In urma hotararilor de Guvern adoptate miercuri, agricultorii vor beneficia in anul agricol 2011-2012 de o serie de ajutoare de stat, cea mai mare parte fiind acordata pentru plata subventiei la costul motorinei folosite in agricultura.Pentru motorina folosita in noul agricol, Guvernul a alocat 380 de milioane, potrivit NewsIn.
Crescatorilor de pasari li s-a alocat suma de 195.000.000 lei, acordata in perioada 16 octombrie 2011-15 aprilie 2012 , celor de porcine, 155.000.000 lei tot in aceeasi perioada.
De asemenea, au fost acordati pentru ecarisaj 5.815 lei, in timp ce pentru plata primelor de asigurare a productiei in 2012 au fost repartizati 42.550 de lei.
Tot din 16 octombrie, incep platile pentru suprafata, cu un avans de 42 de euro pe hectar. In total, suma alocata este de 400.000.000 euro, proveniti din fonduri europene.
In decembrie, se vor face restul platilor de 500 de milioane de euro din bugetul comunitar, urmand ca din bugetul de stat sa se acorde inca 500 de milioane de euro.
"Iata inca o masura directa si pragmatica de sustinere a agriculturii in Romania si de a ne indeplini obiectivul pe termen mediu si lung, de a transforma Romania dintr-o tara importatoare de produse agroalimentare intr-una exportatoare", a spus primul-ministru Emil Boc.
La randul sau, ministrul Agricultorii, Valeriu Tabara, a declarat ca numarul beneficiarilor acestor ajutoare financiare este de 1.080.000 de fermieri. mai mult
Miercuri, 05 Octombrie 2011, ora 20:14
Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) a selectat pentru finantare 130 de proiecte aferente schemei de ajutor de stat din cadrul masurii 123 "Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere" a PNDR, in valoare de peste 86 milioane de euro, informeaza NewsIn.Potrivit unui comunicat transmis miercuri de APDRP, cele mai multe cereri de finantare aprobate se refera la investitiile in sectorul agricol, respectiv 101 proiecte, in valoare de 72,08 milioane de euro.
Solicitantii fondurilor nerambursabile au optat pentru investitii in panificatie (brutarii), patiserie, fabrica de inghetata sau producerea de biscuiti.
Totodata, un alt domeniu accesat a fost cel forestier, pentru care APDRP a selectat pentru a fi finantate 29 de proiecte, in valoare de 14,54 milioane de euro.
Majoritatea cererilor de finantare s-au axat pe achizitionarea de utilaje de exploatatie forestiera.
Investitiile finantabile in sectorul agricol prin Schema de Ajutor de Stat N578/2009, vizeaza sectorul panificatie (paine, produse de patiserie, biscuiti, paste fainoase etc.), dulciuri (de exemplu, ciocolata sau inghetata) sau alte preparate alimentare (lapte praf, alimente pentru diferite tipuri de regim sau fabricarea de supe sau ciorbe).
De asemenea, in ceea ce priveste procesarea din sectorul forestier, vor primi sprijin financiar proiectele care au ca scop valorificarea produselor lemnoase (exploatarea forestiera) sau a produselor nelemnoase (ciuperci, fructe de... mai mult
Miercuri, 09 Februarie 2011, ora 14:40
Ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, Valeriu Tabara, a avut joi o intalnire cu directorul regional al Bancii Mondiale la Bucuresti, Francois Rantrua, discutiile vizand prioritatile nationale referitoare la dezvoltarea sectorului agricol, potrivit unui comunicat transmis vineri de MADR, transmite NewsIn.Punctul central al discutiei a fost agrearea unui plan de actiune pentru implementarea recomandarilor formulate in cadrul raportului "Analiza functionala a Administratiei din Agricultura si Dezvoltare Rurala", intocmit de experti ai Bancii Mondiale, raport inaintat in luna octombrie 2010.De asemenea, au fost luate in discutie si stadiul derularii Proiectului pentru Completarea Sprijinului Uniunii Europene pentru Restructurarea Agriculturii (CESAR), precum si prioritatile nationale referitoare la dezvoltarea sectorului agricol."Francois Rantrua a subliniat ca agricultura trebuie sa reprezinte o prioritate pentru Romania, dat fiind potentialul agricol al acesteia, si a exprimat disponibilitatea Bancii Mondiale in sustinerea dezvoltarii atat a sectorului cat si a administratiei agricole.
La randul sau, Valeriu Tabara a precizat ca doreste sa continue colaborarea cu Banca Mondiala, prezentand cateva domenii prioritare pentru minister si asupra carora vor fi purtate discutii ulterioare: comasarea terenurilor, relationarea producatorilor cu piata, rolul si importanta grupurilor de producatori, impozitarea terenurilor, restructurarea administratiei agricole, atat pe... mai mult
Vineri, 26 Noiembrie 2010, ora 11:49