Pare de necrezut, daca este sa tinem cont de severitatea Fiscului american, dar SUA adaposteste un club elitist de miliardari care scapa cu usurinta de taxe si impozite.
Donald Trump, de exemplu, este banuit ca a scapat ani buni de plata impozitelor invocand pierderi de 916 milioane de dolari intr-o serie de afaceri derulate la mijlocul anilor '90. Actualul candidat republican la presedintia SUA este doar unul dintre bogatasii scutiti de plata unor taxe si impozite, relateaza CNN Money. Sa vedem de ce.
Estimarile Tax Policy Center arata ca, inclusiv in cursul acestui an, 666 persoane din Statele Unite nu vor plati niciun fel de impozite, in ciuda faptului ca au inregistrat venituri de peste 1 milion de dolari.
Alti 3.700 de americani nu vor plati, de asemenea, niciun cent catre stat, desi veniturile lor sunt cuprinse intre 500.000 si 1.000.000 de dolari.
Numarul celor mentionati mai sus reprezinta doar o mica parte din cei 77 de milioane de americani, reprezentand 44% din totalul platitorilor de impozite, care in acest an nu vor plati guvernului federal impozitul pe venit.
Mai mult de 75% dintre acestia au venituri anuale care se situeaza sub plafonul de 40.000 dolari.
Desi pare o adevarata anomalie ca intr-un sistem de impozitare progresiv milionarii sa beneficieze de aceleasi facilitati ca si patura saraca a contribuabililor, Codul Fiscal american are o multime de portite prin care cei bogati isi pot pune la adapost averile.
De exemplu, investitiile... mai mult
Joi, 06 Octombrie 2016, ora 13:06
Turcia este gata sa le ofere stimulente atractive investitorilor din sectoarele cheie, pentru a-si atinge obiectivele economice strategice, a adeclarat ministrul Economiei de la Ankara, Nihat Zeybekci.
"Vom oferi tot ceea ce e nevoie pentru a crea proprii nostri giganti globali, pentru a ne asigura viitorul energetic si material si a incuraja unele investitii strategice in sectoare cheie ale economiei", a declarat Zeybekci, citat de Hurriyet Daily News.
Vacanta fiscala
Investitorii strategici cautati de oficialii turci ar putea beneficia de scutiri de impozite pe o perioada de pana la 20 de ani, dupa cum a declarat ministrul Economiei intr-un interviu acordat agentiei Reuters.
Industria siderurgica este un sector de interes pentru guvernul de la Ankara, ministrul Zeybekci afirmand ca este gata sa raspunda cererilor venite din partea investitorilor strategici.
"Vom selecta 5-6 companii de interes care pot raspunde cererilor Turciei in acest sector si vom intreba care sunt dorintele lor. Daca au nevoie de teren, le vom da teren. Daca vor porturi, drumuri sau cai ferate, le vom construi. Daca vor energie la preturi subventionate pentru 20 de ani, le vom oferi energie ieftina. Daca vor cere scutiri de impozite pe 10-20 de ani, vom oferi si astfel de stimulente", a precizat oficialul turc.
Sectoarele tinta in planul de dezvoltare a economiei din Turcia sunt industria metalurgica, petrochimia, electronica si cea a bunurilor de larg consum.
Mai mult, problema... mai mult
Joi, 09 Iunie 2016, ora 12:46
ORDONANTA DE URGENTA nr. 80 din 26 iunie 2013 privind taxele judiciare de timbru a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 392 din 29 iunie 2013 si prevede urmatoarele reguli in ceea ce priveste scutirea de la plata taxei judiciare de timbru:
ART. 29
(1) Sunt scutite de la plata taxei judiciare de timbru actiunile si cererile, inclusiv cele pentru exercitarea cailor de atac, ordinare si extraordinare, referitoare la:
a) stabilirea si plata pensiilor, precum si alte drepturi prevazute prin sistemele de asigurari sociale;
b) stabilirea si plata ajutorului de somaj, a ajutorului de integrare profesionala si a alocatiei de sprijin, a ajutorului social, a alocatiei de stat pentru copii, a drepturilor persoanelor cu dizabilitati si a altor forme de protectie sociala prevazute de lege;
c) obligatiile legale si contractuale de intretinere, inclusive actiunile in constatarea nulitatii, in anularea, rezolutiunea sau rezilierea contractului de intretinere;
d) stabilirea si acordarea despagubirilor decurgand din condamnarea sau luarea unei masuri preventive pe nedrept;
e) adoptie, ocrotirea minorilor, tutela, curatela, interdictie judecatoreasca, asistenta persoanelor cu tulburari psihice, precum si la exercitarea de catre autoritatea tutelara a atributiilor ce ii revin;
f) protectia drepturilor consumatorilor, atunci cand persoanele fizice si asociatiile pentru protectia consumatorilor au calitatea de reclamant impotriva operatorilor economici care au... mai mult
Miercuri, 19 Martie 2014, ora 08:31
Guvernul italian vrea sa reduca fiscalitatea pentru angajatii cu venituri medii, sa stimuleze angajarile prin deduceri fiscale, sa inlesneasca reducerea creditelor neperformante din sectorul bancar si sa impoziteze suplimentar pensiile mari si castigurile de capital.
Proiectul de buget, discutat marti de guvern, cuprinde masuri pentru reducerea cheltuielilor publice, dar si a taxelor, executivul vizand incadrarea intr-un deficit bugetar agreat de Uniunea Europeana si totodata revigorarea economiei. Bugetul ar putea fi revizuit inainte de a fi trimis Comisiei Europene spre avizare. Proiectul ar putea fi modificat dupa ce va ajunge in Parlament.
Guvernul italian vrea sa reduca deficitul bugetar la 2,5% din PIB anul viitor, aproximativ 1,5% din PIB in 2015 si mai putin de 0,1% din PIB in 2016, potrivit unei variante a proiectului de buget, citata de Wall Street Journal. Pentru acest an, deficitul bugetar este previzionat la 3% din PIB.
Aceste promisiuni au fost aplaudate de catre premierul finlandez Jyrki Katainen, care s-a deplasat luni la Roma si a consultat proiectul de buget impreuna cu premierul Letta. Katainen considera ca Italia transmite astfel un semnal puternic investitorilor ca situatia economica din zona euro se amelioreaza. Totodata, masurile din buget combat divergentele economice dintre nordul si sudul Europei, considera liderul finlandez.
Proiectul de buget, discutat marti de guvern, cuprinde masuri pentru reducerea cheltuielilor publice, dar si a... mai mult
Miercuri, 16 Octombrie 2013, ora 09:52
Guvernul este dispus sa acorde scutiri de impozit pe profit pe o perioada de trei ani pentru investitii noi in cluburi de turism, gen hoteluri, spa, agrement, restaurante, precum si pentru parcuri tematice, de distractie si echitatie.
De asemenea, Guvernul promite scutiri ale impozitului pe profit pe o perioada de cinci ani in cazul investitiilor in turismul balnear.
Executivul promite in turism si scutirea de impozit pe profitul reinvestit, daca se investeste in imbunatatirea structurii de cazare, de alimentatie publica, de agrement, porturi turistice si parcuri de distractie, releva programul de guvernare al Cabinetului Ponta II pentru intervalul 2013-2016.
Alte masuri avute in vedere sunt transformarea litoralului romanesc in "Zona cu statut special", cu limita teritoriala de 10 km pe uscat si 10 km in largul marii, cu efectut si asupra regimului fiscal pentru cazinouri si jocuri de noroc, reglementarea juridica a situatiei plajelor printr-un nou act normativ, in care plajele vor ramane in proprietatea consiliilor locale si vor fi date hotelurilor in regim de comodat, amplasarea de bariere in larg pentru oprirea algelor.
O alta promisiune guvernamentala este similara celei adoptate de aproape toate autoritatile locale, dar niciodata rezolvata complet, si anume solutionarea problemei cainilor vagabonzi. mai mult
Vineri, 21 Decembrie 2012, ora 11:18
Guvernul francez va reduce in 2011 cheltuielile publice, va elimina scutirile fiscale, mizand si pe accelerarea cresterii economice pentru majorarea veniturilor statului si reducerea deficitului bugetar, potrivit proiectului de buget care va fi prezentat miercuri, conform Mediafax.In documentele obtinute de Reuters, deficitul a fost stabilit la 286,4 miliarde euro, cu circa 700 de milioane de euro sub nivelul anticipat pentru 2010, dar care va creste datoriile Frantei peste 86% din productia nationala.
Ingrijorat de nemultumirea populatiei fata de reforma pensiilor, presedintele Nicolas Sarkozy vrea sa isi respecte angajamentul de reducere a deficitului fara masurile drastice de austeritate programate de Spania, Marea Britanie, Irlanda si alte state.
Obiectivul principal al proiectului francez este reducerea deficitului bugetar la 6% din PIB in 2011, de la 7,7% in acest an, in prima faza a unui plan care prevede restrangerea indicatorului la 3% din PIB in 2013 si 2% in 2014.
Autoritatile franceze trebuie sa convinga pietele financiare ca intentioneaza sa tina sub control deficitul, pentru ca Franta sa pastreze ratingul "AAA" care asigura tarii un cost redus al datoriilor.
Proiectul prevede economii de 15 miliarde de euro dupa incheierea unor programe de sustinere a economiei, 10 miliarde de euro prin eliminarea unor facilitati fiscale si sapte miliarde prin masuri in administratia publica, cu mar fi inghetarea salariilor, desfiintarea unor posturi si plafonarea... mai mult
Miercuri, 29 Septembrie 2010, ora 14:45
Guvernul francez va fi nevoit sa reevalueze sistemul reducerilor de taxe pentru a reusi sa se incadreze in tinta de deficit bugetar pentru anul 2011, a declarat duminica ministrul pentru buget, Francois Baroin, potrivit Mediafax.Baroin a afirmat, la radio Europe 1, ca ministerul ar putea fi nevoit sa contribuie la eforturile de reducere a deficitului cu zece miliarde euro anul viitor prin reducerea mai multor scutiri de taxe, fiind a doua oara in numai doua zile cand guvernul creste aceasta cifra.
Declaratiile lui Baroin subliniaza dificultatile cu care se confrunta Franta in privinta reducerii deficitului bugetar. Anterior, ministerul Economiei anuntase ca vrea sa reduca deficitul din 2011 cu doua miliarde euro prin restrangerea reducerilor de taxe, dar a crescut apoi cifra la cinci miliarde euro.
Vineri, premierul Francois Fillon a declarat ca suma se va ridica la 8,5 miliarde euro, "in functie de situatie", iar ministrul bugetului a urcat duminica cifra la nivelul amintit, de zece miliarde euro.
"Am propus acum cateva saptamani cinci miliarde euro pentru anul viitor, dar cred ca va trebui sa ne apropiem mai mult de zece miliarde euro (...) pentru a ne incadra in obiectivul inevitabil de reducere a deficitului bugetar de la 8% din PIB la 6% din PIB", a afirmat Baroin.
Guvernul estimeaza ca reducerile de taxe priveaza bugetul de stat de 75 miliarde euro anual si a anuntat in mai multe randuri ca va ataca dur aceste facilitati, introduse in mare masura pentru a incuraja... mai mult
Duminica, 27 Iunie 2010, ora 22:52
Impozite mai mici sau chiar scutiri de taxe, investitii in infrastructura, parteneriate publice-private intre primarii si investitori, alaturi de o implicare mai pronuntata in turism a ministerelor cu legatura directa in domeniu, acestea sunt principalele masuri pe care reprezentantii organizatiilor patronale din sectorul de profil ar dori sa le introduca in viitoarea lege a turismului.
In principiu, solicitarile sunt de bun simt, mai ales ca astfel de "facilitati" exista in majoritatea statelor care au facut din turism o prioritate nationala. Din pacate pentru turismul romanesc, aceste solicitari nu par sa convearga cu intentiile autoritatilor. Spre exemplu, investitiile in infrastructura au fost declarate, chiar de seful statului, ca fiind inutile atat timp cat calitatea serviciilor oferite nu este imbunatatita. Nici ideea scutirii sau diminuarii nivelului actual al taxelor si impozitele nu pare sa surada Guvernului. Reprezentantii organizatiilor patronale au solicitat expres eliminarea impozitului pe profitul reinvestit. Renuntarea la acest impozit pentru toti agentii economici, nu doar pentru cei din domeniul turismului, a fost promisa de actualii guvernanti inca din campania pentru alegerile uninominale si ar fi trebuit sa se realizeze in prima parte a anului. Eliminarea impozitului pe profitul reinvestit a fost amanata de mai multe ori in acest an, aceasta fiind una dintre cele patru masuri anticriza pe care Emil Boc a recunoscut ca nu a putut sa o duca la... mai mult
Marti, 21 Iulie 2009, ora 09:47
Secretarul de stat in Ministerul Turismului Corneliu Popovici a declarat, vineri, la Suceava, ca pensiunile turistice si cele agroturistice ar putea beneficia de scutiri de impozite pentru a se dezvolta si sustine turismul rural, apreciind ca in aceste categorii se incadreaza 1.200. de unitati, precizeaza Mediafax. Popovici a spus, intr-o conferinta de presa, ca Ministerul Turismului promoveaza un nou proiect de lege prin care sa imbunatateasca actualul cadru legislativ din domeniu, aratand ca, printre altele, vor fi create facilitati pentru dezvoltarea turismului rural.
El a aratat ca proiectul legii prevede ca pensiunile turistice, agropensiunile turistice, dar si casa traditionala romaneasca, un nou concept de unitate de cazare promovat, vor fi scutite de impozite si vor beneficia de facilitati pentru a se dezvolta si a sustine turismul rural.
Popovici a mentionat ca aceste facilitati fiscale vor fi acordate pe timp limitat. "Vrem sa cream facilitati astfel incat in doi, trei, patru ani, acestea sa aduca venituri si la bugetul local, si la bugetul de stat", a spus Popovici.
El a aratat ca aceste scutiri pot fi atat la impozitul pe profit cat si de TVA, mentionand ca astfel de facilitati exista in legislatia din Ungaria sau Austria.
Intrebat daca aceste facilitati nu vor afecta bugetul, secretarul de stat a raspuns ca nu crede ca Ministerul Finantelor se bazeaza pe incasarile de la aceste unitati, apreciind ca in intreaga tara sunt aproximativ 1.200 de astfel de unitati... mai mult
Vineri, 26 Iunie 2009, ora 16:18