Exploziile din portul Beirut au cauzat pagube si pierderi economice cuprinse intre 6,7 si 8,1 miliarde de euro, iar Libanul are nevoie urgent de 605 pana la 760 de milioane de dolari pentru a se redresa, potrivit unei estimari publicate luni de Banca Mondiala (BM), relateaza AFP.
Exploziile de la 4 august, care au devastat o mare parte a portului si nu numai, au cauzat pagube materiale in valoare de 3,8 pana la 4,6 miliarde de dolari., in timp ce pierderile economice, care rezulta din scaderea productiei diverselor sectoare ale economiei reprezinta intre 2,9 si 3,5 miliarde de dolari, arata aceasta "evaluare rapida a pagubelor sinevoilor" ("Rapide damage and needs assessment") realizata impreuna de catre ONU si Uniunea Europeana (UE) in perioada 5-31 august.
Sectoarele cele mai grav afectate sunt locuintele, transporturile si patrimoniul cultural - inclusiv situri religioase si arheologice, monumente nationale, teatre, arhive, biblioteci si alte monumente -, precizeaza BM in comunicatul care insoteste raportul, publicat inaintea celei de a doua vizite a presedintelui francez Emmanul Macron in Liban, luni seara.
Institutia de la Washington a estimat nevoile de reconstructie imediate - pana la sfarsitul anului - de la 605 la 760 de milioane de dolari si de la 1,18 la 1,46 de miliarde in anul 2021.
Sectorul transporturilor are ce amai mare nevoie de ajutor, urmat de cultura si locuinte.
Pe plan macroeconomic, BM noteaza ca "explozia a antrenat trei efecte... mai mult
Luni, 31 August 2020, ora 14:21
Topul sectoarelor din Romania generatoare de pierdere este condus de zona imobiliara, pe primele doua locuri aflandu-se dezvoltarea imobiliara si lucrarile de inchiriere sau vanzare a bunurilor imobiliare.
Urmatoarele pozitii sunt ocupate de prelucrarea metalelor feroase si neferoase, prelucrarea titeiului si hotelurile, arata studiul realizat de firma CIT Restructuring.
Cele 3.809 de companii incluse in sectoarele care au generat cele mai mari pierderi nete au avut 109.331 angajati in 2013 si au generat pierderi nete totale de 825 milioane de euro.
La polul opus, in topul sectoarelor profitabile in 2013 regasim sectoare din industrie, productie, servicii si comert.
Cea mai mare pondere a companiilor neprofitabile in totalul companiilor se afla in Bucuresti si Ilfov (43,36%), Caras-Severin (40%), Mehedinti (39,62%), Timis (37,34%) si Giurgiu (36,44%).
Contextul de dezvoltare pentru anul 2015
Comportamentul extra prudential din ultimii ani, practicat de ...citeste mai departe despre "Topul sectoarelor cu cele mai mari pierderi - cine se afla la polul opus (Infografic)" pe Ziare.com mai mult
Marti, 02 Decembrie 2014, ora 23:07
Bancile din Spania, Italia si Portugalia ar putea inregistra in urmatorii doi ani pierderi de 250 miliarde de euro din portofoliile de credite acordate companiilor, a avertizat, miercuri, Fondul Monetar International (FMI).
Aproximativ 20% din soldul total al creditelor corporate risca sa intre in default in cele trei tari, pentru care Fondul prognozeaza in acest an recesiune economica, potrivit raportului semestrial al FMI referitor la stabilitatea financiara mondiala, informeaza Bloomberg.
Astfel, bancile din Spania s-ar confrunta cu pierderi 104 miliarde de dolari, suma acoperita de priovizioanele existente. Pentru Italia, pierderile s-ar ridica la 125 miliarde de euro, cu 53 miliarde de euro peste nivelul provizionat, in timp ce in cazul Portugaliei institutiile de credit ar avea pierderi de 20 de miliarde de euro, cu 8 miliarde de euro neacoperite de provizioane.
Profitul operational ar urma, totusi, sa acopere pierderile
Sectoarele bancare din cele doua tari vor putea insa suporta costurile din profiturile operationale, fara sa fie nevoite sa foloseasca rezervele de capital, estimeaza FMI.
"Unele banci din economiile cu probleme ar putea fi nevoite sa creasca in continuare provizioanele pentru a face fata posibilei deteriorari a calitatii activelor detinute, ceea ce ar putea utiliza o mare parte din profiturile bancilor", se arata in raport.
Fondul a folosit concluziile raportului pentru a cere Bancii Centrale Europene sa fie atenta la creditele... mai mult
Joi, 10 Octombrie 2013, ora 08:29
Pierderile cauzate de seceta in majoritatea sectoarelor agricole sunt in jur de 20%, dar au fost unele culturi unde productia a scazut cu pana la 60%, iar altele n-au fost afectate deloc, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
"Eu cred ca pierderile in majoritatea sectoarelor sunt undeva in jur de 20% si faptul ca avem 100 de milioane de euro care vin suplimentar reprezinta in jur de 10-15% din bugetul pe care l-a avut ministerul. Oarecum incercam prin aceasta alocare sa compensam pierderile care sunt in agricultura", a spus ministrul.
El a aratat ca sunt sectoare ale agriculturii care, din cauza secetei, au inregistrat pierderi de pana la 60%, dar sunt si sectoare unde pagubele au fost de 15% sau nu au inregistrat pierderi.
Potrivit ministrului, calitatea vinului din acest an este superioara celei de anul trecut, chiar daca productia a scazut putin fata de anul trecut.
Productia de porumb din acest an totalizeaza circa 4,7 milioane de tone, in scadere cu 60% fata de nivelul de aproximativ 11,7 milioane de tone inregistrat anul trecut, potrivit estimarilor Ministerului Agriculturii.
"Productia de porumb a scazut cu 60% in acest an, dar acestea sunt estimari si n-as vrea sa va dau cifre si sa vorbesc inainte, pentru ca acesta ar influenta preturile", afirma Constantin, la finele lunii septembrie.
Agricultura are o pondere de 6-7% in PIB. mai mult
Marti, 23 Octombrie 2012, ora 14:23
Activul net al Fondului Proprietatea (FP) a scazut in aprilie cu 2,94%, la 15,521 miliarde lei (3,53 miliarde euro), si Fondul a inregistrat pierderi pentru a doua luna consecutiv, de 2,1 milioane lei, astfel ca dupa primele patru luni are un rezultat negativ de 3,6 milioane lei.
La finalul lunii martie FP avea un activ net de 15,991 miliarde lei si pierderi de 1,5 milioane lei.
Astfel, in luna aprilie valoarea activului net pe actiune a scazut de la 1,1922 lei la 1,1572 lei, potrivit unui raport transmis, marti, de Fondul Proprietatea Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
Corectiile inregistrate de bursa in luna aprilie s-au reflectat si in valoarea actiunilor listate din portofoliul FP, care a scazut cu 3,36%, de la 6,348 miliarde lei la 6,135 miliarde lei (1,395 miliarde euro).
In luna aprilie piata a inregistrat corectii usoare, pentru a doua luna consecutiv. Indicele general al Bursei, BET-C, a scazut in aprilie cu 2,6%, dupa ce in martie coborase cu 0,9%. Anterior, piata a urcat cu 10,7% in ianuarie si 7% in februarie. La finalul lunii aprilie, indicele BET-C era cu 14,2% peste nivelul din 2011.
La finalul lunii aprilie, Fondul avea plasamente de 138,3 milioane lei in titluri de stat, cu 30% sub nivelul de la sfarsitul lunii martie, de 199 milioane lei.
Sumele din depozitele bancare au crescut cu 24,6%, de la 268,6 milioane lei la 334,6 milioane lei.
Valoarea actiunilor detinute la companii nelistate a crescut cu 2,3%, de la 9,145 miliarde lei la... mai mult
Marti, 15 Mai 2012, ora 10:54
Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, afirma ca pierderile din agricultura provocate de evaziunea fiscala "sunt enorme", precizand ca doar in sectorul legume-fructe suma se ridica la peste 250 de milioane de euro anual, in sectorul vegetal si cel al cresterii animalelor sumele fiind mult mai mari.Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, a declarat, joi, la Sibiu, ca pierderile din agricultura, prin evaziune, "sunt enorme".
"Pot sa va spun ca pierderile prin evaziune sunt inca enorme. Pe legume si fructe am o situatie, undeva la 250 de milioane de euro anual. Pentru celelalte sectoare - vegetal si cresterea animalelor - nu am cifre la acest moment, dar, avand in vedere ca cel putin productia de grau este tripla decat cea de fructe si legume, pierderile in acest sector sunt mult mai mari", a declarat corespondentului MEDIAFAX Valeriu Tabara.
Ministrul Agriculturii a apreciat ca este important ca aceste pierderi sa fie eliminate, de acest lucru beneficiind statul roman, "mai ales in aceste conditii de criza economica", dar mai ales producatorii.
"Chiar ieri (miercuri - n.r.) am participat la o discutie cu premierul pe problema evaziunii fiscale. Trebuie sa gasim programe si modalitati concrete de stopare a acesteia, nu numai in agricultura, dar in toate sectoarele. In agricultura, aceasta evaziune fiscala are efect imediat asupra producatorilor, ei fiind cei care pierd cel mai mult", a declarat Valeriu Tabara. mai mult
Vineri, 15 Octombrie 2010, ora 09:41