Pierderile inregistrate de fermierii danezi vor fi mai mari decat se estima anterior, a anuntat miercuri un grup de lobby al industriei agricole, care a avertizat ca acest lucru va duce la inmultirea cazurilor de faliment, transmite Reuters.
La fel ca multe alte tari din nordul Europei, Danemarca a fost lovita de una dintre cele mai secetoase veri din istorie, care a afectat culturile agricole si veniturile fermierilor. Seceta, combinata cu preturile scazute la carnea de porc, ar urma sa provoace sectorului agricol din Danemarca cele mai mari pierderi de dupa criza financiara din 2008.
Potrivit institutului de cercetare SEGES, parte a grupului de lobby Danish Agriculture & Food Council, aceste pierderi ar putea sa atinga opt miliarde de coroane daneze (1,23 miliarde dolari) . Din aceasta cifra totala, impactul secetei este estimat la sase miliarde coroane. Comparativ, la inceputul acestui an SEGES miza pe un mic profit pentru sectorul agricol in 2018.
"Nu exista nicio indoiala ca seceta a afectat foarte multi fermieri si ca vor fi mai multe falimente", a declarat economistul SEGES, Klaus Kaiser, care a refuzat sa ofere insa estimari cu privire la numarul falimentelor.
Anterior, SEGES estima ca in acest an recoltele de grau, orz si secara ale Danemarcei ar putea scadea cu aproximativ 40% comparativ cu cele inregistrate in anii precedenti.
Numai in luna iunie, 20 de societati agricole din Danemarca au declarat falimentul, un numar dublu fata de luna iunie a... mai mult
Miercuri, 22 August 2018, ora 17:42
Din cauza unei secete fara precedent, multi fermieri suedezi sunt nevoiti sa isi trimita animalele la abator pentru ca nu mai au fan cu care sa le hraneasca.
"Este cea mai proasta situatie cu care ne-am confruntat...Tatal meu a fost fermier timp de 60 de ani si nu a vazut asa ceva", spune Jacob Gustawson, un fermier de 47 de ani din Norrtalje, la nord de capitala Stockholm, informeaza AFP.
Exceptand o mica cantitate de 13 mililitrii inregistrata la mijlocul lunii iunie, in Suedia nu a mai plouat de la inceputul lunii mai iar tara se confrunta cu cele mai ridicate temperaturi din ultimul secol. "Luna mai a fost una exceptional de calduroasa in sudul si centrul Suediei...Luna iunie a fost cea mai calduroasa din peste 100 de ani in sudul Suediei", a explicat Sverker Hellstrom de la Institutul de Meteorologie din Suedia.
Pompierii sunt si ei in alerta avand in vedere ca zilnic trebuie sa stinga intre 20 si 30 de incendii de vegetatie salbatica in apropiere de Stockholm in timp ce alt incendii au fost inregistrate pana in apropiere de cercul polar. O mare parte a Suediei, precum si statele vecine Danemarca, sudul Norvegiei si nordul Finlandei, inregistreaza in prezent o perioada de calduri extreme, care potrivit prognozelor meteo nu se va opri prea curand.
In consecinta, fermierii sunt obligati sa isi intrerupa rutinele sezoniere pentru ca furajele pentru animale nu cresc asa cum erau obisnuiti. "In mod normal, in aceasta perioada a anului iarba ar fi trebuit sa... mai mult
Vineri, 20 Iulie 2018, ora 09:54