Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a adoptat o serie de reglementari astfel incat companiile din sectorul energetic si de gaze naturale sa realizeze investitii de 16 miliarde de lei in urmatorii cinci ani, a declarat, luni, Dumitru Chirita, presedintele ANRE, la conferinta InvesTenergy.
"In ultima perioada am adoptat o serie de reglementari in domeniul energiei electrice si a gazelor naturale care contribuie la dezvoltarea infrastructurii de transport, distributie, atat pentru gaze naturale cat si pentru energie electrica, dar si pentru cresterea capacitatii de inmagazinarii a gazelor naturale. Suma totala pe care am evaluat-o ca urmare a acestor decizii depaseste 16 miliarde de lei pentru urmatoarea perioada pana la cinci ani. Suma respectiva o regasim in tarifele reglementate, pentru activitatile de care vorbeam mai devreme. Sunt bani care vor contribui la cresterea sigurantei in alimentare si continuitate in aprovizionare cu gaze naturale si energie electrica", a spus Dumitru Chirita.
El a afirmat ca Autoritatea are in vedere cresterea capacitatii de inmagazinare care se ridica in prezent la 3,1 miliarde Nmc (normali metri cubi n.r).
"Apreciez ca in perioada urmatoare, doi - trei ani de zile, ar trebui sa se dubleze. Cel putin sa se dubleze pentru a avea o securitate in aprovizionate cu gaze naturale mult peste ceea ce este astazi", a afirmat Dumitru Chirita.
Presedintele ANRE a mentionat ca la aceasta data exista inmagazinate... mai mult
Luni, 07 Octombrie 2019, ora 10:55
Politicile socialiste, etatiste nu vor permite dezvoltarea sectorului energetic romanesc, chiar daca, printr-o mare sansa, ele vor fi dirijate de persoane bine intentionate.
Dan Ioan Popescu, Varujan Vosganian, Codrut Seres, Adriean Videanu, Daniel Chitoiu, Constantin Nita: din 2000 pana azi, mai toti ministrii care au gestionat sectorul energetic au ajuns la DNA, iar unii s-au ales cu condamnari.
Din aceasta perspectiva, inteleg ca in Romania pare ca s-a intamplat o adevarata minune atunci cand a aparut un ministru decent (pana la proba contrarie), care face un pic de curatenie in companiile de stat.
Dar nu cred ca este suficient. Eu nu am ascuns niciodata ca sunt un om de dreapta, un republican al carui presedinte favorit este Ronald Reagan. Sunt un admirator al politicilor economice ale doamnei Thatcher, cea care s-a batut cu sindicatele britanice si a pornit un amplu program de privatizare.
Parafrazandu-l pe fostul premier britanic, cred ca privatizarea este ...citeste mai departe despre "Sectorul energetic nu trebuie sa fie "strategic" si pazit de CSAT, ci trecut in proprietate privata" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 23 Iulie 2016, ora 07:05
Implementarea programelor de eficienta energetica ca parte integranta a urmatoarei etape in strategia energetica a Romaniei reprezinta o oportunitate in piata locala cu ramificatii la nivel international.
Acest subiect va constitui si punctul central al dezbaterilor din cadrul Forumului Roman de Eficienta Energetica 2015, care seva desfasura in data de 8 Octombrie 2015, incepand cu ora 08:30 am, la Hotelul InterContinental din Bucuresti.
Cu ocazia acestei conferinte se va urmari identificarea si definirea cadrului economic pentru politicile romanesti in domeniul energiei din urmatoarea etapa de evolutie a sectorul energetic, din punct de vedere al sustenabilitatii, precum si identificarea modelelor si oportunitatilor de afaceri din sectorul energetic si domenii conexe acestuia in urmatoarea perioada, prin prisma politicilor de sustenabilitate asumate atat la nivel european, cat si national sau regional.
Un alt aspect important ce va fi abordat il constituie identificarea surselor si modalitatilor de finantare disponibile pentru proiecte si afaceri sustenabile in sectorul energetic.
Reprezentanti ai autoritatilor romane si companii private ce au dezvoltat sau care doresc sa initieze proiecte proprii de eficienta energetica, se vor intalni in cadrul acestui eveniment interactiv alaturi de consultanti si furnizori de echipamente si tehnologii.
Discutiile vor fi structurate pe trei paliere de activitate: legislatia romaneasca in domeniul eficientei energetice,... mai mult
Luni, 28 Septembrie 2015, ora 15:45
Energy Forum 2015 este un eveniment dedicat sectorului energetic, care va avea loc pe data de 28 mai 2015, la Bucuresti, Hotel Radisson Blu.
Conferinta constituie un prilej de analiza si dezbatere a sectorului energetic, reunind reprezentanti ai managementului celor mai importante companii energetice prezente pe piata romaneasca, ai autoritatilor si ai asociatiilor din energie.
In cadrul evenimentului specialistii vor discuta despre proiecte, investitii si perspective de dezvoltare ale sectorului energetic in Romania, fonduri structurale pentru 2014-2020 in domeniul energiei, stadiul adoptarii noului cadru privind redeventele petroliere, dezvoltarea infrastructurii de transport, distributie si depozitare, piata energiei electrice, noua platforma de echilibrare, mecanisme de reforma a pietei de gaze naturale, tendinte in distributie, solutii smart, aspecte privind energia nucleara, noutati privind energia termica si eficienta energetica, principii privind modificarile schemei de sprijin pentru cogenerarea de inalta eficienta, noul cadru de promovare pentru electricitatea din biomasa, pretul energiei, finantarea proiectelor energetice si aspecte juridice si fiscale specifice industriei. mai mult
Marti, 26 Mai 2015, ora 12:20
Ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, apreciaza ca sectorul energetic din Romania are nevoie de investitii de 4-5 miliarde euro pe an, in urmatorii zece ani, in total cu 5-15 miliarde euro mai mult decat estima in urma cu sase luni, precizand ca statul va continua listarea companiilor.
"Cand m-am referit la 4-5 miliarde euro, nu m-am referit la foarte multe proiecte noi, m-am referit la tot sistemul, la modernizarea retelelor de transport, energe electrica, gaz si titei, explorarile si exploatarile de gaz si petrom, la productia de energie electrica. Cele 4-5 miliarde de euro anual acopera o sfera mult mai larga decat a noilor proiecte", a explicat Nicolescu, potrivit Mediafax.
La inceputul acestui an, ministrul delegat pentru Energie sustinea ca necesarul de investitii in domeniui este de 3,5 miliarde de euro pe an, in fiecare an.
Nicolescu a afirmat, marti, ca pentru companiile controlate de stat exista fonduri disponibile pentru investitii in acest an in suma de 1,3 miliarde de euro, din care 450 de milioane de euro din listarea Electrica.
Listari si investitii noi
Ministrul a aratat ca sunt si proiecte noi, mentionand in primul rand unitatile 3 si 4 de la Cernavoda, unde statul a investit deja aproape un miliard de euro, din care 500 de milioane euro stocul de apa grea.
"Trebuie sa gasim resurse pentru a finanta acest proiect (reactoarele 3 si 4 - n.r.). Nu stiu cand, daca va fi 2019, sau 2022, sau 2023, dar trebuie finalizat", a... mai mult
Marti, 09 Septembrie 2014, ora 12:15
Dinamica tranzactiilor din sectorul energetic si al utilitatilor a cunoscut un varf in trimestrul al doilea 2014, cu 128 de tranzactii inchise, totalizand o valoare de 58,1 miliarde de dolari, conform raportului trimestrial Power transactions and trends, publicat de catre EY.
Trimestrul a fost dominat de mega-tranzactii, 12 dintre acestea depasind valoarea de un miliard de dolari fiecare, topul fiind condus de fuziunile dintre corporatii americane, procesul de privatizare din Turcia si procesul de consolidare din segmentul generarii de energie in Rusia.
Autoritatile guvernamentale accelereaza programele de privatizare
Autoritatile guvernamentale din diferite zone geografice sunt interesate sa investeasca in cresterea infrastructurilor energetice, dar nu inainte de a-si consolida balantele financiare. Ca efect, acest fapt va genera cresteri ale vanzarilor de active in sectorul energetic si al utilitatilor.
Conditiile economice dificile din Uniunea Europeana au generat, in ultimii doi ani, oferte de vanzare de active detinute de state. Tranzactiile potentiale rezultate se asteapta sa genereze oportunitati pentru investitori din afara Europei, de exemplu din China si Australia. Turcia urmeaza si ea calea privatizarilor, iar activitatea considerabila din zona fuziunilor si achizitiilor din trimestrul al doilea al acestui an a condus la tranzactii de 4 miliarde USD cu active de generare.
Reformele din China realizate prin privatizare au dus la perspectiva... mai mult
Joi, 07 August 2014, ora 11:53
Legislatia din sectorul energetic prevede ca orice taxa pentru companiile energetice va fi transferata integral in factura finala, a declarat, marti, Ioan Lungu, presedintele Asociatiei Furnizorilor de Energie Electrica din Romania (AFEER), in cadrul unei conferinte pe tema fiscalitatii in sectorul energetic.
'Taxele intra la capitolul costuri incontrolabile, din acest motiv metodologiile spun ca ele se transfera integral in pretul final al consumatorilor, astfel ca aceasta componenta a pretului trebuie mai bine gestionata', a precizat Lungu.
El a aratat ca, in acest moment, taxele inseamna circa 20% din pretul final al energiei electrice.
Pretul efectiv de producere a energiei inseamna 49% din pretul final, 26% sunt costurile de retea, adica distributie si transport, iar 5% reprezinta tariful de furnizare.Spre comparatie, in Germania, 20% este pretul energiei, 25% - costurile de retea, 5% - furnizarea si 50% sunt taxele.
"Sper sa nu ajungem si noi la 50%", a mai spus Lungu.
Guvernul vrea sa introduca, de la 1 ianuarie 2014, o taxa de 1,5% pentru constructiile speciale.
La finele lunii noiembrie, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), Niculae Havrilet, declara ca, in cazul in care transportatorii si distribuitorii din energie si gaze vor cere recunoasterea acestei taxe in tarifele finale, ANRE va fi nevoita sa accepte.
"In ceea ce priveste distributia si transportul de gaz, conductele din domeniul public nu se taxeaza.... mai mult
Marti, 10 Decembrie 2013, ora 12:45
Ministrul bulgar al Economiei si Energiei, Dragomir Stoiev, a primit informatii legate de fraudarea sectorului energetic cu 230 milioane leva (115 milioane euro), urmand sa informeze luni procuratura.
Stoiev a declarat la postul de televiziune TV7 ca numeroase persoane au comis in ultimii ani fraude cu energie si a spus ca a cerut sefului holdingului pentru energie BEH, Boian Boev, sa notifice procuratura in legatura cu orice ilegalitate sau suspiciune legata de acest sector, relateaza Novinite.
Ministrul a aratat ca a primit informatii din trei surse referitoare la frauda de 230 de milioane de leva si de la alte doua persoane in privinta unor alte abuzuri de 160 milioane de leva (80 milioane euro).
Oficialul a precizat ca cele 230 de milioane de leva au fost incorect cheltuite din "rezerva de frig" pentru 2012, in timpul mandatului premierului Boiko Borisov.
"Frauda vine din contracte incheiate intre operatorul sistemului energetic de stat ESO si unele companii, prin care acestea sa intervina in cazul unor probleme sau pene de energie si care au fost scrise in asa fel incat sa faciliteze scurgerile de fonduri", a explicat Stoinev.
El a mai acuzat partidul GERB si pe Borisov ca au platit 13 milioane de leva (6,5 milioane euro) pentru proiectul ruso-bulgar de constructie a unei a doua centrale nucleare la Belene, dupa ce au inghetat proiectul.
Ministrul a precizat ca a primit patru facturi pentru proiectul Belene, in valoare de 5 milioane de euro, pe care... mai mult
Marti, 17 Septembrie 2013, ora 09:17
Micsorarea unor taxe si tarife din sectorul energetic, precum si gasirea unor masuri de sprijin pentru consumatorii industriali si cei casnici, sunt noile intentii ale Ministrului pentru Energie, Constantin Nita.
"Vom umbla si la taxa de cogenerare, si la tariful de transport, mai ales pentru consumatorii intreruptibili, sa vedem cum le putem scadea. La finele anului factura la energie electrica va fi mai mica cu 7-10%. Ma gandesc si la alte solutii de micsorare a facturii la energie", a afirmat Nita intr-o conferinta pe teme energetice.
Nita a adaugat ca vrea preturi cat mai mici la energie, suportabile pentru consumatori si care sa faca produsele romanesti mai competitive.
"Pe buna dreptate, multe companii sunt nemultumite de pretul energiei, il compara cu cel din UE. Trebui sa gasim masuri de sprijin pentru populatie si pentru industriali. Macar pentru perioade limitate", a continuat Nita.
Acesta a spus ca Romania a inceput "mai greu" liberalizarea preturilor, ceea ce duce la aparitia unor probleme. mai mult
Joi, 25 Iulie 2013, ora 14:42