Datele statistice oficiale publicate dezvaluie un paradox de proportii:
Romania este tara care poate sa consemneze o crestere robusta an de an pe baza de constructii aflate pe un trend general de scadere.
Am ales ca baza de raportare pentru 2018 anul 2014, deoarece acesta a marcat iesirea din criza economica si reluarea trendului crescator al PIB.
Dupa cum se poate observa, in contrast cu cresterea economica inregistrata pe total economie, sectorul constructiilor a mers relativ slab, pana a ajuns, in ultimii doi ani, sa aiba o influenta negativa asupra rezultatului economic.
Ceea ce apare ca bizar pentru o tara aflata in proces de dezvoltare si de recuperare a decalajelor fata de Occident.
Pentru a avea o imagine mai clara a importantei relative si a efectelor asupra rezultatului sectorial de ansamblu, ar fi important de vazut cum se prezinta ponderile utilizate la calcul in structura si pe obiective de constructii.
Simplificat, situatia ar fi cam asa:
conteaza cam 60% constructiile noi si 40% reparatiile la cele deja existente sau 40% cladiri (din care mai putin de o treime pentru locuit!) si 60% constructii ingineresti (vezi tabelul).
2018 - mai jos, da! - decat 2014
*Tabele: Curs de Guvernare
Asadar, am asistat la scaderi in 2018 fata de 2014 pe aproape toata linia, cu valorile cele insemnate la cladirile nerezidentiale (a se citi, mai degraba, investitii greenfield), la reparatii capitale (adica repunerea in parametri de hale... mai mult
Vineri, 22 Februarie 2019, ora 09:55
Sectorul constructiilor este deja in recesiune tehnica, avertizeaza autoritatile din domeniu. Situatia s-a creat dupa trei luni de scaderi consecutive, comparativ cu anul trecut.
"In anul 2016, piata utilajelor de constructii din Romania a inregistrat o scadere de 40% fata de 2015. Toate economiile (din alte tari - n.red.), in zona constructiilor sunt pe plus. Avem o singura exceptie - Romania, unde guvernantii considera ca investitiile publice nu isi au rostul", a declarat Alexandru Badea, presedintele Asociatiei Distribuitorilor de Utilaje de Constructii, citat de Digi 24.
O alta problema o reprezinta faptul ca Guvernul a anuntat deja ca nu mai sunt bani pentru cofinantarea proiectelor cu fonduri europene
In acest fel, primarii nu mai pot demara proiecte de investitii folosind bani proveniti de la Uniunea Europeana.
Plati cu intarziere de la Guvern
In plus, companiile de constructii au o alta nemultumire - Guvernul nu doar ca a blocat proiectele de investitii, ci face platile cu intarziere, iar lucrari sunt acordate cu precadere companiei de stat, CNAIR. Este vorba despre lucrari in regie proprie.
"Acordarea de lucrari in regie proprie nu tine cont de legea achizitiilor publice. Accesul firmelor private este inchis la aceste proiecte", sustine presedintele Asociatiei Antreprenorilor in Constructii, Laurentiu Plosceanu.
Insa este nevoie sa treaca un an pentru a se stabili daca lucrarile efectuate de stat prin CNAIR sunt mai ieftine decat ofertele pe... mai mult
Duminica, 26 Martie 2017, ora 15:55
Piata constructiilor din Romania se indreapta cu pasi repezi catre o criza similara cu cea din 2011-2013, daca bancile vor continua sa limiteze accesul romanilor la credite.
Avertismentul vine din partea analistilor de la KeysFin, firma ce ofera servicii de business information si credit management dedicate mediului de afaceri, intr-un studiu privind situatia de pe piata de profil din Romania remis Ziare.com.
Ei sustin ca efectele vor fi resimtite la nivel general, in economie, pentru ca sectorul constructiilor angreneaza un numar semnificativ de afaceri conexe.
Mai exact, 3.146 de societati care activeaza in domeniul constructiilor au fost declarate inactive in primele sase luni ale anului 2016, cu 996 mai multe decat in perioada similara a anului precedent, arata datele KeyFin.
Numarul companiilor care activeaza in domeniu a scazut si el, drastic, cu peste 3.800 de firme, de la 35.208 in 2015 la 31.334 in primele sase luni din 2016. Spre comparatie, in 2010 erau ...citeste mai departe despre "Sectorul care se indreapta cu pasi repezi catre o criza acuta: Peste 3.000 de firme din Romania au pus lacatul" pe Ziare.com mai mult
Luni, 10 Octombrie 2016, ora 13:49
Romania a avut cea mai mare crestere procentuala a lucrarilor de constructii din toate statele membre ale Uniunii Europene, in luna iunie 2015 comparativ cu luna mai 2015, cu un avans de 3,5%, arata datele prezentate, miercuri, de Oficiul european de Statistica (Eurostat).
Per total, la nivelul Uniunii Europene (UE 28), lucrarile de constructii au scazut cu 1,1% iar in zona euro lucrarile de constructii au inregistrat o diminuare de 1,9%.
Cele mai mari scaderi ale lucrarilor de constructii s-au inregistrat in Germania, minus 4,5%, Polonia (minus 4,3%) si Suedia (minus 2,7%) iar cele mai mari cresteri s-au inregistrat in Romania (3,5%), Bulgaria (2,6%) si Marea Britanie (2,5%).
In ritm anual, luna iunie 2015 comparativ cu luna iunie 2014, lucrarile de constructii au inregistrat o scadere de 2,3% in zona euro si o contractie de 0,4% in UE.
Sursa: Eurostat
Pe de alta parte, Romania se ...citeste mai departe despre "Romania, cea mai mare crestere a lucrarilor de constructii din UE" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 19 August 2015, ora 15:17
Sectorul constructiilor a ajuns la cea mai proasta performanta din 2006 si pana in prezent, desi pana acum cativa ani era unul dintre motoarele economiei Romaniei, sustin analistii de la compania de business information si credit management KeysFin.
Potrivit datelor oficiale de la Institutul National de Statistica (INS), sectorul constructiilor ingineresti a inregistrat, in primele sapte luni din 2014, cel mai mare declin din ultimii 8 ani.
Acestea se refera, in principal, la lucrarile de infrastructura precum drumuri, poduri sau cai ferate, investitii care sunt realizate in principal de stat. "Cum statul si-a redus puternic investitiile in 2014, sectorul a intrat intr-o adevarata prapastie", se arata in comunicatul remis joi Ziare.com.
Datele statistice arata ca declinul de 26,9% din 2014 (date ajustate sezonier) este fara precedent din 2006 pana in prezent. Cel mai slab rezultat inregistrat pana acum era anul trecut, de -7,6%.
Cum stam la productia si planul de autostrazi ...citeste mai departe despre "Dezastrul din constructii. Cum am ajuns la nivelul minim al ultimilor 8 ani" pe Ziare.com mai mult
Joi, 25 Septembrie 2014, ora 12:34
Comisia Europeana a prezentat, marti, o strategie pentru stimularea sectorului cladirilor cu consum redus de energie, in conditiile in care sectorul constructiilor reprezinta peste 10% din totalul locurilor de munca din UE.
Elementele principale ale strategiei includ oferirea unor conditii favorabile investitiilor, in special in sectorul renovarii si al intretinerii cladirilor. Se urmareste incurajarea accesarii pachetului de pana la 120 de miliarde euro de imprumuturi pus la dispozitie de Banca Europeana de Investitii (BEI) in cadrul Pactului pentru crestere economica si ocuparea fortei de munca din luna iunie.
Un alt element al strategiei este stimularea inovarii si calificarilor lucratorilor prin promovarea mobilitatii. I
In al treilea rand, este vorba despre imbunatatirea eficientei resurselor, promovand recunoasterea reciproca a sistemelor de constructii durabile din UE.
Oferirea pentru intreprinderile de constructii a unor coduri standard de buna practica privind proiectarea, pentru ca acestea sa poata lucra mai usor in alte state membre, si promovarea pozitiei mondiale a intreprinderilor europene din sectorul constructiilor constituie alte elemente ale strategiei prezentate de executivul UE.
Criza financiara si economica a provocat o scadere de 17% a activitatilor din sectorul constructiilor si al infrastructurii, in perioada ianuarie 2008 - aprilie 2012, in toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.
In acelasi timp, contractarea... mai mult
Marti, 31 Iulie 2012, ora 19:31
Sectorul constructiilor din Romania este in continuare intr-o faza critica, iar perspectivele de revigorare in acest sector sunt rezervate, in conditiile in care se observa ingreunarea accesului la imprumuturile in valuta.
Cei mai importanti factori care au afectat sectorul constructiilor in 2011 mentionati de analistii Coface sunt: cererea redusa din partea populatiei care se afla intr-un proces de ajustare la raportul mai ridicat dintre serviciul datoriei si venituri, rezultat din cresterea dobanzilor si scaderea incasarilor, precum si sprijinul fragil de finantare din partea sectorului bancar, investitiilor straine si guvernamentale, se arata intr-un studiu Coface.
"Perspectivele de revigorare in acest sector sunt rezervate, in conditiile in care se observa ingreunarea accesului la imprumuturile in valuta. Astfel, conform noului regulament BNR care va intra in vigoare incepand cu luna Februarie 2012, se impune un avans de cel putin 25% pentru creditele imobiliare in euro si respectiv minim 40% pentru creditele in alte valute straine, rambursarea creditelor de consum in mai putin de cinci ani si garantii aferente de cel putin 133% din suma imprumutata". arata studiul.
Coface: Criza financiara a determinat ajustari masive in sectorul constructiilor
Astfel, conform ultimelor date publicate de INS, numarul de companii active din sectorul constructiilor s-a redus cu 16% in 2010 comparativ cu 2008. In aceeasi perioada analizata si pentru acelasi sector, numarul... mai mult
Joi, 26 Ianuarie 2012, ora 14:07
Activitatea sectorului de constructii din Romania a scazut in octombrie cu 1,5% fata de luna precedenta, marcand cel de-al treilea declin lunar din UE.
In conditile in care in zona euro s-a inregistrat o scadere de 1,4%, iar la nivelul UE de 1,3%, Romania scazut cu 1,5% in sectorul constructiilor, arata datele publicate luni de Eurostat.
Altfel, cele mai importante scaderi fata de septembrie au fost consemnate in Slovenia (-14,1%), Portugalia (-9,7%), Romania si Polonia (-1,5% fiecare). Cele mai mari cresteri s-au inregistrat in Suedia (1,1%), Marea Britanie (0,6%) si Germania (0,4%).
Raportat la luna octombrie 2010, constructiile s-au diminuat in Romania cu 0,4%, fata de un declin de 2,8% in zona euro si de 2% la nivelul blocului comunitar.
Cele mai mari cresteri au fost consemnate in Polonia (9,4%), Suedia (7,3%) si Germania (1,6%), scaderi majore inregistrandu-se in Slovenia (-25,3%), Portugalia (-11,3%) si Bulgaria (-9,5%).
Eurostat a prezentat date privind sectorul constructiilor in octombrie pentru 13 state membre UE. mai mult
Luni, 19 Decembrie 2011, ora 13:29
Sectorul constructiilor din Romania nu merge atat de bine ca in Europa, spun analistii. Activitatea acestuia a scazut in aprilie cu 4,3% fata de aceeasi luna din 2010, in timp ce in UE, activitatea sectorului de constructii a scazut cu doar 2%, informeaza NewsIn.Alte scaderi anuale importante au fost inregistrate in aprilie in Slovenia (-27,3%), Bulgaria (-22,8%) si Spania (-16,9%), cele mai mari cresteri consemnandu-se in Polonia (18,7%), Suedia (8,1%) si Germania (4,5%).Raportat la luna martie 2011, constructiile s-au diminuat in Romania cu 0,3%, fata de un declin de 0,9% la nivelul blocului comunitar si un avans de 0,7% in zona euro. Scaderi majore s-au inregistrat in Marea Britanie, de 13,4%, Germania, de 5,7% si Portugalia, de 4%, cresterile cele mai mari consemnandu-se in Suedia (1,6%) si Franta (0,7%).
Constructiile de cladiri au inregistrat in aprilie o scadere de 1,4% in UE si au stagnat in zona euro, iar constructiile de inginerie civila au crescut cu 0,8% in zona euro si cu 0,4% in UE fata de luna precedenta.Fata de aprilie 2010, constructiile de cladiri din zona euro s-au diminuat cu 2,6% in zona euro, iar in blocul comunitar cu 2,1%, in timp ce constructiile de inginerie civila au crescut cu 0,6% in zona euro si cu 1,9% in UE. mai mult
Vineri, 17 Iunie 2011, ora 13:32