Romania are un potential foarte mare de dezvoltare in sectorul IT, dar, deocamdata, se claseaza pe ultimul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste gradul de digitalizare, se arata intr-o analiza PwC remisa marti.
Romania se claseaza pe locul 28 in Uniunea Europeana in ceea ce priveste indicele DESI- Digital Economic and Society Index, calculat de Comisia Europeana, conform analizei PwC.
"Noua, romanilor, ne place sa ne mandrim cu vitezele exceptionale ale serviciilor noastre de banda larga de mare viteza, cu calitatea specialistilor IT, care sunt foarte cautati de catre marii jucatori globali din domeniul tehnologiei, si cu inventiile si aplicatiile IT lansate in Romania. Insa privita la nivel statistic, performanta tarii noastre in ceea ce priveste digitalizarea este mai degraba modesta. Mai avem inca multe de facut pentru a beneficia cu adevarat de a patra revolutie industriala, cea digitala, iar analiza PwC a venit cu o serie de recomandari pentru a valorifica la maximum potentialul tarii", a declarat Ionut Simion, country managing partner, PwC Romania, coordonatorul acestui studiu.
In document se mentioneaza ca, desi Romania are performante in ceea ce priveste abonamentele la servicii de mare viteza (locul 2 in Uniunea Europeana), precum si cu privire la pretul relativ raportat la venit pentru serviciile fixe de banda larga (locul 10), tara noastra se situeaza pe locul 22 din 28 in ceea ce priveste conectivitatea, avand de recuperat in privinta acoperirii... mai mult
Marti, 31 Octombrie 2017, ora 16:17
1Sectorul de informatii si comunicatii (ICT) a crescut cu aproape 45% in ultimii cinci ani iar ponderea sa in formarea PIB s-a dublat in acest interval de timp, potrivit datelor INS.
Astfel, de la 3,4% din PIB in 2010, segmentul a urcat in 2015 la 6,7% din economia Romaniei, devansand sectoare traditionale precum agricultura si constructiile.
Dupa ce a avut o contributie minora la cresterea economica din 2011, sectorul ICT a consemnat chiar o scadere in 2012, dar a revenit spectaculos in ultimii trei ani.
Ambasadorul britanic lauda Romania: Clujul este foarte atractiv in sectorul IT
Activitatea sa s-a dovedit a fi esentiala pentru a asigura o crestere economica ceva mai robusta, atat prin efectul relativ puternic asupra PIB din 2012 cat si prin ponderea de circa o cincime, reconfirmata in ultimul an, conform datelor provizorii disponibile.
In mod evident, structura economiei romanesti a cunoscut astfel o transformare majora, cu o schimbare profunda in directia de ...citeste mai departe despre "Sectorul economiei din Romania care creste ca Fat-Frumos: Suntem lideri in regiune" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 25 Martie 2016, ora 10:15
Guvernul are obligatia sa incurajeze sectorul IT&C din Romania, iar pentru Agenda Digitala 2020 am propus ministrului Fondurilor Europene ca limita minima de alocare financiara pentru acest segment sa fie de 850 milioane de euro, a declarat, marti, intr-o conferinta de specialitate, Razvan Cotovelea, ministrul pentru Societatea Informationala.
"Obligatia Guvernului este sa incurajeze sectorul de specialitate /domeniul societatii informationale, n.r./, sa incercam sa trecem de la productia de masa la productia de unitate, incurajand exportul pe aceste produse. In ceea ce priveste Agenda Digitala 2020, noi suntem in plin proces de finalizare a acestui document programatic si miercuri /26 martie 2014, n.r./ in sedinta de Guvern va avea loc o dezbatere pe marginea urmatorului draft de acord de parteneriat cu UE. Sustinem o alocare financiara pentru Romania in sectorul IT&C. Am propus ministrului Fondurilor Europene ca limita minima sa fie de minimum 850 de milioane de euro, interventie pentru sectorul IT&C din fonduri comunitare, fara co-finantare nationala si fara TVA. Este un nivel minim de raspuns pe care ni-l dorim pentru sector, pentru modernizarea intregului spectru administrativ, economic si nu numai din tara noastra (...)", a spus Cotovelea
Potrivit ministrului, la ora actuala sunt de rezolvat o serie de detalii tehnice pe segmentul Agendei Digitale 2020, iar portofoliul de proiecte trebuie finalizat de catre autoritatile de la Bucuresti.
"Dorim ca exercitiul... mai mult
Marti, 25 Martie 2014, ora 12:35
Analistii Wall Street prognozeaza o scadere de 1,1% a castigurilor companiilor din sectorul tehnologic in T4 2012, in ciuda faptului ca, per total, se estimeaza o crestere a profitului pentru firmele cuprinse in indicele S&P 500.
Printre principalele cauze ale acestui fenomen se afla cererea scazuta din Europa, scaderea ritmului de crestere de pe pietele emergente, precum si reducerea cheltuielilor firmelor din SUA cu echipamentele si serviciile de IT din cauza crizei "varfului fiscal", se precizeaza intr-o analiza Reuters.
Sectorul IT a suferit pierderi din cauza "varfului fiscal" - Reuters
Producatorii de chip-uri sunt printre cei mai slabi performeri ai acestui sector, in urma scaderii vanzarii de calculatoare personale.
Texas Instruments, Cisco Systems, Hewlett Packard si Qualcomm sunt cateva dintre companiile care si-au exprimat ingrijorarea cu privire la atingerea tintelor de profit pentru ultimul trimestru din 2012.
Chiar si in cazul Apple, care in general inregistreaza una din cele mai importante cresteri a castigurilor din acest sector, se estimeaza o scadere de 3,8% a profitului pentru T4.
In comparatie, pentru companiile incluse in indicele S&P 500, se previzioneaza o crestere a profiturilor la nivel general de 1,8%.
Aceasta performanta scazuta a sectorului tehnologic reprezinta un fenomen neobisnuit, tinand cont ca actiunile companiilor care activeaza in acest domeniu au avut o evolutie peste nivelul general al pietei in 83% din perioada... mai mult
Miercuri, 16 Ianuarie 2013, ora 13:00
Companiile de IT americane ar putea sa nu isi atinga tintele de profit pentru trimestrul patru din 2012, in contextul in care "varful fiscal" a determinat, cel mai probabil, ca principalii clienti din segmentul corporate ai acestora sa economiseasca o parte din bugetele dedicate IT-ului.
Companiile din sectorul tehnologic se bucura, in general, de o crestere a comenzilor in luna decembrie, in masura in care corporatiile utilizeaza banii ramasi in bugetul anului respectiv pentru a achizitiona produse si servicii care, desi utile, nu sunt neaparat esentiale pentru lor buna functionare.
Dar aceasta "traditie" nu a fost insa pastrata, cel mai probabil in 2012, potrivit analistilor si expertilor din sectorul IT, citati de Reuters.
Astfel, companiile s-au ferit sa se angajeze la cheltuieli suplimentare pe fondul posibilului "varf fiscal", pentru prevenirea caruia republicanii si democratii nu au ajuns la un acord decat pe 1 ianuarie 2013.
"Daca Boehner si Obama ar fi ajuns la intelegere pana pe 15 decembrie, am fi avut si investitii de sfarsit de an", a declarat Andrew Bartels, analist in cadrul Forrester Research, companie care ofera consultanta pentru achizitiile de servicii si produse IT.
Analistii prevad ca bugetul destinat acestui tip de achizitii va ramane redus si in primul trimestru al lui 2013, mediul de afaceri ramanand in asteptare pana cand Congresul va rezolva noul conflict, care priveste, de aceasta data, plafonul datoriei publice a SUA si reducerea... mai mult
Luni, 07 Ianuarie 2013, ora 15:51
Sectorul IT a incheiat primul trimestru al anului 2010 la 80 milioane euro si a prezentat o fluctuatie negativa, respectiv -38,2%, comparativ cu acelasi trimestru al anului trecut, arata studiul GfK TEMAX transmis miercuri, informeaza NewsIn."Piata de PC-uri a fost profund influentata de criza economica.
In ciuda faptului ca segmentul PC desktop a prezentat o tendinta negativa, laptop-urile au avut o mare contributie la cresterea pietei. Acest rezultat pozitiv este datorat in principal unei cresteri a vanzarilor de netbook-uri cauzata la randul ei de preturi mai reduse.Un factor care contribuie la o imagine de ansamblu negativa asupra sectorului IT este slaba performanta inregistrata de segmentul business-to-business.
Deoarece acesta detine o cota mare din piata IT, tiparul de crestere negativa a acestui segment si-a lasat amprenta asupra sectorului IT", potrivit analistilor GfK.In contextul unei puternice dependente de segmentul B2B privind comenzile de la firmele corporatiste si de la sectorul public, criza economica a fost principalul factor care a conturat aceasta evolutie slaba. mai mult
Miercuri, 12 Mai 2010, ora 12:19
Cresterea sectorului local de IT in acest an va fi de zece ori mai mare decat avansul Produsului Intern Brut, estimat in jurul a 1%, a declarat directorul general al Microsoft Romania, Calin Tatomir.
"Conform estimarilor noastre, daca avansul PIB-ului Romaniei va fi de 1%, atunci cresterea sectorului local IT va fi de 10%", a spus Tatomir, potrivit Mediafax.
El a adaugat ca filiala locala a Microsoft a inregistrat in decembrie 2009, comparativ cu luna similara din 2008, prima crestere anuala si a afirmat ca "doreste o crestere agresiva" pana la finele lunii iunie, cand se incheie anul fiscal al companiei americane.
"In lunile iulie, august si septembrie, Microsoft Romania a scazut puternic, iar in decembrie am intrat pe plus. Ne dorim o crestere agresiva in a doua parte a anului fiscal Microsoft (ianuarie-iunie 2010 - n.r.) si cred ca vom incheia peste media cresterii pe care o va inregistra compania americana in aceasta zona a Europei", a spus Tatomir.
Intrebat de evolutia vanzarilor de licente Windows 7, Tatomir a spus ca anticipeaza ca sistemul de operare va avea o cota de piata de 18-19% la finele lunii iunie 2010.
"Sunt optimist si ma bazez pe faptul ca numarul de licente Windows 7 vandute in prima saptamana de la lansare l-a depasit pe cel al licentelor Windows Vista comercializate in primul an de la aparitie", a spus seful Microsoft Romania.
mai mult
Luni, 22 Februarie 2010, ora 12:59
Ambasadorul SUA in Romania, Mark Gitenstein, a declarat luni, la un eveniment, ca sectorul IT&C va ajuta Romania sa treaca peste criza economica, precizeaza NewsIn."IT&C va scoate aceasta tara din criza.
In aceasta industrie lucreaza 50.000 de oameni, iar salariile depasesc media nationala. De asemenea, cifra de afaceri a companiilor din acest sector se ridica la 6,5 miliarde euro pe an, iar contributia sectorului la PIB este de 8%", a spus Mark Gitenstein.Acesta a precizat ca prezenta celor mai mari companii din domeniu pe piata romaneasca, cum sunt Oracle, Hewlett Packard (HP) sau Microsoft, va da incredere si viitorilor investitori. mai mult
Luni, 19 Octombrie 2009, ora 12:25
APDETIC dezaproba introducerea impozitului forfetar si nedeductibilitatea cheltuielilor de functionare, intretinere si reparatii, inclusiv cheltuielile cu combustibilul, in ce priveste parcul auto si considera ca aceste masuri vor conduce, printre altele, la falimentul unor firme din IT."In industria pe care o reprezentam, datorita competitiei, marginile de profit sunt foarte mici, iar profiturile sunt, de regula, sub 2%. In consecinta, in situatia aplicarii cotei de 0,5% din cifra de afaceri, impozitul pe profit efectiv va fi nu 16%, ci 30-40%. Avand in vedere scaderea prognozata a vanzarilor pentru 2009, de 20-25% (apreciere optimista), impozitul de 0,5% poate insemna pentru unii intreprinzatori faliment sau reducerea drastica a activitatii, necesitate impusa pentru a face fata impozitului, iar nu realmente conditiilor pietei. Aceasta va conduce la reducerea bazei de impozitare", se arata in comunicatul Asociatiei Producatorilor si Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia Informatiei si Telecomunicatiilor (APDETIC).
Asociatia IT considera ca urmarile acestui fel de impozit, inexistent pentru firmele medii si mari in Europa, vor fi reducerea activitatii, cu diminuarea TVA incasat, reducerea locurilor de munca si, esential, scumpirea produselor. De asemenea, precizeaza APDETIC, vor fi favorizate firmele localizate in afara teritoriului, ce vor livra direct din afara tarii, acestea neavand apasarea impozitului pe cifra de afaceri, in timp ce persoanele angajate in... mai mult
Marti, 14 Aprilie 2009, ora 09:11