Industria auto, mult timp un motor de crestere al Europei Centrale, va fi probabil unul dintre principalele obstacole in calea eforturilor regiunii de a se redresa anul acesta, in urma impactului pandemiei de coronavirus (COVID-19), se arata intr-o analiza Reuters.
Dupa caderea comunismului in urma cu trei decenii, producatorii auto straini au investit semnificativ in regiune, profitand de forta de munca ieftina si eficienta. Sectorul auto a devenit o importanta sursa de investitii straine, de locuri de munca si de crestere economica.
Dar productia auto a fost afectata in urma opririi fabricilor, in perioada masurilor de izolare impuse pentru a tine sub control raspandirea epidemiei, iar multe unitati inca nu lucreaza la capacitate maxima, astfel incat analistii se asteapta ca industria auto sa fie mai afectata de pandemie decat alte sectoare din Europa Centrala.
Acestea sunt vesti proaste pentru Cehia, Ungaria si Slovacia, care sunt in mod special dependente de industria auto.
"Proportional, ne asteptam ca acest sector sa inregistreze cel mai sever declin din sectorul manufacturier in regiune. Aici este domeniul in care redresarea va fi cea mai lenta, deci ar putea fi unul din principalele obstacole in redresarea economiei", a apreciat Peter Virovacz, economist la ING in Budapesta.
Intr-o scrisoare adresata altor state membre UE si institutii UE in aprilie, sefii asociatiilor industriei auto din Cehia, Ungaria, Slovacia si Polonia au informat ca in cele... mai mult
Duminica, 02 August 2020, ora 10:35
Industria auto din Romania este, in prezent, printre cele mai afectate sectoare economice, avand in vedere ca productia de autovehicule a fost sistata de catre cei doi mari producatori din Romania imediat ce s-a instituit starea de urgenta, cauzata de pandemia de COVID-19.
In acelasi timp, producatorii de componente auto, aflati in relatii comerciale atat cu cei doi mari producatori auto din Romania, cat si cu producatori din afara tarii, au redus si chiar au inchis activitatea temporar.
Ce masuri sunt necesare pentru redresarea acestui sector cat mai rapid, avand in vedere importanta sa in economia nationala?
Automobile Dacia si Ford Romania, cei doi mari producatori auto locali, au anuntat inchiderea fabricilor in a doua jumatate a lunii martie, ceea ce cu siguranta se va reflecta in cifrele din lunile ce vor urma.
Productia locala de autoturisme capatase viteza in luna februarie 2020, cu o crestere anuala de aproape 8% fata de aceeasi luna a anului trecut, dupa un avans de aproximativ 3% pe parcursul anului 2019.
Lunile viitoare, insa, cu siguranta vor diminua si poate chiar vor anula avantajul din primele doua luni ale anului.
In plus, avand in vedere si inchiderea fabricilor auto in cea mai mare parte a tarilor europene, este cert ca vom vedea scaderi semnificative si la nivelul producatorilor de componente auto.
Asociatia Europeana a Producatorilor Auto (ACEA) estimeaza ca, pana in acest moment, la nivel european, masurile luate in contextul... mai mult
Marti, 28 Aprilie 2020, ora 15:45
Confederatia Industriei Britanice (CBI) a avertizat Guvernul ca nici Marea Britanie si nici Uniunea Europeana nu sunt pregatite pentru un Brexit fara acord pe 31 octombrie, relateaza agentia EFE.
"UE ramane in spatele Marii Britanii in incercarea de a evita cele mai grave efecte in fata unui scenariu (de Brexit) fara acord. Si, desi companiile (britanice) au cheltuit miliarde in planuri de contingenta pentru cazul unei lipse de acord, inca se confrunta cu obstacole, deoarece recomandarile nu sunt clare", sustine CBI.
Noul premier britanic, Boris Johnson, a accelerat preparativele pentru o eventuala retragere a tarii din UE fara acord, dupa ce acordul negociat de Theresa May a fost respins de trei ori de Parlament iar Bruxelles-ul a spus clar ca nu vor fi noi negocieri.
"Companiile mari, in special din domenii reglementate, precum serviciile financiare, au planuri de contingenta bine gandite, insa firmele mai mici sunt mai putin pregatite", a adaugat Confederatia, care avertizeaza ca 24 dintr-un total de 27 de domenii economice din tara se vor confrunta cu probleme in cazul unui Brexit dur.
Avertizarea CBI vine in urma consultarilor cu companiile de diferite marimi si sectoare, care acopera toate domeniile economiei Marii Britanii.
Marea Britanie trebuia sa iasa din UE pe 29 martie, insa May a solicitat o amanare.
In raspunsul la avertismentul CBI, un purtator de cuvant al Guvernului a subliniat ca este vorba de "o contributie constructiva" din partea... mai mult
Luni, 29 Iulie 2019, ora 14:32
Industria zaharului din Uniunea Europeana trebuie sa se consolideze pentru a putea face fata scaderii preturilor dupa eliminarea cotelor de productie in 2017, a declarat luni seara directorul general al producatorului francez Cristal Union, Alain Commissaire, transmite Reuters.
Sectorul zaharului a raspuns la eliminarea cotelor prin majorarea productiei, insa aceasta productie suplimentara a venit pe o piata deja supra-aprovizionata si a declansat un declin al preturilor.
Problemele cu care se confrunta industria zaharului au fost scoase in evidenta luna trecuta de grupul Suedzucker, cel mai mare producator european de zahar, care a anuntat ca va inchide doua uzine din Germania in cadrul unui program de restructurare.
Cu ocazia conferintei anuale a zaharului organizata luni la Dubai, Alain Commissaire a apreciat ca sapte mari companii producatoare de zahar in Europa ar putea fi prea multe, adaugand ca in alte sectoare cum este de exemplu cel al amidonului, sunt doar cativa mari jucatori.
"Vrem sa fim parte a procesului de consolidare", a spus Alain Commissaire.
In prezent, un grup de sapte companii sunt responsabile pentru cea mai mare parte a productiei de zahar in Uniunea Europeana: Suedzucker, Tereos, Nordzucker, British Sugar, Pfeifer and Langen, Cristal Union si Royal Cosun.
Alain Commissaire a spus ca unele din marile companii nu fac profit de pe urma activitatilor din zahar dar au o cifra mare de afaceri din alte activitati astfel incat ar putea... mai mult
Marti, 12 Februarie 2019, ora 09:50
In luna ianuarie 2015, cifra de afaceri din industrie pe total (piata interna si piata externa), in termeni nominali, a scazut fata de luna precedenta cu 1,0%, insa fata de luna corespunzatoare din anul precedent a crescut cu 5,6%, potrivit unui raport prezentat marti de INS.
"Cifra de afaceri din industrie, in luna ianuarie 2015, fata de luna ianuarie 2014, a crescut pe ansamblu cu 5,6%, datorita cresterilor din industria extractiva (+6,9%) si industria prelucratoare (+5,6%) ", se arata in raportul INS.
Pe marile grupe industriale, in aceeasi perioada, cresteri ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in sectoarele: industria bunurilor intermediare (+12,3%), industria bunurilor de capital (+10,9%), industria bunurilor de uz curent (+3,5%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (+3,0%). Industria energetica a scazut cu 24,4%.
Ce a generat o scadere de la o luna la alta
Institutul National de Statistica explica existenta scaderilor din prima luna a lui 2015 comparativ cu decembrie 2014 datorita marilor grupe industiale precum industria bunurilor de uz curent si industria energetica.
"Cifra de afaceri din industrie, in luna ianuarie 2015 comparativ cu luna precedenta, a scazut pe total cu 1,0% ca urmare a scaderii industriei extractive (-1,5%) si industriei prelucratoare (-1,0%) ", anunta oficialii INS intr-un comunicat de presa publicat pe site-ul institutiei.
In schimb, cresteri s-au inregistrat in industria bunurilor intermediare (+5,9%),... mai mult
Marti, 10 Martie 2015, ora 10:51
Cifra de afaceri din industrie a crescut cu 8%, in primele 11 luni din 2014, comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, arata datele provizorii ale Institutului National de Statistica (INS) publicate marti.
"Cifra de afaceri din industrie, in perioada 1.I-30.XI.2014, fata de perioada 1.I-30.XI.2013, a crescut pe ansamblu cu 8%, datorita cresterii industriei prelucratoare (+8,1%) si industriei extractive (+5%). Pe marile grupe industriale, cresteri ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in toate sectoarele: industria energetica (+16,3%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+12,8%), industria bunurilor de capital (+8,6%), industria bunurilor intermediare (+7,6%) si industria bunurilor de uz curent (+3,9%)", se arata in comunicatul INS, potrivit Agerpres.
In ceea ce priveste noiembrie 2014, comparativ cu luna precedenta, cifra de afaceri a scazut pe total cu 5,9% ca urmare a scaderii industriei prelucratoare (-6%) si industriei extractive (-3,2%).
Pe marile grupe industriale, scaderi s-au inregistrat in industria bunurilor de capital (-7,7%), industria bunurilor intermediare (-7,2%), industria bunurilor de uz curent (-5,8%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (-3,6%). Cresteri s-au inregistrat in industria energetica, respectiv 5,1%.
De asemenea, in noiembrie 2014 comparativ cu noiembrie 2013, cifra de afaceri a crescut, pe ansamblu, cu 2,4%, datorita cresterilor din industria prelucratoare (+2,9%). Industria extractiva a scazut cu... mai mult
Marti, 13 Ianuarie 2015, ora 11:18
Cifra de afaceri din industrie, cumulat pe piata interna cat si externa, a crescut cu 8,6% in primele zece luni din acest an, in termeni nominali, fata de aceeasi perioada din 2013, sustinuta de industria prelucratoare si cea extractiva, care au urcat cu 8,6%, respectiv 6,7%.
Pe marile grupe industriale, cresteri ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in toate sectoarele: industria energetica (18,7%), industria bunurilor de folosinta indelungata (13,1%), industria bunurilor de capital (8,8%), industria bunurilor intermediare (8,1%) si industria bunurilor de uz curent (4,5%), potrivit unui comunicat al Institutului National de Statistica (INS).
In octombrie, cifra de afaceri din industrie pe total a crescut atat fata de luna septembrie, cu 0,1%, cat si fata de luna corespunzatoare din anul precedent, cu 5,5%.
Cresterea cifrei de afaceri fata de luna septembrie s-a datorat avansului industriei extractive, de 5,2%. Industria prelucratoare a scazut cu 0,1%.
Comparativ cu octombrie 2013, afacerile au crescut datorita industria prelucratoare, care a avansat cu 5,7%. Industria extractiva a ramas constanta.
INS a anuntat, totodata, ca in primele zece luni comenzile noi din industrie au fost mai mari cu 6,2%, datorita cresterilor inregistrate la toate grupele industriale: industria bunurilor de folosinta indelungata (35,2%), industria bunurilor de uz curent (7,7%), industria bunurilor intermediare (7,5%) si industria bunurilor de capital (+4%).
In luna octombrie... mai mult
Luni, 08 Decembrie 2014, ora 10:31
Afacerile din industrie, piata interna si externa, au crescut in primele noua luni cu 8,9% in termeni nominali, sustinute de rezultatele industriei prelucratoare, mai mari cu 9%, si ale industriei extractive, cu cifra de afaceri in urcare cu 7,6%, dupa ce in septembrie avansul a fost de 18,3%.
"Pe marile grupe industriale, cresteri ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in toate sectoarele: industria energetica (21,8%), industria bunurilor de folosinta indelungata (12%), industria bunurilor de capital (8,8%), industria bunurilor intermediare (8,6%) si industria bunurilor de uz curent (4,3%)", se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS), transmis de Mediafax.
In septembrie, afacerile din industrie au fost mai mari cu 18,3% fata de august, ca urmare a cresterii atat a industriei prelucratoare cu 18,7%, cat si a celei extractive cu 6,2%.
S-au consemnat afaceri in urcare in industria bunurilor de capital cu 47,3%, a bunurilor de folosinta indelungata cu 17,1%, a bunurilor intermediare cu 13,7% si in industria bunurilor de uz curent cu 6,2%, in timp ce industria energetica a scazut cu 2,7%.
Comparativ cu septembrie 2013, afacerile din industrie s-au apreciat cu 8,5%, industria prelucratoare inregistrand o crestere de 8,7%, iar cea extractiva de 1,5%. mai mult
Vineri, 07 Noiembrie 2014, ora 12:35
1Afacerile din industrie au scazut in octombrie cu 5,5% fata de luna precedenta, in timp ce fata de aceeasi luna din 2010 au crescut cu 14,7%.
Astfel, comparativ cu luna precedenta, cifra de afaceri din industrie, a scazut in octombrie pe total industrie cu 5,5%, datorita scaderii din industria prelucratoare (-5,9%), in timp ce industria extractiva a crescut cu 4,8%, arata datele publicate miercuri de Institutul National de Statistica (INS).
Pe marile grupe industriale, scaderi ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in toate sectoarele: industria energetica (-7,8%), industria bunurilor intermediare (-6,2%), industria bunurilor de capital (-5,6%), industria bunurilor de uz curent (-4,0%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (-2,6%).
Fata de luna octombrie 2010, cifra de afaceri din industrie a crescut pe ansamblu cu 14,7%, datorita cresterilor inregistrate in industria prelucratoare (+14,8%) si in industria extractiva (+10,4%).
Pe marile grupe industriale, cresteri ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in toate sectoarele: industria energetica (+41,1%), industria bunurilor intermediare (+16,7%), industria bunurilor de capital (+13,1%), industria bunurilor de uz curent (+7,7%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (+0,8%).
In primele zece luni din acest an, cifra de afaceri din industrie a crescut cu 17,4% fata de perioada similara din 2010, datorita cresterilor din industria prelucratoare (+17,8%) si industria extractiva (+8,2%).
Pe... mai mult
Miercuri, 07 Decembrie 2011, ora 10:28