Presedintele Klaus Iohannis cere Parlamentului reexaminarea si completarea legii privind scutirea de impozit pentru jurnalisti.
Legea pentru completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, definind activitatea de jurnalism, extinde sfera contribuabililor scutiti de la plata impozitului pe venit si cu privire la persoanele fizice care realizeaza venituri din desfasurarea acestei activitati.
Conform documentului transmis de presedinte, o prima problema este legata de definirea activitatii de jurnalism, inclusa in Codul Fiscal ca urmare a legii.
Argumentele presedintelui sunt ca aceasta notiune este definita in Codul Fiscal, desi "nu se mai regaseste in nicio alta norma din cuprinsul Codului", venind in contradictie cu intreaga conceptie normativa a acestuia, iar "definirea legala a activitatii de jurnalism fara asigurarea unei corelari cu cadrul legislativ general aplicabil mass-media - Legea audiovizualului nr. 504/2002 si/sau Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe - poate conduce la confuzii si probleme in aplicare atat cu privire la sfera de cuprindere a activitatii, cat si la exercitarea unei profesii ce tine direct de libertatea de exprimare, generand inclusiv riscul indepartarii de la principiul egalitatii cetatenilor in fata legii si, implicit, cel al echitatii fiscale".
"In consecinta, fata de argumentele invocate, consideram ca optiunea legiuitorului de a include in Codul Fiscal definitia legala a activitatii de jurnalism,... mai mult
Miercuri, 18 Martie 2020, ora 13:22
Organizatia ActiveWatch a transmis joi o scrisoare deschisa in care cere presedintelui Klaus Iohannis sa nu promulge legea scutirii de impozit pentru jurnalisti, pentru ca este "imorala" si poate "finanta propaganda politica".
Pe 11 februarie, Camera Deputatilor a votat un proiect de lege care contribuie la compromiterea profesiei de jurnalist, spune ActiveWatch.
Proiectul pentru completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal propune scutirea jurnalistilor de plata impozitului pe veniturile din salarii si drepturi de autor.
"Domnule Presedinte, va solicitam sa nu promulgati aceasta lege si sa solicitati Parlamentului reexaminarea ei", este indemnul organizatiei de drepturile omului care militeaza pentru comunicarea libera in interes public.
Reprezentantii ActiveWatch considera ca proiectul a fost initiat in baza unor motive "care nu ofera nicio informatie de substanta".
Solutia propusa pentru salvarea mass-media - de asemenea, in absenta oricaror date care sa o sustina - este scutirea de la plata impozitelor a doua categorii profesionale: jurnalistii, respectiv tehnicienii in radiodifuziune si televiziune. In primul din cele doua articole ale Legii este redefinita profesia de jurnalist, intr-un mod care prezinta suficiente ambiguitati pentru a fi considerat o invitatie la abuz.
Pe traseul parlamentar, proiectul de lege a fost avizat negativ de guvern si de toate comisiile parlamentare in care a fost dezbatut. Ajuns in plenul Camerei Deputatilor... mai mult
Joi, 13 Februarie 2020, ora 12:30
Deputatul PSD Valeriu Steriu anunta ca depune o initiativa legislativa prin care jurnalistii sa fie scutiti de plata impozitului pe venit, apreciind ca proiectul sau ar fi un "balon de oxigen" pentru domeniul presei.
Concret, jurnalistii si tehnicienii in radiodifuziune si televiziune ar putea fi inclusi in categoria profesiilor care beneficiaza deja de scutire de la plata impozitului pe venit in Codul Fiscal.
"Imi dau seama ca este mai mult decat oricand necesar sa motivam presa traditionala", a declarat Valeriu Steriu intr-un interviu acordat News.ro, invocand fenomenul fake news si riscul ca presa sa fie "invadata de oameni care vor like-uri, rating".
"Imi dau seama ca este mai mult decat oricand necesar sa motivam presa traditionala. Cred ca sunt cateva mii de jurnalisti in Romania acum. Ma uit cu regret la jurnalistii de investigatie din trecut care faceau niste anchete ample si reuseau sa dezvaluie lucruri. (...)
Evident, jurnalistii sunt tot mai putin motivati de niste bugete de publicitate care, prin patronul de presa, pleaca spre cel angajat. Vad trusturi de presa care fie intra in faliment, fie in scandaluri de evaziune, vad investitori care isi inchid operatiunile pe presa, vad mai putina presa independenta - si asta mi se pare cel mai grav.
Punand cap la cap toate acestea, am vazut ce se poate face la nivelul fiecarui jurnalist, angajat intr-un grup de presa. (...) M-am gandit ce putem gasi ca forma prin care niciuna dintre cele trei parti -... mai mult
Duminica, 16 Decembrie 2018, ora 11:08