Uniunea Europeana (UE) si Elvetia au semnat, miercuri, un document care pune capat secretului bancar al acestei tari, pana acum vazuta ca un paradis fiscal.
Astfel, incepand din 2018, intre cele dua parti va avea loc un schimb automat de informatii legate de conturile din institutiile financiare, informeaza Novinite.
Este un pas inainte pentru combaterea evaziunii fiscale si a spalarii banilor.
Comisarul european Pierre Moscovici sustine ca e un semnal important pentru transparenta tranzactiilor realizate pe teritoriul Batranului Continent. "Sper ca si partenerii internationali ne vor urma. Acordul reprezinta dovada a ceea ce pot face ambitia si determinarea UE", a explicat acesta, intr-un comunicat publicat pe site-ul Comisiei Europene.
Documentul prevede ca statele membre pot primi nume, adrese, data nasterii si alte informatii legate de cetatenii care au conturi bancare in Elvetia.... citeste mai departe despre "Adio, secret bancar: Elvetia a semnat un acord istoric cu UE" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 27 Mai 2015, ora 15:57
Luxemburgul este pregatit sa faca schimb de informatii cu SUA si statele UE privind conturile bancare detinute de companii multinationale la bancile din tara, continuand masurile luate pentru a se desparti de imaginea de paradis fiscal, potrivit Financial Times.
Ministrul Finantelor din Luxemburg, Luc Frieden, a declarat ca guvernul este dispus sa extinda numarul de conturi bancare acoperite de noile acorduri de schimb de informatii incheiate cu SUA si UE astfel incat sa includa si companiile multinationale.
Acordurile, convenite recent, se refera in prezent numai la persoane suspectate ca ar evita plata taxelor prin ascunderea banilor in conturi bancare din Luxemburg. Sectorul bancar luxemburghez are active de aproape 3.000 de miliarde de euro, de 22 de ori mai mult fata de Produsul Intern Brut.
Datorita activitatilor derulate in Luxemburg de companii multinationale, precum Amazon.com sau Skype, stocul investitiilor straine directe in tara s-a cifrat anul trecut la 2.280 miliarde de dolari, potrivit datelor Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica. Din aceasta suma, numai 122 miliarde de dolari au ajuns in economia reala.
Europa, tot mai afectata de scandalurile privind evaziunea fiscala
Presiunile asupra paradisurilor fiscale din Europa s-au intensificat in ultimele doua luni, dupa ce miniatrii Finantelor din zona euro au impus drept conditie in acordul de salvare a Ciprului finantarea partiala a programului din depozitele bancare, acuzand... mai mult
Marti, 30 Aprilie 2013, ora 14:35
Austria spera sa ajunga la un acord cu Uniunea Europeana in privinta secretului bancar pana la apropiatul summit european din 22 mai, a declarat sambata cancelarul Werner Faymann.
Acest summit trebuie sa dea "un semnal pentru un nou start", a declarat cancelarul austriac, intr-un interviu pentru postul de radio public Oe1, potrivit AFP si EFE.
"Dorim sa ajungem la un rezultat in domeniul schimbului de date in interesul luptei impotriva fraudei in Europa", a adaugat seful guvernului austriac.
In ajun, guvernul de mare coalitie intre social-democrati si conservatori si-a anuntat decizia de a se alatura discutiilor privind schimbul automat de date bancare.
Viena pune, totusi, trei conditii, printre care mentinerea secretului bancar pentru rezidentii austrieci si respectarea acordurilor bilaterale privind schimbul de date bancare incheiate cu Elvetia si Liechtenstein. Austria conditioneaza, de asemenea, aprobarea masurilor adoptate de UE de eficienta acestora.
Austria era singura tara din UE care se mai opunea schimbului automat de date, dupa ce Luxemburgul a renuntat la secretul bancar cu privire la strainii care au conturi in Marele Ducat. Premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, sub presiunile UE si SUA, a anuntat la 10 aprilie ridicarea partiala a secretului bancar, urmand ca schimbul automat de date sa se efectueze cu incepere de la 1 ianuarie 2015, potrivit France Presse. mai mult
Sambata, 27 Aprilie 2013, ora 17:48
Austria a anuntat vineri ca isi va mentine reglementarile privind secretul bancar, sfidand presiunile Comisiei Europene de a se alatura Luxemburgului in furnizarea de informatii privind conturile rezidentilor din UE, in incercarea de a stopa evaziunea fiscala.
Problema schimbului automat de informatii cu privire la conturile bancare si a paradisurilor fiscale a fost inclusa pe agenda reuniunii informale a ministrilor de finante din UE, care va avea loc vineri si sambata la Dublin. De asemenea, va fi discutat pachetul de asistenta financiara pentru Cipru si extinderea perioadei de achitare a imprumuturilor acordate Irlandei si Portugaliei, transmite Reuters.
"Austria isi va mentine reglementarile privind secretul bancar", le-a declarat reporterilor ministrul austriac de finante, Maria Fekter, inaintea inceperii reuniunii de la Dublin.
"Nu cred ca este necesar un schimb automat de informatii, asa cum este acceptat in alte state din UE, iar un astfel de pas ar reprezenta o incalcare a drepturilor", a explicat Maria Fekter.
Dupa ce Luxemburg a capitulat in fata solicitarilor UE, Austria ramane singura tara UE care se opune schimbului de informatii
Comisia Europeana a salutat, luni, deschiderea manifestata de Luxemburg fata de schimbul automat de informatii cu privire la conturile bancare si simultan a avertizat Austria ca risca sa se gaseasca intr-o pozitie nesustenabila daca nu procedeaza la fel ca Luxemburgul.
Austria si Luxemburgul sunt singurele doua... mai mult
Vineri, 12 Aprilie 2013, ora 14:31
Austria va negocia ridicarea secretului bancar pentru rezidentii straini care detin conturi pe teritoriul tarii, a declarat, marti, cancelarul social-democrat Werner Faymann.
"Vom purta discutii in comun cu Luxemburg. Da, negociem", a spus el, la sfarsitul Consiliului de ministri, conform AFP.
Discutiile vor viza schimbul automat de date bancare privind rezidentii din Uniunea Europeana, care detin conturi in Austria.
Dar secretul bancar, inscris in Constitutia austriaca, va trebui pastrat in ceea ce ii priveste pe cetatenii acestei tari, a precizat cancelarul Faymann.
Cu o zi inainte, Faymann declarase ca Austria este gata sa discute o imbunatatire a schimburilor de informatii bancare privind rezidentii europeni, pentru a lupta impotriva fraudei fiscale. mai mult
Marti, 09 Aprilie 2013, ora 13:58
Statele Unite au cerut Elvetiei sa prezinte saptamana viitoare date detaliate privind americanii care folosesc conturi in bancile elvetiene pentru a evita plata taxelor, riscand altfel actiuni in justitie impotriva a zece institutii de credit elvetiene, inclusiv Credit Suisse. Doleanta americanilor, daca va fi aprobata, ar pune capat unei traditii elvetiene, cea de pastrare a secretului bancar. De altfel, un sondaj de opinie realizat anul trecut arata ca aproape doua treimi (62%) dintre elvetieni se opun abolirii secretului bancar, in ciuda criticilor si presiunilor din strainatate. Intr-o scrisoare transmisa de procurorul general adjunct al SUA, James Cole, catre autoritatile elvetiene, Statele Unite cer "pana marti" informatii detaliate privind evaziunea fiscala in conturi la Credit Suisse si vrea de asemenea date similare pentru alte noua banci. SUA face presiuni pentru a obtine mii de dosare ale clientilor americani din bancile elvetiene, asa cum a reusit anul trecut, cand Elvetia a permis grupului UBS sa ocoleasca secretul bancar pentru a prezenta autoritatilor de la Washington 4.450 de conturi, evitand astfel actiuni in justitie. Elvetia a incheiat in luna august acorduri cu Germania si Marea Britanie prin care va taxa banii depusi in bancile locale de clienti din cele doua tari. O propunere similara a fost respinsa de Washington.
Citeste mai multe pe Ziare.com. mai mult
Sambata, 10 Septembrie 2011, ora 18:47
Guvernul belgian vrea sa ridice complet secretul bancar in cazul strainilor care au un cont in Belgia, relateaza De Standaard, citat de portalul 7sur7, informeaza NewsIn.Aceasta masura este necesara pentru ca Belgia sa nu fie inclusa din nou pe "lista gri", cu paradisuri fiscale, a Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE).
Guvernul a pregatit un proiect de lege care vrea sa fie adoptat cat mai repede posibil.
Astfel, strainii nu se vor mai putea adresa unei banci belgiene pentru a-si ascunde banii de Fiscul din tara lor de origine.
Belgia a fost scoasa de pe lista gri dupa o serie de acorduri cu mai multe tari privind schimbul de informatii bancare.
Bruxelles-ul a incheiat 42 de astfel de acorduri, dar niciunul nu este inca in vigoare.
In prezent, OCDE verifica daca legislatia belgiana este conforma cu standardele internationale.
Un raport definitiv va fi publicat in luna mai. mai mult
Marti, 18 Ianuarie 2011, ora 12:47
Mai mult de jumatate dintre elvetieni estimeaza ca reglementarile privind secretul bancar, care a fost la baza averii acestei tari in ultimele decenii, ar putea fi schimbate in anii urmatori, potrivit unui sondaj publicat vineri de Asociatia elvetiana a bancherilor (ASB), scrie AFP, preluat de NewsIn.Astfel, 57% dintre cele 1.004 persoane chestionate in cadrul sondajului au raspuns ca este "improbabil" ca secretul bancar sa ramana neschimbat in urmatorii cinci ani, fata de 38% care considera ca masura ar fi "probabila".
In ultimii noua ani, proportia persoanelor care anticipau ca secretul bancar va ramane nemodificat a variat intre 59% si 74%, a reamintit ASB, adaugand ca acest nou sondaj a demonstrat ca "in interval de doi ani opinia s-a schimbat complet".
"In pofida atasamentului lor puternic fata de valorile din sfera financiara privata si secretul bancar, majoritatea elvetienilor a realizat ca acesta din urma va fi supus unor modificari specifice pe termen mediu", a evidentiat Asociatia bancherilor.
"Dificultatile intampinate de oamenii politici in apararea secretului bancar in fata altor tari au determinat populatia sa creada ca modificarea este inevitabila", a mai precizat ASB.
Totusi, 7 persoane din 10 au estimat ca nu trebuie cedat presiunii europene in ce priveste acceptarea unui schimb automat de date bancare cu Uniunea Europeana, iar 73% au subliniat ca secretul bancar ar trebui mentinut.
Elvetia a acceptat in martie 2009 sa relaxeze secretul bancar pentru a... mai mult
Vineri, 12 Martie 2010, ora 16:19
Elvetienii sunt foarte hotarati sa apere dreptul la secretul bancar fata de atacurile din exterior, in pofida presiunilor tot mai mari din strainatate asupra autoritatilor de la Berna, pentru renuntarea la aceasta politica, potrivit unui sondaj efectuat de Universitatea din Zurich. Astfel, 71,8% dintre persoanele intervievate au estimat ca secretul bancar, care dateaza de la sfarsitul secolului XIX, trebuie sa fie protejat , potrivit cercetarii efectuate in randul a 1.179 de persoane citate de Mediafax.
Aparatorii acestei politici considera ca protejarea datelor private, independenta Elvetiei si soliditatea statutului sau in domeniul financiar justifica mentinerea secretului bancar.
In cazul organizarii unui referendum privind abrogarea secretului bancar, 65% dintre persoanele interogate ar vota impotriva, 21,9% pentru, 11,6% sunt indecise, iar 1,5% nu au nicio opinie.
Sondajul a relevat doua tipuri de persoane, cele care considera ca acest subiect nu este negociabil si cele care sunt impartite intre dorinta de protejare a vietii private si necesitatea de a combate evaziunea fiscala.
Potrivit autorilor sondajului, cresterea presiunilor internationale asupra Elvetiei intareste vointa elvetienilor de a proteja secretul bancar.
In schimb, "o discutie publica si obiectiva pe aceasta tema ar atenua reactia defensiva", a spus Carmen Tanner, analist la Institutul de studii psihologice din Zurich.
Marile tari europene si Statele Unite au exercitat presiuni asupra Elvetiei, in... mai mult
Marti, 22 Decembrie 2009, ora 17:28