Profitul reinvestit in productia in regie proprie si/sau achizitia de echipamente tehnologice noi (masini, utilaje si instalatii de lucru) folosite in scopul desfasurarii activitatii economice nu se impoziteaza in perioada 1 iulie 2014 - 31 decembrie 2016.
Este vorba despre activele care se regasesc in subgrupa 2.1 din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, aprobat prin HG 2139/2004. Echipamentele tehnologice considerate noi sunt cele care nu au fost utilizate anterior datei achizitiei. Contribuabilii care beneficiaza de aceasta prevedere nu pot alege metoda de amortizare accelerata pentru echipamentele tehnologice respective.
Prevederea referitoare la neimpozitarea profitului se aplica pentru profitul reinvestit in echipamentele tehnologice produse si/sau achizitionate dupa 1 iulie 2014 si puse in functiune pana la data de 31 decembrie 2016 inclusiv.
Citeste mai multe despre Ghid practic al scutirii de impozit pe profitul reinvestit: Cum aplicati corect noile reguli pe AvocatNet.ro mai mult
Joi, 17 Iulie 2014, ora 16:25
Firmele vor fi scutite de la plata impozitului pe profitul reinvestit in echipamente noi, incepand din 1 iulie si pana la 31 decembrie 2016 inclusiv.
Masura care va intra in vigoare saptamana viitoare cuprinde o serie de conditii care ii limiteaza aplicabilitatea, astfel ca nu va putea fi folosita de un numar mare de societati si nici beneficiile nu vor fi importante, sustin specialistii. Aflati din sinteza urmatoare cum se va calcula scutirea de impozit de profit, dar si in ce situatii ar putea fi avantajoasa pentru firme.
Profitul reinvestit in productia si/sau achizitia de echipamente tehnologice noi va fi scutit de impozit, intre 1 iulie 2014 si 31 decembrie 2016 inclusiv, se mentioneaza in OUG nr. 19/2014 privind modificarea Codului fiscal.
Citeste mai multe despre Scutirea de impozit pe profitul reinvestit: Tot ce trebuie sa stii despre noile reguli care se aplica din 1 iulie pe AvocatNet.ro mai mult
Miercuri, 25 Iunie 2014, ora 11:50
Profitul reinvestit in echipamente tehnologice va fi scutit de impozit, incepand cu 1 iulie 2014 si pana pe 31 decembrie 2016, se mentioneaza intr-o Ordonanta de Guvern publicata recent. Guvernantii mizeaza pe o crestere a investitiilor, ca urma a adoptarii acestei masuri.
La polul opus, consultantii fiscali sunt pesimisti in ceea ce priveste folosirea scutirii de impozit pe profit de catre contribuabili. Consultantii au precizat cel putin 4 motive importante, precum si altele complementare, pentru care masura va fi una mai putin utilizata decat preconizeaza guvernantii.
Profitul investit in productia si/sau achizitia de echipamente tehnologice va fi scutit de impozit, intre 1 iulie 2014 si 31 decembrie 2016 inclusiv, conform OUG nr. 19/2014, care a schimbat Codul fiscal. Mai exact, echipamentele scutite de impozitul pe profit vor fi masinile, utilajele si instalatiile de lucru din subgrupa 2.1 a Catalogului privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe din HG nr. 2139/2004.
Citeste mai multe despre Patru motive pentru care scutirea de impozit pe profitul reinvestit nu va avea efectele scontate de guvernanti pe AvocatNet.ro mai mult
Marti, 06 Mai 2014, ora 10:20
Ministerul Finantelor a identificat recent 70 de taxe si tarife care pot fi eliminate, in conditiile in care in acest an au fost introduse unele noi si de impact, fapt care subliniaza inca o data marea lipsa de predictibilitate a fiscalitatii pentru mediul de business din Romania.
In acelasi timp, s-a introdus facilitatea fiscala de a scuti firmele de plata impozitului pentru profitul reinvestit, insa din aceasta perspectiva nici nu putem spune "una calda - una rece", intrucat ceea ce a obtinut mediul de afaceri este mult departe de ceea ce acesta si-a dorit, reglementarea avand o forma care creeaza discriminari.
Vorbind despre noi impozite, in calitate de consultant al clientilor din aproape toate industriile, pot spune ca impactul impozitarii contructiilor speciale este resimtit cel mai mult de catre companiile care administreaza parcuri logistice si imobiliare, unde acest procent majoreaza impozitele cu aproape 20%, iar in agricultura - in medie cu 8%.
Impozitul pe constructiile speciale impacteaza foarte mult mediul de business dar, in acelasi timp, constructiile, terenurile si chiar constructiile speciale nu intra in categoria investitiilor pentru care profitul reinvestit este scutit de impozit. Iar daca aici sunt afectate firmele mari - care ar fi investit in astfel de active, nici in ceea ce priveste IMM-urile situatia nu este foarte favorabila, intrucat acestea asteptau scutiri pentru lucruri "marunte", dar foarte importante pentru dezvoltarea lor-cum ar... mai mult
Marti, 06 Mai 2014, ora 08:30
Neimpozitarea profitului reinvestit, masura adopta de Guvern saptamana trecuta, vine in ajutorul companiilor care sunt afectate de impozitul pe constructii speciale.
Altfel spus, "statul ia cu o mana si da cu cealalta", a precizat Alin Chitu, Tax Partner la casa de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii, pentru Ziare.com.
El a explicat ca neimpozitarea profitului reinvestit se refera la mijloacele fixe din industriile la care se aplica si impozitul pe constructii speciale, intrat in vigoare la inceputul anului.
Astfel, companiile vor da niste bani la stat, insa ar putea recupera cel putin o parte din ei prin masura adoptata saptamana trecuta.
Ce sunt mijloacele fixe si ce inseamna amortizarea lor
Din categoria mijloacelor fixe fac parte:
-terenurile, inclusiv investitiile pentru amenajarea acestora,-constructiile,-instalatiile tehnice, mijloacele de transport, ...citeste mai departe despre "Neimpozitarea profitului reinvestit, gura de oxigen pentru firmele afectate de taxa pe stalp" pe Ziare.com mai mult
Luni, 28 Aprilie 2014, ora 08:35
Guvernul este dispus sa acorde scutiri de impozit pe profit pe o perioada de trei ani pentru investitii noi in cluburi de turism, gen hoteluri, spa, agrement, restaurante, precum si pentru parcuri tematice, de distractie si echitatie.
De asemenea, Guvernul promite scutiri ale impozitului pe profit pe o perioada de cinci ani in cazul investitiilor in turismul balnear.
Executivul promite in turism si scutirea de impozit pe profitul reinvestit, daca se investeste in imbunatatirea structurii de cazare, de alimentatie publica, de agrement, porturi turistice si parcuri de distractie, releva programul de guvernare al Cabinetului Ponta II pentru intervalul 2013-2016.
Alte masuri avute in vedere sunt transformarea litoralului romanesc in "Zona cu statut special", cu limita teritoriala de 10 km pe uscat si 10 km in largul marii, cu efectut si asupra regimului fiscal pentru cazinouri si jocuri de noroc, reglementarea juridica a situatiei plajelor printr-un nou act normativ, in care plajele vor ramane in proprietatea consiliilor locale si vor fi date hotelurilor in regim de comodat, amplasarea de bariere in larg pentru oprirea algelor.
O alta promisiune guvernamentala este similara celei adoptate de aproape toate autoritatile locale, dar niciodata rezolvata complet, si anume solutionarea problemei cainilor vagabonzi. mai mult
Vineri, 21 Decembrie 2012, ora 11:18