Loviti de criza financiara din tara lor, bancherii eleni cauta sa isi consolideze afacerile macar in zonele din imediata apropiere a Greciei. Bulgaria este tara care da tonul la fuziuni ale sucursalelor de banci din Grecia.
Ultimul zvon analizat atat in presa elena, cat si in cea de la Sofia vizeaza o fuziune a NBG (National Bank of Greece) cu Piraeus sub denumirea noua de Banca Unita a Bulgariei, cu NBG in pozitie de actionar majoritar, anunta agentia Novinite.
Regrupare in piete
Cele doua institutii bancare au refuzat sa comenteze deocamdata informatia, dar, in cazul in care aceasta fuziune se va realiza, Bulgaria ar putea deveni prima tara sud-est europeana in care se constata o reasezare in piata a subsidiarelor din sistemul bancar elen.
La jumatatea lunii trecute, Postbank, o subsidiara din Bulgaria a grupului elen Eurobank, a anuntat ca intentioneaza sa preia sucursala locala Alpha Bank.
Bancile grecesti controleaza aproximativ 20% din activele bancare din Bulgaria, o eventuala absorbtie a bancilor Alpha si Piraeus urmand sa lase pe piata din tara vecina doar doi exponenti ai sistemului bancar elen: Eurobank si NBG.
Sub presiune
Cotidianul elen Kathimerini a precizat ca, in cadrul negocierilor cu Comisia Europeana, bancherilor din Grecia li s-a recomandat sa se concentreze in urmatorii ani pe piata interna, evitand expunerea pe alte piete.
Cu toate acestea, bancile elene spera sa isi conserve pozitia obtinuta pe pietele din Bulgaria, Romania,... mai mult
Luni, 03 August 2015, ora 15:12
Institutiile de credit din Europa au reusit sa genereze venituri mai consistente in economia din zona, cresterea profitului raportat in Europa fiind mai mare decat cea din Statele Unite pentru prima oara de la declansarea crizei economice din 2008.
Pentru anul in curs, analistii prezic o crestere de 6,7% a veniturilor date de actiunile cuprinse in indicele Stoxx Europe 600, cu bancile europene intretinand acest trend de crestere a profitului la un nivel de 18 procente, arata Bloomberg.
Sector performant
In prima jumtate a anului, sectorul bancar s-a dovedit cea mai performanta industrie din Europa, profitabilitatea actiunilor emise de institutiile de credit fiind de 17%, Barclays, UBS si Credit Suisse fiind vedetele tranzactiilor de pe piata europeana de capital.
"Pentru prima data, dupa atata vreme, este mai rentabil sa investesti in companiile din Europa in loc de cele americane", a comentat Louis de Fels, managerul fondului Raymond James Asset Management International, cu un portofoliu de 60 de miliarde.
"Deprecierea suferita de euro, efectele programului de relaxare cantitativa, dobanzile scazute si un pret scazut al petrolului au ajutat companiile europene sa performeze in acest an", spune de Fels.
Din perspectiva sa, analistii ar trebui sa isi refaca prognoza pentru anul in curs, pe masura ca trendul descendent inregistrat de moneda unica europeana se mentine, iar reprezentantii Rezervei Federale dau ca sigura o crestere a dobanzii de referinta pe... mai mult
Joi, 30 Iulie 2015, ora 11:47
1Bancile din Grecia au nevoie de capital suplimentar de circa 6,4 miliarde de euro,avand in vedere nivelul ridicat al creditelor neperformante dupa 6 ani de recesiune, potrivit rezultatelor testelor de stres, publicate de banca centrala elena.
National Bank of Greece, cea mai mare banca greceasca, are nevoie de 2,18 miliarde euro, potrivit raportului Bancii Greciei.
Piraeus Bank, al doilea mare creditor din tara, trebuie sa atraga capital de 425 milioane euro.
Eurobank Ergasias, a treia banca elena, necesita o recapitalizare de 2,95 miliarde euro, iar Alpha Bank are nevoie de 262 milioane euro.
In total, cele mai mari patru banci din Grecia ar trebui sa atraga capital suplimentar de 5,82 miliarde euro.
Cele patru institutii de credit sunt prezente si pe piata romaneasca. Eurobank Ergasias controleaza Bancpost, in timp ce National Bank of Greece detine Banca Romaneasca. Piraeus si Alpha sunt prezente prin subsidiare care preiau numele grupurilor din care fac parte.
Produsul Intern Brut al Greciei a scazut cu aproximativ 25% fata de nivelul din 2008, in urma crizei financiare mondiale si crizei datoriilor de stat declansata la finele nului 2009.
Creditele neperformante au ajuns la peste 30% din soldul total al imprumuturilor.
Somajului a ajuns in luna decembrie la 27,5%, potrivit datelor anuntate vineri de Statistica de la Atena.
Piraeus Bank a anuntat, intr-un comunicat citat de Bloomberg, ca intentioneaza sa atraga 1,75 miliarde euro pentru a... mai mult
Vineri, 07 Martie 2014, ora 14:01
Bancile elene inchid in fiecare zi lucratoare 2 - 3 filiale, deoarece creditorii locali trebuie sa-si injumatateasca marimea comparativ cu perioada de dinaintea crizei financiare, potrivit unei analize a site-ului ekathimerini.com.
Din 2010 si pana in 2012, bancile si-au redus cu 300 numarul de filiale si cu 5.000 numarul de angajati. Ca rezultat, la sfarsitul anului trecut, in sectorul bancar elen mai erau 3.453 de sucursale si 54.751 de angajati.
Dar aceste tendinte sunt doar la inceput. Conform planurilor de restructurare a celor patru banci de importanta sistemica din Grecia, reteaua lor combinata va scadea cu 1.000 de filiale si vor fi concediati 13.500 de angajati, pana la sfarsitul lui 2017, adica o reducere cu 30% a numarului de filiale si cu 25% a numarului de angajati.
La sfarsitul lui 2012, reteaua combinata a bancilor din Grecia se ridica la 3.350 de filiale.
La sfarsitul primului trimestru din 2013, Piraeus avea cea mai mare retea, de 1.300 de unitati, urmata de Alpha, cu 730 de filiale, Eurobank cu 630 de sucursale, si National Bank of Greece, cu 500 de unitati. Numarul de angajati din cele patru mari banci de importanta sistemica va fi redus cu peste 20%, de la aproximativ 43.000 de persoane in prezent.
Deja Piraeus a anuntat ca 2.182 de angajati vor pleca in urma acceptarii schemei de plecari voluntare, National Bank of Greece vrea sa renunte la 2.000 de persoane, iar Eurobank are ca obiectiv concedierea a 800 de angajati.
In ciuda... mai mult
Luni, 04 Noiembrie 2013, ora 10:22
Piata bancara din Romania se va restructura si in urmatorii doi sau trei ani vor ramane doar 15 banci, din care 5 - 6 universale, plus o alta categorie de banci mai mici, dar specializate pe anumite nise, sustine directorul general al Bancii Carpatica (BCC), Johan Gabriels.
"Sistemul bancar romanesc este intr-un proces de restructurare care va continua si in anii urmatori. Dintre cele peste 40 de banci prezente pe piata romaneasca, la finele acestui proces probabil ca vom regasi doar 15 banci, 5 - 6 banci mari, universale, si o categorie de banci mai mici, specializate", a spus Johan Gabriels pentru Agerpres.
Seful BCC a declarat ca atunci cand a venit in Romania, in 2009, toata lumea ii spunea ca piata romaneasca nu poate sustine 40 de banci si ca in 2-3 ani vom vedea o reducere a numarului acestora pana la 5-10. Cu toate acestea, suntem la 4 ani distanta si inca avem peste 40 de banci prezente in piata.
"Situatia s-a schimbat destul de mult. Acum unele banci sunt fortate sa iasa de pe piata locala in urmatorii ani pentru a respecta promisiunile facute de centralele acestor banci fata de UE, FMI, BM sau guvernele locale" a spus Johan Gabriels.
Directorul general al BCC crede ca aceste promisiuni nu vor disparea si vor accelera procesul de restructurare al sectorului bancar.
"Cred ca avem trei stadii aici. In prima faza majoritatea bancilor care s-au decis sa plece din Romania au crezut ca detin o afacere solida pe care o vor vinde in profit, peste... mai mult
Marti, 22 Octombrie 2013, ora 14:00
Fondul de Stabilitate Financiara al Greciei (HSFS) a ales grupul bancar Eurobank pentru a cumpara New Hellenic Postbank, ca parte a procesului de consolidare a sectorului si pentru a indeplini conditiile impuse in schimbul urmatoarei transe din pachetul de asistenta financiara, inaintea termenului limita din 15 iulie, transmite Reuters.
Guvernul Greciei impreuna cu Fondul Monetar International, Banca Central Europeana si Comisia Europeana au decis sa vanda Proton si Hellenic Postbank pana la mijlocul lunii iulie, ca o conditie pentru eliberarea fondurilor din asistenta financiara de 240 miliarde de euro.
Vanzarea este cea mai recenta actiune de consolidare a sectorului bancar elen, care are ca obiectiv formarea unor banci mai solide si mai bine capitalizate, pentru a finanta economia afectata de recesiunea indelungata.
In contrast cu intarzierile din planul de privatizare, Atena a aratat performante mai bune pe frontul bancar. Autoritatile au reusit sa respecte termenul limita privind testele de stres, recapitalizarea sistemului bancar si desfiintarea bancilor cu probleme. In schimb, tintele privind vanzarea activelor de stat, necesare pentru reducerea datoriei tarii, nu au fost indeplinite.
Grupul american Goldman Sachs a fost consilierul Fondului de Stabilitate Financiara al Greciei (HSFS) pentru vanzarea bancii de stat Hellenic Postbank. Toate cele patru mari banci din Grecia, National Bank of Greece, Piraeus, Europbank si Alpha Bank au licitat pentru... mai mult
Luni, 15 Iulie 2013, ora 10:05
Grupul bancar grec Piraeus Bank a confirmat luni ca este interesata in preluarea bancii de stat ATEbank, in conditiile in care sectorul bancar grec incearca sa se consolideze pentru a face fata crizei datoriilor.
Oficialii Piraeus Bak au precizat ca nu vor oferi alte detalii din cauza unui acord de confidentialitate.
Potrivit presei din Grecia, ATEbank, o banca infiintata in 1929, ar putea fi impartita in doua, iar activele sanatoase ar putea sa fie preluate de National Bank of Greece si Eurobank, care si-au manifestat deja interesul.
Primele patru banci comerciale grecesti (National Bank of Greece, Alpha Bank, EFG Eurobank si Piraeus Bank) au primit o injectie de capital in valoare de 18 miliarde de euro in vederea recapitalizarii lor.
Acordul de stergere cu 105 miliarde de euro a datoriilor Greciei convenit cu creditorii privati in luna martie a acestui an a antrenat pentru bancile comerciale grecesti pierderi semnificative in portofoliile lor de obligatiuni guvernamentale.
Principalele banci din Grecia sunt prezente si pe piata din Romania: National Bank of Greece (NBG) este actionar majoritar la Banca Romaneasca, EFG Eurobank controleaza Bancpost, alaturi de Alpha Bank, Piraeus Bank si ATE Bank (fosta Mindbank). mai mult
Luni, 16 Iulie 2012, ora 18:01
Ciprul a cerut Rusiei sa ii acorde un imprumut de cinci miliarde de euro, a declarat vineri ministrul rus de finante, Anton Siluanov, transmite AFP.
"Da, am primit o solicitare din partea Ciprului si o vom analiza", a spus Anton Siluanov. "Suma ceruta este de cinci miliarde de euro", a precizat Siluanov.
Cipru, care a preluat de la 1 iulie presedintia semestriala a UE, a devenit saptamana trecuta al cincilea stat din zona euro care cere un plan de salvare pentru a-si ajuta sectorul bancar, care a suferit pierderi mari din cauza expunerii masive la criza financiara din Grecia. Potrivit unor analisti, Ciprul ar avea nevoie de zece miliarde de euro pentru a-si sprijini sectorul bancar si a-si echilibra finantele publice.
Presedintele Ciprului, Dimitris Christofias, a luat joi apararea deciziei guvernului sau de a incerca sa obtina ajutor financiar din partea zonei euro concomitent cu o solicitare de imprumut adresata Rusiei. Dimitris Christofias a spus ca nu vede nimic in neregula in incercarea de a obtine simultan un imprumut din partea Rusiei, care ar putea avea si conditii mai bune decat un plan de salvare din partea Uniunii Europene, deoarece Moscova "nu impune conditii" si ofera "dobanzi mai mici".
In luna decembrie a anului trecut, Rusia a acordat Ciprului un alt credit de 2,5 miliarde de euro, la o dobanda redusa. Rusia este interesata sa mentina Ciprul ca un centru financiar offshore cu dobanzi reduse in conditiile in care numerosi cetateni si banci din... mai mult
Vineri, 06 Iulie 2012, ora 17:36
Ministrul cipriot de finante, Vassos Shiarly, a criticat puternic creditorii internationali si europeni pentru pagubele produse sectorului bancar al tarii sale, in timpul acordarii ajutorului international Greciei.
Oficialul de la Nicosia sustine ca Ciprul a fost fortat sa ceara asistenta financiara numai dupa ce a platit "un pret extrem de ridicat" in urma schimbului voluntar de obligatiuni din martie, care a avut ca rezultat stergerea a aproximativ 100 de miliarde de euro din datoria de 350 miliarde de euro a Greciei. Acordul este necesar pentru ca Grecia sa obtina al doilea program de finantare, in valoare de 130 miliarde de euro.
Potrivit acordului, creditorii privati ar accepta o reducere de aproximativ 50% a valorii nominale a bondurilor grecesti in valoare de 200 de miliarde de euro pe care le detin.
Deoarece bancile cipriote detineau obligatiuni elene, Ciprul a pierdut in urma schimbului de obligatiuni 4,2 miliarde de euro, echivalentul a 24% din PIB, a afirmat Shiarly. Acesta a adaugat: "Nu a fost un mod corect de rezolvare a situatiei. A fost o problema europeana, cred ca ar fi trebui sa impartim aceasta pierdere in mod corect".
Comentariile ministrului cipriot de finante reflecta frustrarea Ciprului pentru expunerea sectorului bancar la Grecia si arata ca oficialii de la Nicosia se pregatesc sa aiba o pozitie solida la negocierile cu UE, FMI si BCE pentru acordarea ajutorului financiar.
Salvarea bancilor cipriote presupune costuri de 10 mld. de... mai mult
Vineri, 06 Iulie 2012, ora 16:51