La mai bine de doua decenii de la caderea comunismului, Europa Centrala si de Est a devenit o regiune atat de diversificata incat este tot mai greu sa o tratezi ca pe o singura unitate, noteaza ziarul britanic Financial Times (FT).
Financial Times a publicat o serie de articole despre situatia unor sectoare-cheie si perspectivele de crestere pentru tarile din regiune.
FT releva situatia dificila a Romaniei, cu perspectiva scaderii investitiilor si a evitarii ei de catre investitorii imobiliari.
Titrand "Polonia, Cehia si Slovacia formeaza super-sectorul bancar regional", FT releva ca diferentierea este vizibila mai ales in sectorul bancar. In timp ce Ungaria, Romania, Bulgaria si statele baltice se lupta cu o datorie substantiala denominata in valuta straina si cu o crestere greoaie a volumului de credite, cele trei tari care constituie nucleul regiunii - Polonia, Republica Ceha si Slovacia - au banci bine capitalizate si profitabile.
Cresterea volumului de credite in Europa emergenta pare sa fi slabit considerabil, desi tari care sunt mai puternice pe plan intern si au o baza de depozite in crestere - cum ar fi Polonia, Slovacia si Cehia - par mai izolate.
Activele bancilor internationale in Europa de Est au scazut cu 33 mld. de dolari in t3 DIN 2011
Banca Reglementelor Internationale, care monitorizeaza fluxurile de finantare, a constatat ca activele bancilor internationale in Europa de Est au scazut cu 33 de miliarde de dolari in al treilea... mai mult
Vineri, 18 Mai 2012, ora 15:01
Analistii Erste Group sustin ca sentimentul negativ si aversiunea la risc predomina in continuare, iar primele de risc pentru actiuni se mentin la niveluri ridicate, ei considerand actiunile din Europa Centrala si de Est mai atractive decat cele din zona euro.
"Criza datoriilor suverane necesita solutii structurale si pe termen lung, masurile privind lichiditatea doar vor calma pietele si vor asigura timpul necesar implementarii solutiilor. Per total, nu preconizam o miscare de revenire a pietelor de capital la fel de puternica ca in 2009", a explicat Henning Esskuchen, Co-Director pentru CEE Equity Research in cadrul Erste Group.
"Revenirea se va manifesta mai moderat, in timp ce sentimentul de revenire lenta ar trebui sa se resimta in performanta burselor. Ne-am bucura sa vedem acest efect inca din primul trimestru din 2012, dar nu am fi surprinsi daca ar dura putin mai mult", a adaugat Esskuchen.
Raportul Erste Group arata ca Romania ramane preferata analistilor in Europa de Sud-Est. Romania are cea mai scazuta evaluare din regiune, iar cresterea se mentine la un nivel atractiv, de 15%, fata de o rata P/E estimata de 5,4. Piata ar putea deveni destul de activa din punct de vedere al noilor listari la bursa in 2012. Lichiditatea ramane principala preocupare. Cu Europa de Sud-Est in pozitie neutra, analistii recomanda mai degraba supra-pondere pentru Romania.
Analistii Erste Group preconizeaza incetinirea cresterii economice in 2012 si estimeaza din nou o... mai mult
Miercuri, 04 Ianuarie 2012, ora 16:04
Europa Centrala si de Est reprezinta un vad bun pentru investitorii care vor sa faca bani, insa acestia trebuie sa-si aleaga cu grija sectoarele, a precizat guru pietelor financiare, Mark Mobius, presedintele executiv al grupului Templeton Emerging Markets, cu invetsitii de 50 miliarde de dolari pe pietele emergente.Mark Mobius a precizat ca are de gand sa isi pastreze investitii in Rusia, Turcia si Austria intrucat state precum Polonia, Ungaria, Cehia si Slovacia si-au redus recent perspectivele de crestere economica.
Acesta a mai precizat ca centrul de greutate al afacerilor sale se afla in sectorul bancar si in cel energetic.
In Rusia, invetsitorul detine actiuni in institutii bancare precum Sberbank si in companii petroliere precum Gazprom.
De asemenea, Mark Mobius detine numeroase actiuni in sectorul alimentar, al bauturilor alcoolice, al tutunului, mass-media, produse farmaceutice si imobiliare.
“Unele companii australiene au domeniul de aplicare incredibil in Europa de Est”, a spus Mobius, care a facut referire la banci precum Erste si Raiffeisen.
“Prin astfel de organizatii mari, ai oportunitatea de a te expune in multe state”.
Tarile europene, pe deficit de crestere economica
Urmatoarea tara pe lista va fi Ungaria, unde Fondul va investi in companii precum OTP Bank si compania farmaceutica Egis.
In 2009, monedele din centrul si estul Europei s-au depreciate brusc in urma retragerii investitorilor straini, ceea ce a determinat aparitia... mai mult
Luni, 26 Septembrie 2011, ora 12:04