Sectorul bancar romanesc are o capacitate buna de a face fata unui soc moderat spre ridicat de retragere a finantarii, in eventualitatea unei agravari a conflictului din Ucraina, potrivit Raportului asupra stabilitatii financiare publicat, marti seara, pe site-ul Bancii Nationale a Romaniei.
Documentul citat arata ca sectorul bancar din Romania dispune de resurse adecvate pentru a rezista unor posibile socuri, aspect sustinut de imbunatatirea ratei fondurilor proprii totale (la 17% in iunie 2014 fata de 15% in decembrie 2012) si de ameliorarea indicatorului prudential de lichiditate (1,6 in iulie 2014 fata de 1,4 in decembrie 2012), potrivit Agerpres.
"Conform rezultatelor exercitiului de testare la stres a lichiditatii din perspectiva macroprudentiala, sectorul bancar are o capacitate buna de a face fata unui soc moderat spre ridicat de retragere a finantarii, principala provocare fiind capacitatea bancilor de atragere de resurse suplimentare prin vanzarea de active, in contextul imbunatatirii situatiei lichiditatii sectorului bancar romanesc. In plus, sectorul bancar din Romania dispune de resurse adecvate pentru a rezista unor posibile socuri, aspect sustinut de imbunatatirea ratei fondurilor proprii totale (la 17% in iunie 2014 fata de 15% in decembrie 2012), cat si de ameliorarea indicatorului prudential de lichiditate (1,6 in iulie 2014 fata de 1,4 in decembrie 2012)', se precizeaza in Raportul BNR.
Ucraina nu va afecta sectorul bancar romanesc
Potrivit... mai mult
Miercuri, 08 Octombrie 2014, ora 09:10
Ana Patricia Botin devine cea mai puternica femeie din sectorul bancar european, succedandu-i tatalui ei, Emilio Botin, in functia de presedinte al Banco Santander, transmite Bloomberg.
Comitetul de conducere al Santander, a doua mare banca din Europa dupa capitalizarea bursiera, a numit-o miercuri pe Ana Botin, in varsta de 53 de ani, in fruntea bancii spaniole, potrivit Agerpres.
Pana acum, Ana Botin a detinut functia de director general al subsidiarei Santander din Marea Britanie si este reprezentantul celei de-a patra generatii din familie care preia conducerea institutiei. Ana Botin a studiat in Elvetia, SUA si in Marea Britanie, vorbeste cinci limbi straine si a lucrat initial la J.P. Morgan, devenind vicepresedinte la 24 de ani.
'Ana Botin este deja unul dintre cei mai respectati bancheri din lume. Experienta sa, capacitatile solide de conducere si judecata vor continua sa defineasca Santander ca una dintre cele mai importante institutii financiare globale', a afirmat seful Goldman Sachs Group, Lloyd Blankfein.
Emilio Botin, un descendent al unei dinastii bancare care a transformat Santander dintr-o banca regionala intr-un gigant international, a murit in 9 septembrie, in urma unui atac de cord, la varsta de 79 de ani.
Activele Santander, cea mai mare banca din zona euro, se ridica la 1.200 miliarde de euro (1.600 miliarde de dolari), iar operatiunile de creditare se desfasoara pe diverse piete - Marea Britanie, Brazilia, SUA, Polonia, dar si Spania.... mai mult
Joi, 11 Septembrie 2014, ora 13:00
Reformele pentru corectarea problemelor din sistemul bancar evidentiate de criza din 2007-2009 sunt implementate prea lent si sunt ingreunate de lobby-ul agresiv al industriei financiare, a declarat, marti, directorul FMI, Christine Lagarde.
Bancile detin in prezent mai mult capital decat aveau la declansarea crizei financiare, in timpul careia statele au fost nevoite sa intervina cu fonduri publice pentru a stabiliza sectorul financiar, a spus Lagarde, potrivit Reuters.
"Vestea proasta este ca progresele sunt prea lente, iar incheierea este inca prea departe", a declarat Lagarde la un forum organizat la Londra.
Industria financiara se opune "agresiv"
Reforma sectorului bancar este complexa, dar este ingreunata si de "reactia agresiva a industriei financiare", precum si de oboseala care se instaleaza fara indoiala intr-un proces atat de lung, a spus directorul Fondului.
"O mare lacuna este ca problema institutiilor financiare prea mari pentru a fi lasate sa se prabuseasca nu a fost rezolvata", a afirmat Lagarde, referindu-se la asteptarile ca guvernele sa intervina pentru a salva orice institutie de credit de mari dimensiuni, astfel incat sa evite repetarea crizei.
FMI estimeaza ca subventia implicita sau prin costurile mai mici de finantare ale bancilor de pe urma faptului ca sunt prea mari pentru a fi lasate sa se prabuseasca se ridica la 70 miliarde dolari in SUA si la 300 miliarde dolari in zona euro.
Lagarde a facut apel la autoritatile de... mai mult
Marti, 27 Mai 2014, ora 16:11
Calitatea activelor din sectorul bancar romanesc va continua sa se deterioreze in prima parte a anului viitor, fiind necesare provizioane suplimentare care vor afecta ratele de adecvare a capitalului, iar profitabilitatea bancilor se va mentine la un nivel slab in 2014, potrivit unui raport Fitch.
Intr-un mediu economic dificil, cu o revenire fragila, profitabilitatea se va imbunatati usor fata de 2013 odata ce nivelul creditelor neperformante se va stabiliza, anticipeaza analistii agentiei de rating.
Contrar estimarilor prezentate de Fitch cu un an in urma, situatia din sistemul bancar al Romaniei a continuat sa se deterioreze in primele noua luni din acest an, cu o crestere a creditelor neperformante in ritm similar cu primele noua luni din 2012. Totodata, ritmul de crestere a creditului neperformant a fost accentuat de scaderea soldului creditelor.
Mai putine credite neperformate in 2014
Fitch anticipeaza ca rata de crestere a creditelor neperformante va incetini anul viitor. Totodata, o revenire mai larga nu pare probabila, avand in vedere ca revigorarea activitatii economice va fi moderata, iar bancile se concentreaza pe rezolvarea problemei creditelor neperformante, si nu pe creditare.
Ratele creditelor neperformante ar putea creste in trimestrul al patrulea, dupa ce BNR a initiat o reevaluare a clasificarii creditelor si provizionarii, noteaza Fitch.
Riscurile legate de ponderea ridicata a creditelor in valuta nu se vor tempera curand, avand in... mai mult
Miercuri, 18 Decembrie 2013, ora 12:40
Sectorul bancar ceh ramane stabil si rezistent la riscurile externe, in timp ce indicele de adecvare a capitalului ar putea scadea de la 15% la 10%, in cazul unei inrautatiri severe a situatiei economice, conform rezultatelor testelor de stres publicate, marti, de Banca Centrala a Cehiei.
Unele banci vor trebui sa-si majoreze capitalul cu 31,5 miliarde de coroane (1,64 miliarde de dolari), sau 0,8% din PIB, intr-un scenariu nefavorabil, pentru a-si majora indicele de adecvare a capitalului peste pragul de 8% stabilit de Banca Centrala a Cehiei, transmite Reuters.
Institutia considera ca principalul risc la adresa economiei cehe in urmatorii doi ani il constituie un declin semnificativ al activitatii economice, care ar putea duce la o scadere a veniturilor corporatiilor si companiilor.
Conform rezultatelor testelor de stres, bancile, companiile de asigurari si fondurile de pensii pot face fata unui scenariu nefavorabil, apreciaza Banca Centrala a Cehiei.
Cele mai mari banci din Cehia sunt subsidiare ale Erste Group din Austria, KBC din Belgia, Societe Generale din Franta si UniCredit din Italia.
In timpul crizei financiare globale, Cehia nu a trebuit sa salveze niciuna din bancile locale in conditiile in care volumul activelor toxice a fost echivalent cu mai putin de un procent din totalul activelor, iar depozitele au depasit creditele.
Economia ceha depinde de cererea din zona euro, unde se indreapta aproximativ 70% din exporturile Cehiei. mai mult
Marti, 18 Iunie 2013, ora 14:02
Restructurarile BCR erau previzibile si reprezinta un semnal clar ca incepe sa fie resimtita si la noi criza internationala din sectorul bancar, cred analistii economici Ionel Blanculescu si Mircea Cosea.
Astfel, este probabil ca pe viitor si alte banci sa anunte reduceri ale costurilor si taieri de personal.
"Este de asteptat ca toate bancile sa fie atinse de acest gen de restructurare, pentru ca pana la urma sistemul trebuie reajustat la realitatile de acum, care arata ca activitatea de creditare a scazut si scade in continuare", a declarat Ionel Blanculescu pentru Business24.
Mircea Cosea are o opinie similara, considerand ca "in Romania, bancile au avut o perioada in care s-au aglomerat cu personal, au deschis filiale in foarte multe locuri si (...) au supraevaluat piata romaneasca", pe fondul unei "cresteri artificiale a cererii la credite intr-o anumita perioada".
Cel mai probabil "va urma o restructurare si va urma si o reducere a activitatii bancare in Romania in urmatoarele luni", a explicat Cosea pentru Business24.
Cele mai afectate segmente vor fi retailul, "pentru ca a apus perioada de creditare a populatiei", dar si o parte din segmentul corporate, mai exact cel adresat companiilor mici, "care aproape nu mai au acces la activitatea de creditare", considera Blanculescu.
Potrivit lui Mircea Cosea, vor avea loc restructurari si in cazul functiilor de suport, pe langa a celor din activitatea de creditare.
Ionel Blanculescu estimeaza insa ca... mai mult
Luni, 17 Decembrie 2012, ora 17:16
Problemele sectorului bancar continua, iar bancile raspund la presiunea de a-si reduce costurile prin concedieri masive.
Europa ramane in special expusa pe fondul crizei datoriilor suverane, care se reflecta negativ in activitatea de creditare, precum si in cea de investitii.
Reducerea cheltuielilor, care implica si restructurarea de posturi, a devenit cea de-a doua prioritate a bancilor europene, dupa managementul riscurilor si reglementare, se arata in European Banking Barometer, lansat marti de Ernst & Young.
Astfel, 45% dintre bancile europene au in vedere reduceri de personal in prima jumatate a lui 2013, cele mai afectate fiind cele din Olanda, in proportie de 70% si cele din Marea Britanie, in proportie de 64%.
Cele mai optimiste sunt bancile din nordul Europei, unde doar 22% din institutiile bancare iau in considerare concedieri.
Personalul din sediile centrale va fi cel mai afectat, 58% din banci estimeaza reducerea acestor posturi.
Sectorul de investitii, cel mai afectat
Din punct de vedere al activitatii, cel mai mult va avea de suferit segmentul de investitii si corporate, in care peste jumatate din banci urmeaza sa faca taieri de personal, in timp ce diviziile de retail sau wealth management vor fi cele mai putin afectate.
Problemele sectorului de investitii au intrat si in vizorul regulatorilor europeni, care doresc ca bancile sa separe segmentul de retail de cel de investitii pentru a proteja economiile populatiei.
Experti... mai mult
Miercuri, 12 Decembrie 2012, ora 07:10
Un nou val de concedieri in sectorul bancar se anunta in aceasta toamna, in conditiile in care 200.000 de angajati din industria financiara si-au pierdut locurile de munca numai in 2011.
Dupa restructurarile anuntate deja de UBS, Deutche Bank, Citigroup si Morgan Stanley, a venit randul Bank of America sa renunte la 16.000 de posturi, pana la sfarsitul anului 2012.
Pe fondul unor venituri in scadere, managementul bancilor incearca sa creasca profitul prin taierea costurilor, anunta Bloomberg.
"Cu o reducere previzionata a personalului din City (n.r. sectorul financiar al Londrei) de 11% in 2012, viitorul imediat nu este roz", a declarat John Purcell, fondatorul firmei de head-hunting si consultanta pe resurse umane Purcell& Co din Londra.
Concedierile reprezinta o masura adoptata de "bancile din toata lumea, sau cel putin din tarile dezvoltate", intareste Christopher Wheeler, analist bancar la firma americana Mediobanca SpA.
Concedierile, un trend lansat inca din 2011
Cu toate ca anul trecut sectorul financiar a pierdut peste doua sute de mii de slujbe, declinul a continuat si in acest an.
Citigroup, BNP Paribas, Bank of America sau ABN Amro sunt doar cateva din bancile care au contribuit semnificativ la aceste scaderi de personal.
Reducerile de personal anuntate de Bank of America sunt parte a proiectului New BAC lansat anul trecut. Prima faza a proiectului era programata sa aiba loc pana la sfarsitul lui 2013, dar a fost devansata pentru acest... mai mult
Vineri, 21 Septembrie 2012, ora 10:45
Ministrul cipriot de finante, Vassos Shiarly, a criticat puternic creditorii internationali si europeni pentru pagubele produse sectorului bancar al tarii sale, in timpul acordarii ajutorului international Greciei.
Oficialul de la Nicosia sustine ca Ciprul a fost fortat sa ceara asistenta financiara numai dupa ce a platit "un pret extrem de ridicat" in urma schimbului voluntar de obligatiuni din martie, care a avut ca rezultat stergerea a aproximativ 100 de miliarde de euro din datoria de 350 miliarde de euro a Greciei. Acordul este necesar pentru ca Grecia sa obtina al doilea program de finantare, in valoare de 130 miliarde de euro.
Potrivit acordului, creditorii privati ar accepta o reducere de aproximativ 50% a valorii nominale a bondurilor grecesti in valoare de 200 de miliarde de euro pe care le detin.
Deoarece bancile cipriote detineau obligatiuni elene, Ciprul a pierdut in urma schimbului de obligatiuni 4,2 miliarde de euro, echivalentul a 24% din PIB, a afirmat Shiarly. Acesta a adaugat: "Nu a fost un mod corect de rezolvare a situatiei. A fost o problema europeana, cred ca ar fi trebui sa impartim aceasta pierdere in mod corect".
Comentariile ministrului cipriot de finante reflecta frustrarea Ciprului pentru expunerea sectorului bancar la Grecia si arata ca oficialii de la Nicosia se pregatesc sa aiba o pozitie solida la negocierile cu UE, FMI si BCE pentru acordarea ajutorului financiar.
Salvarea bancilor cipriote presupune costuri de 10 mld. de... mai mult
Vineri, 06 Iulie 2012, ora 16:51