Autoritatile germane au lansat o noua platforma online menita sa ii ajute pe pompieri in lupta contra incendiilor de padure, in contextul perioadelor repetate de seceta indelungata care cresc riscul de izbucnire a focarelor, relateaza duminica agentia DPA.
Platforma online "Forest Fire Atlas" este o baza de date care "prezinta diverse informatii ce pot fi relevante pentru combaterea incendiilor forestiere intr-un mod de mare actualitate", a declarat Paul Becker, directorul Oficiului Federal de Cartografie si Geodezie, care a dezvoltat platforma.
Aceasta agentie se afla sub jurisdictia ministerului german de Interne si prelucreaza date privind suprafata Germaniei.
Atlasul colecteaza o serie intreaga de date disponibile public si le prezinta sub forma de harta. "Aceasta include amplasarea zonelor forestiere, situatia actuala din punct de vedere al incendiilor, dezvoltarea precipitatiilor si multe altele", a explicat Becker.
Potentialii utilizatori sunt autoritati federale si nationale, dar si departamente locale de pompieri.
"Scopul este de a oferi factorilor de decizie material bazat pe fapte pentru a-i ajuta in planificarea operationala", a adaugat Paul Becker.
Climatologii au avertizat ca Germania este amenintata de inca un an de seceta, dupa doi ani cu cantitati de precipitatii sub medie. ...citeste mai departe despre "Germania ia masuri ca sa fie cat mai bine pregatita pentru incendiile de padure" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 10 Mai 2020, ora 22:22
Comisia Europeana si-a declarat sprijinul pentru fermierii din mai multe tari europene care se confrunta cu valurile de seceta din aceasta perioada, se arata intr-un comunicat al executivului comunitar.
Pe de o parte, fermierii europeni vor putea obtine un procentaj mai ridicat din platile suplimentare in avans si platile pentru dezvoltare rurala. Pe de alta parte, pentru a-si putea hrani animalele, ei vor avea mai multa flexibilitate in utilizarea acelor terenuri care, in perioade obisnuite, nu sunt folosite in scopuri productive.
"Aceste conditii meteo prelungite reprezinta o sursa de ingrijorare pentru fermieri. Comisia Europeana mentine contacte stranse cu statele membre si evalueaza situatia la fata locului. Ca intotdeauna, suntem pregatiti sa-i ajutam pe fermierii afectati de seceta. De aceea am decis sa permitem plati in avans mai ridicate si exceptari de la anumite reglementari ecologice pentru a facilita productia de furaje", a afirmat comisarul european pentru agricultura, Phil Hogan.
Noi recorduri de temperaturi ridicate au fost inregistrate miercuri si joi in Belgia, Germania, Franta si Olanda, potrivit serviciilor meteorologie nationale. mai mult
Vineri, 26 Iulie 2019, ora 15:44
Canicula a determinat autoritatile germane sa impuna miercuri restrictii de viteza chiar si pe acele sectiuni de autostrada pe care in mod normal nu exista limite de viteza, semn ca temperaturile extreme afecteaza cea mai mare economie a Europei, transmite Bloomberg.
Germania are 13.000 km de autostrazi si este singura tara din Europa ce nu are o limita superioara de viteza peste tot.
Autoritatile federale au decis sa reduca limita de viteza pana la 100 de kilometri pe ora pe unele sectiuni de autostrada, de teama ca temperaturile neobisnuit de mari ar putea provoca crapaturi la suprafata autostrazilor, a declarat miercuri un purtator de cuvant al Agentiei pentru autostrazi.
Potrivit Administratiei nationale pentru meteorologie din Germania, miercuri temperaturile ar putea depasi valoarea record pentru luna iunie, de 38,2 grade Celsius, fiind posibil sa fie depasit chiar si recordul istoric de temperatura, 40,3 grade Celsius, inregistrat in luna iulie 2015.
Valul de caldura cu care se confrunta Germania in zilele acestea vine dupa o seceta sustinuta in 2018 care a oprit navigatia fluviala pe Rin, a afectat productia de electricitate, a generat incendii de padure si a obligat Germania sa importe cereale pentru prima data in ultimii 24 de ani.
Acesta este al doilea val de caldura care loveste Europa in acest an, dupa ce in luna februarie timp de mai multe zile temperaturile au trecut de 20 de grade Celsius, provocand incendii de vegetatie in nordul Angliei si... mai mult
Miercuri, 26 Iunie 2019, ora 14:25
Pompierii germani au continuat sa lupte vineri impotriva unui masiv incendiu de padure, izbucnit la aproximativ 50 kilometri sud de Berlin, care s-a extins peste noapte si a dus la evacuarea a sute de persoane.
Un miros puternic de fum a fost simtit vineri in capitala Germaniei, in special in cartierele sudice, informeaza AFP.
Focul, izbucnit intr-o padure din apropiere de Potsdam, in regiunea Brandenburg, s-a extins in timpul noptii, afectand in prezent o suprafata de 400 de hectare, fata de 300 de hectare joi seara.
Circa 600 de persoane din trei sate au fost evacuate pe perioada noptii, dupa ce flacarile s-au apropiat la o suta de metri de casele lor.
"Scopul nostru este protejarea evacuatilor din calea flacarilor", a declarat un oficial din partea autoritatilor locale, Christian Stein.
"Nu am reusit sa tinem sub control focul pana acum, dar nici o cladire nu a fost afectata", a declarat el pentru DPA.
Elicoptere si vehicule blindate echipate cu furtunuri de apa au fost necesare in aceasta regiune, care a inregistrat deja multe incendii forestiere in ultimele saptamani - marcate de seceta persistenta.
Activitatea pompierilor a fost ingreunata de riscurile de explozie a numeroase munitii din Al Doilea Razboi Mondial, prezente in solul regiunii, a declarat coordonatorul echipelor de salvare, Michael Knape, la postul de radio RBB.
El a descris situatia drept "dramatica", adaugand ca au avut loc deja loc cateva explozii mici.
Incendiul a izbucnit... mai mult
Vineri, 24 August 2018, ora 15:54
Guvernul german va lansa un program special de sprijin in valoare de pana la 340 milioane de euro pentru a-i ajuta pe fermierii ale caror recolte au fost afectate de seceta din acest an, a declarat miercuri ministrul Agriculturii, Julia Kloeckner, transmite Reuters.
In mod normal, in Germania, responsibilitatea pentru acordarea de ajutoare de urgenta fermierilor revine in principal conducerii celor 16 landuri. Guvernul federal poate interveni in acest domeniu doar daca pagubele provocate ating o "amploare nationala".
Julia Kloeckner a informat miercuri, la finalul unei reuniuni a cabinetului, ca fermierii afectati de seceta vor primi din partea Guvernului federal ajutoare speciale in valoare de 150-170 milioane de euro. Daca la aceste fonduri se adauga si ajutoarele acordate la nivelul landurilor, fermierii germani ar urma sa primeasca in total aproximativ 340 milioane de euro, a precizat Kloeckner.
Anterior, Asociatia fermierilor germani (DBV) a solicitat acordarea unor ajutoare speciale in valoare de aproximativ un miliard de euro, din cauza pagubelor provocate culturilor agricole de valurile de caldura si de seceta. Germania este al doilea mare producator de cereale din UE, dupa Franta.
Culturile agricole din Germania s-au ofilit din cauza celor mai ridicate temperaturi inregistrate in timpul verii dupa 1881 si a secetei prelungite. Pretul graului in UE a atins cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani pe fondul ingrijorarilor cu privire la starea... mai mult
Miercuri, 22 August 2018, ora 17:39
Fermierii din Germania au nevoie de un ajutor special in valoare de aproximativ un miliard de euro (1,17 miliarde de dolari) din cauza pagubelor provocate culturilor agricole de valurile de caldura si de seceta, a anuntat luni presedintele Asociatiei Fermierilor (DBV), Joachim Rukwied.
Ajutorul ar trebui platit fermierilor care au pierdut 30% sau mai mult din recolta lor, a precizat Rukwied, intr-un interviu acordat grupului media Funke Medien transmite Reuters.
Valurile de caldura si seceta din aceasta vara au provocat pagube culturilor din nordul Europei, fiind afectata si productia agricola din Marea Britanie si Polonia.
"Un miliard de euro ar fi o suma adecvata pentru compensarea pierderilor inregistrate la culturile agricole", a declarat presedintele Asociatiei Fermierilor din Germania.
Ministrul german al Agriculturii, Julia Kloeckner, si-a exprimat duminica ingrijorarea privind pierderile inregistrate la recoltele de cereale, cartofi, porumb si sfecla de zahar.
Marti, autoritatile locale si centrale se vor intalni pentru a evalua situatia, a anuntat Kloeckner, care va prezenta miercuri un raport detaliat privind impactul secetei asupra fermierilor din Germania.
In ultimele saptamani, Germania a fost nevoita sa importe grau de nutret din Romania, declara recent Hendrik Manzke, broker la firma Amme & Mueller GmbH.
Germania este al doilea mare producator de cereale din UE, dupa Franta. mai mult
Luni, 30 Iulie 2018, ora 12:59
Multi fermieri din Germania se lupta sa supravietuiasca, dupa ce canicula si, implicit, seceta au lovit partea de nord a continentului si au afectat culturile agricole, in timp ce in Franta culturile de grau au fost afectate de prea multe ploi, astfel incat recolta de cereale din acest an a blocului comunitar se prefigureaza a fi cea mai mica din ultimii sase ani, transmite Bloomberg.
"Seamana cu un desert", afirma Thomas Gaebert, despre ferma sa de la Trebbin, sud de capitala Berlin. Colegii sai care cultiva cereale de peste 40 de ani spun ca nu s-au mai confruntat niciodata cu o situatie similara.
In ultimele saptamani, Germania a fost nevoita sa importe grau de nutret din Romania, sustine Hendrik Manzke, broker la firma Amme & Mueller GmbH.
Thomas Gaebert se asteapta sa piarda o treime din recolta sa obisnuita de grau si mai mult de jumatate din recolta de rapita, dupa ce plantele s-au uscat din cauza lipsei de precipitatii. Situatia este atat de grava in Germania, unde temperaturile au depasit 30 de grade Celsius in lunile mai si iunie, incat multi fermieri prefera sa isi distruga culturile in loc sa incerce sa le recolteze, sustine presedintele Asociatiei Fermierilor Germani (DBV), Joachim Rukwied.
Pagubele provocate culturilor de grau din Germania, al doilea mare cultivator de cereale din UE, care se adauga recoltei slabe de anul trecut, ar putea sa ii falimenteze pe multi fermieri, avertiza saptamana trecuta Asociatia Cooperativelor Agricole din Germania... mai mult
Luni, 16 Iulie 2018, ora 16:38
Seceta si-a pus amprenta asupra sectorului viticol, dar nu in egala masura cu ceea ce s-a intamplat la culturile arabile, a declarat vineri, Emil Dumitru, director in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).
"Noi spunem ca exista o productie medie buna, vom avea niste vinuri de calitate si nu a afectat (seceta n.r.) in asa masura incat sa fie o problema cu cantitatea de vin pe care Romania o produce in mod constant anual. Sunt intrunite toate premisele pentru a avea noi consumatori, pentru a avea un vin de calitate din productia anului 2012", a spus Dumitru.
Pe de alta parte, acesta a aratat ca Ministerul Agriculturii a facut eforturi sustinute pentru ca sectorul vitivinicol sa aiba o alocare financiara importanta, care se ridica la 42 milioane de euro anual.
"Avem o absorbtie de 100% a fondurilor europene destinate masurilor de sprijin pentru sectorul vitivinicol. Acest lucru s-a datorat faptului ca nu au fost niste masuri excesiv de birocratice si Romania a instituit printr-un ordin de ministru in 2007 pentru prima data masura de reconversie, restructurare, reintinerire a plantatiilor viticole pentru cei care nu sunt familiarizati cu termenii din sectorul vitivinicol", a spus Dumitru.
Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, culese de inspectorii din teritoriu, productia de vin a fost anul trecut de 4,05 milioane de hectolitri, in crestere cu 23% fata de anul 2010, cand aceasta s-a cifrat la 3,28 milioane de hectolitri. Cu toate acestea... mai mult
Duminica, 14 Octombrie 2012, ora 14:09