Efectele pandemiei de COVID-19 asupra economiei romanesti vor fi dublate si de seceta, agricoltorii estimand ca in acest an vor avea pierderi de peste 50%, insa ministrul Agriculturii da asigurari ca cei afectati vor primi despagubiri.
"Peste aceasta criza determinata de pandemie se suprapune si o seceta cumplita, extrema, cum nu a mai fost in ultimii multi ani", a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Oros, citat de Digi24.
Cel mai mare deficit este in zona Moldovei si a Dobrogei, mai sustine ministrul.
"Comitetele pentru situatii de urgenta locale evalueaza care e dimensiunea pagubelor, ca sa putem sa despagubim fara sa producem inechitati. Culturile care sunt acum afectate sunt culturi de cereale in principal.
Estimam o pierdere a productiei de pana la 50% ceea ce ar acoperi necesarul de consum pentru aceste produse. Vor fi consecinte in lant asupra preturilor. Depinde si cat va dura aceasta criza", a adaugat Adrian Oros.
Totusi, ministrul Agriculturii da asigurari ca "avem stocuri foarte mari de produse de baza la producatori - lapte, carne legume".
"Cautam solutii pentru a incuraja procesatorii sa stocheze privat si in toamna cand vom avea nevoie sa le putem folosi", a dat asigurati ministrul Oros.
Fermierii au mari probleme, relateaza Digi24. De exemplu, zeci de solarii au fost abandonate si napadite de buruieni in bazinul agricol Vidra - Cretesti - Sintesti, principalul furnizor de legume pentru Capitala.
"Asteptam, acum, de la ministerul... mai mult
Duminica, 26 Aprilie 2020, ora 11:28
Romania si multe tari ale lumii se confrunta deja cu seceta, in conditiile in care in multe alte sectoare ale economiei productia este complet sau partial oprita, toate acestea urmand sa aiba efecte asupra sectorului alimentar.
In acest context, pe 9 aprilie, in Ordonanta Militara numarul 8, ministrul de Interne Marcel Vela anuntase ca se opreste exportul de cereale. O saptamana mai tarziu, insa, prin Ordonanta Militara 9, se relua exportul, in ciuda situatiei din tara.
Seceta extrema anuntata de ANM
Miercuri, Administratia Nationala de Meteorologie transmitea, in comunicatul despre rezerva de umiditate, referitor la continutul de apa din sol, ca "pe adancimea de sol 0-100 cm, in cultura graului de toamna, prezinta valori scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema), in Moldova, Dobrogea, Banat si Crisana, cea mai mare parte a Munteniei, Transilvaniei si Olteniei", in timp ce rezerva de umiditate din sol "se situeaza in limite satisfacatoare, in Maramures, local in nordul si nord-estul Transilvaniei, izolat in nordul Olteniei si nord-vestul Munteniei".
Totodata, ANM mai preciza ca "rezerva de apa in stratul de sol 0-20 cm (ogor), se incadreaza in limite satisfacatoare, in Maramures si Crisana, cea mai mare parte a Banatului si Olteniei, nordul, local in centrul si sudul Transilvaniei, sudul si vestul Munteniei, izolat in nord-vestul Moldovei".
"Deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata,... mai mult
Joi, 23 Aprilie 2020, ora 09:47
Topul riscurilor de care companiile globale se tem in 2020 este condus, in premiera, de incidentele cibernetice, acestea fiind urmate de pericolul de intrerupere a activitatii si de schimbarile legislative si de reglementare, arata rezultatele studiului Allianz Risk Barometer, dat publicitatii marti.
Conform rezultatelor raportului, circa 39% dintre expertii chestionati au pus pe primul loc in ierarhia riscurilor atacurile cibernetice, asta dupa ce in urma cu sapte ani acest factor se pozitiona pe locul 15 in top, cu doar 6% dintre raspunsuri. Incidentele cibernetice sunt principalul risc la adresa companiilor din Austria, Belgia, Franta, India, Africa de Sud, Coreea de Sud, Spania, Suedia, Elvetia, Marea Britanie si SUA.
"O incalcare a confidentialitatii datelor de dimensiuni semnificative - care implica peste un milion de inregistrari compromise - genereaza in medie costuri de 42 milioane de dolari, in crestere cu 8% fata de anul precedent. Cererile de rascumparare sunt doar o parte a problemei: companiile pot suferi pierderi majore ca urmare a indisponibilitatii datelor, sistemelor sau tehnologiilor critice, ca urmare a unei erori tehnice sau a unui atac cibernetic", noteaza sursa citata.
Pe locul secund in topul riscurilor la adresa companiilor la nivel global se situeaza riscul de intrerupere a activitatii, in timp ce 27% dintre cei intervievati considera schimbarile legislative si de reglementare sunt pe locul 3. De altfel, in privinta acestui din urma risc... mai mult
Marti, 14 Ianuarie 2020, ora 11:40
Criza fortei de munca, accentuarea inflatiei, perspectivele deprecierii monedei nationale si extinderea blocajului financiar vor reprezenta, in 2020, cele mai importante provocari pentru mediul de afaceri.
2020 este vazut de majoritatea investitorilor drept un an in care masurile reale de reforma vor fi, din pacate, inghetate, cu consecinte directe in inrautatirea cadrului macro-economic. Acestea sunt, in esenta, concluziile celei de-a IX-a editii a "Barometrului privind starea economiei", realizat de compania de consultanta Frames.
Dupa ce, la precedentul barometru de opinie, din luna iulie 2019, inflatia si deprecierea leului se aflau in prim-planul temerilor investitorilor, in 2020 criza fortei de munca tinde sa revina in prim-plan.
Intrebati care ar putea fi principalele provocari cu care se va confrunta mediul de afaceri in anul viitor, peste 60% dintre firmele intervievate au indicat problema fortei de munca, 53% dintre respondenti au mentionat accentuarea blocajului financiar, 49% - cresterea inflatiei iar 36% s-au aratat ingrijorati de o potentiala evolutie negativa a cursului de schimb.
"Criza fortei de munca s-a accentuat in 2019, iar importul de muncitori straini nu a reusit sa compenseze nici 10% din necesar. Dincolo de stimularea consumului, cresterile salariale din mediul bugetar au accentuat dezechilibrele din piata muncii. In 2020, planurile de dezvoltare ale multor companii se afla in stand-by din cauza acestor probleme de personal pentru care,... mai mult
Vineri, 27 Decembrie 2019, ora 17:06
Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a afirmat marti, la o intalnire cu comisarul european pentru schimbari climatice, Connie Hedegaard, ca actiunile la nivelul Uniunii Europene ar trebui sa aiba in vedere posibilitatea acordarii de sprijin financiar regiunilor si activitatilor afectate de seceta.
"Actiunile la nivelul Uniunii Europene ar trebui sa aiba in vedere posibilitatea acordarii de sprijin financiar regiunilor si activitatilor afectate de seceta, ca si efect a schimbarilor climatice, poate chiar din Fondul European de Solidaritate", a spus Plumb.
Declaratia a fost facuta in contextul discutiilor referitoare la seceta din ultima perioada, care a afectat multe state europene, inclusiv Romania.
La aceeasi intrevedere de la Bruxelles, ministrul Mediului si-a exprimat, inca o data, sustinerea pentru aplicarea masurilor necesare pentru reducerea efectelor generate de schimbarile climatice la nivelul Uniunii Europene si a reiterat faptul ca, la nivel national, s-a finalizat componenta de adaptare din cadrul Strategiei pentru Schimbari Climatice pentru perioada 2013-2020.
"Romania considera oportuna includerea masurilor de adaptare in cadrul perspectivei financiare multianuale la nivelul UE pentru perioada 2014-2020", a aratat Rovana Plumb, potrivit sursei citate.
Totodata, ministrul Mediului a subliniat necesitatea organizarii unei campanii de constientizare si informare a cetatenilor referitoare la efectele schimbarilor climatice, solicitand in acest sens si... mai mult
Miercuri, 05 Septembrie 2012, ora 09:14