ca in fiecare an numarul de magazine online care au devenit victime ale fraudei sau actiunilor neloiale ale concurentilor, este in continua crestere.
Pentru siguranta magazinelor online, astazi exista servicii GDPR si securitate, devirusare site-uri si magazine online.
Tipuri principale de amenintari securitate magazine online
Exista 7 tipuri principale de amenintari la adresa securitatii magazinelor online:
* Furtul bazei de date a clientilor (pentru retragerea banilor din conturile lor, transferul catre un concurent etc.);
* Frauda la plata electronica;
* Efectuarea de modificari malitioase la catalogul de produse (de exemplu, modificarea preturilor sau a descrierilor produselor);
* Interferente in procesul de operare a magazinului (redirectionarea fluxului de clienti catre alte resurse, defacement (inlocuirea paginii principale a magazinului online cu o alta pagina benefica pentru fraudator etc.);
* Injectarea codului rau intentionat in paginile magazinului (pentru a fura detaliile cardului de credit, a crea o retea de computere infectate etc.);
* Dezactivarea magazinului prin interventie directa, atacuri DDoS (trimiterea a numeroase cereri pe site-ul web al magazinului, ceea ce duce la oprirea activitatii sale) etc;
* Aparitia unui "site parazit" care foloseste... mai mult
Miercuri, 29 Iulie 2020, ora 13:50
Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a transmis, pentru Ziare.com, ca a finalizat verificarile fata de Mugur Isarescu, seful Bancii Nationale a Romaniei, si a emis, pe numele acestuia, o nota de constatare privind relatia sa cu Securitatea, pe care a trimis-o Curtii de Apel Bucuresti.
Odata cu finalizarea verificarilor si cu trimiterea dosarului de la CNSAS la instanta, judecatorii urmeaza sa decida daca Mugur Isarescu a fost colaborator al Securitatii, asa cum sustine CNSAS, sau nu ii poate fi atribuita aceasta calitate.
Raspunsul CNSAS transmis catre Ziare.com a venit ca urmare a unei cereri facute in septembrie 2019 de catre un jurnalist al publicatiei noastre, care a solicitat institutiei sa verifice daca Mugur Isarescu a fost colaborator al Securitatii.
"Va aducem la cunostinta ca, urmare a cererii dumneavoastra din data de 12.09.2019 (...), verificarile fata de persoana domnului Acedemician Constantin-Mugurel Isarescu - Guvernator al Bancii Nationale a Romaniei - au fost finalizate.
Astfel, pe numele domniei sale a fost emisa o nota de constatare, aprobata de Colegiul CNSAS, pentru introducerea la Sectia de contencios administrativ si fiscal a Curtii de Apel Bucuresti a actiunii in constatare a calitatii de colaborator. Ca urmare, aceasta actiune se afla pe rolul Curtii de Apel Bucuresti, in curs de solutionare, din data de 15 iunie 2020", se arata in raspunsul oferit de CNSAS.
Acest raspuns a venit la cateva zile dupa ce... mai mult
Luni, 22 Iunie 2020, ora 11:36
Ziare.com va prezinta traseul tuturor deciziilor Colegiului Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, incepand cu anul 2002 si pana in toamna anului trecut, privind verificarile facute de institutie pe numele lui Mugur Isarescu.
Reamintim ca, luni, Ziare.com a dezvaluit in exclusivitate ca guvernatorul BNR, Mugur Isarescu (71 de ani), este considerat de CNSAS colaborator al fostei Securitati, iar Colegiul institutiei a aprobat, saptamana trecuta, nota prin care ii este consemnata aceasta calitate. Conform procedurii, Consiliul National Pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) va sesiza Curtea de Apel Bucuresti, chemata sa confirme sau sa infirme verdictul Colegiului.
Cererile de verificare
In 12 septembrie 2019, un jurnalist al Ziare.com a transmis catre CNSAS o cerere de verificare privind calitatea de lucrator/colaborator al Securitatii, pe numele lui Mugur Isarescu.
O luna mai tarziu, in 11 octombrie 2019, CNSAS a trimis un prim raspuns la aceasta solicitare, asa cum prevede legea, oferind o serie de documente din arhiva institutiei, din 2002, cand s-a facut prima verificare a calitatii de colaborator al Securitatii, pe numele lui Mugur Isarescu.
Verificarile demarate de CNSAS, in 2002, asa cum arata aceste documente, fusesera demarate in urma a doua cereri facute de cotidianul Evenimentul zilei, inregistrate de CNSAS cu nr. 1494/14.03.2001 si nr. 381026/26.04.2001. "Evenimentul zilei solicita, in temeiul art. 2 Legea nr.... mai mult
Miercuri, 17 Iunie 2020, ora 09:36
Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, este considerat de Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) colaborator al fostei Securitati, iar Colegiul institutiei a aprobat, saptamana trecuta, nota prin care ii este consemnata aceasta calitate. Conform procedurii, CNSAS va sesiza Curtea de Apel Bucuresti, chemata sa confirme sau sa infirme verdictul Colegiului, potrivit unei dezvaluiri in exclusivitate a Ziare.com.
Ziare.com va prezinta cateva dintre cele mai relevante detalii despre Mugur Isarescu, considerat una dintre cele mai importante figuri publice ale Romaniei postdecembriste. Isarescu se afla, in prezent, la al saptelea mandat de Guvernator al Bancii Nationale a Romaniei, atribuindu-i-se "titlul" de cel mai longeviv guvernator al unei banci nationale din lume.
Relatia cu BNR
Mugur Constantin Isarescu (71 de ani) s-a nascut in Dragasani, judetul Valcea. A absolvit Academia de Studii Economice din Bucuresti, Facultatea de Comert, specialitatea Comert Exterior, in anul 1971. In anul 1989 a devenit doctor in stiinte economice, Academia de Studii Economice Bucuresti.
Relatia lui cu BNR a inceput in septembrie 1990 si dureaza pana in prezent. Mugur Isarescu este presedintele Consiliului de administratie si Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, numit de Guvern in 1990, cu mandat incredintat de Parlament in 1991 si reinnoit in decembrie 1998, noiembrie 2004, octombrie 2009, octombrie 2014 si octombrie 2019.... mai mult
Marti, 16 Iunie 2020, ora 19:10
Cea mai in voga aplicatie de comunicare video isi continua planurile de consolidare a securitatii si intimitatii utilizatorilor cu o achizitie care o va ajuta in ceea ce priveste criptarea.
Dupa un val de probleme de securitate si intimitate, iesite la lumina in timp ce popularitatea aplicatiei incepea sa explodeze, Zoom a promis ca vreme de 90 de zile se va concentra exclusiv pe aceste aspecte si le va imbunatati considerabil.
In ultimele saptamani, Zoom a reparat o serie de probleme, insa pentru altele are nevoie de tehnologii pe care nu le detine. Asa se face ca Zoom tocmai a anuntat prima achizitie din istoria companiei.
Prima companie cumparata de Zoom este Keybase, un startup cu 25 de angajati din New York, specializat in criptarea end-to-end. Fara indoiala, Zoom va folosi tehnologia achizitionata si pe cei 25 de specialisti pentru a cripta comunicarile video realizate de utilizatorii sai.
Criptarea end-to-end este una dintre minciunile cu care cei de la Zoom au fost prinsi in ultima vreme. Desi prezentarile aplicatiei promiteau aceasta facilitate, in realitate, criptarea folosita de Zoom nu acoperea intreaga legatura dintre utilizatori.
Nu a fost anuntata valoarea tranzactiei, insa oficialii Zoom au tinut sa specifice ca functia de criptare end-to-end va fi oferita doar pentru utilizatorii platitori, nu si pentru cei care folosesc gratuit serviciul.
Luna trecuta, Zoom l-a angajat pe fostul sef pe partea de securitate de la Facebook, Alex Stamos, in... mai mult
Vineri, 08 Mai 2020, ora 10:00