"Am ajuns la concluzia ca hotararea instantei de fond este legala si temeinica, fiind in mod judicios motivata, avand un puternic suport probator", scrie Gheorghe Stan, seful Sectiei de investigare a infractiunilor din Justitie, in motivele de retragere a apelului facut de DNA in dosarul in care Sebastian Ghita este judecat alaturi de fosti sefi din politie si parchete din Prahova.
Practic, in 23 de cuvinte a fost inchis un proces de mare coruptie.
Potrivit documentului, decizia de renuntare la apel a fost luata doar dupa ce a fost studiat rechizitoriul cazului, hotararea de achitare data in faza de fond si motivele de apel depuse de DNA. Asadar, SS nu a analizat intregul dosar de urmarire penala aflat la Inalta Curte.
Gheorghe Stan isi incepe de saptamana viitoare mandatul de judecator la CCR, fiind propus in aceasta functie de PSD.
Adresa sefului SS care a fost trimisa la Inalta Curte are o pagina si trei randuri.
Sursa: Adresa trimisa de Gheorghe Stan
Acuzatiile DNA
Sebastian Ghita era acuzat de dare de mita, cumparare de influenta, spalare a banilor, santaj, folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii si conducerea unui vehicul fara permis de conducere.
Toti inculpatii din acest dosar fusesera achitati in faza de fond, dar procurorii DNA au contestat decizia. Acum, Stan a retras apelul, iar la urmatorul termen, in... mai mult
Vineri, 14 Iunie 2019, ora 10:54
Procurorul general, Augustin Lazar, a apreciat, vineri, in cadrul unei conferinte juridice desfasurate la Alba Iulia, ca faptul ca exista achitari demonstreaza ca nimeni nu este mai presus de lege, ca exista un stat de drept si o justitie impartiala.
"Se plang unii oameni in aceasta tara, fie ca sunt cetateni fara o calitate deosebita (...), fie ca sunt avocati, ca sunt magistrati etc., ca au facut obiectul unor proceduri care s-au incheiat cu o solutie de achitare. Aceasta ce poate sa demonstreze? Ca nimeni nu este mai presus decat legea", a declarat procurorul general.
Lazar a adaugat ca acolo unde existau un semn de intrebare, indicii temeinice sau suspiciune rezonabila, s-au facut verificari, s-a trecut prin toate procedurile si s-a demonstrat ca exista, a spus procurorul general, un stat de drept, ca exista o justitie impartiala.
"Ei bine, unii sunt emotionati din aceasta cauza. Ar fi crezut, dupa o mentalitate, fiindca mentalitatea este cea mai conservatoare, ca nu trebuia nimeni sa se atinga de ei. Chiar daca era o informatie publica despre savarsirea unei infractiuni, nimeni nu trebuia sa se atinga pentru ca, iata, acum, este achitare. Aici va trebui sa mai reflecteze cine face astfel de afirmatii, fiindca asa este situatia, ca nimeni nu este mai presus decat legea.
Si daca vedem inclusiv magistrati aflati in aceasta situatie este dovada faptului ca justitia este impartiala, este independenta. Ca sunt vreo cateva situatii, care nu ar fi trebuit sa fie... mai mult
Vineri, 29 Iunie 2018, ora 17:20
Magistratii ICCJ motiveaza ca au dispus achitarea fostului deputat Sebastian Ghita, acuzat de dare de mita, instigare la abuz in serviciu si spalare de bani si a fostului primar al Ploiestiului Iulian Badescu, pentru ca probele si declaratiile nu sunt suficiente pentru o solutie de condamnare.
Sebastian Ghita a fost achitat in dosarul Asesoft. DNA ceruse 10 ani de inchisoare
"Instanta poate pronunta condamnarea in situatia in care constata, dincolo de orice indoiala rezonabila, din toate probatoriile administrate in cauza, ca fapta exista, constituie infractiune si a fost savarsita de inculpat.
In consecinta, daca in urma procesului de interpretare si apreciere a probelor administrate, subzista o indoiala cu privire la vreunul din elementele necesare pentru tragerea la raspundere penala a persoanei cercetate, prezumtia de nevinovatie nu este inlaturata, iar dubiul existent va profita acuzatului, urmand a fi valorificat ca o proba in favoarea nevinovatiei sale. (...)
Chiar daca s-au administrat probe in sprijinul invinuirii, iar alte probe nu se intrevad ori, pur si simplu, nu mai exista si totusi indoiala persista in ce priveste vinovatia, atunci indoiala este echivalenta cu o proba pozitiva de nevinovatie si deci inculpatul trebuie achitat. Hotararile de condamnare, de renuntare la aplicarea pedepsei sau de amanare a aplicarii pedepsei nu se pot intemeia in masura determinanta pe declaratiile investigatorului, ale colaboratorilor ori ale martorilor protejati",... mai mult
Duminica, 19 Noiembrie 2017, ora 11:00
Ministerul Afacerilor Interne a acordat sporuri de risc unor politisti care lucreaza la birou si a incheiat contracte care nu respecta pricipiile "eficientei si eficacitatii", potrivit raportului Curtii de Conturi pe anul 2013.
Documentul, care a verificat modul in care s-au achitat drepturile salariale, arata ca personalul MAI "beneficiaza de o compensatie de pericol deosebit de pana la 30 la suta, calculata la solda de functie/salariu, desi acestia, in exercitarea atributiilor de serviciu, nu isi pun in pericol integritatea fizica", relateaza Mediafax.
Curtea de Conturi: Sute de mii de lei pentru salarii, acordate ilegal de Ministerul Justitiei
Curtea de Conturi a mai constatat ca MAI a incheiat un contract care contine neregului cu SC 2K Telecom SRL, pentru realizarea sistemului call center.
Inspectorii au precizat ca, la data verificarilor, adica in 2013, sistemul nu era functional, desi contractul fusese incheiat in octombrie 2009, cu o durata initiala de 26 de luni, ...citeste mai departe despre "Nereguli la Ministerul de Interne, descoperite de Curtea de Conturi" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 13 Februarie 2015, ora 20:56