Probabilitatea ca modificarile climei sa influenteze valul de canicula din vestul Europei este, potrivit expertilor, mare. Cum se poate dovedi o astfel de legatura?
Temperaturi record in Germania, incendii de padure in Suedia si alte tari nordice, invazie toxica de alge la Marea Baltica, neobisnuit de calda, din Polonia - Europa sufera de pe urma caniculei.
Dat fiind ca in multe regiuni ale Europei temperaturile extrem de ridicate se mentin, se pune intrebarea daca pentru aceasta evolutie de vina sunt schimbarile climatice.
Cercetatorii spun ca da. "Schimbarile climatice au dublat, cel putin, sansele ca acestea sa fie raspunzatoare pentru actualul val de canicula", apreciaza Geert Jan van Oldenborgh de la Royal Netherlands Meteorological Institute. El face parte din reteaua World Weather Attribution (WWA), in cadrul careia oameni de stiinta din sase centre de cercetare analizeaza in timp real legaturile dintre schimbarile climatice si actualele fenomene meteorologice extreme.
Rezultatele acestei muncii de echipa au fost prezentate la finele lunii iulie.
Cum pot dovedi oamenii de stiinta legatura dintre fenomene izolate si modificarile climei?
In trecut nu era simplu sa identifici cauza unui fenomen meteorolgic. Multi factori pot influenta aparitia caniculei, a furtunilor sau a ploilor torentiale. Dar, multumita computerelor performante si celor mai recente modele climatice, cercetatorii pot calcula probabilitatea ca un fenomen meteorologic sa aiba... mai mult
Duminica, 05 August 2018, ora 13:23
Sudul Europei se incalzeste intr-un ritm mult mai accentuat decat restul globului, existand temerea ca s-ar putea transforma in desert. Spania si Portugalia sunt tarile pe care, spun cercetatorii, in perioada de pana in 2100 vor indura 15 ani de seceta grea.
Cercetatorii de la Universitatea Newcastle au ajuns la aceasta concluzie folosind mai multe modele de predictii climatice utilizate de NASA, Institutul de Meteorologie din Marea Britanie sau Institutul de Meteorologie Max Planck, informeaza The Independent.
Desi prognozele au fost diferite, toate au avut un punct comun: seceta extrema prognozata pentru sudul Europei, respectiv pentru Spania si Portugalia.
Daca prognozele sunt corecte, atunci cele doua tari vor avea parte de o perioada de 15 ani in care ploile vor fi la jumatate decat ar fi normal.
Aceste modele de prognoza climatica au dat rezultate bune in trecut, asa ca exista toate motivele sa fie luate in seama.
Portugalia a avut parte de nu mai putin de opt perioade de seceta extrema inca din anii '40, perioadele critice fiind mai ales recent, intre 2004 si 2006.
Cat despre Spania, aceasta a avut parte de trei astfel de perioade, cea mai recenta fiind intre anii 1990 - 1995. Intreaga tara a fost afectata - volumul precipitatiilor a fost redus cu circa 30%.
Oamenii de stiinta au analizat si bazinele a trei fluvii din Peninsula Iberica, Tagus, Douro si Guadiana, constantand ca seceta si-a pus deja amprenta asupra lor, se arata intr-un raport... mai mult
Vineri, 26 Mai 2017, ora 20:09
Incalzirea climatica risca sa agraveze "considerabil" saracia pe glob, afectand recoltele agricole si amenintand securitatea alimentara a milioane de persoane, avertizeaza duminica Banca Mondiala.
"Fara o actiune puternica si rapida, incalzirea (...) si consecintele ei ar putea agrava considerabil saracia in numeroase regiuni de pe glob", avertizeaza institutia intr-un raport publicat inainte de conferinta de la Paris pe tema climei, potrivit Mediafax.
Seceta, canicula, acidificarea oceanelor, reducerea accesului la apa fac ca Banca Mondiala sa anticipeze un scenariu in care comunitatea internationala nu isi va atinge obiectivul de limitare a cresterii temperaturii mondiale la plus 2 grade Celsius in raport cu epoca preindustriala, fata de plus 0,8 grade Celsius in prezent.
Evenimente climatice "extreme" care au loc in prezent "o data la un secol" ar putea deveni "noua norma climatica", avertizeaza institutia, care trage un semnal de alarma mai ales in privinta a trei regiuni de pe glob: America Latina, Orientul Mijlociu si Europa de Est.
Randamentul culturilor de soia ar putea scadea cu 30 pana la 70 la suta in Brazilia, iar cele de grau risca sa se reduca la jumatate in America Centrala sau Tunisia, afirma raportul realizat in colaborare cu Institutul de cercetari asupra impactului climatic din Potsdam (Germania).
"Consecintele pentru dezvoltare vor fi grave cu un declin in ceea ce priveste recoltele, un regres al resurselor acvatice, o crestere a... mai mult
Luni, 24 Noiembrie 2014, ora 12:45