Presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a lansat o noua serie de atacuri la adresa bancilor private din tara sa si a cerut reducerea dobanzilor, cu scopul de a creste creditarea.
Prezent la o intalnire a membrilor Camerei de Comert si Industrie de la Trabzon, Erdogan a anuntat ca bancile de stat vor recurge in curand la o astfel de masura, dar asteapta o politica similara si din partea bancilor private, relateaza Hurriyet Daily News.
"Bancile aproape ca si-au dublat profitul. Este un dezastru", a declarat presedintele turc, care marturiseste ca ar dori sa vada reducerea costurilor imprumuturilor pentru a relansa economia.
Erdogan s-a declarat in mai multe randuri un inamic al dobanzilor, iar acum cere sectorului bancar sa adopte o alta atitudine in fata clientilor.
"Daca sectorul bancar s-ar dovedi mai curajos in finantarea pietelor, cresterea economica ar reveni la un nivel normal", a apreciat Recep Erdogan.
Punctul sau de vedere este impartasit si de ministrul Economiei, Nihat Zeybekci, care este de parere ca ar fi cazul ca bancherii sa mai faca si sacrificii, nu doar profit.
"Am observat ca institutiile de credit din Turcia sunt indeajuns de profitabile pentru a avea loc si pentru sacrificii. Ar trebui sa faca profit din cresterea nivelului de creditare, nu din crestera dobanzilor", sustine acesta.
Fondul de Garantare a Creditelor pentru antreprenorii din Turcia fost majorat la o valoare de 10 ori mai mare, in cursul lunii martie, ajungand in... mai mult
Joi, 10 August 2017, ora 10:42
2Problemele din sectorul bancar al Bulgariei au provocat reactii limitate in statele emergente europene, precum Romania, Serbia, Ungaria si Croatia, analistii estimand ca este putin probabila o extindere a crizei, care a scos in relief dificultatile cu care se confrunta sectorul financiar din Europa de Est, se arata intr-o analiza a CNBC.
Desi pietele trateaza situatia din Bulgaria ca pe un eveniment izolat, sectorul financiar bulgar se confrunta cu o problema comuna in regiune: cresterea ratei creditelor neperformante (NPL). Bancile din Croatia, Romania si Ungaria, precum si cele din Bulgaria, sunt afectate de cresterea nivelului imprumuturilor neachitate, in urma boom-ului creditarii anterior crizei financiare din 2008-2009. Problemele au sporit din cauza inaspririi conditiilor de creditare in urma crizei iar bancile mama din Europa Occidentala nu au mai dorit sa rostogoleasca liniile de creditare ale subsidiarelor sale din Europa de Est.
In Bulgaria, rata creditelor neperformante era de 16,6% din totalul imprumuturilor, conform celor mai recente date ale Bancii Mondiale, comparativ cu 21,6% in Romania, 15,4% in Croatia si doar 5% in Slovacia si Polonia.
"Vulnerabilitatile cu care se confrunta bancile din regiune au scazut in ultimii trei ani dar nu au disparut. Prin urmare nu ar fi surprinzator sa vedem in urmatorii ani si alte falimente bancare, din cand in cand. Aceste evolutii ar putea avea loc in acele tari cu cel mai ridicat nivel al creditelor... mai mult
Marti, 01 Iulie 2014, ora 11:26
Calitatea activelor din sectorul bancar romanesc va continua sa se deterioreze in prima parte a anului viitor, fiind necesare provizioane suplimentare care vor afecta ratele de adecvare a capitalului, iar profitabilitatea bancilor se va mentine la un nivel slab in 2014, potrivit unui raport Fitch.
Intr-un mediu economic dificil, cu o revenire fragila, profitabilitatea se va imbunatati usor fata de 2013 odata ce nivelul creditelor neperformante se va stabiliza, anticipeaza analistii agentiei de rating.
Contrar estimarilor prezentate de Fitch cu un an in urma, situatia din sistemul bancar al Romaniei a continuat sa se deterioreze in primele noua luni din acest an, cu o crestere a creditelor neperformante in ritm similar cu primele noua luni din 2012. Totodata, ritmul de crestere a creditului neperformant a fost accentuat de scaderea soldului creditelor.
Mai putine credite neperformate in 2014
Fitch anticipeaza ca rata de crestere a creditelor neperformante va incetini anul viitor. Totodata, o revenire mai larga nu pare probabila, avand in vedere ca revigorarea activitatii economice va fi moderata, iar bancile se concentreaza pe rezolvarea problemei creditelor neperformante, si nu pe creditare.
Ratele creditelor neperformante ar putea creste in trimestrul al patrulea, dupa ce BNR a initiat o reevaluare a clasificarii creditelor si provizionarii, noteaza Fitch.
Riscurile legate de ponderea ridicata a creditelor in valuta nu se vor tempera curand, avand in... mai mult
Miercuri, 18 Decembrie 2013, ora 12:40
Populatia din Ungaria va putea efectua din februarie retrageri fara comisioane de la bancomate de doua ori pe luna si in limita a 150.000 forinti (circa 500 euro), a declarat Antal Rogan, liderul grupului parlamentar al partidului Fidesz, aflat la guvernare.
O lege in acest sens va fi adoptata, probabil, de Parlament la 11 noiembrie, urmand sa intre in vigoare de la 1 februarie 2014, a spus Rogan, citat de cotidianul Portfolio. Fidesz detine majoritatea in parlamentul de la Budapesta.
Bancile nu vor putea transfera clientilor care se incadreaza in aceste conditii nici taxa de 0,6% pe care statul o impune pe toate tranzactiile financiare.
Potrivit unor estimari ale Portfolio, bancile din Ungaria ar pierde circa 40 de miliarde de forinti (aproape 140 de milioane de euro) daca nu ar putea transfera clientilor costurile taxei de 0,6% pe toate retragerile de la bancomate. Lipsa datelor statistice impiedica o estimare precisa in contextul introducerii plafonului, de 150.000 de forinti, insa pierderile de venituri ar putea fi de ordinul zecilor de miliarde de forinti, scrie cotidianul.
Impactul negativ al legii privind retragerile in limita a 150.000 de forinti ar putea fi compensat partial de o eventuala scutire din ianuarie a platilor prin card de la taxa de 0,6% pe tranzactii, masura care ar incuraja populatia sa foloseasca aceasta varianta. Statul ungar ar pierde circa 5 miliarde de forinti (17 milioane de euro) daca ar renunta sa taxeze platile prin card.... mai mult
Duminica, 27 Octombrie 2013, ora 18:20
Industriile bancare din Romania, Ungaria si Slovenia vor ramane neprofitabile in acest an din cauza reducerii cheltuielilor, pentru majorarea capitalului in timpul crizei financiare din zona euro, a declarat pentru Bloomberg Simone Zampa, analist al agentiei de evaluare financiara Moody's.
Creditorii din Romania si Ungaria sunt dependenti de finantarea de la bancile mama din Europa Occidentala dar bancile din Cehia, Slovacia si Polonia se finanteaza in special din depozite si vor continua sa raporteze profit, a explicat Simone Zampa, transmite site-ul watoday.com.au.
Industria bancara din Romania a raportat pierderi in ultimii trei ani, in timp ce cresterea numarului creditelor neperformante in Slovenia a sporit speculatiile potrivit carora statul membru al zonei euro ar putea avea nevoie de un pachet de asistenta financiara.
"Mediul operational general pentru bancile din Europa Centrala si de Est va ramane probabil dificil si va continua sa fie expus la riscurile externe, in principal la cele legate de zona euro. Ne asteptam ca industriile bancare din Romania, Ungaria si Slovenia sa continue sa inregistreze pierderi", sustine analistul Moody's.
Cei mai mari creditori din Estul Uniunii Europene, inclusiv UniCredit, Raiffeisen Bank International si Erste Group Bank, isi reduc costurile pentru a compensa majorarea creditelor neperformante in regiune si cerintele mai dure privind capitalul.
Ungaria, cosmarul bancilor
Bancile straine care activeaza pe piata... mai mult
Miercuri, 17 Aprilie 2013, ora 10:16
Masurile luate de guvernul din Ungaria cu efect negativ asupra sectorului bancar, inclusiv prin impunerea unor taxe speciale, vor forta retrageri ale unor grupuri bancare de pe piata ungara, fuziuni si inchideri de sucursale, a declarat presedintele Asociatiei Bancilor din Ungaria, Daniel Gyuris.
Asociatia bancilor spera, insa, ca o astfel de evolutie sa fie evitata si ca, pe langa eforturile de atingere a tintei de deficit bugetar, vor exista resurse si pentru stimularea cresterii economice, a spus Gyuris, potrivit cotidianului local Nepszabadsag, citat de Portfolio.
Taxa bancara din Ungaria este de zece ori mai mare decat media UE, a adaugat bancherul. De asemenea, in pofida pierderilor cauzate de criza, institutiile de credit mentin un nivel al capitalului peste minimul impus de reglementari, a adaugat el.
"Pana cand grupurile bancare nu se vor putea astepta in Ungaria la acelasi randament ca in alte tari din jur, nu vor aduce bani in tara", a spus Gyuris.
Asociatia Bancilor continua sa spere ca taxa speciala pe banci nu va ramane pe termen nedefint parte a sistemului de taxe, chiar daca premierul ungar, Viktor Orban, a afirmat repetat, in mod clar, ca nu intentioneaza sa o anuleze niciodata. mai mult
Luni, 03 Decembrie 2012, ora 10:21
Marile banci din Ungaria au inchis 94 de filiale in prima jumatate a acestui an, dupa ce au renuntat anul trecut la 60 de filiale, se arata intr-un studiu realizat de publicatia financiara "Vilaggazdasag", transmite MTI.
Nici una din cele 14 banci incluse in studiu nu a deschis vreo filiala in perioada ianuarie-iunie 2012. Numarul combinat al filialelor bancilor a scazut cu 185 in primul semestru din 2012, fata de nivelul record inregistrat la sfarsitul lui 2009.
Numai banca austriaca Erste a renuntat la 40 de filiale de la inceputul acestui an, ajungand la o retea de doar 143 de sucursale, in timp ce banca italiana UniCredit a inchis 12 unitati si a ajuns la 120 de filiale in Ungaria.
OTP, cea mai mare banca din Ungaria, a inchis doar o filiala in prima jumatate a anului si continua sa aiba cea mai extinsa retea din tara, de 396 unitati. Pe locul doi se afla grupul financiar K+H, cu 231 filiale (care a renuntat la cinci unitati) urmat de Erste.
Intre 2004 si 2008, cele 14 banci au deschis impreuna peste 500 de filiale, majorandu-si numarul de unitati cu aproape 50%.
Bancile prezente in Ungaria au fost obligate sa plateasca o taxa speciala, pe care guvernul de la Budapesta a impus-o pentru perioada 2010-2012 in ideea de strange 187 miliarde forinti (986 milioane dolari ) pe an si a tine sub control deficitul bugetar. mai mult
Joi, 05 Iulie 2012, ora 17:00
La mai bine de doua decenii de la caderea comunismului, Europa Centrala si de Est a devenit o regiune atat de diversificata incat este tot mai greu sa o tratezi ca pe o singura unitate, noteaza ziarul britanic Financial Times (FT).
Financial Times a publicat o serie de articole despre situatia unor sectoare-cheie si perspectivele de crestere pentru tarile din regiune.
FT releva situatia dificila a Romaniei, cu perspectiva scaderii investitiilor si a evitarii ei de catre investitorii imobiliari.
Titrand "Polonia, Cehia si Slovacia formeaza super-sectorul bancar regional", FT releva ca diferentierea este vizibila mai ales in sectorul bancar. In timp ce Ungaria, Romania, Bulgaria si statele baltice se lupta cu o datorie substantiala denominata in valuta straina si cu o crestere greoaie a volumului de credite, cele trei tari care constituie nucleul regiunii - Polonia, Republica Ceha si Slovacia - au banci bine capitalizate si profitabile.
Cresterea volumului de credite in Europa emergenta pare sa fi slabit considerabil, desi tari care sunt mai puternice pe plan intern si au o baza de depozite in crestere - cum ar fi Polonia, Slovacia si Cehia - par mai izolate.
Activele bancilor internationale in Europa de Est au scazut cu 33 mld. de dolari in t3 DIN 2011
Banca Reglementelor Internationale, care monitorizeaza fluxurile de finantare, a constatat ca activele bancilor internationale in Europa de Est au scazut cu 33 de miliarde de dolari in al treilea... mai mult
Vineri, 18 Mai 2012, ora 15:01
Sectorul bancar din Ungaria a fost neprofitabil anul trecut, pentru prima oara in ultimii 13 ani, din cauza pierderilor generate de programul de rambursare anticipata a creditelor in valuta, cresterea provizioanelor pentru imprumuturile neperformante si o taxa speciala introdusa de guvern.
Bancile comerciale au avut anul trecut pierderi cumulate de 92,6 miliarde de forinti (426 milioane dolari), dupa ce au consemnat pierderi de 149 de miliarde de forinti in trimestrul al patrulea, potrivit datelor publicate joi de autoritatea de supraveghere a sectorului financiar, Pszaf.
Conform Pszaf, situatia portofoliilor de credite ale bancilor s-ar putea inrautati in continuare, dupa ce cresterea imprumuturilor neperformante s-a accelerat in ultimele trei luni ale anului trecut.
Bancile din Ungaria, care platesc unele dintre cele mai mari taxe aplicate in industria financiara din Europa, au fost obligate sa suporte pierderile generate de un program guvernamental care permite rambursarea anticipata, de catre populatie, a imprumuturilor ipotecare in valuta, la rate de schimb sub cele din piata.
Cele mai mari banci prezente pe piata din Ungaria sunt OTP Bank, Intesa Sanpaolo si UniCredit (Italia), Erste Bank si Raiffeisen (Austria) si BayernLB (Germania). mai mult
Joi, 23 Februarie 2012, ora 20:56