Dupa doua decenii de crestere economica continua, liderii comunisti de la Beijing se vad nevoiti sa faca pasul inapoi si anunta un program de restructurare a locurilor de munca din industria siderurgica si din minerit.
Aproximativ 6 milioane de muncitori din aceste sectoare vor intra in somaj in urmatorii 3 ani, pentru a diminua efectele supraproductiei si poluarii excesive, anunta Reuters.
Cifra a fost prezentata de oficialii de la Beijing, care au estimat ca o astfel de concediere masiva din cele doua sectoare ar putea avea costuri de aproximativ 23 de miliarde de dolari.
Analistii vorbesc insa de un efect in lant, care ar urma sa se propage si in industrii conexe si, in special, in randul companiilor "zombi" detinute de guvernul chinez sau de autoritatile regionale.
Premierul Li Keqiang a anuntat inca din decembrie ca inchiderea "firmelor zombi" va fi o prioritate a guvernului chinez pentru anul acesta.
Termenul "zombi" desemneaza companiile chineze care si-au restrans activitatea dar nu au efectuat concedieri din cauza ingrijorarii manifestate de autoritati in fata cresterii nivelului somajului.
Sectoarele industriale ineficiente ale Chinei au angajat in 2013 aproximativ 37 de milioane de lucratori si sunt responsabile pentru aproape jumatate din datoria publica a tarii.
Aceasta ar putea fi cea mai importanta operatiune de restructurare a locurilor de munca din China dupa 1998.
Atunci, timp de 5 ani, restructurarea locurilor de munca din... mai mult
Miercuri, 02 Martie 2016, ora 18:00
Explozia bulei imobiliare chineze abia a inceput, iar statul asiatic a inceput sa simta "durerile" cu care s-au confruntat americanii in ultimii 5 ani, a precizat Jim Chanos, presedintele fondului de hedging Kynikos Associates.
Economia Chinei a cunoscut o scadere, in timp ce politicienii incearca sa previna un eventual colaps al economiei asiatice. Chanos nu crede intr-o prabusire iminenta, de aceea spune ca investitorii nu trebuie sa tina cont de ceea ce se intampla, potrivit CNBC.
"China va supravietui tuturor acestor intemperii. Nu este nicidecum sfarsitul Regatului Mijlociu. Ei au o bula imobiliara si sunt nevoiti sa treaca prin asta", a mai adaugat specialistul.
"Nu spun ca statul chinez se va "topi" ca societate, insa vor avea o problema reala in privinta creditelor. China se va confrunta cu o problema in sectorul care are cel mai mare impact asupra economiei", spune Chanos.
Saptamana trecuta, China a anuntat reducerea rezervelor minime obligatorii pentru bancile sale, o masura stimulativa pentru a se asigura ca fluxurile de capital vor continua.
In opinia lui Chanos, problema cea mai mare cu care se confrunta statul asiatic este legata de industria de constructii, acesta oferind exemplul unui dezvoltator imobiliar care a pierdut recent 2 miliarde de yuani, echivalentul a 314 milioane de dolari.
Potrivit acestuia, trendul va continua, avand in vedere faptul ca industria imobiliara a scazut cu 40% in luna septemebrie.
"Piata s-a oprit, de aceea... mai mult
Luni, 12 Decembrie 2011, ora 11:10
Sectorul constructiilor va creste mai rapid decat PIB, la nivel global, in urmatorii zece ani, cand piata de constructii va avansa cu 4.800 miliarde dolari, la 12.000 miliarde dolari, iar cea din Romania se va majora cu 22 miliarde dolari, potrivit unui studiu, precizeaza Mediafax."Romania va contribui cu 22 de miliarde de dolari americani la cresterea sectorului constructiilor in urmatorii 10 ani, a patra cea mai mare contributie din Europa Centrala si de Est, dupa cea a Rusiei, 117 miliarde de dolari americani, Turciei - 81 de miliarde de dolari, si Poloniei - 51 de miliarde de dolari, insa va avea o contributie mai mare la cresterea globala decat cea a Cehiei, 13 miliarde dolari, Bulgariei, 8 miliarde, a Ucrainei, 7 miliarde si a Ungariei, 5 miliarde dolari", se arata intr-un comunicat al PwC Romania.
Piata globala a constructiilor este estimata in prezent la 7.200 miliarde dolari.
Datele sunt incluse in raportul Global Construction 2020, realizat de Global Construction Perspectives si Oxford Economics si finantat de compania de servicii de consultanta PwC.
Potrivit informatiilor anuntate anterior de Asociatia Romana a Antreprenorilor de Constructii piata de profil a scazut anul trecut cu 17%, la 9,7 miliarde euro, iar in acest an se va incadra in cel mai bun caz in intervalul 9,5-10 miliarde de euro, urmand sa revina pe crestere in 2012.
"Constructiile vor deveni unul dintre cele mai dinamice sectoare economice in urmatorul deceniu", a declarat in comunicatul PwC Neil... mai mult
Joi, 12 Mai 2011, ora 13:03