Gazele din Marea Neagra sunt o oportunitate uriasa pentru Romania, dar nu vor ramane asa pentru totdeauna, iar, in acest moment, proiectul este blocat politic, a declarat, marti, Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, la Energy Strategy Summit.
"Trebuie sa fim constienti ca aceasta este o oportunitate extraordinara pentru Romania, dar ca nu va ramane asa pentru totdeauna. Si, in conditiile in care tranzitia energetica este din ce in ce mai aproape, in contextul valorificarii pretului la gazele naturale, trebuie sa ne dam seama ca vine un moment cand acest lucru este cel mai valoros lucru pentru Romania si pentru statul roman", a spus reprezentantul companiei energetice.
Potrivit acesteia, toata lumea cauta surse competitive de energie, pentru a combate schimbarile climatice.
"Vedem insa probleme in ceea ce priveste stocurile, exista o oferta in exces de energie in lume, atat in ceea ce priveste combustibilii fosili, cat si energia regenerabila. Si exista concurenta in piata. De aceea, Romania are nevoie sa fie competitiva. Asadar, acesta este motivul declaratiei noastre, care a fost foarte bine gandita. Acest lucru nu dureaza pentru totdeauna, trebuie sa actionam. Si consider ca proiectul s-a blocat in sistemul politic", a adaugat Verchere.
Ea a adaugat ca mediul de afaceri doreste sa colaboreze cu autoritatile pentru ca Legea offshore sa fie modificata, astfel incat proiectele din Marea Neagra sa fie deblocate.
"Daca nu, importurile de gaze ale Romaniei ar... mai mult
Marti, 30 Iunie 2020, ora 20:09
Compania Black Sea Oil&Gas - care a anuntat joi ca incepe pregatirile pentru exploatarea gazelor din Marea Neagra - nu exclude posibilitatea de a-si apara in justitie drepturile, in cazul in care statul roman nu va renunta la masurile impovaratoare pentru sectorul petrolier off-shore.
La solicitarea Ziare.com, compania a anuntat ca - in baza investitiilor pe care le va face in perioada urmatoare - anticipeaza ca in primul trimestru din 2021 ar putea incepe sa extraga gaze din Marea Neagra.
In acest context, sustine directorul general al Black Sea Oil&Gas (BSOG), Mark Beacom, compania asteapta cu nerabdare un dialog cu autoritatile romane privind "restabilirea tuturor drepturilor (sale - n.red.) in ceea ce priveste dispozitiile fiscale, comercializarea gazelor si alte aspecte de reglementare". In cazul in care dialogul va esua, insa, compania si-ar putea apara drepturile in instanta.
"BSOG si partenerii sai si-au luat angajamentul ferm sa dezvolte acest proiect offshore. In ultimii 10 ani, am depus eforturi sustinute si am realizat investitii considerabile cu intentia de a lua decizia finala de investitie in anul 2017.
Acest lucru nu a fost insa posibil, intrucat lipsea un cadru de reglementare clar pentru operatiunile offshore. Blocajele respective au fost solutionate (desi nu in intregime) de legea offshore adoptata la sfarsitul anului 2018.
Din pacate, au aparut si alte schimbari, cum ar fi introducerea unor modificari impovaratoare ale cadrului fiscal... mai mult
Vineri, 08 Februarie 2019, ora 16:34
OMV Petrom anunta ca amana din nou, cel mai probabil pentru anii viitori, luarea unei decizii privind exploatarea gazelor din Marea Neagra. De vina sunt taxele si plafonarile de preturi pe care statul le-a impus in sectorul petrolier, prin adoptarea Legii offshore si a Ordonantei 114.
Asa cum Ziare.com v-a informat deja, OMV Petrom a anuntat, la finele lunii octombrie - la scurt timp dupa adoptarea Legii offshore - ca amana pentru 2019 decizia privind exploatarea gazelor din Marea Neagra. La acel moment, OMV anunta ca trebuie sa faca noi calcule ca sa stabileasca daca mai merita sa extraga gazele, in conditiile in care statul ii impusese un nou sistem de taxare a veniturilor suplimentare si il obliga sa vanda jumatate din productie pe piata locala.
Nici bine n-a apucat, insa, OMV Petrom sa isi termine calculele ca, pe 29 decembrie, Cabinetul Dancila a adoptat Ordonanta 114, prin care ii impovareaza pe petrolisti cu taxe de 2% din cifra de afaceri. In plus, ordonanta stabileste ca, pentru urmatorii 3 ani, gazele din productia interna se vor putea vinde doar la pretul fix de 68 lei MWh, care este mai mic decat pretul mediul practicat acum pe piata de profil.
In mod normal, aceasta plafonare de pret nu afecteaza in mod direct companiile care vor extrage gazele din Marea Neagra, deoarece aceasta nu vor ajunge sa vanda productie, in urmatorii 3 ani. Cu toate acestea, plafonarea de pret - care incalca norme europene - trimite un semnal de instabilitate a pietei si de... mai mult
Miercuri, 06 Februarie 2019, ora 11:04
Tema off-shore inflameaza spiritele la Bucuresti. Este, practic, noul sport national. Ca in orice situatie de acest fel, apar o multime de "specialisti" - oameni care nu cunosc subiectul, dar care au pareri foarte ferme.
Demersul de mai jos incearca sa aduca macar putina lumina in zonele negre legate de investitiile companiilor petroliere din Marea Neagra. De aceea, am discutat cu specialisti in energie, avocati cu experienta internationala si politicieni de la Putere si din Opozitie.
Dar, inainte de orice, de ce e important acest subiect? Mai exact, cine ar putea fi deranjat daca s-ar face investitiile in off-shore-ul romanesc si cine le-ar vrea stopate?
"Federatia Rusa, prin faptul ca ar fi blocata dezvoltarea unui rival de relevanta regionala in sectorul gazelor naturale, intr-o zona in care are si importante interese de control politic", sunt de parere Radu Dudau si Vasile Iuga, Energy Policy Group.
Deputatul Virgil Popescu (PNL) afirma, la randul, sau ca de castigat ar avea "'prietenii' Romaniei, Rusia, Ungaria". Reprezentantul PSD, deputatul Georgian Pop, are o viziune asemanatoare: "Cine ar castiga? Simplu. Actualii furnizori internationali de gaz natural din zona. Nu ar avea un concurent in plus si nu s-ar confrunta cu un surplus de gaz in piata."
Avocatul Laurentiu Pachiu, Pachiu si Asociatii:
"In primul rand, furnizorii externi alternativi (deocamdata unul singur, Gazprom) prin disparitia unui potential concurent. Apoi, state vecine care raman... mai mult
Miercuri, 03 Octombrie 2018, ora 14:36
Marea Neagra ar putea deveni o noua Mare a Nordului in ceea ce priveste rezervele de petrol si gaze, insa, pentru exploatarea lor, cadrul fiscal trebuie sa fie echilibrat, astfel incat sa castige si statul, si societatea, si companiile, se arata intr-un studiu realizat de expertii Radu Dudau si Vasile Iuga, la solicitarea Federatiei Patronale de Petrol si Gaze (FPPG).
Dezvoltarea sectorului offshore de gaze naturale este o oportunitate istorica pentru tara noastra, putand aduce beneficii de securitate energetica, economice si sociale.
"Adoptarea unui cadru echitabil si stabil de reglementare offshore, care sa permita demararea lucrarilor de dezvoltare si productie reprezinta un imperativ strategic. De deciziile politice luate in urmatoarele luni depinde viitorul acestui sector de importanta fundamentala pentru Romania", spune studiul.
In ultima vreme, costurile proiectelor offshore de mare adancime au crescut. Forarea unei sonde de explorare offshore costa, in medie, 100-180 milioane de dolari, fata de 5-10 milioane de dolari onshore, dar poate ajunge si la 250 milioane de dolari.
"Aceasta pentru ca sunt necesare utilaje, platforme, echipamente si nave foarte scumpe, care trebuie sa opereze in conditii de siguranta la 2.000 de metri sub nivelul marii, la presiuni de 200 de atmosfere, in medii anoxice, in zone bantuite de furtuni violente sau cu temperaturi scazute", arata autorii studiului.
Investitiile in sector se caracterizeaza prin durata lunga (30-40... mai mult
Luni, 01 Octombrie 2018, ora 15:32
Rezervele de gaze ale Romaniei se vor epuiza in urmatorii 14 ani, iar exploatarea zacamintelor din Marea Neagra este o conditie sine-qua-non pentru a miza in continuare pe aceasta resursa in mixul energetic al tarii, se arata in proiectul Strategiei Energetice a Romaniei 2018 - 2030, cu perspectiva anului 2050, publicat joi pe site-ul Ministerului Energiei.
"Pentru a evita cresterea semnificativa a dependentei de importuri, chiar daca acestea vor fi disponibile din surse si prin rute alternative, este necesara dezvoltarea zacamintelor offshore descoperite in ultimii ani in Marea Neagra. Aceasta este o conditie sine-qua-non pentru a putea miza pe gazul natural in mixul energiei electrice", potrivit strategiei.
Datele furnizate de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, inserate in proiect, arata ca rezervele de gaze ale tarii, fara cele din Marea Neagra, sunt de 153 de miliarde de metri cubi, care, la o productie anuala de 10,5 miliarde de metri cubi, ar fi suficiente pentru 14,6 ani.
Productia de gaze din Marea Neagra va atinge punctul maxim in anul 2025: "Productia de gaz natural va scadea, dupa ce atinge un nou varf de 132 TWh in 2025, ca urmare a productiei din Marea Neagra, la 96 TWh in 2030 si la 65 TWh in 2050".
Exploatarea resurselor de hidrocarburi din Marea Neagra va avea o contributie majora la asigurarea securitatii energetice a Romaniei. Nivelurile cantitative cumulate din productia conventionala onshore si offshore pot avea potentialul de a fi... mai mult
Joi, 20 Septembrie 2018, ora 17:55
Grupul austriac OMV este increzator ca in lunile urmatoare Romania va pune la punct un cadru de reglementare acceptabil pentru proiectul sau de explorare din Marea Neagra astfel ca, la scurt timp, compania va putea da unda verde pentru o investitie in valoare de un miliard de euro, a declarat, vineri, directorul responsabil pentru operatiunile de upstream de la OMV, Johann Pleininger, intr-un interviu acordat Reuters.
In apele teritoriale romanesti ale Marii Negre, companiile ExxonMobil si OMV Petrom exploreaza impreuna blocul Neptun, unde primele estimari arata existenta unor zacaminte de gaze intre 42 si 84 de miliarde de metri cubi.
OMV are nevoie de un cadru serios cu privire la taxe si redevente inainte de a da aprobarea finala pentru o astfel de investitie majora, a spus Johann Pleininger.
"Ar fi vorba de o investitie de un miliard de euro", a subliniat Pleininger.
Aceasta a mai spus ca OMV are nevoie de asemenea de o garantie ca va putea exporta surplusul de gaze naturale.
Spre deosebire de alte tari din regiune, Romania depinde foarte putin de importurile de energie. Mai putin de 10% din necesarul de gaze naturale al Romaniei este importat din Rusia, iar restul este produs local, in principal de Romgaz si Petrom.
"Am incredere ca Guvernul Romaniei va face o propunere rezonabila care va fi acceptata de industrie", a spus Johann Pleininger, adaugand ca se asteapta la o decizie in acest sens la toamna.
Decizia de investitii a OMV este asteptata... mai mult
Vineri, 07 Septembrie 2018, ora 13:35
Un conflict economic de miliarde de euro are loc in prezent in Europa de Sud-Est. Este vorba de foarte mult gaz din Marea Neagra si de dependenta de livrarile de gaz rusesti.
In ultimii ani, in partea romaneasca a Marii Negre au fost descoperite si deja partial exploatate depozite uriase de gaz natural. Potrivit estimarilor moderat optimiste, ar fi vorba de cel putin 40 de miliarde de metri cubi de gaz, dar ar putea fi pana la 200 de miliarde - suficient pentru a acoperi necesarul total al Romaniei pentru deceniile urmatoare si pentru a vinde chiar la export.
Pentru a transporta acest gaz din Marea Neagra in tarile europene, a fost planificata construirea unei conducte, in cadrul proiectului numit BRUA, de la initialele tarilor Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria. BRUA ar trebui sa inceapa sa functioneze din 2019 iar proiectul va fi sustinut de UE si de Banca Europeana pentru Dezvoltare, BERD.
Cum se intampla adesea la astfel de mari proiecte internationale, exista si in acest caz deja demult controverse. In prezent este vorba de o disputa ungaro-romana pe tema legislatiei romanesti privind exploatarea gazelor offshore si cantitatea de gaz care ar urma sa fie livrata Ungariei prin conducta BRUA.
La sfarsitul lui iunie, seful retelei ungare de transport de gaz (FGSZ) Kristof Terhes a cerut autoritatilor romane sa adopte odata legea prevazuta privind sprijinirea exploatarilor offshore si sa livreze Ungariei cantitatea dorita de aceasta tara de 4,4 miliarde de... mai mult
Miercuri, 18 Iulie 2018, ora 16:16
Romania se va concentra pe constructia unei conducte de gaze de 230 milioane de euro al carei scop este transportul gazelor din perimetrele din Marea Neagra pana la Podisor, judetul Giurgiu, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu.
"Pentru Romania, cel mai important proiect de infrstructura in domeniul gazelor naturale este conducta Dobrogea-Podisor, care va aduce gazele din Marea Neagra in sistemul romanesc de transport. Este un proiect de 230 milioane de euro pe care speram sa il finalizam cu sprijinul financiar al Comisiei Europene", a declarat Nicolescu pentru Mediafax , intrebat ce optiuni are Romania pentru diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze in contextul in care Rusia a anuntat ca stopeaza constructia gazoductului de 40 miliarde de euro South Stream.
Companiile OMV Petrom si ExxonMobil au descoperit, in 2012, un zacamint de gaze evaluat la 42-84 miliarde metri cubi de gaze. Productia gazelor este estimata sa inceapa abia spre sfarsitul acestui deceniu.
Presedintele rus, Vladimir Putin, a anuntat luni ca Rusia nu poate continua constructia proiectului South Stream, din cauza opozitiei, adaugand ca gazele care ar fi urmat sa ajunga prin aceasta conducta in Italia vor fi redirectionate spre alte piete.
Uniunea Europeana s-a opus constructiei South Stream, pe fondul ingrijorarilor ca proiectul ar contribui la consolidarea influentei Rusiei in Estul Europei.
Romania nu a facut parte dintre statele implicate in realizarea... mai mult
Marti, 02 Decembrie 2014, ora 12:22