De multi ani, tehnologia a fost pe val, companiile de profil ajungand sa inregistreze cifre de afaceri fabuloase la nivel mondial. Dispozitivele precum smartphone-uri si tablete, dar si toate serviciile online au devenit parte din viata noastra de zi cu zi, iar acestea sunt doar exemplele cele mai evidente. Tehnologia este in tot ceea ce utilizam, de la dispozitive medicale la solutii de tip smart city.
In anul 2020, pandemia de noul coronavirus a aratat insa cu adevarat cat de dependenti suntem astazi de tehnologie pentru a putea realiza unele chestiuni elementare din viata personala si din cea profesionala, cu atat mai mult in conditii de criza. Cu norme noi de distantare fizica sociala, omenirea a consumat servicii online mai mult decat oricand pana acum. Comertul electronic a crescut puternic, inclusiv in Romania, si este doar inceputul in acest domeniu. Firmele de gazduire web sunt asaltate de cereri de servicii premium, servere dedicate si alte solutii de web hosting de calitate superioara. Tehnologia in general a devenit solutie salvatoare de vieti, dar mai ales de calitate a vietii.
Marii investitori pariaza pe tehnologie, iar acest lucru s-a vazut foarte bine pe pietele bursiere ale lumii in ultimele luni. In ansamblu, in ultimele 12 luni s-au consemnat aprecieri majore ale preturilor actiunilor marilor companii IT&C, mai ales in Statele Unite ale Americii. Vedeta comertului electronic, Amazon, aproape ca si-a dublat valoarea bursiera - de la sub 1800 USD /... mai mult
Marti, 27 Octombrie 2020, ora 18:31
Israelul este, dupa Silicon Valley, regiunea cu cel mai mare numar de afaceri la inceput de drum. Inginerii si programatorii israelieni si produsele care ies din mainile lor se bucura de o reputatie excelenta, gratie ambitiei si gandirii inovatoare de care dau dovada.
Check Point Software Technologies, cu sediul in Tel Aviv, a devenit, in ultimele doua decenii, una dintre cel mai bine cotate companii de securitate a retelelor, evaluata in prezent la 14,5 miliarde de dolari. La randul sau, Medinol este actualmente un producator respectat de stenturi cardiace, iar Waze, un startup de navigare mobila, a fost cumparat anul trecut de gigantul Google pentru aproape 1 miliard de dolari. Totodata, IBM ar fi platit o suma comparabila pentru achizitionarea companiei de securitate software Trusteer, noteaza Business Week.
Sectorul tehnologic al Israelului s-a dezvoltat in pofida conflictelor intense. In aceasta vara, nu mai putin de 4500 de rachete Hamas au fost lansate asupra Israelului, fortele de aparare ale statului au invadat fasia Gaza si mai bine de 2000 de palestinieni si 70 de israelieni si-au pierdut viata. In aceasta perioada sangeroasa, ritmul investitiilor in startup-urile din Israel a crescut, comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, dezvaluie compania de cercetare de piata IVC-Online.
In luna iulie, compania Mobileye, cu sediul in Ierusalim, specializata pe dezvoltarea de software de asistenta pentru masini cu scopul de a preveni accidentele, a... mai mult
Vineri, 28 Noiembrie 2014, ora 13:50
Analistii Wall Street prognozeaza o scadere de 1,1% a castigurilor companiilor din sectorul tehnologic in T4 2012, in ciuda faptului ca, per total, se estimeaza o crestere a profitului pentru firmele cuprinse in indicele S&P 500.
Printre principalele cauze ale acestui fenomen se afla cererea scazuta din Europa, scaderea ritmului de crestere de pe pietele emergente, precum si reducerea cheltuielilor firmelor din SUA cu echipamentele si serviciile de IT din cauza crizei "varfului fiscal", se precizeaza intr-o analiza Reuters.
Sectorul IT a suferit pierderi din cauza "varfului fiscal" - Reuters
Producatorii de chip-uri sunt printre cei mai slabi performeri ai acestui sector, in urma scaderii vanzarii de calculatoare personale.
Texas Instruments, Cisco Systems, Hewlett Packard si Qualcomm sunt cateva dintre companiile care si-au exprimat ingrijorarea cu privire la atingerea tintelor de profit pentru ultimul trimestru din 2012.
Chiar si in cazul Apple, care in general inregistreaza una din cele mai importante cresteri a castigurilor din acest sector, se estimeaza o scadere de 3,8% a profitului pentru T4.
In comparatie, pentru companiile incluse in indicele S&P 500, se previzioneaza o crestere a profiturilor la nivel general de 1,8%.
Aceasta performanta scazuta a sectorului tehnologic reprezinta un fenomen neobisnuit, tinand cont ca actiunile companiilor care activeaza in acest domeniu au avut o evolutie peste nivelul general al pietei in 83% din perioada... mai mult
Miercuri, 16 Ianuarie 2013, ora 13:00
Companiile de IT americane ar putea sa nu isi atinga tintele de profit pentru trimestrul patru din 2012, in contextul in care "varful fiscal" a determinat, cel mai probabil, ca principalii clienti din segmentul corporate ai acestora sa economiseasca o parte din bugetele dedicate IT-ului.
Companiile din sectorul tehnologic se bucura, in general, de o crestere a comenzilor in luna decembrie, in masura in care corporatiile utilizeaza banii ramasi in bugetul anului respectiv pentru a achizitiona produse si servicii care, desi utile, nu sunt neaparat esentiale pentru lor buna functionare.
Dar aceasta "traditie" nu a fost insa pastrata, cel mai probabil in 2012, potrivit analistilor si expertilor din sectorul IT, citati de Reuters.
Astfel, companiile s-au ferit sa se angajeze la cheltuieli suplimentare pe fondul posibilului "varf fiscal", pentru prevenirea caruia republicanii si democratii nu au ajuns la un acord decat pe 1 ianuarie 2013.
"Daca Boehner si Obama ar fi ajuns la intelegere pana pe 15 decembrie, am fi avut si investitii de sfarsit de an", a declarat Andrew Bartels, analist in cadrul Forrester Research, companie care ofera consultanta pentru achizitiile de servicii si produse IT.
Analistii prevad ca bugetul destinat acestui tip de achizitii va ramane redus si in primul trimestru al lui 2013, mediul de afaceri ramanand in asteptare pana cand Congresul va rezolva noul conflict, care priveste, de aceasta data, plafonul datoriei publice a SUA si reducerea... mai mult
Luni, 07 Ianuarie 2013, ora 15:51
Compania de turism online Vola.ro este prima companie romaneasca ce castiga locul intai pentru doi ani consecutivi, in topul Deloitte Technology Fast 50 Central Europe.
Potrivit reprezentantilor Deloitte Romania, rezultatele din acest an ale clasamentului confirma previziunile firmei cu privire la evolutia companiilor locale din sectorul tehnologic, Vola.ro inregistrand cea mai mare rata de crestere de la debutul crizei economice in regiune, ce s-a resimtit in industria de profil.
In 2010 cifra de afaceri a Vola.ro, liderul turismului online din depasea 5,38 milioane euro (22,7 milioane lei), iar la finalul lui 2011 cifra era deja de 15,5 milioane euro (65,7 milioane lei), se arata intr-un comunicat de presa al companiei, transmis joi.
Programul "Deloitte CE Technology Fast 50" clasifica cele mai dinamice companii de tehnologie din Europa Centrala, care au obtinut cele mai mari cresteri ale cifrei de afaceri in ultimii 5 ani, din 2007 pana in 2011. Vola.ro a obtinut primul loc in clasament cu o crestere a veniturilor de 17.000%, in perioada raportata. Aceasta este cea mai mare rata de crestere inregistrata in clasament din 2005 si cea de-a doua cea mai mare rata de crestere raportata in istoria de 13 ani a programului. mai mult
Joi, 25 Octombrie 2012, ora 14:35
Investitorii sfatuiesc antreprenorii sa nu se lase pacaliti de slabiciunea aparenta a economiei din SUA si Europa, caci o pozitionare inteligenta in investitii asigura succesul economic in 2012.
Expertii de la ING sustin ca in cel de-al treilea trimestru din 2011 castigurile companiilor au fost ridicate si ca economia globala este intr-o forma mai buna decat se prespune. In acest sens, strategii de la ING au cateva sfaturi in ceea ce priveste oportunitatile de investitii in 2012, scrie Advisorone.com.
1.Sectorul tehnologic
Tehnologia este din nou un sector in defensiva, revolutii ale produselor tehnologice fiind frecvente si usor de exportat in tari precum China, a carei clasa mijlocie in crestere emite o cerere mare pentru smartphone-uri sau tablete.
Dovada ca merita investit in acest sector? Warren Buffett a declarat la CNBC ca a cumparat actiuni de 10,7 miliarde de dolari de la IBM.
2.Companii mici si mijlocii
Douglas Cote, director de strategie la ING, sustine ca merita sa investesti in companii medii, care produc bunuri de consum, si a caror cifra de afaceri a reusit sa creasca in 2011 cu circa 12% si a caror crestere va continua si anul viitor.
Previziunile sale se bazeaza pe accelerarea profiturilor companiilor si pe puterea de cumparare care este subestimata, cat si pe emergenta consumatorilor din clasa mijlocie din tarile in curs de dezvoltare.
3.Pietele emergente
Expertii de la ING sunt de parere ca pietele emergente vor reprezenta o buna... mai mult
Joi, 29 Decembrie 2011, ora 23:05
Numarul concedierilor in sectorul tehnologiei din Statele Unite a atins anul trecut cel mai ridicat nivel de dupa 2005, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanta Challenger, Gray & Christmas.
In 2009, companiile din acest sector, care include domeniul informatic, electronica si telecomunicatii, au anuntat desfiintarea a 174.629 de slujbe, in crestere cu 12,3% fata de anul anterior, precizeaza Mediafax.
Numarul persoanelor concediate este apropiat de cel inregistrat in 2005, cand a avut loc o restructurare a sectorului, dupa spargerea unei bule speculative cu actiuni ale companiilor din domeniul Internetului.
Din totalul locurilor de munca desfiintate in SUA in 2009, respectiv 1.224.000, 12,7% provin din sectorul tehnologiei.
Cel mai afectat a fost domeniul electronicii, unde au fost concediate 65.300 de persoane, in crestere cu 55% fata de 2008.
In informatica au fost desfiintate 65.261 de posturi, in crestere usoara, de la 64.860 in 2008.
Estimarile companiei de consultanta sunt optimiste pentru 2010, indicand ca firmele din sectorul informaticii si cel al electronicii vor fi primele care isi vor reveni.
mai mult
Miercuri, 20 Ianuarie 2010, ora 09:27
Actiunile europene s-au depreciat in sedinta de vineri, punand capat unei serii de noua sedinte consecutive de castiguri, pierderile inregistrate de actiunile din sectorul tehnologic depasind castigurile din sectorul financiar, relateaza Newsin. Piata a fost afectata de datele ce au indicat ca increderea consumatorilor din Statele Unite a atins la sfarsitul lunii iulie cel mai mic nivel din luna aprilie. Indicele FTSEurofirst 300, al principalelor actiuni europene, a scazut cu 0,2%, la 906,50 puncte, dupa ce a atins pe parcursul sedintei 915,34 puncte, cel mai inalt nivel de la mijlocul lunii noiembrie. Bursa din Londra a inchis sedinta de vineri in crestere, indicele Footsie-100 avansand cu 0,37%, la 4.576,61 puncte. Indicele Dax, al bursei din Frankfurt, a inchis in scadere cu 0,34%, la 5.229,36 puncte, in timp ce, la bursa din Paris, indicele CAC 40 a pierdut 0,21%, la 3.366,45 puncte. "Avantul se pierde dupa noua zile cresteri neintrerupte. Chiar daca am observat rezultate rezonabile in al doilea trimestru, nimic nu arata ca actuala criza s-a incheiat", a declarat Howard Wheeldon, analist in cadrul BGC Partners. In ciuda declinului de vineri, indicele a crescut cu 11,3% in ultimele doua saptamani si a avansat cu 9% in acest an. Indicele a recuperat 40% de la un minim record atins la inceputul lui martie, insa este in continuare cu 44% sub nivelul maxim record, inregistrat in 2007. Actiunile din sectorul tehnologic au inregistrat cele mai slabe performante. Titlurile... mai mult
Sambata, 25 Iulie 2009, ora 12:22
Bursele americane au deschis pe verde miercuri, dupa cinci sedinte consecutive de scaderi, in pofida statisticilor foarte proaste privind piata muncii, relateaza AFP.Astfel, indicele Dow Jones Industrial Average (DJIA) a avansat cu 1,15%, la 6.803,68 puncte, iar indicele Nasdaq, in componenta caruia intra mai ales titluri ale companiilor din sectorul tehnologic, a urcat cu 1,54%, la 1.341,30 puncte.
In ceea ce priveste evolutia indicelui Standard & Poor's 500 (S&P 500), acesta a urcat, de asemenea, cu 1,21%, la 704,74 puncte.
Companiile din Statele Unite au disponibilizat aproximativ 697.000 de persoane in februarie, indicand o adancire a recesiunii, potrivit unui raport privind statele de plata, relevat miercuri.
Angajatorii implementeaza masuri de reducere a personalului in contextul scaderii cererii, inghetarii creditarii si situatiei problematice de pe piata imobiliara.
Departamentul american al muncii ar putea arata in curand ca angajatorii au operat reduceri de personal in februarie pentru a 14-a luna consecutiv.
Astfel, numarul somerilor ar creste la peste 4,2 milioane persoane, in conformitate cu rezultatele unui sondaj Bloomberg. mai mult
Miercuri, 04 Martie 2009, ora 17:40