Romania are un potential foarte mare de dezvoltare in sectorul IT, dar, deocamdata, se claseaza pe ultimul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste gradul de digitalizare, se arata intr-o analiza PwC remisa marti.
Romania se claseaza pe locul 28 in Uniunea Europeana in ceea ce priveste indicele DESI- Digital Economic and Society Index, calculat de Comisia Europeana, conform analizei PwC.
"Noua, romanilor, ne place sa ne mandrim cu vitezele exceptionale ale serviciilor noastre de banda larga de mare viteza, cu calitatea specialistilor IT, care sunt foarte cautati de catre marii jucatori globali din domeniul tehnologiei, si cu inventiile si aplicatiile IT lansate in Romania. Insa privita la nivel statistic, performanta tarii noastre in ceea ce priveste digitalizarea este mai degraba modesta. Mai avem inca multe de facut pentru a beneficia cu adevarat de a patra revolutie industriala, cea digitala, iar analiza PwC a venit cu o serie de recomandari pentru a valorifica la maximum potentialul tarii", a declarat Ionut Simion, country managing partner, PwC Romania, coordonatorul acestui studiu.
In document se mentioneaza ca, desi Romania are performante in ceea ce priveste abonamentele la servicii de mare viteza (locul 2 in Uniunea Europeana), precum si cu privire la pretul relativ raportat la venit pentru serviciile fixe de banda larga (locul 10), tara noastra se situeaza pe locul 22 din 28 in ceea ce priveste conectivitatea, avand de recuperat in privinta acoperirii... mai mult
Marti, 31 Octombrie 2017, ora 16:17
1Cea mai mare banca germana face cea mai importanta previziune pentru Romania care daca se va indeplini va duce la un salt spectaculos al economiei.
Marian Popa, seful centrului de IT de la Bucuresti al DB Global Tehnology, divizia software a celei mai importante banci germane Deutsche Bank, a facut una dintre cele mai importante previziuni pentru Romania din ultimii ani: sectorul IT&C va ajunge la 12% din PIB pana in 2025, de la 6%, cat este in acest moment.
In acest moment, Romania are in jur de 150.000 de angajati in IT, care produc 6% din PIB, adica 10 miliarde de euro din 170 de miliarde de euro.
Sectorul IT&C a ajuns la aceeasi pondere in PIB ca agricultura, cu un numar de zece ori mai mic de oameni care lucreaza in acest sector.
Cu putin noroc, la nivelul anului 2025, Romania ar putea sa aiba intre 230.000 si 250.000 de angajati in IT, avand in vedere ca in fiecare an productia este de 7.000 - 8.000 de absolventi la un necesar al pietei de 12.000.
Citeste mai departe despre "Cea mai mare banca germana face o previziune pentru Romania, care ar insemna un salt spectaculos pentru PIB" pe Ziare.com. mai mult
Luni, 24 Iulie 2017, ora 09:27
Sectorul IT din Romania este unul puternic si iti poate lasa impresia ca ar putea lansa un produs de talia Facebook, insa adevarul este ca are o problema cu inovarea.
Ideea este prezentata intr-un articol amplu realizat de Forbes, care a luat pulsul situatiei companiilor din acest domeniu prezente in tara noastra.
Romania are mai multi ingineri IT pe cap de locuitor decat centre IT globale precum SUA, India, China sau Rusia, iar sectorul a crescut semnificativ in ultimii ani. Datele prezentate pe site-ul guvernamental Invest Romania arata un avans de 9% in 2015 fata de 2014, iar previziunile arata ca acest sector va ajunge sa valoreze 4,5 miliarde de dolari in 2020.
Insa Forbes arata ca in timp ce IT-istii romani sunt multi si industria inregistreaza o crestere puternica, avem si un mare minus: nu exista persoane care sa inoveze si care sa stie sa promoveze un produs la nivel mondial.
Deci avem multi dezvoltatori buni la ceea ce fac, insa cu toate acestea nu am reusit pana ...citeste mai departe despre "Forbes: Romania poate da ceva de talia Facebook, dar are o problema majora" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 27 Mai 2016, ora 16:24
Sectorul de informatii si comunicatii (ICT) a crescut cu aproape 45% in ultimii cinci ani iar ponderea sa in formarea PIB s-a dublat in acest interval de timp, potrivit datelor INS.
Astfel, de la 3,4% din PIB in 2010, segmentul a urcat in 2015 la 6,7% din economia Romaniei, devansand sectoare traditionale precum agricultura si constructiile.
Dupa ce a avut o contributie minora la cresterea economica din 2011, sectorul ICT a consemnat chiar o scadere in 2012, dar a revenit spectaculos in ultimii trei ani.
Ambasadorul britanic lauda Romania: Clujul este foarte atractiv in sectorul IT
Activitatea sa s-a dovedit a fi esentiala pentru a asigura o crestere economica ceva mai robusta, atat prin efectul relativ puternic asupra PIB din 2012 cat si prin ponderea de circa o cincime, reconfirmata in ultimul an, conform datelor provizorii disponibile.
In mod evident, structura economiei romanesti a cunoscut astfel o transformare majora, cu o schimbare profunda in directia de ...citeste mai departe despre "Sectorul economiei din Romania care creste ca Fat-Frumos: Suntem lideri in regiune" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 25 Martie 2016, ora 10:15
Afacerile din sectorul IT au atins, in 2014, nivelul record de 15,6 miliarde de lei, echivalentul a 3,4 miliarde de euro.
In acest domeniu, tara noastra asigura, in principal, export de software si servicii de consultanta&suport tehnic.
Potrivit unui studiu realizat de agentia de business information KeysFin, in IT-ul romanesc activeaza in prezent 13.777 de firme, cu peste 2.000 mai multe decat in 2010, arata un comunicat remis joi Ziare.com.
Din 2010 si pana in prezent, afacerile din acest sector au crescut de la 12,52 miliarde lei, la nivelul istoric de 15,69 miliarde de lei. Si numarul salariatilor a evoluat progresiv, pe masura ce business-ul a capatat amploare, ajungand la 63.059 in 2014, de la 52.885 in 2010.
Sectorul IT a ajuns, astfel, unul dintre angajatorii de top din economie, privind prin prisma salariilor peste medie (1.000-3.500 euro).
"Datele financiare din ultimii patru ani arata ca business-ul IT s-a adaptat excelent perioadei de criza, reusind sa evite ...citeste mai departe despre "Business-ul care asigura viitorul Romaniei: Record istoric realizat de un sector al economiei" pe Ziare.com mai mult
Joi, 09 Iulie 2015, ora 12:15
Romania se bazeaza pe o piata de software si servicii in IT in care lucreaza 80.000 de programatori sau ingineri de software si in care afacerile se ridica la circa un miliard de euro, a declarat, miercuri, Andrei Pitis, presedintele Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii (ANIS).
"In Romania exista, la ora actuala, un numar de 80.000 de programatori sau ingineri software. Numarul acesta este la jumatate din cel consemnat in Silicon Valley, unde estimarile sunt de 170.000 de persoane specializate care lucreaza in domeniu.
Cei 80.000 de specialisti din Romania produc de un miliard de euro, in timp ce in Silicon Valley valoarea ajunge la 800 de miliarde. O tinta importanta pentru Romania ar fi sa ajungem macar la afaceri de zece miliarde de euro", a afirmat Pitis, la o conferinta de presa.
Dezvoltator roman de software: Marea problema a ...citeste mai departe despre "Piata de software si servicii in IT din Romania, afaceri de un miliard de euro" pe Ziare.com mai mult
Joi, 20 Noiembrie 2014, ora 11:20
Impactul Strategiei Agenda Digitala pentru Romania 2020 va fi unul pozitiv in economie, cresterea in Produsul Intern Brut (PIB) fiind estimata la 13%, iar numarul locurilor de munca se va mari cu 11%, a declarat, vineri, secretarul de stat in Ministerul Societatii Informationale (MSI) Diana Voicu, intr-o conferinta de specialitate.
"Speram ca Strategia Nationala Agenda Digitala pentru Romania 2020 sa fie un instrument de monitorizare a sectorului IT&C, care sa favorizeze inovarea si cresterea economica si sa ofere cetatenilor Europei toate avantajele societatii digitale. Impactul Strategiei Agenda Digitala pentru Romania 2020 in cresterea PIB va fi de 13%, iar numarul locurilor de munca se va mari cu 11%. De asemenea, cheltuielile administratiei ar urma sa scada cu pana la 12%. Sunt indicatori si dinamici calculate realist, pornind de la exemplele din alte state unde au fost implementate deja politici importante', a afirmat Voicu.
Conform oficialului MSI, in Romania, in mediul de business existau, in 2012, peste 15.700 de companii care activau in domeniul tehnologiei informatiei si comunicatiilor "TIC".
"In mediul de business existau, in 2012, un numar de 15.726 de intreprinderi in domeniul TIC. Dintre acestea, 82,2% au utilizat PC-ul, iar 73,4% au avut conexiune la Internet. Gradul de utilizare regulata a Internetului a crescut cu 45%, iar numarul persoanelor care nu au utilizat niciodata internetul a scazut la 42%. Acoperirea broadband fix din mediul rural a... mai mult
Vineri, 06 Iunie 2014, ora 14:40
Guvernul are obligatia sa incurajeze sectorul IT&C din Romania, iar pentru Agenda Digitala 2020 am propus ministrului Fondurilor Europene ca limita minima de alocare financiara pentru acest segment sa fie de 850 milioane de euro, a declarat, marti, intr-o conferinta de specialitate, Razvan Cotovelea, ministrul pentru Societatea Informationala.
"Obligatia Guvernului este sa incurajeze sectorul de specialitate /domeniul societatii informationale, n.r./, sa incercam sa trecem de la productia de masa la productia de unitate, incurajand exportul pe aceste produse. In ceea ce priveste Agenda Digitala 2020, noi suntem in plin proces de finalizare a acestui document programatic si miercuri /26 martie 2014, n.r./ in sedinta de Guvern va avea loc o dezbatere pe marginea urmatorului draft de acord de parteneriat cu UE. Sustinem o alocare financiara pentru Romania in sectorul IT&C. Am propus ministrului Fondurilor Europene ca limita minima sa fie de minimum 850 de milioane de euro, interventie pentru sectorul IT&C din fonduri comunitare, fara co-finantare nationala si fara TVA. Este un nivel minim de raspuns pe care ni-l dorim pentru sector, pentru modernizarea intregului spectru administrativ, economic si nu numai din tara noastra (...)", a spus Cotovelea
Potrivit ministrului, la ora actuala sunt de rezolvat o serie de detalii tehnice pe segmentul Agendei Digitale 2020, iar portofoliul de proiecte trebuie finalizat de catre autoritatile de la Bucuresti.
"Dorim ca exercitiul... mai mult
Marti, 25 Martie 2014, ora 12:35
Ambasadorul SUA in Romania, Mark Gitenstein, a declarat luni, la un eveniment, ca sectorul IT&C va ajuta Romania sa treaca peste criza economica, precizeaza NewsIn."IT&C va scoate aceasta tara din criza.
In aceasta industrie lucreaza 50.000 de oameni, iar salariile depasesc media nationala. De asemenea, cifra de afaceri a companiilor din acest sector se ridica la 6,5 miliarde euro pe an, iar contributia sectorului la PIB este de 8%", a spus Mark Gitenstein.Acesta a precizat ca prezenta celor mai mari companii din domeniu pe piata romaneasca, cum sunt Oracle, Hewlett Packard (HP) sau Microsoft, va da incredere si viitorilor investitori. mai mult
Luni, 19 Octombrie 2009, ora 12:25